Со укинувањето на празниците, баш обичниот, работен човек ќе изгуби највеќе!
Тогаш им е шанса за дупла дневница кога веќе ги е*аваат на празник да работат!
А лешинариве дрпаме-есдес-учк у администрација, сеедно им е!
Ете ти кажаа у петок до колку работат.
Та имале-немале празник ич не им чуе!
Не зезај, секаде во светот е неработен првиот ден од годината. Да се опуштиш на дочекот, да одмориш нареден ден
Порано беше неработен и вториот ден во јануари, ама дпмне го укинаа, истовремено со 2 мај.
Не се заборава мамурно новогодишно утро, си се разбудил околу 13ч и гледаш 74 мејла, и 178 пинга на Тимс од Израелците. Буквално само они работат на 01.01.
Не зезај, секаде во светот е неработен првиот ден од годината. Да се опуштиш на дочекот, да одмориш нареден ден
Порано беше неработен и вториот ден во јануари, ама дпмне го укинаа, истовремено со 2 мај.
Го зезам малце Злате пошо тргнал пола и више од празниците.
Јас сум за да се остават неработните денови зашо не гледам како ќе се зголеми продуктивноста ако се укинат истите, може само револт да се направи. Далеку сме ние од некое општество во какво што на пример живее Вот, Норвешка претпоставувам по ова што го кажа?!?, така да овие проблеми што ги спомна Курајбер со администрацијата треба да се решат на друг начин, најпрво да се воведе втора или меѓу смена која ќе работи до 18/19 часот, да можеш да средиш административна работа после 16 часот, а второ спојките за празниците да се редуцираат, поточно секогаш да се остава барем по еден вработен на одредено работно место кој ќе може да ги услужува граѓаните и да си тече работата без застој. Недозволиво е да нема доктор 15 дена зашо си споиле сите и отишле на скијање, јебига годинава нека оди еден, следната година друг.
Со укинувањето на празниците, баш обичниот, работен човек ќе изгуби највеќе!
Тогаш им е шанса за дупла дневница кога веќе ги е*аваат на празник да работат!
Трговците не работат на празник. Еден куп други дејности исто не работат на празник. Работат само угостителите и затворените трговски центри. Значи и обичниот, работен човек не работи на празник.
Друг е муабетот, само ти изгледа не си ги прочитал сите мислења, си поминал селективно. Прашањето ми е: зошто на Божиќ да земаат дупла дневница муслиманите? И зошто за Бајрам да земаат дупла дневница христијаните? Кога не ги слават тие празници. Затоа треба да останат како државни празници само оние кои ги слават сите: 1 Мај и 8 Септември (ете, можеби и 1 Јануари). Сите останати треба да се укинат на ниво на цела држава и да се направат како сегашните верски и празници на националности - обичниот работен човек, ко што го викаш, кој ги слави тие празници, пак ќе си ја добие својата дупла дневница ако работи на нив. Тој кој не ги слави нема што да добие дупла дневница. Толку е просто.
Автоматски споено мислење:
Добро, @Stefan-kobe , @Mud - зошто Божиќ да биде неработен за муслиманите, еве просветлете ме, стварно не гледам логика.
А да бевме нормална држава.. и јас кога би се прашал..
Државен празник само: 1-ви јануар, 1-ви Мај, 2-ри Август и 8-ми Септември!
Четири доста се.
Плус религиски уште по два (дена)празника за секоја вероисповест!
За нас 7-ми Божиќ и Велигден-Велики Петок!
И за муслиманите исто само два!
Ако се паѓа во недела, не се пренесуваат во понеделник и чао-пријатно!
Ама овие шест дена апсолутно задолжително неработни! А не приватњаците да измислуваат прикаски како не смеел да се наруши производниот процес! Јаките индустријалци и онака само два капацитети у државава имаат печки што не смеат да се изгасат!
Наш верски, шпоните на работа, сите до еден пишани муслимани!
Нивни верски, нашите нормално си работат, нема што рамазан да славиме!
За сметка на помалиот број празници, да се зголемат деновите одмор, и би вовел породилно отсуство и за таткото три месеца!
Па нека проба да јаде некој од ЕУ трици како многу празници сме имале кога ќе се изедначиме со нив или дури и помалку би имале!
Не, со оглед на тоа што кај мене се работи со рокови, а не колку стигнеш да сработиш за 8 саата и да се влечеш до недоглед и со оглед дека сум one man show ко по обичај и поради фактот што 2,5 месеца немав слободен ден и работев по 12 саата во просек, одморов и празнициве ми се препородување. Неам сила ни за егзотични дестинации, ни за ништо, туку само да пуштам мозок на пасење и да се наспијам ко човек.
Реципроцитет, најголемите 2 наши верски празници се неработни за цела држава, нивниот еден е исто неработен за цела држава. Те сфаќам што сакаш да кажеш ама еве искрено мене ми одговара да не работам на Бајрам, што да не.
Трговците не работат на празник. Еден куп други дејности исто не работат на празник. Работат само угостителите и затворените трговски центри. Значи и обичниот, работен човек не работи на празник.
Друг е муабетот, само ти изгледа не си ги прочитал сите мислења, си поминал селективно. Прашањето ми е: зошто на Божиќ да земаат дупла дневница муслиманите? И зошто за Бајрам да земаат дупла дневница христијаните? Кога не ги слават тие празници. Затоа треба да останат како државни празници само оние кои ги слават сите: 1 Мај и 8 Септември (ете, можеби и 1 Јануари). Сите останати треба да се укинат на ниво на цела држава и да се направат како сегашните верски и празници на националности - обичниот работен човек, ко што го викаш, кој ги слави тие празници, пак ќе си ја добие својата дупла дневница ако работи на нив. Тој кој не ги слави нема што да добие дупла дневница. Толку е просто.
Автоматски споено мислење:
Добро, @Stefan-kobe , @Mud - зошто Божиќ да биде неработен за муслиманите, еве просветлете ме, стварно не гледам логика.
Реципроцитет, најголемите 2 наши верски празници се неработни за цела држава, нивниот еден е исто неработен за цела држава. Те сфаќам што сакаш да кажеш ама еве искрено мене ми одговара да не работам на Бајрам, што да не.
Не се само 2 наши: а Илинден, а Св. Кирил и Методиј, а Св. Климент Охридски, а Денот на револуционерната борба - верувај дека 99,9% од нив не знаат за што се слават тие празници. Значи кога тие имаат 14 кои не ги слават, а ние 1 кој не го славиме, тоа не е реципроцитет.
Не се само 2 наши: а Илинден, а Св. Кирил и Методиј, а Св. Климент Охридски, а Денот на револуционерната борба - верувај дека 99,9% од нив не знаат за што се слават тие празници. Значи кога тие имаат 14 кои не ги слават, а ние 1 кој не го славиме, тоа не е реципроцитет.
Сеа збориш за верски или за државни празници? Зошто муслиманите да не го слават Илинден? Во која држава живеат, во Пакистан? Мене јасно ми е дека не знаат што значат овие денови, ама не може да им ги ускратиш затоа што не се верски празници. Што ќе им кажеш, еј муслимани сте вие, не ја сакате Македонија и така, ќе си работите на Илинден? Не може, јебига.
Сеа збориш за верски или за државни празници? Зошто муслиманите да не го слават Илинден? Во која држава живеат, во Пакистан? Мене јасно ми е дека не знаат што значат овие денови, ама не може да им ги ускратиш затоа што не се верски празници. Што ќе им кажеш, еј муслимани сте вие, не ја сакате Македонија и така, ќе си работите на Илинден? Не може, јебига.
Ја си викам може ден за Бајрам, пошо и онака повеќе имаме штета него арно од нив. Бар да лапнеме ден на нивна сметка. Доста само они на наша.
Сѐ освен Бајрам не рачунаат. Освен двата Еида друго у принцип мислам не ни смејат да слават.
Оваа страница користи колачиња за персонализирање на содржината. Со продолжување на користењето, се согласувате со нашата политика за користење колачиња.