Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Здраво , се работи за топлинска пумпа дали е во ред да работи на 1бар притисокот ? Или е малце треба да се доплни вода . ( секоја недела испуштам по 10секунди воздух дали е и тоа некој проблем?)

Attachments

• IMG_D4633B3F-26DB-4B44-9C2D-DFA5E925EE03.jpeg
    IMG_D4633B3F-26DB-4B44-9C2D-DFA5E925EE03.jpeg
    1,2 MB · Прегледи: 8
Поздрав дечки некој да помогне зашто вака фаќа мраз единицата?
Фала однапред.

9331c39a-82ef-423e-98a5-c1dd760dcc65.jpg

54f36cce-06de-4f01-897e-8dd3e7bb28a3.jpg

Поздрав дечки некој да помогне зашто вака фаќа мраз единицата?
Фала однапред.

Прегледај го приврзокот 465478

Прегледај го приврзокот 465479

Izvadi go kondenz crevoto i luleto od nadvoresnata edinica za vodata od Defrostot da tece po sloboden pad

Na kolku stepeni ti e pustena klimata ? Iskluci ja od dalecinskoto i od steker Iscisti gi filterite na vnatresnata edinica posle povtorno vkluci ja na 26°C Fan speed treta brzina

Izvadi go kondenz crevoto i luleto od nadvoresnata edinica za vodata od Defrostot da tece po sloboden pad

Na kolku stepeni ti e pustena klimata ? Iskluci ja od dalecinskoto i od steker Iscisti gi filterite na vnatresnata edinica posle povtorno vkluci ja na 26°C Fan speed treta brzina
Ovaa santa led da se odmrzne bara legen/dva topla voda, ocigledno defrost ciklusot ne ja odmrznal iako i pod strea e namontirana!!! Grejaci 2 ima ili 5? ;)
Greenje so Vivax samo na Jadran u Dalmacija :)

Ovaa santa led da se odmrzne bara legen/dva topla voda, ocigledno defrost ciklusot ne ja odmrznal iako i pod strea e namontirana!!! Grejaci 2 ima ili 5? ;)
Greenje so Vivax samo na Jadran u Dalmacija :)
Стрелчо пак да прашам зашто Грее волку чади, во камин мод ли е за да постигне температура? ПС надворешната во период на сликата беше 2-3 степени со релативно ниска влажност

Сликата е во цитираниот пост
Еве доказ дека Грее топли како камин, дури и топлина низ оџак искача.

Колкав капацитет им климава чим греалка не помага за бекап него мора каминот да се пали?

Неморал да намалам звук, RW25 ја имам од 2023 (ова сега и е 3то зимо веќе)
Сталин на мах фан ми е и работи како саат, и дневна ставена ниту е гласна ниту прави провев (9м има пред неа отворен простор)

Поголем дел од зимата само она работи и грее куќа од 135м2, куќата е градена 1977 и со твој речник од штици е

Дрво кон надвор, 20цм камена волна, гипс картон од внатре.
ретко се наоѓа тврда градба низ Шведска, најголем дел се дрвени куќи па и голем дел од постарите згради (обично се на 3ката или приземје плус два и МКД)

Уредот е кој го збориш беше околу 1900€ може му дигнале малку на цена ама сигурно не е дојден 2750.
Таа цена може да е само со монтажа.
Мене истиот со монтажа ме кошташе 29.500сек (ако добро се сеќавам)
Од кои околу 7-7500сек беа за монтажа

Зашто си толку упорен со бучавата од климата кога истата е доста тивка, еве и во моментов е ставена на 5/5 брзина во собата до спалната
Не се слуша истата ама океј бучна е што друго да ти кажам
Slikaj go tvojot ogjak pa ke praime muabet vazi?
Neli e reklama ovaa tvoja izjava za Efekt na kamin kako sto objasnuvas....so 2.5ka (od 2500evra) na Max Fan ne pravi provev, i pogolemiot del od zimata (i toa u Svedska) toplis 135m2 ? Na kolku toplis 135m2 so 2.5ka od 2500eu...na 16C, 18C ?
Malce ke bide da recam deka ni se ku*cis ovde sto si zemal klima od 1900evra i montaza od 700evra vkupno 2600eu....ama toa e Makedonceto koga ke otide na strana za 2600eu ke lupa deka moze da topli 200 m2...ama vidis nemoze kako sto i pisuva na specifikacijata iako e marketing spec....i treba bekap, koj e tvojot bekap na 2500evr, t.e ogjakot? Plin, Drva ?
Do 79m2 e bez bekap, posle ogjakot go palis neli za toite 135m2 sto e bajagi mnogu nad 79m2(mozele i 80m2 da pisat kaj ginasle 79 :D) :D
Baska sto upagjas bezveza i ja remetis temavaa, ti nemas Vivax od 500evra so grejacite sto zamrznala ko Glecer na Greenland ....a cisto informativno ovde kaj nas vo MK za 2500/3000evra ima toplinski pumpi vozduh-voda sto kaj vas se 10.000, 15000 evra....istite :)
svedska.jpg
svedska i bekap.jpg

Последно уредено:
Здраво , се работи за топлинска пумпа да работи на 1бар притисокот ? Или е малце треба да се доплни вода . ( секоја недела испуштам по 10секунди воздух дали е и тоа некој проблем?)
Мене ми рекоа дека не треба да падне под 2бари, ми спомнаа и зашто не е добро ама не се сеќавам баш и не ми се треска глупости

Neli e reklama ovaa tvoja izjava za Efekt na kamin kako sto objasnuvas....so 2.5ka (od 2500evra) na Max Fan ne pravi provev, i pogolemiot del od zimata (i toa u Svedska) toplis 135m2 ? Na kolku toplis 135m2 so 2.5ka od 2500eu...na 16C, 18C ?
Malce ke bide da recam deka ni se ku*cis ovde sto si zemal klima od 1900evra i montaza od 700evra vkupno 2600eu....ama toa e Makedonceto koga ke otide na strana za 2600eu ke lupa deka moze da topli 200 m2...ama vidis nemoze kako sto i pisuva na specifikacijata iako e marketing spec....i treba bekap, koj e tvojot bekap na 2500evr, t.e ogjakot? Plin, Drva ?
Do 79m2 e bez bekap, posle ogjakot go palis neli za toite 135m2 sto e bajagi mnogu nad 79m2(mozele i 80m2 da pisat kaj ginasle 79 :D) :D
Baska sto upagjas bezveza i ja remetis temavaa, ti nemas Vivax od 500evra so grejacite sto zamrznala ko Glecer na Greenland ....a cisto informativno ovde kaj nas vo MK za 2500/3000evra ima toplinski pumpi vozduh-voda sto kaj vas se 10.000, 15000 evra....istite :)
Прегледај го приврзокот 465552
Прегледај го приврзокот 465553
Е што толку со Vivax-от, стар тип на фреон користи па најверојатно е стар модел.

Со цените на климите нели ти велеше добра клима си има добра цена?

Screenshot_20251212_223717_Chrome.jpg

Нели ти велеше Даикин нордик модел е најдобро за парите?

Screenshot_20260102_140159_Chrome.jpg

Нели пред да се вработиш во Гри знаеше да препорачаш добра клима?
Што ти направија овие од Гри, некоја магија?

Screenshot_20251107_052932_Chrome.jpg

Кај е Стрелец од 2015, нека се врати. Го сакам во поштенско сандаче :)

Прегледај го приврзокот 465552
Прегледај го приврзокот 465553
Замрзнала како глечер зашто ја користат, грее очигледно не ја користат.

За тоа колку постигнува уредот кој што сум го купил и со какво дополнително греење е имаш отворена покана да дојдеш и да си се увериш на исто место.

А ќе те однесам после и да видиш како тропа тоа каначката на Грее 2.5 која била со ЕЕВ ретки магнети и што ти ја знам у 10-11м2 и не може да дигне повеќе од 18 степени.
може каначкава што ми ја продаде не кошта 2000€ ама и 20000 + монтажа беа, се и секогаш ќе бидат џабе фрлени пари

За хансолот што други ти го плукаат си бев задоволен и тоа никогаш не ти беше скриено, дури и лајкчиња фрлаше од сите профили кога ќе го пофалев
Сиромашкиот толку му беше душата, едвај 9 години време му е да се смени
А таа смена со Грее не ќе да биде најмногу ради добрата реклама на форумов.

ПС има и у Шведска одлични пумпи кои се далеку од цените кои ги пиша, ама да ставам инсталација за истите и да можам да ги користам ги прави неисплатливи.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom