Кое е твоето контроверзно мислење? (Тема 29: @мкд владе - Неверството треба да се третира како психичко насилство.)

Неверството треба да се третира како психичко насилство.

• Се согласувам

• Не се согласувам

• Воздржан

Резултатите може да се погледнат само после гласање.
Некој што не бил во Македонија вака ако ве чита на темава ќе мисли дека доаѓа во Чернобил непосредно после несреќата со нуклеарната централа. Пливала Македонија во ѓубре хаха ок, еве ај посочете ми каде се давиме во ѓубре ако не е проблем? Охрид? Галичица? Маврово? Крушево? Битола? Пелистер? Не ве разбирам најискрено со коментарите, цел живот коментираме како од дното на душата да си ја мразиме државата, а нема потреба за тоа. Дозволувате она што се случи во Скопје есенва пред локалните избори да ви создава слика за целата држава, што е сосема погрешно.

Имаме прекрасна природа, огромен број знаменитости и многу работи за видување. Јас проблемот на неискористениот потенцијал со туристите не го гледам во ѓубрето, туку во самата држава и начинот на кој се имаме поставено према истиот. Ќе го земам за пример Крушево, ја имаат втората или третата најдобра стаза за летање со параглајдер во ЕВРОПА, не ме фаќајте за збор мислам втора беше во Европа после некоја таму во Норвешка. И што правиме ние? Има само два хотели, Панорама и Монтана, автобуска линија до Крушево НЕМА, мораш до Прилеп па после со комбе до Крушево (замислете како им е на странците што доаѓаат со опреми и други срања), ПОС терминали во кафаните и кафичите нема освен во Скар, кучиња скитници колку ти душа сака итн. И сеа ние ќе збориме дека се давиме во ѓубре... Не, ние се давиме во сопствената глупоќа и корупција, наместо некој да се заангажира за ваквите бисери ко Крушево, а ги има многу, они ги оставаат тивко полека да умираат и да пропаѓаат. Да напоменам само, годинава во Крушево има 7 првачиња, толку имам да кажам.

Многу малку имам патувано во западна Македонија како турист (тоа ми е следната цел во животов). Таму мислам дека се крие најубавиот дел од Македонија.

И џабе ни се сите овие убавини, ако туристот не може да стигне до нив и ако се затрупани со отпад. Треба да се грижиме малку посовесно и да инвестираме во домашниот туризам, пред се за ние да уживаме во тоа, а потоа и за да привлечеме туристи. Не може да им наплаќаме влезници од 25 евра, кога немаме како да им понудиме off road искуство кое е клучно за да ја прошеташ Македонија.
Kako be " Toa mi e slednata cel"?
Pa nee Prilep ili Bitola 2000km pa da ti trebaat meseci planiranje.
Abe drug tine problemot ( bidi iskrena) shto pei prviot sloboden den podobro receno prodolzhen vikend gledash da mu ja drapnish za Pederakija ( grcija) i zatoa za zapadna Makedonija ti teknuva samo vaka po sabalje koga nema na shto drugo pointeresno da gi opteretuvash vijugite.

Некој што не бил во Македонија вака ако ве чита на темава ќе мисли дека доаѓа во Чернобил непосредно после несреќата со нуклеарната централа. Пливала Македонија во ѓубре хаха ок, еве ај посочете ми каде се давиме во ѓубре ако не е проблем? Охрид? Галичица? Маврово? Крушево? Битола? Пелистер? Не ве разбирам најискрено со коментарите, цел живот коментираме како од дното на душата да си ја мразиме државата, а нема потреба за тоа. Дозволувате она што се случи во Скопје есенва пред локалните избори да ви создава слика за целата држава, што е сосема погрешно.

Имаме прекрасна природа, огромен број знаменитости и многу работи за видување. Јас проблемот на неискористениот потенцијал со туристите не го гледам во ѓубрето, туку во самата држава и начинот на кој се имаме поставено према истиот. Ќе го земам за пример Крушево, ја имаат втората или третата најдобра стаза за летање со параглајдер во ЕВРОПА, не ме фаќајте за збор мислам втора беше во Европа после некоја таму во Норвешка. И што правиме ние? Има само два хотели, Панорама и Монтана, автобуска линија до Крушево НЕМА, мораш до Прилеп па после со комбе до Крушево (замислете како им е на странците што доаѓаат со опреми и други срања), ПОС терминали во кафаните и кафичите нема освен во Скар, кучиња скитници колку ти душа сака итн. И сеа ние ќе збориме дека се давиме во ѓубре... Не, ние се давиме во сопствената глупоќа и корупција, наместо некој да се заангажира за ваквите бисери ко Крушево, а ги има многу, они ги оставаат тивко полека да умираат и да пропаѓаат. Да напоменам само, годинава во Крушево има 7 првачиња, толку имам да кажам.
Појди на Матка, на излезот од кањонот. Појди покрај езерото во Охрид надвор од елитната зона и ќе видиш колку пластични шишиња има и најлони на секој чекор. Патот Прилеп Битола е најтажен пример за тоа колку многу ѓубре има, буквално како депонија на отворено. Тоа е сликата на секој турист што тргнал од Скопје за Битола или Охрид.

Не е мразење на државата ако кажеш дека ни фали еколошка свест. Не сме Чернобил, ама како да правиме се за да наликуваме на Чернобил.

За другото си во право.

Појди на Матка, на излезот од кањонот. Појди покрај езерото во Охрид надвор од елитната зона и ќе видиш колку пластични шишиња има и најлони на секој чекор. Патот Прилеп Битола е најтажен пример за тоа колку многу ѓубре има, буквално како депонија на отворено. Тоа е сликата на секој турист што тргнал од Скопје за Битола или Охрид.

Не е мразење на државата ако кажеш дека ни фали еколошка свест. Не сме Чернобил, ама како да правиме се за да наликуваме на Чернобил.

За другото си во право.
Не реков дека не фали еколошка свест, него дека Македонија се презентира како да сме Бангладеш. Ти спомна 1-2 изолирани случаи, ама тоа не важи за целата држава и за сите знаменитости, тоа ми беше зборот. Пошо погоре се бунеа дека нејќеле 25 евра да платат зашо се давела во ѓубре државата што не е точно.

Тоа е Стефче, некој ќе пишува што е неопходно и потребно, некој ќе мрчи цело време..

Не беше ни за парите ни за таксата ни за ништо, истиве работи ги гледам и во Германија, цинцари и само на празно зборење а никој ништо не прави.

Тоа јадење гомна за самите себе ПРЕМИНУВА секои граници на нормала, искрено ти кажувам

Гнев собирам од што го гледам тоа
Знам јас многу добро кои апаши чекаат на такви пари, ама утре и од нив да се ослободиш, ќе ти се појави истава група и ќе ти направи раздор таму кај што треба да има слога

Не те разбирам, тебе тие 25 евра ќе те предомислат да не дојдеш во таа како што ја опишуваш ти мизерија? Значи, имаш на менито загаден воздух, лоши патишта, ѓубре и ред други негативности и ти си викаш е не доаѓам овде пошо треба да платам 25 евра?? Другар, па ако размислувам негде да одам и ги видам горе наведените работи, тоа место добива еден голем икс од мене и продолжувам да барам понатака.

Ја читав од почеток до крај темава и коментарите, 99,102% од коментарите на тие што нејќете ова да се плаќа се дека кога ќе дојдете во Македонија трошите доста пари, Харалд рече на едно доаѓање сигурно над 1000 евра, Војаџер рече годишно 10000 евра оставал, и сеа тие 25/50 евра се проблем? Малце лицемерно е ова али ајде.

Не знам зошто темава ја гледате исклучиво од лична перспектива... Истата е поставена како теза, поточно овие пари што би ги зела државата да се вложат во инфраструктурни проекти и целото население и туристите што доаѓаат да имаат бенефити од тоа. Знаеме сите дека ова нема да се случи, ниту ќе наплаќа државата ниту пак ќе вложи во инфраструктура. Али, размислете само во некое идеално розево сценарио кога би се вовела оваа работа како би изгледало. Мене ми е ок предлог ова, не гледам некому што би му смениле 50 евра на годишно ниво доколку со тоа помага на државата и народот што живее во неа.
Како теза во розево сценарио е супер, но ако е теза која што ја имплементираме во реалниот живот знаеме што ќе се случи. Во идеално сценарио, јас лично немам проблем да плаќам дури и повисоки даноци ако знам дека утре ќе дојде мејл и ќе ми кажат транспаретно за што се користат тие пари и ги гледам ефектите од парите. Но се додека е ова реалистичното сценарио ако можам не би го плаќал ни овој данок што морам. Тоа што @датум (те тагнав да не биде зборам за тебе без таг) го посочува не го сфаќа дека МК е во дереџево не затоа што се немало пари низ тие 30+ години самостојно постоење, туку дека се утепале сите гарнитури крадење и плаќање партиски војници па сме на ова дереџе. И сеа зашто некој турист, или уште полошо, наш гастарбајтер одговорен да го плаќа тоа некадарно работење и своеволие?
Он топик: На туристи може да пробаме да им наплаќаме влез, мада ние не сме земја со вишок туристи за да може да си го дозволи тој лукс, но не мислам и дека ќе смени нешто, можеби процент помалку ќе идат, пак на наша штета за „мочани 50 евра“. А тоа дека би си наплаќале на наши луѓе со наше државјанство да си дојдат, е крш на сопствено ниво, мислам дека ни во Боцвана ни во Северна Кореја го нема. Ајде коа ќе заврши војната Украина нека им наплати на сите избегани, тоа е уште порелеватно? Толку мржња и трн во очи сме си сами на себе, тоа е чудо едно. Има една латинска: човек на човека - волк, ќе ја преиначам во Македонецот на Македонецот - Македонец, па како сакате сфатете ја.

Тоа е Стефче, некој ќе пишува што е неопходно и потребно, некој ќе мрчи цело време..

Не беше ни за парите ни за таксата ни за ништо, истиве работи ги гледам и во Германија, цинцари и само на празно зборење а никој ништо не прави.

Тоа јадење гомна за самите себе ПРЕМИНУВА секои граници на нормала, искрено ти кажувам

Гнев собирам од што го гледам тоа
Знам јас многу добро кои апаши чекаат на такви пари, ама утре и од нив да се ослободиш, ќе ти се појави истава група и ќе ти направи раздор таму кај што треба да има слога
Ti druzhe stavi Datum koga se vrajchash vo Makedonija?

Ne be da organiziram svecen precek so site metanii. :D

Ama ako posle toa ti tekni pak da se vrajchash nazad misli mu ja ce go viknam @Византиецот da ti udri pechat
Пред 2 месеци испративме уште еден наш чоек назад во Македонија, трендот продолжува.
Тие што сѐ со семејства овде, не е така лесно баш одма селењето, сам си свесен и го знаеш тоа

Не реков дека не фали еколошка свест, него дека Македонија се презентира како да сме Бангладеш. Ти спомна 1-2 изолирани случаи, ама тоа не важи за целата држава и за сите знаменитости, тоа ми беше зборот. Пошо погоре се бунеа дека нејќеле 25 евра да платат зашо се давела во ѓубре државата што не е точно.
Ама ако кажиме дека има ѓубре, не значи дека Македонија е грда. Напротив, велиме дека е преубава за да биде запуштена. Значи не ја споредуваме со Бангладеш, туку со Словенија и Швајцарија.

За жал не се само 1-2 изолирани случаи. Не може Скопје да биде изолиран случај кога пола држава живее таму или па кога на главна магистрала гледаш километри пластика и ѓубре. Пелагонија е тоа, најголемата котлина во Македонија.

И пак ќе прашам, 25 евра да платат за што? За чист и означен патоказ до Кокино? За автобус до Крушево (ти потврди дека го нема)? За средени патеки без кучиња скитници? Нека ги урбанизираат сите знаменитости, нека ги средат, нека ги скоцкаат ко што треба, и нека им лупнат карта по 5-10-20 евра за посета, немам ништо против. Јас барем кога одам во странство секаде плаќам за влез во национален парк или некој локалитет. Подобро да им ги земаш парите со туристичка такса или влезницна за некој локалитет, отколку такса на влез. Така и оние туристи што патуваат низ Македонија до Грција во летната сезона ќе гледаат да ја заобиколат (а знаеме сите дека оставаат пари и за гориво, и за патарини, и за храна, и за спиење). Само ќе се изолираме и самоупропастиме, друго ништо.

Последно уредено:
Ама ако кажиме дека има ѓубре, не значи дека Македонија е грда. Напротив, велиме дека е преубава за да биде запуштена. Значи не ја споредуваме со Бангладеш, туку со Словенија и Швајцарија.

За жал не се само 1-2 изолирани случаи. Не може Скопје да биде изолиран случај кога пола држава живее таму или па кога на главна магистрала гледаш километри пластика и ѓубре. Пелагонија е тоа, најголемата котлина во Македонија.

И пак ќе прашам, 25 евра да платат за што? За чист и означен патоказ до Кокино? За автобус до Крушево (ти потврди дека го нема)? За средени патеки без кучиња скитници? Нека ги урбанизираат си знаметисто, нека ги средат, нека ги скоцкаат ко што треба, и нека им лупнат карта по 5-10-20 евра за посета, немам ништо против. Јас барем кога одам во странство секаде плаќам за влез во национален парк или некој локалитет.
Се согласувам за ѓубрето,само ќе се надоврзам околу уништувањето на шумите независно дали од подметнати пожари или илиегална сеча.Последно кога бев Крушево шумата беше испосечена природата тотално изгрдена.Замисли да ги испосечат Моликите на Пелистер планината нема да биди ништо поразлична од Криволак.

Последно уредено:
Како тоа ја не сум приметил купишта ѓубре на патот Прилеп Битола не можам да си објаснам.

Освен ако примеров не ти е од сега додека траат градежните активности од Бехтел и Енка каде има купишта Индијци, Турци и разноразни работници па може се дешава да не се замараат толку за хигиена, а и на градилиште е нереално и да нема градежен шут.

Ама пред да почне работата со патот, воопшто немам слика за Пелагонија дека била депонија. Едно 50-60% од нивите околу од секогаш биле засадени со разни култури.

Како тоа ја не сум приметил купишта ѓубре на патот Прилеп Битола не можам да си објаснам.

Освен ако примеров не ти е од сега додека траат градежните активности од Бехтел и Енка каде има купишта Индијци, Турци и разноразни работници па може се дешава да не се замараат толку за хигиена, а и на градилиште е нереално и да нема градежен шут.

Ама пред да почне работата со патот, воопшто немам слика за Пелагонија дека била депонија. Едно 50-60% од нивите околу од секогаш биле засадени со разни култури.
Не си приметил сега затоа што има ставено ѕид таму кај циганите за да не ни го гледаат туристите срамот. Наместо да го исчистиме, полесно е да го скриеме.

Не си приметил сега затоа што има ставено ѕид таму кај циганите за да не ни го гледаат туристите срамот. Наместо да го исчистиме, полесно е да го скриеме.
А океј, ако Баир е дел од Пелагонија тогаш во ред.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom