Кое е твоето контроверзно мислење? (Тема 23: @Lester Freamon - Да се откажеме од аплицирањето во ЕУ, да си останеме во НАТО...)

Да се откажеме од аплицирањето во ЕУ, да си останеме во НАТО и да станеме даночен и бизнис рај?

• Се согласувам

• Не се согласувам

• Воздржан

Резултатите може да се погледнат само после гласање.
Ја неколку пати имам така прославено и неколку пати торта купено по дома и неколку пати у гостилница, частам на работа редовно. Не го гледам како нешто специјално.
Кога има со кого да славиш секоја можност треба да се искористи. Е сега, мразам тоа торти, свеќи и процедури....лабаво, никој да не знае.

Потребата да бидеш центар на внимание, т.н. attention whoring, е женска и педерска особина. Хетеро маж (над 15 години да кажеме), да му пеат, да дува свеќи, да му плескаат околу него е многу педерска сцена. Постирањето во Драга Кајгана е исто педерска ствар ако е од машко и не е некоја заебанција. Исто постирањето селфија на социјални мрежи е attention whoring и женска/педерска ствар.
потпишувам

Надвор од тема, ја би забранил изненадување од колеги за роденден небитно дали си маж или жена. Пола од нив да можат ќе те наместат некако изненадување ќе спремале на некој

Да ме праша некој да нема изненадување за роденден од колеги или да добијам 200-300 евра поголема плата ама да има изненадување, изборот е очигледен

Бре бре се мажишта тука, тестостеронски Ќосевци и останати планинари шо умреле залудно.

Класичен роденден со свеќи со торти курци палци последен пат имам славено можда пред 25 години кога бев дете, и сум против тоа секоја возрасна личност да го прави тоа. Ама збирање друштво во кафана, некое поклонче во плико од најблиските секојпат е добредојдено и го практикувам.

Па и некоја порака од некоја Мерлинка особено ако немаш дата на социјалните мрежи, мелем на душа.:love:

Понеконтроверзно можда ке беше да се предложи уопште болница да престане да издава отпусно писмо. Абе што е битно да се знае датум на раѓање. Сс закон нека се забрани. И случајно родители ако ти соопштиф кд си се родија, одма затфор.
Година е довољно да знаеш кд си роден.
А не торта,поклони, частење, тој е за педери и нарциси.

Оние што честитаат роденден на луѓе кои умреле се посебна категорија ненормални.
И брачни/љубовни партнери кои си честитаат роденден јавно на социјални мрежи. Често и на англиски. Жена му до него на тросед, тој на Facebook "sreken rodenden milicka, da si ni ziva i zdrava use 100 god".

Не само што го делам сентиментот, туку сметам дека мажите кои кокетираат и со бели лаги, покрај очекуваните роденденските желби во форма на „мала пажња“, се личности на кои едно општество не може да се потпре. Мажот е дизајниран да пати сам, во себе, баш како што напиша Џими, и е изморен и доволно циничен за да трпи пластични желби и утехи како: „Среќен Роденден!“ и „ќе биде сѐ во ред.“. Нема зошто ти мене да ми кажуваш да имам успешна година или дека ќе биде во ред бидејќи јас веќе сум пресметал дали и колку ќе биде во ред и ќе работам на тоа само ако сакам, иако сега сум го потиснал толку длабоко што ниту едно друго чувство ме дразни. Некој на запад ќе каже дека тоа е за терапија и дека е некој потиснат шовинизам, но како јас го разбирам светот е дека прво треба да научиш да си силен за себе за да можеш да си и за послабите околу тебе. А тоа не си ако се туфкаш за пропуштена честитка. Јас знам дека не треба да си liability. Ова почна кај мажи кои почнаа да работат канцелариски работи како таа на цобе (и мојата патем) опкружени со жени-другарки, каде се чавка по цел ден и организира „Secret Santa“ и роденденски изненадување колегите. Кога се пуни плоча никој никогаш не беше рекол нешто надвор од обврските како “во ред ли си поради раскинувањево?„ или „утре ти е роденден, ќе дојдеш на работа?“ или „еве ти земавме шоља за кафе оти знаеме многу сакаш топло какао“. „Мала пажња“ е најопасната дрога за еден маж. Едно лигавање со сезонски грип, па сега на секое кивање сакаат некој да ги трумка и да ги бодри. Еден „среќен роденден“ и следниот сакаат да си замислуваат желбички со затворени очи. Само слаби луѓе се радуваат на нивниот роденден. Whatever happened to траење и ме боли курац?

Иди бе честитај му роденден на Коби! :lolzz:

„Ќе беше денес 47... нека ти е среќен! :nesumjas:
Screenshot_2026-02-02-08-22-15-36_92460851df6f172a4592fca41cc2d2e6.jpg

Фала на предлогот @џимеј

Датум ако не се лажам, отвори тема дека иселениците треба да плаќаат при влез во Македонија. Иако се сложувам и би потпишал со две раце, сакам да ја спомнам другата страна.

Проблемот кај нас не е само кој си заминал, туку кој останал и што направил. Македонците генерално повеќе сакаат да се жалат отколку да сменат нешто, а промени сакаме само ако не нè засегаат лично.

Што правиме со луѓето што 30 години по ред гласаат за истите партии, па после секој изборен циклус се чудат како ништо не се сменило?
Што правиме со оние што на 30+ години сметаат дека е сосема океј да се живее со мама и тато, без да преземат никаква лична одговорност, ни професионална, ни општествена, ни граѓанска?

Зошто тие уживаат исти права како некој што вложува време, енергија и се бори за подобра иднина?

Имаме милион твитерџии и фејсбук „интелектуалци“ што секој ден се спремни да критикуваат – со хехенце теми, цинични статуси и морални лекции.
Ама затоа што ги знам дел од ликовите зад тие профили, и знам дека во реалниот живот не направиле ништо, си го поставувам прашањето, што правиме со тие што се уште помалку видливи, а уште погласни во кукањето?

Кукаме секојдневно. Критикуваме систем, држава, власт, народ. И тука доаѓам до суштинското, дека ние не мразиме неправда, мразиме кога не допира лично. Ако не, кој го ебе комшијата.

Иселениците, по мое мислење, платиле многу поголем „данок“ од било која такса за влез во државата.
Платиле со тоа што: е помириле дека тука нема иднина за нив, го напуштиле домот каде што пораснале, живеат илјадници километри од фамилијата и друштвото и ги гледаат родителите како стареат преку видео повици. Тоа не е бегство. Тоа е пораз што си бил приморан да го прифатиш.

Да не должам многу, моето контроверзно мислење е дека, тие што останале, а со прст не мрднале за подобра иднина, треба да се избришат од список за гласање, евентуално би ги исклучил и целосно од пензиски и здравствен систем - повели на приватно затоа што повеќе и не заслужуваш.

Иселениците, по мое мислење, платиле многу поголем „данок“ од било која такса за влез во државата.
Платиле со тоа што: е помириле дека тука нема иднина за нив, го напуштиле домот каде што пораснале, живеат илјадници километри од фамилијата и друштвото и ги гледаат родителите како стареат преку видео повици. Тоа не е бегство. Тоа е пораз што си бил приморан да го прифатиш.
Можеби најнеточната и најлицемерната работа некогаш кажана на форумот.

Да не должам многу, моето контроверзно мислење е дека, тие што останале, а со прст не мрднале за подобра иднина, треба да се избришат од список за гласање, евентуално би ги исклучил и целосно од пензиски и здравствен систем -
A koj ke odreduva koj mrdnal so prst ili ne, i kako toa bi se ustanovuvalo ? Sto konkretno bi trebalo nekoj da ima napraveno za da se smeta deka mrdnal so prst ?

Они се иселиле, ние не требало да гласаме. :icon_lol:

Отидоа да рибаат ќенефи и да мењаат чаршафи и за неполни 10 години се уфилмаа дека се колонијални земјопоседници а ние дека сме им племето.
Секој ден сѐ повеќе имам разбирање за господинот Заев и комуњарите што од кур не ги маваа и ги игнорираа како шугави

Последно уредено:
Па ли бе за пасоши...

Али ако за "не мрднале со прст за подобра иднина" мислиш на спалување на владу у битни пресфртни ситуацие, управо си.

Али за други работе горе доле не се слагам. Бш напротиф, ми смо тија што издржуемо мушки и државу без разлику на сфе, а ви што избегасте сс бугарски, сте тешки пусиња.
Не зброу за тебе Ултрасу, не знам какф ти е тебе иселенички џубокс.
Него у глобалу за иселеници.

Какфи сфе срања ни се десисфа, доста е што још иамо државу.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom