3 финалистки годинава! Позитивно ме изненади професорката Никуљски, сега баш ќе мора да се чита романот. А и другите 2, секако. За прв пат по долго време немам ништо прочитано од финалистите.
Плус и рУмена испаднааааа. Те ти го Тони!
![]()
Исто!
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
3 финалистки годинава! Позитивно ме изненади професорката Никуљски, сега баш ќе мора да се чита романот. А и другите 2, секако. За прв пат по долго време немам ништо прочитано од финалистите.
Плус и рУмена испаднааааа. Те ти го Тони!
![]()

Претставник на генералниот спонзор - Комерцијална банка.Кој е овој Баже Груевски од лево?

Probaj bezboen lak za nokti ( onoj prosiren li jebi ga ne se sekavam kako se vikase ) ,na fakuktet imav prijatelka so mi pomagase so vakvi raboti na knigite i fotokopiite.Ај уште еднаш да си пробам среќа ако некој налета на „Балканвавилонци“ од Луан Старова низ групиве за книги да јави. Само таа ми фали од досегашниве добитници.
И ако некој знае начин за отстранување на лепакот од лепенките со цена што ги ставаат Литература. Откако ја отстранив лепенката, пробав со гребење, со ракија, влажна марамица и гајле нема, уште лепи.![]()
Мрсна е корицава, ништо не и беше од ракија и влажни марамици, ваљда и од лак нема да и е, само нека помогне.Probaj bezboen lak za nokti ( onoj prosiren li jebi ga ne se sekavam kako se vikase ) ,na fakuktet imav prijatelka so mi pomagase so vakvi raboti na knigite i fotokopiite.
Ama da ne te nosam na dusa probaj malku na kose , da ne si unistis knigata.

Ја видов некаде, Шон, озбилно ја видов. И ми текна на тебе, ама немаше како да ти пишам, форумов не работеше тогаш 2 месеци. Чекај, ќе побарам пак.Ај уште еднаш да си пробам среќа ако некој налета на „Балканвавилонци“ од Луан Старова низ групиве за книги да јави. Само таа ми фали од досегашниве добитници.
И ако некој знае начин за отстранување на лепакот од лепенките со цена што ги ставаат Литература. Откако ја отстранив лепенката, пробав со гребење, со ракија, влажна марамица и гајле нема, уште лепи.![]()
Малку чудно звучи, ама само бензин! Ништо друго не помага, ни ацетон, ни алкохол, ни ништо. Со се сум пробал. Ама со бензин пази да не се упие внатре. Инаку било каков лепак со бензин за секунда излегува од било каков материјал.И ако некој знае начин за отстранување на лепакот од лепенките со цена што ги ставаат Литература. Откако ја отстранив лепенката, пробав со гребење, со ракија, влажна марамица и гајле нема, уште лепи.![]()
Баш ќе пробам утре со бензин.Ја видов некаде, Шон, озбилно ја видов. И ми текна на тебе, ама немаше како да ти пишам, форумов не работеше тогаш 2 месеци. Чекај, ќе побарам пак.
Автоматски споено мислење:
Малку чудно звучи, ама само бензин! Ништо друго не помага, ни ацетон, ни алкохол, ни ништо. Со се сум пробал. Ама со бензин пази да не се упие внатре. Инаку било каков лепак со бензин за секунда излегува од било каков материјал.

Список на пристигнати книги на конкурсот за „Роман на годината“ за 2025 година
1. „Александар јава на запад“, Венко Андоновски, „Три“
2. „Лозинка за излез од пеколот“, Јадранка Бибан,самостојно издание
3. „Грст афионови зрнца“, Горан Василевски,
4. „Ноќ без враќање“, Васе Врангалоска,„Ирис Принт“, Струга
5. „Во зенитот на еден дневник“, Викторија Гаго, НУ „Григор Прличев“ – Охрид
6. „С(удба)та“, Филип Георгиевски,„Бата пресс милениум“
7. „Тринаесеттиот“, Лидија Димковска, „Три“
8. „Волкот“, Константин Дораковски, „Макавеј“
9. „Околу три по полноќ“, Димитрие Дурацовски, „Арс Либрис“
10. „Необјавен фељтон“, Владимир Илиевски, „Maкедоника литера“
11. „Баба Илка“, Жан Илиески, „Макавеј“
12. „Ќе помине и моќта“, Ирена Јурчева, „Паблишер“
13. „СФ – СН: (партизански роман)“, Моџо Килингтон, „Арс Ламина“
14. „Договорот“, Јордан Коцевски, „Антолог“
15. „Илина и тајните на бабин заб“, Хана Корнети, „Или -или
16. „И“, Кристина Краличин, „Арс Либрис“
17. „Извештајот на Рената“, Кристина Краличин, ИД – Концепт консалтинг и дизајн
18. „73“ дена“, Иво Митев – Жиле, „Арс Либрис“
19. „Годината висококосна“, Маја Мојсова, „ПНВ публикации“
20. „Кругот дупка“, Никола Наумовски, „ПНВ публикации“
21. „Касадеј“, Велко Неделковски, „Матица македонска“
22. „Не заборавај, Ангела“, Љилјана Нелковска, самостојно издание
23. „Чуварите на вистината“, Елена Николова, „Збор“
24. „Промилите на Конзулвил: (миксан роман)“, Јордан Николов, „Паблишер“
25. „Кафеана на крајот и на почетокот од универзумот“: (на почетокот беше… информацијата)“, Валентин Нешовски, „Антолог“
26. „Зара Зарина“, Лилјана Пандева, „ПНВ публикации“
27. „Кривата Дијана: (роман за верижната вина)“, Фросина Пармаковска, „Арс Либрис“
28. „Калуѓерки“, Димче Парталоски,„Бата пресс милениум“
29. „Потклек“, Љупчо Петрески, „Бегемот“
30. „Арагон“, Михајло Свидерски, „Антолог“
31. „Опасноста што ја љубам“, Маја Симоновска, „Читај книга“
32. „Сенката што ме чува“, Маја Симоновска, „Читај книга“
33. „Фобос: деконструиран роман“, Соња Станковска, „Или – или“
34. „Нашата Симка“, Благуна Стевоска, НУ Библиотека „Григор Прличев“
35. „Тишина што сака да викне: роман од сеќавања“, Милован Стефановски, „Ад Вербум“
36. „Траги врз песок: корисен водич за успех на менаџери за продажба, инспириран од врвните спортски тренери“, Бојан Стефановски, „Матица македонска“
37. „ Неколку тишини подоцна“ , Ана Стојаноска, „Конгресен сервисен центар – Полица“
38. „Ноќта – филм кој се чита“, Игор Трајковски Фоја, -Битола: „3Д Графопром“, самостојно издание
39. „Три Марии: (роман -басма), Оливера Ќорвезироска, „Арс Либрис
40. „Само уште еден скок“, Енис Хилми, „Светулка нова“
41. „Повратник со две лица“, Ивица Челиковиќ, „Паблишер“
42. „Изедначен“, Јован Ристов Џамбазоски, „Матица македонска“
43. „Светото светило: (роман)“, Мирче Б. Нешовски, „Менора“
44. „11 проверени начини како да ја заебеш љубовта: (роман во раскази)“, Драгана Лукан Николоски, „Чудна шума“
45. „Сѐ на овој свет“, Гордана Каракашевска, „Бата пресс милениум“
Четворица се освојувачи Злате. Го имаш испуштено Милован Стефановски кој за одличниот “Изгубениот жегол” ја има освоено во 2003 г.Го правев муабетот со @Анде Јанков денес - годинава очигледно е дека конкуренцијата е значително појака. Има околу 10-тина до петнаесет имиња кои се поранешни финалисти и полуфиналисти за наградата, тројца од нив освојувачи на наградата: Андоновски, Пармаковска и Димковска, двајца освојувачи на Пегаз и неколку освојувачи на наградите на ДПМ. Плус, очигледно е зголемена романескната продукција кај нас, па така имаме дури 45 пристигнати романи, иако само јас лично знам минимум 10 кои не беа пријавени: меѓу нив „Мементо мори“ на Анде, „Исаак“ на Кирил Ангелов (и уште сите останати изданија на Сакам Книги кои годинава решиле да не учествуваат), „Кошмари“ од Јордан Коцевски (кој пак учествува со другиот негов роман од годинава, „Договорот“), „Соба 610“ од Јован Илиески, „Кобалтна плима“ од Зоран Милошевски и уште многу други.