Кое е твоето контроверзно мислење? (Тема 30: @Aceso - Вистински маж не смее да дозволи жена да плати на прв состанок.)

Вистински маж не смее да дозволи жена да плати на прв состанок

• Вкупно гласачи
    56
... зашто не би успеала темава:
... затоа што едно по друго аднувате членови кои вие го сакате, а не кој би имал интересно контраверзно мислење и би се развила интересна дискусија, значи не се аднува од симпатија, пријателство или модераторска функција, напротив се аднува некој член што може не го поднесувате, ама во интерес на дебатата би било пожелно,

...затоа што темите се слични една со друга и од иста област, напротив, требаше пауза околу бугарските македонски проблеми или политика, па да биде нешто друго во сфера на музиката, медицината или нешто друго,
затоа што модераторите или кајгана администрација треба да ја модерира темата, а не тие да го имаат контраверзното мислење, исклучиво тоа треба да биде на членовите,

... еве го почитувам Злате и неговата тема, ама ми се скурчи од сличната од Владе, Бугари, па Бугари, па сега во продолжеток, можеше да биде после некое друго контраверзно мислење таква тема, а не во продолжеток, што знам, пренаситено е во исто време овие мислењата со бугарштината, еве во име на празникот зошто да нема некое такво прашање, околу навики за Нова Година еве во здравството, да сите соби и ходници се украсени со елки делови од гранки од елки и украсно новогодишни украси, а се знае колку пациенти изумреле од интрахоспитална инфекција, празникот се слави кај што треба, на соодветно место и време, а не низ болнички соби и ходници, ете да се развие дискусија! :(

Mislis Makedoncite i bugarite na forumot.
Ne davaat bugarite drzavjanstvo na osnov na bugarski koreni od sto ste licni, dokazi baraat.
Taka da pravilno ke si napisis, Makedoncite i bugarite. Dva razlicni narodi se toa, ne e edno te isto.
Кој фактор си ти бе да му го одземаш правото да се осеќаат како Македонци? Ево имам во комшии две фамилии шо заминаа со БГ пасош и? Шо да не им прам муабет да се распрвам со нив шо ти е поентата,твојата крајна цел? Значи во случајов ти си тој шо тера бугарска пропаганда.Се бориш за нивнита агенда.Не знам како не ти е јасно.Шо ако истите одлучат ок не не сакате се пишиме бугари на попис и? Сваќаш колкава штета и последици ќе имаме?

Џабе Владе вртиме у круг веќе 2 дена, поради тоа и се повлеков од дискусијата.

Јас не осеќам никакви морални или патриотски чувства спрема Македонија веќе 7 години, ти чекаш инструкции од штаб како да продолжиш со дискусијата, и џабе само се вртиме у лупхолот.

... апсолутно исто, пишуваме за Македонци кои живеат во Македонија и имаат македонско државјанство- споредбено и Албанци и Бугари дали имаат македонско државјанство и живеат тука? ДА!
... дали Албанецот поради субјективно мислење, работа, желба, си има уште едно државјанство дали албанско државјанство дали косовско државјанство освен македонското државјанство? ДА!
... дали Бугаринот поради субјективно мислење, работа, желба, си има уште едно државјанство конкретно бугарско државјанство покрај македонско државјанство? ДА!

... е сега зошто за Македонецот со дополнително бугарско државјанство, би било поинаку од Македонецот со дополнително косовско државјанство? не разликуваш националност (етнички) од државјанство, па за тебе е исто т.е. не е исто ?

... едните ги искористува Бугарија за да ни го поништи јазикот и идентитетот, а другите Косово и Албанија ги користи и ќе ги користи во иднина да ни ја зема територијата и поделба федерација, дали делувањето е исто? Да! исто двете се зло, не може за едни не важи, а за други важи, ако се сече ќе се сече кај сите од корен, така се гради и ќе сочува државата Македонија!
Што е со Бледскиот договор, дали тој може да биде основната рамка на преговорите? Високи политички претставници на Бугарија имаат потенцирано дека го признаваат македонскиот јазик, каменот на сопнување се политичко-историските прашања.

Политичките се темелат на унапредувањето на правата на Бугарите во Македонија а историските требаше да се надминат со формираната Комисијата која требаше да ја воедначи историјата (согласно потпишаниот договор за Добрососедство).

Овој Договор ни направи дополнително тежиште (има дополнителна непотребна обврска за нас), ама ако сакаме да влеземе во ЕУ, ќе мора да се надминат и овие прашања. Ние што не сакаме да влеземе во оваа форма на ЕУ, која е повеќе политичка отколку економска унија, ни е гајле дали овој проблем ќе се надмине, односно дали ќе се реши. Еве, отворено да ти кажам.

Но да го ставиме проблемот на пиедестал. Со решавањето на овој проблем, веројатно ќе се затвори проблемот со пасошите. Истите најчесто се земаат за полесен пат кон ЕУ, бил да е за привремена или трајна работа, подолг престој или образование. Дали е подобро проблемот да се реши денес или да се чека уште една деценија каде уште Х луѓе ќе дадат изјава и ќе се стекнат со тоа државјанство? Нема да има причинско-последичност, сем ако некој навистина не се чувствува така.

Имам диплома чија развојна кариера или вработување не бара книшка. Дури и во државен/јавен сектор може, ама тешко, да се влезе без книшка и/или врски. Знам, затоа што имам работено, ама ова е исклучок од правилото. Ова правило е еден од најголемите општествени проблеми. Зборуваме КАМ/Стокомак, океј, касиерство, солидна плата во приватен сектор, тоа работи мајка ми. Секоја чесна работа е убава работа, но што е со луѓето со високо образование кои имаат намера да работат во струката во која посветиле 3-4-5-6 години од животот во учење? Дел, од нив можат да направат сериозен општествен импакт, во најмала рака преку вработување на луѓе, креирање капитал, плаќање на даноци, помагање во фондовите, па дури и да ја подобрат јавната услуга. Нив ги ставаш со втор план, пред лојалниот партиец или детето на некој лојален партиец. Тука се и рамковните, кој дел од нив со потешкотии знаат да воспостават базична комуникација, а работат и во услужни јавни сектори. Го деградираш поединецот, му го деградираш неговиот труд и знаење.

Некој му напишал на Кенеди да каже "не прашувај што може државата да направи за тебе, туку кажи што можеш ти да направиш за државата". Можам да бидам лојален граѓанин, кој ќе креира капитал, плаќа даноци и оформи семејство. Но и државата мора нешто да направи за мене, барем најбазичното, да ми ја гарантира правната и безбедната сигурност, а таа потфрлува во секој сегмент. Ова ќе биде следното поглавје во нашиот евроинтеграциски пат, владеењето на правото, каде ќе клизнеме, ќе заглавиме. Проекцијата беше дека до 2030 ќе станеме членка на ЕУ, 4 години отсега. Дали тоа е реалност или заблуда?

И двете политички партии, од нашиот политички блок, од 2001, се во континуирана владина, а со тоа и политичка, соработка, со некој албански политички ентитет. Сеуште има иредентизам, шовинизам, антимакедонизам и сеуште се продаваат знамиња со Голема Албанија пред портите на ПС "Чаир". Дали направиле напори да се сузбие нивниот шовинизам и да се постигне унификација на програмските политики, кои ќе бидат развојни, ќе се решат елементарните прашања, наместо да се веат знамиња, градат џамии и дигаат споменици? Одредени населени места сеуште немаат пивка вода и канализација.

Така, пред да го нападнеш поединецот за своите постапки, треба да ги согледаш постапките и политиките на државата кои резултирале на тие индивидуални одлуки и постапки. Пак ќе повторам, нема развојни политички за сразмерен економски раст и развој, се форсираат градовите, пред се Скопје, пред руралните средини. Од година во година имаш се повеќе и повеќе необработена земјоделска површина, се повеќе и повеќе празни села и диспропорционално ширење на градовите. Од земјоделска држава станавме држава која увезува овошје и зеленчук. А што извезуваме? Претежно суровини и полупроизводи.

А и да, знам дека ме немало на форумот 2,56 години.

Тоа.

Кој фактор си ти бе да му го одземаш правото да се осеќаат како Македонци? Ево имам во комшии две фамилии шо заминаа со БГ пасош и? Шо да не им прам муабет да се распрвам со нив шо ти е поентата,твојата крајна цел? Значи во случајов ти си тој шо тера бугарска пропаганда.Се бориш за нивнита агенда.Не знам како не ти е јасно.Шо ако истите одлучат ок не не сакате се пишиме бугари на попис и? Сваќаш колкава штета и последици ќе имаме?
Sami si go odzedoja be torko. Da ne im padna bugarskoto drzavjanstvo na loto slucajno.
Zapoznaen si kako se dobiva toa taka?
Ako ne znaes prasaj si gi komsiite, vaka samo ispagjas ne informiran.
Toa dali sakas ili ne da se raspravas so niv e tvoja rabota. Nekoj i se ebavaa so siptаri za vreme na konfliktot. So niv kako stois, se raspravas ili si go imate muabetot kako so komsiite ?

Sami si go odzedoja be torko. Da ne im padna bugarskoto drzavjanstvo na loto slucajno.
Zapoznaen si kako se dobiva toa taka?
Ako ne znaes prasaj si gi komsiite, vaka samo ispagjas ne informiran.
Toa dali sakas ili ne da se raspravas so niv e tvoja rabota. Nekoj i se ebavaa so siptаri za vreme na konfliktot. So niv kako stois, se raspravas ili si go imate muabetot kako so komsiite ?
Добро тие се Бугари а кои сме ние?Nordmazedonians не викаат во Германија.Ко ќе ојш Грција како ти се обраќаат грчките цариници жити се? Кој е нашиот забетониран идентитет и кој го бетонираше?Дали само СДС и ДУИ или уште 8 души од една друга партија?Не ме влечи за јазик не отворајте дополнителни рани.Доволно сме разбиени како народ.

Џабе Владе вртиме у круг веќе 2 дена, поради тоа и се повлеков од дискусијата.

Јас не осеќам никакви морални или патриотски чувства спрема Македонија веќе 7 години, ти чекаш инструкции од штаб како да продолжиш со дискусијата, и џабе само се вртиме у лупхолот.
Pak prazni muabeti.
Imas nesto za da go potkrepis toa sto go tvrdis za mene ?
Od druga strana, jas izlazav nesto za tebe?
Znaci poveli, potkrepi so nesto, bilo sto. Tret pat najkulturno te zamoliv vo ne celi dva dena da najdis post kade bi ja potvrdil klevetata.
Автоматски споено мислење:

Добро тие се Бугари а кои сме ние?Nordmazedonians не викаат во Германија.Ко ќе ојш Грција како ти се обраќаат грчките цариници жити се? Кој е нашиот забетониран идентитет и кој го бетонираше?Дали само СДС и ДУИ или уште 8 души од една друга партија?Не ме влечи за јазик не отворајте дополнителни рани.Доволно сме разбиени како народ.
Ne sme bugari.
Voedno ova e i najocajniot obid za relativiziranje.
Severnokorejcite sto se ? Cel svet severnokorejci gi vika. Tajvancite sto se ? Istocnogermancite sto bea ?

Pak prazni muabeti.
Znaci poveli, potkrepi so nesto, bilo sto. Tret pat najkulturno te zamoliv vo ne celi dva dena da najdis post kade bi ja potvrdil klevetata.

Ne sme bugari.
Voedno ova e i najocajniot obid za relativiziranje.
Severnokorejcite sto se ? Cel svet severnokorejci gi vika. Tajvancite sto se ? Istocnogermancite sto bea ?
Не знам кажи ми ти како се водиме сега ко Македонци или?Шо пишува под графа националност во нашите пасоши?

Jas ovde otvoreno odgovaram na prasanjata, vie ste poveke, dole ste i imate drug pogled na rabotite, jas poznavam luge okolu mene sto izvadile karta vo eden pravec i nikogas ne se vratile, veke ni pasos makedonsko nemaat, edinstveno toa e toa. Luge sto nae*ale od sistemot severen ima da gi rines so lopata i da go donesam ovde za debata ke te izedat vo muabet....Uste ednas ke recam ti ne rabotis zimas plata, a nekoj ostanal invalid ili go ograbile izvrsiteli nekako sistemot go preebal i taa strana e teska zivotna.... zatoa kako sme izvadile toa tebe da ne te interesira si imas partija i komentiraj si vo Politickite slucivanja kade sto si dobredojden... eve veke golem broj zimat Germanski, a ovie dva sto gi komentirame gi frlaat vo korpa.
Kako be da ne me intetesira. Toa e i cel muabet tuka.
Sram ti e da kazis ili sto e rabotata ?
Ne ti bese sram ko kolenicese pred nekoe bugarsko cinovnice ubeduvajki go deka si bugarce, deka tvoite se bugari, dedoto, babati , tamu site na koi si se setil. Sega ti proraboti gordosta ?

Не знам кажи ми ти како се водиме сега ко Македонци или?Шо пишува под графа националност во нашите пасоши?
Bugari sigurno ne. Aj prasaj gi komsite ko ke piete kafe so im pisi vo dokumentite, sto se ?

Што е со Бледскиот договор, дали тој може да биде основната рамка на преговорите? Високи политички претставници на Бугарија имаат потенцирано дека го признаваат македонскиот јазик, каменот на сопнување се политичко-историските прашања.
... високи политички преставници? а кои се тие? тие „имаат потенцирано“ дека го признаваат македонскиот јазик? Каде тоа во твојот сон?
добро што ти е, хипнотизиран си или што е работава „политичарите во Бугарија го признаваат македонскиот јазик“? :pos:

Добро и сега кој е твојот предлог?Да ги одродиме тие со БГ пасош?Мислам шо е поентава?
Не, бидејќи очигледно е дека на попис се пишани како Македонци
Јасно е дека имаат причини, тие немора да бидат оправдливи, нивни се..
Таков закон кога ќе се пружат услови, јас не гледам причина зошто некој би го задржал бугарскиот во таква ситуација, ако на пример се решат да мрднат со платите и да го сменат моделот со фиксна плата во плаќање од саат.

Kako be da ne me intetesira. Toa e i cel muabet tuka.
Sram ti e da kazis ili sto e rabotata ?
Ne ti bese sram ko kolenicese pred nekoe bugarsko cinovnice ubeduvajki go deka si bugarce, deka tvoite se bugari, dedoto, babati , tamu site na koi si se setil. Sega ti proraboti gordosta ?

Bugari sigurno ne. Aj prasaj gi komsite ko ke piete kafe so im pisi vo dokumentite, sto se ?
Јас те прашав за нашите пасоши.Шо ти пишува шо си по националност?Не ми врти сега.И после кажи по чива заслуга.

Јас те прашав за нашите пасоши.Шо ти пишува шо си по националност?Не ми врти сега.И после кажи по чива заслуга.
Vo nasite pasosi ne pisi nacionalnost tuku drzavjanstvo :toe:
I kakva vrska ima toa so toa sto nekoj sam se zakrenal do Sofija za da im dokaze deka e bugar :cautious:.

Pak prazni muabeti.

Да бе јас чувам фолдери со мислења од секој член на форумот па сега ќе постирам овде немам попаметна работа.

Неколку пати те имам читано во подфорум политика дека ги браниш и најнебулозните политики на оваа влада, и пишуваш контрадикторни текстови против Левица, како по некој шаблонски прирачник ви се мислењата на сите.

Иначе за мене не си открил никаква топла вода. Јас и претходно на други теми во неколку наврати имам потенцирано на форумот дека имам бг пасош и апсолутно куроболие за националните интереси на државата. Моментално битно ми е да е само колку толку мирно и подносливо за живот, и твојот лидер да не ни донесе десетици илјадници убијци и силувачи од Авганистан и Сирија.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom