Кое е твоето контроверзно мислење? (Тема 30: @Aceso - Вистински маж не смее да дозволи жена да плати на прв состанок.)

Вистински маж не смее да дозволи жена да плати на прв состанок

• Вкупно гласачи
    54
ги боли курац муслиманите за твојот каурски идентитет, дали ти е ист со едни каури, или со други

они сакаат да не нема
друго ниво е тоа, you sweet summer-child
Со тебе веќе се имаме расправано на темава и искрено, не сакам да продолжувам во таа насока. Знаеш ти и самиот зошто.

Проблемот на поединци на темава е што не прават разлика меѓу политички акти и етнички предрасуди. Хејтот кон Албанците или Косоварите нема врска со оваа дискусија и само ја нарушува конструктивноста на разговорот.

Ако сакаме аргументирана дебата, треба да се фокусираме на конкретни аргументи, а не на стереотипи и омраза.

taka e, makedonci koi izvadile bg pasos od ekonomski pricini i sranje drzava koja ne im ovozmozila elementarni uslovi za zivot i sozdavanje familija se pogolema opasnost od malcinstvoto koe vo pomalku od dve decenii nekolku pati krena pushka protiv drzhavata.

!remindme koga ke ima vistinsko racionalno kontraverzno mislenje.
Народот ја праи државата. Сите пред да седнат во фотеља работеле нешто друго, биле дел од народот. За да се опраи државата треба да се опраи народот. Ние бираме кој ќе нѐ води. Досега гледам дека некако слабо ни иде проценката на ниво на нација. За да не мода да се вадат пасоши, или општо да се селиме, еве и ја сакам да си идам, треба да си напраиме да ни е убаво дома.
Затоа вчера (иако беше муабетот за ЕУ) спомнав дека има држави кои добро тераат без ЕУ бидејќи народот е пред сѐ во ред.
Како да имаме држава кога имаме еве владеачка партија со пасоши од друга држава? Ги извадиле ако треба да бегаат. Немаат верба значи ни они. Таков лидер не ни треба.

Gospogo, patrioti se luge koi imat finansiska korist od drzavata. Jas nemam nikakva korist samo plakam danoci i ne sum videl nikakvi javni dobra kako me dolikiva, a sekade tiie sto se vo medot se prvi vo crkvata djamijata, ja branat drzavata so statusi a na bojno pole nema da izleze nikoj pat. Makedonija e zemja kade 70% se zanimava so politikai sekoj razhovor se temeli okolu toa. Nie sme najgolemi predavnici pomegu samite sebe pa ti veruvas deka nekoj e patriot, nema covek sto ne bil vo medot pa go zabolel vo momentot za drzavnite interesi.
Господине, јас немам никаква финансиска корист од државата и разочарана сум што не ми пружа услови за напредување и искористување на мојот потенцијал. Сепак, сум патриот и ја сакам својата татковина. Патриотизмот не се мери со материјална добивка и лична корист, туку со грижа и одговорност кон својот народ и држава.

Друга работа - јас да сум газда на форумов, едно од правилата кои би ги вовел би било задолжително пишување на кирилица и македонски јазик. Така што @vecenopozicioner , @vouager , @мкд владе и купишта други одма би летнале од форумов. Sorry not sorry. Не можеш да си ни патриот, ни Македонец, а да пишуваш со туѓа азбука. Мој став и не е контроверзен е дека јазикот и азбуката ни се државата! Не Мицко, Зајко, јас и тие со бугарски пасоши. Јазикот и азбуката!
И јас одамна сум го рекла ова за латиницата. Така и се губам у принцип. Стварно е полесно на кирилица. Особено кога пишуваме колку си ја сакаме државата. Држава се сака со заштита и на јазик, писмо, песни, не само име и пасоши.

Skoro pred nekoja godina...a dali jas ke odgovoram ili nekoj drug ne e bitno kaj site e od ekonomska pricina toa site go znaeme...Bitno e sto pisuvate temi sto se posledni za diskutiranje, da odis na doktor ke te vratat mrtov, vo drzava kaj ato najsigirno ti e sa si doma vo 4 zida poato na raskranica, koeficientot za nezgoda e pogolem odkolku Senegal. Vo makedonija osnovni raboti ne fukncioniraat za normalen zivot vie ste se zagnale za nesto apstraktno....momentumot dole e napaluvanje so politicki i nacionalisticki temi... ali brat kako prvo vozduh nema za disenje pa nekoj posle 10 godini akonimal bugarsko da dobiel sankcii.... Vo red da e Makedonija nekoja po razviena drzava, lugeto ke gi vratat pasosite, ali nemame izbor mora da hranime familija nekako.
Мајсторе све е ова легитимно, меѓутоа те следам низ темиве и една позитивна работа немаш напишано за животот надвор. Се расправаш со Авганистанци, Пакистанци, Сомалијци, носиш промет секој ден од кладилницата кај што работиш и се плашиш дека ќе те рокне некој, па еве да те прашам дали истово само во поблага форма не можеше да го правиш во Македонија? И уште едно прашање, дали поубаво и посреќно живееш таму? Не мислам само на пари, мислам и на исполнетост на животот, среќа, дружби со пријатели итн итн. Ама искрено одговори ми не биди педерче, сепак си правиме муабет и не те судам.

И јас одамна сум го рекла ова за латиницата. Така и се губам у принцип. Стварно е полесно на кирилица. Особено кога пишуваме колку си ја сакаме државата. Држава се сака со заштита и на јазик, писмо, песни, не само име и пасоши.
Долги мислења на латиница не ги ни читам, главоболка ми создаваат. Ги скокам веднаш. @Syn на пример така прави, нему и сум му кажал. И @wot честопати ме нервира, ама него дека го сакам, затоа морам да го прочитам, иако не се согласува со моите мислења речиси никогаш (уште од Another Earth, до денес). :P

Друга работа - јас да сум газда на форумов, едно од правилата кои би ги вовел би било задолжително пишување на кирилица и македонски јазик. Така што @vecenopozicioner , @vouager , @мкд владе и купишта други одма би летнале од форумов. Sorry not sorry. Не можеш да си ни патриот, ни Македонец, а да пишуваш со туѓа азбука. Мој став и не е контроверзен е дека јазикот и азбуката ни се државата! Не Мицко, Зајко, јас и тие со бугарски пасоши. Јазикот и азбуката!
Lesno proverliv fakt. Porano pisev na makedonsko kirilicno pismo, nekade do kaj 2017. Si ima pricini zosto pisuvam na latinica i avatarot mi e kakov sto mi e. Ne sum tip sto menuva stavovi kako so duva vetrot, od denes za utre.
Ako toa znaci deka ke treba da letam od forumot, ke letam , nema problem.
Значи не дека не можам или не знам, едноставно си имам прочини зошто нејќам.
Ako cenata za toa e brisrnje na akauntot spremen sum taa cena da ja platam .

Не бе џабе, овде без офтопик неможе да се функционира, тоа е научна фантастика

Незнам што ги мешате Албанците сега, кога за бугарски државјанства правиме муабет..?
Луѓето го зимаат од економски причини, но тоа не е баш од големо значење за бугарските служби.. Они те прашуваат дали се чувствуваш Бугарин и 250 000 на тоа кажале да.. тие се фактите

„Ама јас од економски причини се пишав Бугарин..“
Кур ме боли искрено
Сите трпат, не само тие со Бугарски

Па кој од вас плаќа данок на цифра со 4 нули во евра, да чујам?
Да не правиме муабет за појше од 4..
Има некој таков што тоа го прави на месечно ниво?
Пошто нели од економски причини сте го земале..

Најубаво е да престанете да лажете, сте го земале од личен интерес и не ви било гајле што сте кажале дека се чувствувате како Бугари

На суд не важи тоа што го кажувате на кајгана, туку тоа што се согласиле да биде на личен документ
Да не коментираме што во последниве 10 години, способен млад човек може многу полесно да напредува во однос на минатото, кога за се' требаше партиска книшка.
Океј, за јавна администрација (за ова е MUST), донекаде образование (тука веќе нема кадар и мислам дека веќе никаква улога не играат книшките) и здравство, секако ти требаат партиски книшки, но за другото не. На работа веќе критериумите паднаа до ниво да вработениот само ЖЕЛБА ЗА РАБОТА ДА ИМА. До толку има недостаток на стручен кадар. Да, проблем е што повеќето работни места се централизирани во Скопје, но има и други градови кои нудат повеќе можности од порано. Плус со развојот на програмирањето, еден куп работни места поврзани со кол и диспечерски центри кои имаат можност за работа од дома, да не чујам дека не можело да се најде работа за помлад човек. Занаетчиите се број 1 во моментов, не може да постигнат од работа. Девојчиња заработуваат од факинг нокти правење што се вика. Мноооогу е полесно за младите сега, отколку порано.

Така што секое оправдување е излишно. Да, државата е срање, милион други работи те ебаваат, ама онаа економско причина не ќе да е најважната за вадење татарски пасоши за поновите генерации особено.

За мене тие со пасоши се модерни торбучиња. Тоа што биле торбешите порано, тоа се овие. По линија на полесен отпор, оделе да се резилат да се пишат татари, за лична корист. И уште ќе ни попуваат како НИЕ сме ја продале државата. Да, сите кои гласаат за двеве партии плачат за стап, сигурно 70% од населението е со катастрофален мајндсет и не се способни да потегнат промени, но тоа повеќе е наследство од еден страв кој го носиме од 90-тите, кога стварно се немало за корка леб. Новите генерации треба да се изборат за промени, а не да бегаат по светот.
Особено не со татарски пасош.

Лично, мојата почетна точка не беше 0, туку километри под нула. Родители стечајци, татко кој изгуби здравје од сите пропаднати штрајкови и борби кои ги водеше како претставник на вработените (штрајкови со 10.000 луѓе, тепање со полиција до посерување, преговори во влада каде што ти се закануваат со деца итн). Имот скоро никаков. Учев, напредував полека, работев за ич пари, се искачував скалило по скалило, за сега да имам работа која ми носи солиден живот (скромни сме, не се расфрламе со глупости, но не мора да му ја мислам кога ќе дојде први). Не опљачкав никој, не извадив никогаш партиска книшка, секогаш ги критикувам двете партии кога заслужиле и сите го почитуваат тоа, сум се изборил за десетици млади луѓе да успеат кариерно. Пак ќе кажам, ако имаш квалитет, особено во струки кои се потешки и не толку посакувани, никакви пречки немаш. Да, во странство ќе земам 10 пати поголема плата за истото, но на крајот од денот сум си дома.
Многу и се потценуваме. Со какви се' странци не сме соработувале, сите со некакви титули, а уствари морони живи. Светлосни години сме биле пред нив во знаењето и начинот на работа.
И таму не се сјајни шефовите. И тука и таму ќе трпиш глупаци итн.
За програмирање да не правиме муабет. Сите другари ми станаа програмери, земаат европски плати. Ма да платата не е се' во животот, ете најубаво живее другарот кој заработува најмалку и работи во кладилница :D

Муабетот ми е дека сите сакаат да не дадат никаква жртва, а да успејат во Македонија. Ама затоа се спремни да се пишат татари за да вртат плескавици во светот и да не можат ни фамилика да изградат таму. Пак ќе се дружат со македонци, пак ќе живеат ко во гето, сејм шит.
Од друга страна ти направиле ненадминлива штета во спорот со Бугарија.
Моите ставови према нив се уште поостри од на Владе. Би им укинал секаква привилегија во државава.

Смешна е релативизацијата со албанците. Демек они не ни сметале. Би ги дислоцирал сместа да можам, ама тоа е друга тема. Тие не се македонци, тука зборуваме за наши предавници на националниот идентитет. Важно е тоа што е на хартија, тотално небитно што дома 99.99% си се осеќаат ко македонци.

Оправдувам секој што одбрал да се отсели, негово право е. Ама да си напредува како македонец, колку и да е тоа потешко.

На тема шпонови, тие биле овде кога се осамостоила Македонија. И тогаш биле во проценти до кај 20%. И веднаш барале отцепување од Македонија, протестирале и бојкотирале пописи. Тие фамозни 100.000 државјанства никогаш не се докажани на дело. Она што се досели од кај нив беше по војната и направија етничка чистка во Чаир и околината и неколку полошки и липковски села. Се' друго се приказни за мали деца, едноставно живееле овде кога ги населиле во време турско. На ниту еден начин не се поврзани со темата за своеволното пишување ко бугари на оние што ни биле од иста националност - македонци.

Ама проблемот не е етнички, зошто да се проблематизира? Тоа со Албанците е сосема друга тема. Секој што штети на државата е проблем.
... апсолутно исто, пишуваме за Македонци кои живеат во Македонија и имаат македонско државјанство- споредбено и Албанци и Бугари дали имаат македонско државјанство и живеат тука? ДА!
... дали Албанецот поради субјективно мислење, работа, желба, си има уште едно државјанство дали албанско државјанство дали косовско државјанство освен македонското државјанство? ДА!
... дали Бугаринот поради субјективно мислење, работа, желба, си има уште едно државјанство конкретно бугарско државјанство покрај македонско државјанство? ДА!

... е сега зошто за Македонецот со дополнително бугарско државјанство, би било поинаку од Македонецот со дополнително косовско државјанство? не разликуваш националност (етнички) од државјанство, па за тебе е исто т.е. не е исто ?

... едните ги искористува Бугарија за да ни го поништи јазикот и идентитетот, а другите Косово и Албанија ги користи и ќе ги користи во иднина да ни ја зема територијата и поделба федерација, дали делувањето е исто? Да! исто двете се зло, не може за едни не важи, а за други важи, ако се сече ќе се сече кај сите од корен, така се гради и ќе сочува државата Македонија!

Lesno proverliv fakt. Porano pisev na makedonsko kirilicno pismo, nekade do kaj 2017. Si ima pricini zosto pisuvam na latinica i avatarot mi e kakov sto mi e. Ne sum tip sto menuva stavovi kako so duva vetrot, od denes za utre.
Ako toa znaci deka ke treba da letam od forumot, ke letam , nema problem.
Значи не дека не можам или не знам, едноставно си имам прочини зошто нејќам.
Ako cenata za toa e brisrnje na akauntot spremen sum taa cena da ja platam .
Еее очекував на албански да ти биде последниот пасус.
:(

Да не коментираме што во последниве 10 години, способен млад човек може многу полесно да напредува во однос на минатото, кога за се' требаше партиска книшка.
Океј, за јавна администрација (за ова е MUST), донекаде образование (тука веќе нема кадар и мислам дека веќе никаква улога не играат книшките) и здравство, секако ти требаат партиски книшки, но за другото не. На работа веќе критериумите паднаа до ниво да вработениот само ЖЕЛБА ЗА РАБОТА ДА ИМА. До толку има недостаток на стручен кадар. Да, проблем е што повеќето работни места се централизирани во Скопје, но има и други градови кои нудат повеќе можности од порано. Плус со развојот на програмирањето, еден куп работни места поврзани со кол и диспечерски центри кои имаат можност за работа од дома, да не чујам дека не можело да се најде работа за помлад човек. Занаетчиите се број 1 во моментов, не може да постигнат од работа. Девојчиња заработуваат од факинг нокти правење што се вика. Мноооогу е полесно за младите сега, отколку порано.

Така што секое оправдување е излишно. Да, државата е срање, милион други работи те ебаваат, ама онаа економско причина не ќе да е најважната за вадење татарски пасоши за поновите генерации особено.
Еве ќе го кажам примерот со братучед ми. Запиша факултет, беше 2-3 години во Кузман, не идеше и тоа се гледаше од авион уште од првата година и зема батали. Се врати во Паланка, работеше еден месец во пицерија, даде отказ пошо НЕ БИВАЛО, мала плата давале. Ок, проба во полиција да влезе, отиде на проверките, се му беше средено да пројде само требаше физичкиот дел да го помине. Не се спремаше ич, не направи ни згибови ни склекови, викаше демек ај бе кога е средено нема што да се замарам. Нормално не го примија, крива му беше државата и системот, А ИМАВМЕ ВРСКИ ФАТЕНО ЗА ДА ГО ПРИМАТ, и после тоа следно беше вадење бугарски пасош. И сеа он кажува дека овде е срање и дека нема работа и нема пари... Стварно го сакам премногу и си живееме супер и ден денес, ама му го имам ова кажано и во лице, дека не е во право. Не може тебе некој на врата да ти тропне и да ти рече еј дојди работи. А иначе е преталентиран и има многу знаење во делот на струја и такви работи, ептен му фаќа црпката за тоа. Претпоставувам срам му беше овде да работи тоа. Затоа сеа на Запад работи астронаут, да му ебам главата. :D

И знаеш што имам приметено, дека луѓево тука се срамат да работат голем број на работи, а во странство не му е срам ВЦ да чисти или во Мекдоналдс да работи. Јас пред да се вработам во банка имам работено повеќе работи, кратко чепкав нешто онлајн пред да влезат Индијци и Пакистанци на пазарот, после работев во кладилница, па во отпад, па повремено одев со еден роднина геодет му помагав му ја држев онаа летвата на сред автопат за он да сними со тоа нивниот апарат, така да имам видено и од двете страни како е. А секогаш е подобро да се види и онаа помачната страна, само народов тука сака прво работно искуство директор да му биде и нормално кога нема да најде работа каква што посакува се тргнува по плукање по државата.

Убаво си пишал дека сега може многу полесно да се најде работа, на касиери во КАМ почетна веќе не им е под 40.000, да не зборам со повеќе години стаж ако се или ако работат во магацин или дирекција. Не потценувам со ова касиери, да не ме разберете погрешно, него влечам паралела зашо пред 10 години по 12.000 земаа касиерите.

Чоек, Албанците се граѓани со права во нашата држава. Тие не се странска сила. Сакале вие да се согласите со тоа или не, заедно живееме тука. Како сме дошле до тоа дереџе е сосема друга тема на муабет.
...аман ма, Диво насеље со која странска сила не било? :facepalm:

Мајсторе све е ова легитимно, меѓутоа те следам низ темиве и една позитивна работа немаш напишано за животот надвор. Се расправаш со Авганистанци, Пакистанци, Сомалијци, носиш промет секој ден од кладилницата кај што работиш и се плашиш дека ќе те рокне некој, па еве да те прашам дали истово само во поблага форма не можеше да го правиш во Македонија? И уште едно прашање, дали поубаво и посреќно живееш таму? Не мислам само на пари, мислам и на исполнетост на животот, среќа, дружби со пријатели итн итн. Ама искрено одговори ми не биди педерче, сепак си правиме муабет и не те судам.
Lugeto mislam deka ja plukam drzavata, jas ja plukam partiskata pripadnost i administracija i korupcija so drugi reci sistemot... jas sum i pobornik poveke da se vratam nazad nekolki pati ali koga imam dete, nekako mi stoi ovde kako podobra alternativa, finansiski e podobro, socijalno ne. Ova e sega tema za druga prica, nejkam da dobijam ban od macka i sl. Ziveam vo kvart kaj sto se najrazlicni rezidenti, ali najveke sum so Turci i Balkanci rabotno.... imam pisano i porano, ziveev vo grad od kaj sto od poslednite 10 poragaja 2 deca umrea i edna rodilka od koi bliski luge site od pijanici doktori. ....Ednostavno mi se ima zgadeno i sum resil da zaminam....

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom