Кое е твоето контроверзно мислење? (Тема 15: @Del Boy - Забрана за лет со авион на деца помали од 5 години)

Забрана за лет со авион за деца помали од 5 години?

• За

• Против

• Воздржан

Резултатите може да се погледнат само после гласање.
Чему цинизам? Па одговори ми :)

Еве луѓето донираат органи за да спасат нечиј живот. Зошто би било понижување ако некоја жена свесно и сама одлучи дека сака да подари живот и притоа се е регулирано со закон?

Јас само прашувам.
Фино ако на фамилија, роднина, другар сакаш да донираш..
За другар малце потешко ради генетска разлика.. ама ај еве набројувам!
Плус донирањето на орган, што ти како докторка треба да го знаеш најдобро, е последна шанса да се спаси живот.

Ништо од ова не е ни приближно заедничко со сурогатството!
Не се спасуваат животи, тоа бар сигурно.. а и шансата да погоре набројаните ти родат е 0.00 нешто децимала!

Убаво што сакаш да ја извртиш тезата со неповрзано нешто..
па ќе морам и ја малку цинизам да употребам. Уствари ова не е цинизам!
Ова е реалноста!
пр. Слушај акесо. Ти бараш сурогат за тебе. Ја знам една, ама како посредник ќе ти земам 20000€! Може?!
Нејќеш, нема проблем. Ти не ја дознаваш нејзе.
Сакаш. Супер, она нема проблем со мојата провизија оти 50 000 и е цената!
Се додека плаќаш сите страни задоволни.

Убаво ти звучи?
Епа ова се 99% од случаите!
Буквално изнајмување на матка за пари!
Ништо поразлично од трговија со бело робје или деца!

Фино ако на фамилија, роднина, другар сакаш да донираш..
За другар малце потешко ради генетска разлика.. ама ај еве набројувам!
Плус донирањето на орган, што ти како докторка треба да го знаеш најдобро, е последна шанса да се спаси живот.

Ништо од ова не е ни приближно заедничко со сурогатството!
Не се спасуваат животи, тоа бар сигурно.. а и шансата да погоре набројаните ти родат е 0.00 нешто децимала!

Убаво што сакаш да ја извртиш тезата со неповрзано нешто..
па ќе морам и ја малку цинизам да употребам. Уствари ова не е цинизам!
Ова е реалноста!
пр. Слушај акесо. Ти бараш сурогат за тебе. Ја знам една, ама како посредник ќе ти земам 20000€! Може?!
Нејќеш, нема проблем. Ти не ја дознаваш нејзе.
Сакаш. Супер, она нема проблем со мојата провизија оти 50 000 и е цената!
Се додека плаќаш сите страни задоволни.

Убаво ти звучи?
Епа ова се 99% од случаите!
Буквално изнајмување на матка за пари!
Ништо поразлично од трговија со бело робје или деца!
Тоа што ти го опишуваш е криминал, а не нешто што е реулирано со закон, правни договори и етички комисии. По твојата логика секоја медицинска интервенција може да биде црн пазар на органи ако ја гледаш низ призмата на подземјето. Мислам тоа е улогата на медицината и правото тука, да ти покажат што е различно меѓу хуман чин и криминал.

Ок, физички не се спасува живот, ама психолошки се спасуваат многу семејства од психолошка болка и неисполнетост. На некој тоа му е единствената смисла на животот. Да биде родител.

Не сакам да ја извртам тезата, само си пишувам тоа што ми е логично врз основа на тоа што го читам. Мислам дека не е понижување ако една жена свесно и сама одлучила дека тоа треба да го направи. Наместо да ја третираш како жртва, пробај да ја гледаш како субјект кој има способност сам за себе да си донесе одлука.

Тоа што ти го опишуваш е криминал, а не нешто што е реулирано со закон, правни договори и етички комисии. По твојата логика секоја медицинска интервенција може да биде црн пазар на органи ако ја гледаш низ призмата на подземјето. Мислам тоа е улогата на медицината и правото тука, да ти покажат што е различно меѓу хуман чин и криминал.

Ок, физички не се спасува живот, ама психолошки се спасуваат многу семејства од психолошка болка и неисполнетост. На некој тоа му е единствената смисла на животот. Да биде родител.

Не сакам да ја извртам тезата, само си пишувам тоа што ми е логично врз основа на тоа што го читам. Мислам дека не е понижување ако една жена свесно и сама одлучила дека тоа треба да го направи. Наместо да ја третираш како жртва, пробај да ја гледаш како субјект кој има способност сам за себе да си донесе одлука.
Океј, ова твое размислување, го почитувам иако не се согласувам...

Ако и веќе се дозволува, тогаш кажав веќе кај би имало најпозитивен ефект!
Кај циганите! Ем они ќе се оправат малку финансиски.. ем и овие "без друга смисла у животот" ќе размислат малку повеќе..

Океј, ова твое размислување, го почитувам иако не се согласувам...
Те соџвака жена другар, изгуби секаков кредибилитет за да можеш некое право да ѝ забраниш веќе. Ако донирање орган е да се спаси живот, сурогатството е уште поголем поклон бидејќи подаруваш живот некому, плус создаваш нов. Многу сте цинични.

Легни си, утре од сабајле имаш аларм во мугрите, телото и тебе ти е под кирија изрентано, ти земаат здравје и интегритет некаде едно двеста пати полошо од сурогат. И ти ако земаш х некој на твој грб зема х3. Како и сите нас останати.

Јак пример, ти треба бебе, знам една, ќе и го спопикаме под цена… Иначе, за другар можело, само ќе треба слика од средно на новогодишна прослава заедно да приложат?

Океј мислам е доста.

Дискусијата веќе почна да забегува во друг правец.

Ја номинирам @Macka12345 за следна тема.

Истакнат хејтер со доста контроверзни ставови за многу општествено политички социјални и секојдневни теми.

Океј мислам е доста.

Истакнат хејтер со доста контроверзни ставови за многу општествено политички социјални и секојдневни теми.
Праење нокти е прескапо, треа да се регулираат цените и да бидат наише до 300 ден. во зависност од гелот.
Гелот да не е токсичен оти е загадено...

А замисли Рон да га номинира некој:
Детската соба секогаш треба да има повише квадрати од дневната.

Хехе да се нашалимо у меѓувреме док ву текне тема на Мачку.
Нешто као џингл или интермецо.

Извињавајте модератори, мораф :icon_lol:
Посилно е од мене.

Праење нокти е прескапо, треа да се регулираат цените и да бидат наише до 300 ден. во зависност од гелот.
Гелот да не е токсичен оти е загадено...

А замисли Рон да га номинира некој:
Детската соба секогаш треба да има повише квадрати од дневната.

Хехе да се нашалимо у меѓувреме док ву текне тема на Мачку.
Нешто као џингл или интермецо.

Извињавајте модератори, мораф :icon_lol:
Посилно е од мене.
А да знаеш дека се мислев меѓу Мачка, Рон, бијонс и војаџер. Секој контроверзен на свој начин.

До тука се арно си збореше..

А како е релевантно ин-витрото со сурогат мајчинството?!
Така што тоа е начин за злоупотреба на една медицински техника/метод за некои за пари да си испринтаат дете!
Поголемо понижување за жена (најчесто во незавидна ситуација) не верувам дека има, отколку да ја искористат како "матка за изнајмување"!
Е тоа е тоа за што се бунам!

И по таа логика, па дај да легализираме и трговија со органи! Што? Исто му се фаќа..
Кој е у криза, бујрум, продавам бубрег, толку пари, чао-пријатно!

НЕ за сурогат мајчинство!
Природен пат -> ИнВитро без сурогат мајка -> Сурогат мајка со јајце клетка од биолошката матка -> со јајце клетка од сурогат мајката -> посвојување дете
Никој не се решава за еден чекор, ако не го пробал претходниот чекор.
Има случаи каде што не може ниту преку природен пат ниту преку ИнВитро и мора да се оди од 3 чекор понатаму. Тоа ти се случаи кога жената нема матка, матката е оштетена (пример има лузни внатрешни од инфекции), матката е оштетена од претходна хемотерапија, жената поради здраствени причини не може да изнесе бременост (сериозни проблеми со срце).

Дај да не гледаме еџ кејсови каде што некој би злоупотребил, кога некоја фуфица не сака да е бремена да не се здебели, а сака да има деца. Дај да бидеме среќни што медицината е отидена толку напред и има можности што не постоеле порано. Дај да бидеме среќни што има се повеќе можности жена да се оствари како мајка и да може да ја почувствува таа среќа и состојба на исполнетост.

Последно уредено:
Океј мислам е доста.

Најрано што ќе можан е после 17ч да пишам. Се извинувам.
Таман да срочам убаво

Некои не можат. Не е дека не сакаат. Затоа се користи сурогат мајка. Коа не моеш да го носиш ти детето. Поради било која причина.

Извини сеа што те цитирам ама сега читам.
Дали си ти сигурна дека Марија Шерифовиќ не може да има деца? Мислам дека не треба да ти кажувам каква е нејзината сексуална определба, ваљда ти е јасно.

Ако не можат да имаат дете нека си посвојат, едноставно е, а не да експлоатираат трети жени кои ќе се мачат 9 месеци, ќе го изложуваат телото на тортури и слични работи и ќе земат на крајот пари за тоа. Сте се запрашале ли колку од тие сурогат мајки починале поради компликации во текот на бременоста и пораѓаите? Или ве занима само дека се раѓа рандом дете и тоа ви е доволен аргумент?

П.с. Се извинувам читав од последно цитирано мислење не видов дека завршила темата. Ако смета нека избришат.

Последно уредено:
Додека оди интермецото на парва...

Тоа дете ги носи гените на сурогат мајката, нејзина крв е' а не на нарачателот. Расте во нејзе, нема ли емоции таа жена ? Жив организам е' а не производ од фабрика.

Дали си ти сигурна дека Марија Шерифовиќ не може да има деца? Мислам дека не треба да ти кажувам каква е нејзината сексуална определба, ваљда ти е јасно.

Ако не можат да имаат дете нека си посвојат, едноставно е, а не да експлоатираат трети жени кои ќе се мачат 9 месеци, ќе го изложуваат телото на тортури и слични работи и ќе земат на крајот пари за тоа. Сте се запрашале ли колку од тие сурогат мајки починале поради компликации во текот на бременоста и пораѓаите? Или ве занима само дека се раѓа рандом дете и тоа ви е доволен аргумент?

П.с. Се извинувам читав од последно цитирано мислење не видов дека завршила темата. Ако смета нека избришат.
А од кај па ти си сигурен дека може да има деца, матичен гинеколог си и? Муабетов е базиран на претпоставки. Ти претпоставуваш, она претпоставува и тоа е :D

Да експлоатираш некој значи да го тераш да прави нешто што е против негова воља. Значи да го искористуваш за лични потреби, нефер и неправедно. Како е нефер и неправедно ако жената се согласила законски и потпишала договор?

Починале и многу жени поради компликации при пораѓај кои што не биле сурогат мајки. По твојава логика не треба деца да раѓаат жените воопшто заради компликации при пораѓај.

Додека почне новата тема може да се цитира, хехе сори.

Да експлотираш некој значи да го тераш да прави нешто што е против негова воља. Значи да го искористуваш за лични потреби, нефер и неправедно. Како е нефер и неправедно ако жената се согласила законски и потпишала договор?
Размислуваш како прав македонски директор :icon_lol:

Сакам да кажам дека огромна улога во формирањето на моите ставови на темава има таа ситуација. Од таму тргнав, а не од некоја животна бајка.

Тоа што ти не правиш разлика меѓу биологија и човечност, е твој проблем со перцепцијата друже.

Дете не се купува како кола. Посвојувањето е долг и макотрпен процес, баш за да не се случи тоа што го збориш, некој да крене раце по две години.

Тоа што детето сака да си ги знае корените е природно и тоа не значи дека кога ќе си ги најде биолошките родители автоматски треба да ги избрише оние што го одгледале и го воспитале.

Среќа па има мажи што не трпат во реалноста, на форумов не е потребна
Super sve ova sto si napisala plus gi procitav poslednite 2-3 strani i toa i e problemot sto imate stav izgradeno na primeri od blisko opkruzuvanje I bez nikakov kredibilitet drzis do stav bez razlika kolku stvarite ne se takvi kako sto vikas … ednostavno sama Pisa biologija I covecnost ete ima razlika… Jas sklopam dete na nekoja random posle mene 3 pati se omazila-3 maz ne e tatko na moite deca nego gi cuva ete covecen e Ali bioloski Jas sum im tatko I najlos da sum ako resam da im se posvetam Vo taa bitka sekogas ponednik e tatkoto na kraj ( ako e sve neli po pravila I propisi da ne e probisvet) ili sto ke mi kazes ama on gi iscuval?DETETO SI IMA TATKO MAKAR I NAJLOS DA E … 100 ludje ti odgovorija sto I kako stojat rabotite ova strasno e sto pisuvas … celiot muabet mi beshe deka ako Serifovic od calam napravila toa ne e za podrska a sekoj sto saka da stvori fsmilija a nemoze radi nekoi X pricini sistemot treba Samo za niv da e napraen da stvorat I da teraat… mu ebavte majkata na maski rod so ovie tazmisluvanja covek kraj nemoze da vi fati sto ustvari sakate… podrzuvas nekoja od calam da iskesira 100 bona a masko 100 evra na nekoja u intermezzo da i iskesira za zabava eee maskite Se svinji nemoze taka … a ustvari dvete rentani se edna za vecer drugata 9 meseca… da ne siram plus komplikacii ili ako Se Rodi custvo prema deteto od nea POSHO E NEJZINO… ama koj ja e*e svesno vlegla… Nisto konkretno ne zboris Siris vrtis zborovi muabeti bez pocetok I kraj … sekoj normalen so 2 Grama mozok nemoze toa Tempo da gi Izdrzi razbiras masko podobro razbiram od tebe ili ke najdes nekoj kako ovoj nedonosen sto e Pa ke go oblikivas Ti kako sakas … ludje ziveat stvaraati familija I ziveat I sve super Samo strasno e sto vaka mladi zenski Lica vakvi razmisluvanja so epruveti I slicno I na kraj ke dojdat na 35 eban zivot ili I togas na sebe da se spiznaete ke go trosite vremeto ( Samo ustvari I toa ke vi ostane) da ne ja siram prodavas ovde magla…
Јас мислам дека многу од маживе што коментираат на оваа тема немаат деца па затоа се разбацуваат со ставови у стил јас ќе ти кажам :icon_lol:

Неможеш ти да изгубиш ако некоја жена си го оствари сонот, макар и сама.

А дали било правилно или не, тоа не треба да биде оставено на рајата да каже.

Затоа рекле секоја планина своја тежина, се знае на овој свет кој треба да суди, еден е.
Na ovoj mislev demek on podrzuvac e godinava na zenite se prosvetli coek stanal… eve kako bi izgledalo dete koa ke porasne e ako e praveno u epruveta…

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom