Кое е твоето контроверзно мислење? (Тема 52: Тотална забрана за продажба и употреба на алкохол освен за медицински потреби и религиозни обреди)

Имаат патна инфраструктура, но немаат капацитет сите жители да се движат со автомобили во исто време. Тоа го регулираат преку енормно високи такси и давачки за возила.

Слична ситуација има и во Бразил, инфраструктурата не е доволно развиена за масовна употреба на автомобили, па даноците и трошоците за поседување возило се многу високи. Затоа често ќе видиш по десет мотори на една кола. Кога возев таму, беше навистина интересно искуство, моторите постојано прелетуваа од сите страни, се провлекуваа меѓу колите и сообраќајот беше хаос.

Мислам дека една од најкритичните работи за Македонија е развојот на железничката инфраструктура, особено воспоставување силна и ефикасна конекција со морски порт. Од сите политичари единствен со визија беше Груевски, покрај сите мани што ги имаше.
Da imas pravo, nemaat kapacitet. Megjutoa mislam deka toa mislat lugjeto kaj nas koa kje kazat infrastruktura. Deka pola saat proagjaat niz centar.

Гледам да го избегнувам градот поради сообраќајот, ама условите ти се исти бидејќи си цело време на асфалт и ти доаѓа жешко од асфалтот.
П не се исти баш, не застануваш на секој 2-3мин и да чекаш семафори. Кога стоиш ти врие главата во кацигата.

Искрено го немаме ние велосипедскиот менталитет и култура, прво од тоа треба да почнеме па после се друго. А истите ни се запоставени уште од градинка/основно образование, па преку домашно образование, општество и се останато, ако не се почне прво на ова да се работи, тогаш џабе се што вложува државата, ќе имаме многу примери од типот на црвените патеки за точаци, ќе вложи државата ќе ги уреди, ќе служат за паркирање на коли. Еве некои ситуации каде што гледам дефицит на велосипедска свест, споредено со некои градови и држави на кои би сакале да се угледаме:

- Велосипедист си вози по прва лента на Партизанска, бидејќи “не сметал на никој и побрза му била таа“, а истата е предвидена само за автобуси, а и на истата улица има од почеток до крај велосипедска патека.
- Велосипедист си вози на спротивната лента на велосипедската патека на Партизанска, “да не поминува за џабе, и така на оваа страна после 3км му била продавницата кај што одел“
- Велосипедист ги пцуе дечките што трчаат на кеј, им вика одете трчајте во тревата, а тревата е нова сменета со прскалки за наводнувања за луѓе да не ја газат.
- Велосипедист од Волт/Корпа имаат умислено дека треба да направат повеќе нарачки од колегите со мопед и автомобил што се и летаат по улиците со непрописна брзина, притоа апсолутно поминувајќи на сите необележани места за преминување улица, црвени семафори, бутање низ сите коли, возење брзо и загрозување безбедност на сите пешаци, не дај боже пешак за пола метро да смени правец и двајцата ќе летаат 30 метра.

Исто така патиме и од менталитетот:
- Одење во теретана со кола, никако со велосипед, бидејќи е ладно во зима и бидејќи нема смисла да се поти дополнително човек во лето.
- Одење на работа со кола, нема проблем ќе пишуваме ние статуси дека саат ипол се заглавувало низ гужвите, ама битно нема со велосипед да се возиме, тие 3км есенцијално е да ги поминеме во кола.
- Одржување за кола, поправки непланирани 500 евра дадени не се проблем, ама нешто да се инвестра за точак, уље или не дај боже кацига за безбедност, тоа е одеднаш прескапо. “Будала ли си ти 50 евра за кацига да давам, цел викенд ќе пијам со тие пари“.

Има многу работи да учиме, може да почнеме од денес, па се надевам наредната генерација веќе ќе биде зрела за да може и посериозно да се инвестира во велосипедски сообраќај и инфраструктура и да гледаме многу повеќе велосипедисти.

П.С. Еден муабет од првите денови откога ги поставија ступчињата на улицата од Форца према СЦМ кај Јахја Кемел: “Матер им ебам, што им сметаше улицава широка сите поминуваа па да мораа ступчиња да постават за велосипедисти и да ми го земат местово кај што ја оставав колата дур сум во СЦМ. Ќе видат убаво, сите до едно ќе им се искршени максимум една недела им давам, слушај ми го зборот“. И што поише треба да се каже тука? Не е исклучок, голем број на луѓе се на ова размислување...

Последно уредено:
Zapadnite zemji ( tie sto go gledaat tockarive za primer), nemaat patna infrastruktura. Samo ti go pravat vozenjeto kola tolku loso i skapo sto tocak i bus ti se bojle opcii.
Tocak i bus zafakja pomal prostor za ist broj lugje, megjutoa kolata e pokomotna i nikoj svesno nema da se otkaze od nea.
Нема врска.
Во Германија на пример сите селца се поврзани со пешачка патека и со велосипедска патека.
Дополнително во воз можеш да влезеш со велосипед. Во автобус невозможно.
Кај нас само по Друмски пат треба и да пешачиш и да возиш велосипед.

На тоа што @FilipMKD007 кажа:

- Одење на работа со кола, нема проблем ќе пишуваме ние статуси дека саат ипол се заглавувало низ гужвите, ама битно нема со велосипед да се возиме, тие 3км есенцијално е да ги поминеме во кола.

Одма одговор, како бе ја сум ја купил сеа ти ли ќе ми забраниш да си ја возам :ROFLMAO:

На тоа што @FilipMKD007 кажа:

Одма одговор, како бе ја сум ја купил сеа ти ли ќе ми забраниш да си ја возам :ROFLMAO:
И уште еден одговор “Ни љубоморат дека немаат пари за кола пошто се клошари, па затоа ми фураат бајкерски срања и сакаат некои права“

Da ne se soglasuvash na investiranje vo velosipedska kultura mora da si del od mnozinstvoto na kloshari bez bilo kakva soobrakjajna kultura.

Некако замре дискусијата, ајде @Stefan-kobe , бирај нова тема.
Епа замре 5-6 лика се вртите у круг кој да пише тема за мислење, другиве испаѓа сме небитни. Толку и од мене у темава :misticen:

Епа замре 5-6 лика се вртите у круг кој да пише тема за мислење, другиве испаѓа сме небитни. Толку и од мене у темава :misticen:
Еве јас ветувам дека ако дојдам втор пат на ред, тебе ќе те предложам. Што да кажам, такви се правилата, предложувачот бира нов предложувач.

Еве јас ветувам дека ако дојдам втор пат на ред, тебе ќе те предложам. Што да кажам, такви се правилата, предложувачот бира нов предложувач.
Мислам дека цобе џентлментски ќе отстапи ако нов се понудил, бидејќи ако слепо го следиме правилото може да влеземе во луп, како на пример јас и цобе да се предлагаме цело време еден со друг засекогаш. Он мене, ја него, он мене, јас пак него… по правилата. Би било супер да му се оддолжам на Mud, бидејќи прв коментираше на првата тема на темава за латентните уживатели на атлетски машки тела во прегратки. Во доцните часеви во ноќта. Под ќебенце. И тоалет до нив.

Мене не ми е толку проблем да се вртат неколку исти колку што ми е проблем што лик како цобе е во тоа друштво. Сега е само Jay без жонтра како Silent Bob. Здоби слава поради некои шеги кога имаше контраст и back and forth помеѓу двајцата, и функционираше бидејќи во другиот беа punchline-ите на неговата константна галама. Сега само:

White Noise GIF by Justin

Ќе се убијам ако морам да прочитам уште еден пример за некој негов вујко во Германија што не знае да живее како што цобе правилно живее и носи одлуки…

:blablab:

Се загревам за цобе да не сум вон форма, кој е познат по урлање во канцеларија.

Мислам дека цобе џентлментски ќе отстапи ако нов се понудил, бидејќи ако слепо го следиме правилото може да влеземе во луп, како на пример јас и цобе да се предлагаме цело време еден со друг засекогаш. Он мене, ја него, он мене, јас пак него… по правилата. Би било супер да му се оддолжам на Mud, бидејќи прв коментираше на првата тема на темава за латентните уживатели на атлетски машки тела во прегратки. Во доцните часеви во ноќта. Под ќебенце. И тоалет до нив.
@Stefan-kobe , ќе сакаш ли да му го отстапиш предложувањето на @Mud ?

@Stefan-kobe , ќе сакаш ли да му го отстапиш предложувањето на @Mud ?
Не може, одиш против правилата кои ни ги качи на глава на мене и на @bijons.
Нашите мислења не ги прифати, ми го избриша мојот предлог, а сега ти што правиш!?

Не може, одиш против правилата кои ни ги качи на глава на мене и на @bijons.
Нашите предлози не ги прифати а сега ти што правиш!?
Предлог тема: дали треба на дрски жени да им се покаже местото ако се мешаат кога мажите нешто одлучуваат.

Back
На врв Bottom