Кое е твоето контроверзно мислење? (Тема 15: @Del Boy - Забрана за лет со авион на деца помали од 5 години)

Забрана за лет со авион за деца помали од 5 години?

• За

• Против

• Воздржан

Резултатите може да се погледнат само после гласање.
А од кај па ти си сигурен дека може да има деца, матичен гинеколог си и? Муабетов е базиран на претпоставки. Ти претпоставуваш, она претпоставува и тоа е :D

Да експлоатираш некој значи да го тераш да прави нешто што е против негова воља. Значи да го искористуваш за лични потреби, нефер и неправедно. Како е нефер и неправедно ако жената се согласила законски и потпишала договор?

Починале и многу жени поради компликации при пораѓај кои што не биле сурогат мајки. По твојава логика не треба деца да раѓаат жените воопшто заради компликации при пораѓај.

Додека почне новата тема може да се цитира, хехе сори.
Ок, легитимно.

Би го продала своето бебе за пари? Пошо нели, твој избор е тоа, не правиш ништо против своја волја. Одговори ми кратко без да го заобиколиш прашањето.

П.с. Уште едно прашање. Јас плаќам човек за да убие некој. Тој го убива, него го фаќаат, он ме кажува мене дека сум го потплатил. Ќе лежам јас или не? Пошо нели, негов избор било да го убие, така?

Размислуваш како прав македонски директор :icon_lol:
Поаѓам од дефиниција за тоа што е експлоатација. Ниту сум директор, ниту имам такви аспирации.
Ок, легитимно.

Би го продала своето бебе за пари? Пошо нели, твој избор е тоа, не правиш ништо против своја волја. Одговори ми кратко без да го заобиколиш прашањето.

П.с. Уште едно прашање. Јас плаќам човек за да убие некој. Тој го убива, него го фаќаат, он ме кажува мене дека сум го потплатил. Ќе лежам јас или не? Пошо нели, негов избор било да го убие, така?
Јас не и затоа никогаш не би се нафатила да бидам сурогат мајка. Мислам не ги ни перцепирам парите, јас психолошки не би можела да го поднесам тоа.

Ама има жени кои се различни од мене, и ако законот го дозволува тоа, а тие свесно влегле во тој процес, пак не сфаќам како е продавање на бебе?

Нема врска мојот личен став со општественото право. Тоа што за мене и за тебе е емотивно тешко и неприфатливо, за некои може да биде гордост дека направиле нешто што никој не може да направи за некое семејство. Подариле живот.

Трговија со бебиња е ако се раѓаат бебиња на црно и се продаваат за пари. Ова е транспарентен процес, законски поткрепен.

Ова со убиството ми нема допирна точка со темава. Не го сфаќам искрено.
Автоматски споено мислење:

conor-mcgregor-who-the-fuck-is-that-guy.gif
Не му пишам веќе. Очобол.

Ама има жени кои се различни од мене, и ако законот го дозволува тоа, а тие свесно влегле во тој процес, пак не сфаќам како е продавање на бебе?
Мислам дека кај нас уште не е дозволено, ме мрзи да проверувам, ако грешам поправи ме. Овде дебатираме дали тоа е исправно или не, збориме од етички, човечки и било каков аспект, да не се правиме сеа правно освестени луѓе. Можеби ти е дозволено и пол да смениш, ама верувам нема да ги оправдаш тие луѓе, така?

Тоа со убиството го спомнав како пластичен пример дека не може се да оправдаш со “своја волја“, зашо у денешно време многу ненормални и нездрави работи се „своја волја“ и веќе ги надминуваат сите граници на нормалноста.

Капираш што ти кажувам ваљда...

Не знаела како било тоа продавање на бебе. Тргување со туѓ биолошки материјал не било продавање. Свашта.

Мислам дека кај нас уште не е дозволено, ме мрзи да проверувам, ако грешам поправи ме. Овде дебатираме дали тоа е исправно или не, збориме од етички, човечки и било каков аспект, да не се правиме сеа правно освестени луѓе. Можеби ти е дозволено и пол да смениш, ама верувам нема да ги оправдаш тие луѓе, така?

Тоа со убиството го спомнав како пластичен пример дека не може се да оправдаш со “своја волја“, зашо у денешно време многу ненормални и нездрави работи се „своја волја“ и веќе ги надминуваат сите граници на нормалноста.

Капираш што ти кажувам ваљда...
Легално од 2014 година. Па сега скоро мислам дека имаше една девојка кај Стефан Лазаров во подкаст, која збореше дека има вродена аномалија на матката и не може да износи бременост. Па збореше и за сурогатството, и како тоа им е следна опција на избор со нејзиниот партнер (пејач во 2 бона). Така што ова е реалност и на многу луѓе кај нас во Македонија.

Капирам јас што сакате да кажете и немам ништо против дискусиите за или против, туку се фатив за тоа дека не може да кажите дека ова е објективизирање и понижување на жената, кога жената свесно и сама одлучува дека сака да биде сурогат мајка.

За мене понеетички е да осудувам нечија желба за родителство, па за тоа и гласав воздржано на анкетава.

Инаку пред 50 години и ин витрото било ненормално, а сега е благослов за многу луѓе.

кога жената свесно и сама одлучува дека сака да биде сурогат мајка.
Да, за пари, затоа и ти кажувам дека тоа е експлоатација, си го плаќаш носењето на сопственото дете. Женско си, не знам дали си мајка, ама сигурно знаеш што му се случува на организмот кога е во блажена состојба, матката и се пропратно. Затоа, не е во ред ЗА ПАРИ некој да ти носи дете, без разлика дали тоа си го побарала од што не можеш да имаш деца и да раѓаш или од аздисување како што е во поголемиот број случаи. Значи, не зборувам дали е тоа легално или не, зборувам дали е нормално. Кажав, немам ништо против ин витро, ете кој има проблем нека си проба со ин витро, меѓутоа трето лице да ти износува дете малце не ми е во ред.

Тоа е, да не тупиме даље, си имаме свои мислења, легитимни и двете секако, нека продолжи следната тема ако Иосоно завршил со гледање хајлајтс од Интер-Лече.

Да, за пари, затоа и ти кажувам дека тоа е експлоатација, си го плаќаш носењето на сопственото дете. Женско си, не знам дали си мајка, ама сигурно знаеш што му се случува на организмот кога е во блажена состојба, матката и се пропратно. Затоа, не е во ред ЗА ПАРИ некој да ти носи дете, без разлика дали тоа си го побарала од што не можеш да имаш деца и да раѓаш или од аздисување како што е во поголемиот број случаи. Значи, не зборувам дали е тоа легално или не, зборувам дали е нормално. Кажав, немам ништо против ин витро, ете кој има проблем нека си проба со ин витро, меѓутоа трето лице да ти износува дете малце не ми е во ред.

Тоа е, да не тупиме даље, си имаме свои мислења, легитимни и двете секако, нека продолжи следната тема ако Иосоно завршил со гледање хајлајтс од Интер-Лече.
Не е до Ио Соно, се чека Мачка да заврши со ревизиите па на раат да склопи мислење после 17ч. Јбг, немаат сите привилегија да куцкаат на форум во работно време како мене тебе и некои останати.

Последно уредено:
Не е до Ио Соно, се чека Мачка да заврши со ревизиите па на раат да склопи мислење после 17ч. Јбг, немаат сите привилегија да куцкаат на форум во работно време како мене тебе и некои останати.
Јас уште сега пишувам дека се согласувам со неа. До тука ги слушам ноктињата на мачка како типкаат агресивно. Во исчекување најжешкиот рант до сега. Тројца ќе бидат банирани, темата затворена и нови, вечни непријателства создадени.

Јас уште сега пишувам дека се согласувам со неа. До тука ги слушам ноктињата на мачка како типкаат агресивно. Во исчекување најжешкиот рант до сега. Тројца ќе бидат банирани, темата затворена и нови, вечни непријателства создадени.
Nema vecni prijatelstva i neprijatelstva, samo interesi ;)

Да, за пари...
Парите се само еден сегмент од моралните дилеми, проблемот не е тоа што матката ја дава на заем, туку и плодот кој не може да биде предмет на договор. Тој плод си е засебен субјект, со вродени права, вкоричени во Устанот, а укоренети во Конвенцијата за правата на детето. Ова е празен простор за експлоатација, нешто слично што направи Ронало, на генерално посиромашни жени, во најчесто држави од трет свет или граѓани на држави од првиот свет, но со низок социјален статус. Друг проблем настанува ако детето се роди со некоја здравствена фалинка, купувачите можат да ја прекинат трансакцијата. Мајката-родилка може да се поврзе со детето, па да не сака да го даде, или да го даде и да претрпи извесна (психичка) траума. Проблемите се од морално-правен аспект. Вака поставено, со голема правна дупка, не е ништо повеќе од мерка за објективизација и начин на експлоатација.

Другиот проблем е редефинирање на семејството, посебно на нуклерното семејство кое се уништи благодарение на феминизмот. И да, не значи нешто ако е правно и законски, истовремено е добро, позитивно и морално.

Примерот со органите е малку погрешен, во однос на стварното право и другото позитивно право (пред се кривично), но е океј за морална поента.

Затваравме клиент.
Заслужуваат должно внимание.

После моево мислење поише мислам мене ќе ме избркате него ја што ќе банирам.
Не знам како да го срочам. Ќе зборам од душа.

Ух. Неќам да звучам како Хитлер.
Знаете дека за некои работи сум open minded. Од мала ме учеле да почитувам секој, без разлика на сѐ. Да делам со секој, да не мрзам никој.
Како мала, поради работава, и приватни околности, бев океј со секоја нација.
Татко ми беше директор 20 год у Албанија, у Косово 30 год. Го слушаа, го почитуваа, стекна пријателства, буквално лекови му носат пошто тука се изгор неговите.
И ја мислев стварно сите луѓе се добри..
Додека не почнав средно.
Учев во средно каде што имаше цигани. Гледав како се однесуваме ние со нив, како они со нас.
Потоа се случи Смиљковско, Кољо, Саздо.
Другари во средно беа напаѓани де во маало, де на сред Центар, им беа корнети ланчиња со крст од врат. Еден доби шипки во врат од многу ќутек.

Сфатив дека има тешки гадови.
Сум се соочила со мажи да ми застануваат на улица, да ме следат со кола, да ми свират, независно од кој дел во денот е.
Почнав да се чувствувам небезбедно. За моите, за другарки, другарки.
Ме наведе на едно размислување, уствари тоа контроверзното.
Мада знам, ова е повеќе утопично пошто тешко се постигнува.
А тоа е, секој да се врати кај дошол. Што сме примиле од 2001ва навака, сиктер, поготово Албанци, ама сместа депортација.
Значи буквално у државава да останат Македонци, сите да се вратат од кај и да се.
Германец ако има овде, да си оди назад.

Знам ќе речете, не сум нормална, дека и ја сакам да се селам, дека не е изводливо.
Да.

Ама што иаме сеа? Еве сегде имаме микс на народи, сите станавме ИНТЕРНЕШНЛ. Шо добивме ние овде? Колење македонски синови, пребегување одма. Небезбедност и за девојчињата.
Европа шо доби од жалење едикој си? Масакр за Божиќ, масакр за Велигден, улетување со кола во толпу, дигање во ваздух цркви и молови.
Чим не знаеме и можеме да живееме така, раус сите по дома кој од кај што дошол.
Да се исчисти државава од џганот, прва фаза на просвета ќе ни е.
Да се напраат услови за живот ( знаете на што мислам веќе сум зборела), ја прва нема да си идам

Кој не почитува туѓи правила и принципи нека напушти. Ова за сегде низ светот. Не само Македонија. Сите по своја држава да се вратат. И да си функционираме така. Без други националности. Освен овие што се земале со странец. Ај да не е толку диктаторски. И да има рестрикции и за тоа, пример да си неколку години во врска, да живееш заедно. Пошто од кај нас одма ќе се мажат за Белгија. Ќе проба некој да исфинтира, да се зимаат ко у Америка за грин кард.

Не очекував дека ќе бидам тагната ever. Така што повелете.
-за малце се утнавме. До вчера бев у ПМС наоштрена за карање. Сеа вака сите ве сакам.
Ама ајде да чујам што мислите. Може ќе ме убеди некој пак дека ова е соживот.
Автоматски споено мислење:

Сѐ после моево што не е поврзано ќе се брише.
Разработени ми се прстите.

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom