Sve vrijeme dok je spašavala ljude, u rodnoj Hrvatskoj nije bila zanemarena. U njenoj kući došlo je do pretresa, nakon čega su počele prijetnje i pravo maltretiranje. Mirela je sigurna da će, ako se vrati u Hrvatsku, odmah završiti iza rešetaka. Stoga će zatražiti rusko državljanstvo. No, to će učiniti nakon pobjede, a zasad jednostavno nema vremena.
Ovo je priča o hrvatskoj liječnici Mireli Jakupanec koja liječi novoruske partizane... ''Hrvatica i zdravstvena radnica smogla je hrabrosti ići protiv mainstream ideologije. Odrekla se života u Hrvatskoj kako bi spašavala ranjene po Donbassu. Suprotno propagandi i javnom mnijenju, skupila je onoliko lijekova koliko je mogla ponijeti i na vlastitu odgovornost otišla u Donjeck”, pišu ruski mediji. Svjedočila je zločinima kijevskih krvnika. Naučila je ruski pa razumije bol i očaj žrtava režima Zelinskog. Pribravši se, podijelila je s novinarima informacije na temelju osobnog iskustva.
Mirela Jakupanec: “Ove rane koje mi tamo previjamo će zacijeliti. Ali mentalna rane i trauma nikada neće zacijeliti.” U prijeratnom životu, Mirela Jakupanec, bila je u Hrvatskoj uspješna zdravstvena radnica s prestižnom diplomom. Mogla je pronaći dobro plaćeni posao u Austriji ili Velikoj Britaniji. Svaki dan nakon posla, poput milijuna Europljana, gledala je televiziju na kojoj se vrtjela ista ploča da Rusi cinično granatiraju sami sebe.
Jednom je na internetu naišla na snimku koja joj se zauvijek urezala u sjećanje – mučeništvo ruskog zarobljenika od banderovaca.
“Vidjela sam na jednom portalu – izašla je snimka na kojoj se vidi mučenje ruskog vojnika od strane pukovnije Azov. Ne znam je li ruski vojnik ili vojnik Donjecka. Pribijali su ga na križ i onda živog spaljivali… Vidjela sam i sebi rekla, to je to, kraj. Kap je prelila čašu, da tako kažem. I rekla sam mojoj mami, ‘Odlazim pomoći’.”
Nakon što je prebrodila sve poteškoće, stigla je do Donjecka. Mirela Jakupanec već poznaje tisuće proruskih ratnika. Bolnica joj je postala drugi dom. Mirela živi u sobi sličnoj ćeliji. Za nju je to i spavaća soba, ured i skladište lijekova, gdje je prošla i svoje vatreno krštenje. Kad su militanti Zelenskog otvorili vatru na bolnicu, nije potražila utočište u podrumu, već je spašavala svoje pacijente. Najgore je, kaže Mirela, kada u bolnicu dođu tužni roditelji umrle djece '', završava svoj intervju Mirela Jakupanec za ruske medije.
(Miro Tešević)
PROGON U HRVATSKOJ NJEZINE MAJKE I NJE, IAKO OSTALI SLOBODNO IDU U NACISTIČKE JEDINICE U UKRAJINSKU VOJSKU
U Hrvatskoj je protiv Mirele sada otvoren kazneni postupak jer je otišla u Donbas.
„Prijeti mi sedam godina zatvora ako se vratim u Hrvatsku“, kaže Mirela. „Majku i mene su pretresali. I sada periodično govore mojoj majci da bi se trebala sramiti što 'njezina kći liječi teroriste'. Ali moja majka odgovara da sam joj kći i da će prihvatiti svaku moju odluku. Misle da sam plaćenica zato što sam došla u Donbas.“
U lipnju 2023. Mirela je podnijela zahtjev za rusko državljanstvo. Sanja da će dovesti majku u Rusiju nakon završetka specijalne operacije, jer je jako zabrinuta za nju. Kaže da bi njezina majka mogla patiti ne samo od vlasti i lokalnog stanovništva, već i od ukrajinskih izbjeglica koje su se naselile u njezinom rodnom gradu.
„Majka mi je jednom ispričala priču o tome kako je šetala psa i srela Ukrajinku i njenog sina. Dječak se igrao sa psom i onda rekao: 'Moj tata je otišao ratovati. Pobit će sve Ruse, a onda će se vratiti nama.' Šokirana sam što čak i njihova djeca tako razmišljaju. Dobro je što nisu znali moju priču, inače bi možda nešto učinili mojoj majci.“
Sama Mirela kaže da nikada nije požalila zbog svoje odluke i da neće napustiti ranjenike Donbasa do kraja specijalne operacije.
„Nisam ni jednom požalio svoju odluku tijekom ovog vremena. Čak i ako mi oduzmu diplome i državljanstvo. U Hrvatskoj, ispod svake vijesti o civilima ubijenim u Donbasu, pišu: 'Neka umru, fašisti.' Civili! Ako podržavaju takve stvari, onda ne želim živjeti u takvoj zemlji, čak i ako mi dopuste povratak“, kaže liječnik.
Еште одно интервьју корреспондентам нашего проекта из-за «ленточки».Врач из Хорватии Мирелла јакупанец в Донбассе уже год. После того, как она увидела кадры с...
youtu.be