Сејф Сити (Safe City)

• Креатор на темата Креатор на темата Ireal
  • Време на започнување Време на започнување
Ке си појдеш во полициска станица со лицето што возело и ке се пријави он, имаше Тошковски за ова зборено и објаснето ама битно е што моратњ двајцата да одите
Автоматски споено мислење:

Шлеп е легално ама затоа што е Балкан ке си најдеш луѓе и само со сообраќајната ке појдеш

@мкд владе Не сум сигурен дали ти прашуваше дали можеш да возиш ако имаш изречена забрана ама дека не ти е впишана ама и да не беше муабетот со тебе нека стои тука
И можат да му стават еден прекршок за тоа што не извадил полномошно на тоа лице за колата.
Или да му бараат да извади полномошно.

Џабе е целото образование/воспитание на светот ако нема казни.
Еден куп од нашите необразовани/невоспитани луѓе автоматски стануваат воспитани кога се во странство. Таму не возат брзо, не фрлаат ѓубре кај што ќе им текне, дури и го сортираат. Се тоа заради казните.
Истото важи и во обратна насока. Донеси некој од запад тука, нека поживее неколку години, па ќе видиш како му се менува менталитетот одма и почнува да тера по нашите стандарди :D

Стравот лозјето го чува.

Во однос на вториот дел, да ги тргнеме сите проблематични случаи на страна (ти се расипала колата, си се поттргнал за брза помош итн) во кои можеш да бидеш казнет по грешка. За овие случаи верувам дека ќе се најде начин (ако веќе нема) да се скине казната.

Зошто мислиш дека е проблем државата да ги "полни џебовите" од луѓето кои го кршат законот?

Напишав “образование и воспитание„, не одделно.

Преку образованието, се врши квалификација на луѓето за вршење одредена дејност. Образованиот, небитно со кој степен, не значи дека е и воспитан.

Воспитанието значи насочување на луѓето кон почитување на редот од нештата, небитно дали е непреоѓање улица „на црвено„ или користење „бон-тон„ речник и манири.

Да, државава ги „полни џебовите„, затоа што преку „Безбеден...„ сите сме претворени во (потенцијални) криминалци!

Имено, власта/државата носи закони со кои се регулираат меѓучовечките односи во една држава/општество.

Законите се донесуваат да са воспостават ред и за да бидат почитувани. Законите не ги почитуваат само кримосите, дел од припадниците во самата власт во облик од злоупотреба на позицијата, и само мал дел од мирното население, пред се‘ од непознавање на правниот поредок (ненамероно).

Ете затоа...

Напишав “образование и воспитание„, не одделно.

Преку образованието, се врши квалификација на луѓето за вршење одредена дејност. Образованиот, небитно со кој степен, не значи дека е и воспитан.

Воспитанието значи насочување на луѓето кон почитување на редот од нештата, небитно дали е непреоѓање улица „на црвено„ или користење „бон-тон„ речник и манири.

Да, државава ги „полни џебовите„, затоа што преку „Безбеден...„ сите сме претворени во (потенцијални) криминалци!

Имено, власта/државата носи закони со кои се регулираат меѓучовечките односи во една држава/општество.

Законите се донесуваат да са воспостават ред и за да бидат почитувани. Законите не ги почитуваат само кримосите, дел од припадниците во самата власт во облик од злоупотреба на позицијата, и само мал дел од мирното население, пред се‘ од непознавање на правниот поредок (ненамероно).

Ете затоа...
Сите луѓе се потенцијални криминалци без разлика дали имаме сејф сити или не.

Тоа дека законите само тие луѓе што ги спомна не ги почитуваат не е точно. Да беше така, немаше сејф сити да има илјадници казни на ден кога го пуштија на почетокот. Мислам забегуваме малце од темата, ама 99% од луѓето гледаат како да ги заобиколат законите во било која држава. Еве пример, има еден куп луѓе што не плаќаат данок во државава. Утре кога ќе почне тоа построго да се регулира, ќе излезат тие со исти аргументи како за сејф сити. Зошто јас да плаќам данок, па има некој друг што не плаќа, некој ги полни џебовите со наши пари итн итн.

Ако сакаме да ги средиме некои работи во државава, тогаш казните и строгата регулација се единствениот начин.

Сите луѓе се потенцијални криминалци без разлика дали имаме сејф сити или не.

А себе си се амнестираш или?...

Тоа дека законите само тие луѓе што ги спомна не ги почитуваат не е точно. Да беше така, немаше сејф сити да има илјадници казни на ден кога го пуштија на почетокот. Мислам забегуваме малце од темата, ама 99% од луѓето гледаат како да ги заобиколат законите во било која држава. Еве пример, има еден куп луѓе што не плаќаат данок во државава. Утре кога ќе почне тоа построго да се регулира, ќе излезат тие со исти аргументи како за сејф сити. Зошто јас да плаќам данок, па има некој друг што не плаќа, некој ги полни џебовите со наши пари итн итн.

Ако сакаме да ги средиме некои работи во државава, тогаш казните и строгата регулација се единствениот начин.
Види погоре...

Кое образование друже. Ќе образуваш луѓе што се у Шумахер филм и се престројуваат ко луди по булевари, или пак цигани што уште не откриле што е тоа возачка?
Не спорам-„нашата земјата„ е специјален случај, каде дел од „пучанството„ е надвор од секој цивилизациски тек...

“Тие„ веќе се познати по општото беззаконие, а не кон некој си „безбеден град„.

И можат да му стават еден прекршок за тоа што не извадил полномошно на тоа лице за колата.
Или да му бараат да извади полномошно.
Не е точно никој не ти бара полномоштво за да возиш во државава туѓа кола

Не е точно никој не ти бара полномоштво за да возиш во државава туѓа кола
Законски ти е потребно полномошно да ти е заведено на нотар.
Тоа што никој не бара тоа е друго.
Јас како што ги слушнав за да докажеш дека друг возел за тебе потребно е и тоа.

Еднаш излагав надвор од МК а колата рег. на жена ми, тој на граница не сакаше да ме пушти бидејќи немав полномошно, а мене тоа ни на крај памет не ми падна дека ми треба, мислев по дифолт фамилијарно и ќе немам проблем, 20 мин. се молевме па се јавуваме за да ме пушти да поминам, така да у контекст на муабетот за да возиш туѓа кола посекако и законски ти треба полномошно, само што кај нас тоа се занемаруваше барем до сега.

Супер ајде најди ми го законот каде што е задолжително во рамките на државата да имаш полномоштво
За надвор од државата тоа се подразбира ама не е тема на муабет

Treba da imas. Toa sto ne baraat ne znaci deka ne treba da imas.
I Grcija ne baraat megjunarodna, a treba da imas :toe:
Ајде и ти побарај го законот, зашто возам кола на др лице што не е фамилија и кажано е дека не е потребно ниту законот бара да се вади во рамките на државата

Супер ајде најди ми го законот каде што е задолжително во рамките на државата да имаш полномоштво
За надвор од државата тоа се подразбира ама не е тема на муабет

Ајде и ти побарај го законот, зашто возам кола на др лице што не е фамилија и кажано е дека не е потребно ниту законот бара да се вади во рамките на државата
Не се разбирам во барање закони ама има некој што се разбира слободно нека најде.
Можеш да изгуглаш само полномошно за управување на туѓо возило нотар и ќе ти појави.

Еве кажи ми ти како е тогаш регулирано ова во случај да полиција те сопре, гледа колата не на твое име, презиме различно и ти вика. Докажи ми ти дека оваа кола не е украдена. Сопственикот не можеш да го добиеш. Како ти ќе им докажеш?

Тоа што кај нас не се замараат е друга тема. Ама мислам дека ќе почнат да се замараат поради сејф сити. Оти секој може да донесе некој за пари и да каже, е овој ја возеше мојата кола.

Не се разбирам во барање закони ама има некој што се разбира слободно нека најде.
Можеш да изгуглаш само полномошно за управување на туѓо возило нотар и ќе ти појави.

Еве кажи ми ти како е тогаш регулирано ова во случај да полиција те сопре, гледа колата не на твое име, презиме различно и ти вика. Докажи ми ти дека оваа кола не е украдена. Сопственикот не можеш да го добиеш. Како ти ќе им докажеш?

Тоа што кај нас не се замараат е друга тема. Ама мислам дека ќе почнат да се замараат поради сејф сити. Оти секој може да донесе некој за пари и да каже, е овој ја возеше мојата кола.
Ме стопирале многу пати и ти бараат сообраќајна и возачка и ни збор тоа што е на туѓо име, баш ради тоа сме прашувале во мвр и на технички дали треба полномоштво и ок може последниве години се има сменето нешто
Ако е украдено возилото сигурно е пријавено ко такво и лесно можат да проверат по радиоврска
Исто така имав и сообраќајка (не бев виновен) па ниту полиција побара кога дојдоа на увид ниту па правеа проблем од псигурителната компанија која ја покри штетата

Треба полномошно по правило. Доволно е еднаш да извадиш полномошно на нотар, обична изјава дека сопственикот им дозволува на тие и тие да го управуваат и регистрираат возилото на неопределено време. Само 150 денари кошта, а мирна ти е главата :D
За во странство мора да извадиш во АМСМ, не е доволно тоа од нотар (важи само во Македонија). Ретко се случува, ама може да ти направат проблеми на граници.

Еве го одговорот на тоа што го прашував. Едноставно на многу раскрсници кај што има еден семафор за право и лево, ќе се прават вакви прекршоци. Очигледно им е битно само пари, а не наводна безбедност инаку ќе ја ревидираа сигнализацијата пред да гласаат вакви нелогични закони.

Еве го одговорот на тоа што го прашував. Едноставно на многу раскрсници кај што има еден семафор за право и лево, ќе се прават вакви прекршоци. Очигледно им е битно само пари, а не наводна безбедност инаку ќе ја ревидираа сигнализацијата пред да гласаат вакви нелогични закони.
Па и за казнување се овие ликови што во гужва знаат дека нема да поминат и уште толку прават гужва.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom