Не бе џабе, овде без офтопик неможе да се функционира, тоа е научна фантастика
Незнам што ги мешате Албанците сега, кога за бугарски државјанства правиме муабет..?
Луѓето го зимаат од економски причини, но тоа не е баш од големо значење за бугарските служби.. Они те прашуваат дали се чувствуваш Бугарин и 250 000 на тоа кажале да.. тие се фактите
„Ама јас од економски причини се пишав Бугарин..“
Кур ме боли искрено
Сите трпат, не само тие со Бугарски
Па кој од вас плаќа данок на цифра со 4 нули во евра, да чујам?
Да не правиме муабет за појше од 4..
Има некој таков што тоа го прави на месечно ниво?
Пошто нели од економски причини сте го земале..
Најубаво е да престанете да лажете, сте го земале од личен интерес и не ви било гајле што сте кажале дека се чувствувате како Бугари
На суд не важи тоа што го кажувате на кајгана, туку тоа што се согласиле да биде на личен документ
Да не коментираме што во последниве 10 години, способен млад човек може многу полесно да напредува во однос на минатото, кога за се' требаше партиска книшка.
Океј, за јавна администрација (за ова е MUST), донекаде образование (тука веќе нема кадар и мислам дека веќе никаква улога не играат книшките) и здравство, секако ти требаат партиски книшки, но за другото не. На работа веќе критериумите паднаа до ниво да вработениот само ЖЕЛБА ЗА РАБОТА ДА ИМА. До толку има недостаток на стручен кадар. Да, проблем е што повеќето работни места се централизирани во Скопје, но има и други градови кои нудат повеќе можности од порано. Плус со развојот на програмирањето, еден куп работни места поврзани со кол и диспечерски центри кои имаат можност за работа од дома, да не чујам дека не можело да се најде работа за помлад човек. Занаетчиите се број 1 во моментов, не може да постигнат од работа. Девојчиња заработуваат од факинг нокти правење што се вика. Мноооогу е полесно за младите сега, отколку порано.
Така што секое оправдување е излишно. Да, државата е срање, милион други работи те ебаваат, ама онаа економско причина не ќе да е најважната за вадење татарски пасоши за поновите генерации особено.
За мене тие со пасоши се модерни торбучиња. Тоа што биле торбешите порано, тоа се овие. По линија на полесен отпор, оделе да се резилат да се пишат татари, за лична корист. И уште ќе ни попуваат како НИЕ сме ја продале државата. Да, сите кои гласаат за двеве партии плачат за стап, сигурно 70% од населението е со катастрофален мајндсет и не се способни да потегнат промени, но тоа повеќе е наследство од еден страв кој го носиме од 90-тите, кога стварно се немало за корка леб. Новите генерации треба да се изборат за промени, а не да бегаат по светот.
Особено не со татарски пасош.
Лично, мојата почетна точка не беше 0, туку километри под нула. Родители стечајци, татко кој изгуби здравје од сите пропаднати штрајкови и борби кои ги водеше како претставник на вработените (штрајкови со 10.000 луѓе, тепање со полиција до посерување, преговори во влада каде што ти се закануваат со деца итн). Имот скоро никаков. Учев, напредував полека, работев за ич пари, се искачував скалило по скалило, за сега да имам работа која ми носи солиден живот (скромни сме, не се расфрламе со глупости, но не мора да му ја мислам кога ќе дојде први). Не опљачкав никој, не извадив никогаш партиска книшка, секогаш ги критикувам двете партии кога заслужиле и сите го почитуваат тоа, сум се изборил за десетици млади луѓе да успеат кариерно. Пак ќе кажам, ако имаш квалитет, особено во струки кои се потешки и не толку посакувани, никакви пречки немаш. Да, во странство ќе земам 10 пати поголема плата за истото, но на крајот од денот сум си дома.
Многу и се потценуваме. Со какви се' странци не сме соработувале, сите со некакви титули, а уствари морони живи. Светлосни години сме биле пред нив во знаењето и начинот на работа.
И таму не се сјајни шефовите. И тука и таму ќе трпиш глупаци итн.
За програмирање да не правиме муабет. Сите другари ми станаа програмери, земаат европски плати. Ма да платата не е се' во животот, ете најубаво живее другарот кој заработува најмалку и работи во кладилница
Муабетот ми е дека сите сакаат да не дадат никаква жртва, а да успејат во Македонија. Ама затоа се спремни да се пишат татари за да вртат плескавици во светот и да не можат ни фамилика да изградат таму. Пак ќе се дружат со македонци, пак ќе живеат ко во гето, сејм шит.
Од друга страна ти направиле ненадминлива штета во спорот со Бугарија.
Моите ставови према нив се уште поостри од на Владе. Би им укинал секаква привилегија во државава.
Смешна е релативизацијата со албанците. Демек они не ни сметале. Би ги дислоцирал сместа да можам, ама тоа е друга тема. Тие не се македонци, тука зборуваме за наши предавници на националниот идентитет. Важно е тоа што е на хартија, тотално небитно што дома 99.99% си се осеќаат ко македонци.
Оправдувам секој што одбрал да се отсели, негово право е. Ама да си напредува како македонец, колку и да е тоа потешко.
На тема шпонови, тие биле овде кога се осамостоила Македонија. И тогаш биле во проценти до кај 20%. И веднаш барале отцепување од Македонија, протестирале и бојкотирале пописи. Тие фамозни 100.000 државјанства никогаш не се докажани на дело. Она што се досели од кај нив беше по војната и направија етничка чистка во Чаир и околината и неколку полошки и липковски села. Се' друго се приказни за мали деца, едноставно живееле овде кога ги населиле во време турско. На ниту еден начин не се поврзани со темата за своеволното пишување ко бугари на оние што ни биле од иста националност - македонци.