Војната на патиштата

• Креатор на темата Креатор на темата Supervisor
  • Време на започнување Време на започнување
Вмровче збори за примерно возење.

Си заборавил дека Диме Спасов бегаше од полиција позади педагошка у бегањето изудара 10 коли. Или дека Ален тоа моторот го возеше на едно 24/7 и така возејки му го спушти предното тркало не еден недолжен човек што си го буткал точакот на пешачки, по што нормално човекот умре.

Земи потсети се.

Не се секирај, за сите се правилата нови. Денес возев една турнеја низ град, 40-45 на саат, ниту една казна. Смирено само.

Тука е проблемот, дека законот НЕ ВАЖИ ЗА СИТЕ посебно не за власта без разлика од било која гарнитура. Овие што кукаат ќе си плаќаат казни сакале ило неќеле и нив никој не ги прашува. Но голем дел ќе си возат по старо, посебно оние кои не плаќат струја неказниво.
Сејф Сити е баш така направен за да човечкиот фактор за влијание биде речиси елиминиран. Системот автоматски генерира прекршок и казна без разлика кој се наоѓа зад воланот.
Е сега ако се некој обиде да упадне свесно во системот и да брише докази казни и сл. треба да знае дека тоа е тешко кривично дело и може скапо да го крка.
Типичен пример ти е кочанската трагедија. Денес си власт, утре не си.

е верувам дека оние ќе идат фул ретард и дека нема да имплементираат толерирање до некои ~10%. Не пошто се нешто многу паметни туку дека не се до толку глупи да не разбираат дека ќе бидат преплавени со тужби кои не можат никако да ги добијат. Пошто на суд ќе треба да покажат уреди кои се баждарени со 0% грешка.
Така да тоа на страна.
Abe ubavo si kazha coekot na TV ce ima nekoja sredishna EU tolerancija izmedju 0-10%

A za toa preplaveni so tuzhbi mozhi samo da sonuvash.
Komshijata moj e Djandar shto snima po avtopati Abstandskontrolle. Ima 3 Kameri g postavuva na most ili nadvozhnjak i za 5 min gi kalibrira so markeri koi gi postavuva pokraj patot. I Kompjuterot ti meri Brzina i Rastojanie od predhodnoto vozilo i za nekolku milisekundi presmetuva kolkavo rastojanie treba da imash od predhodnoto vozilo sprema merenata brzina.
Minimum na 130 Km/h e 1,2 Sekundi pa sega presmetaj si vo metri.

Ako si samo brz dobivas obicna kazna ( 30-7500€) a ako si preblisku do predhodnoto vozilo pocnuvaat kaznite od 180€ do 2180€ i duri odzemanje na vozacka.

A toa negovo kalibriranje go priznava sudot pa ako nemash popametna rabota odi na sud.
Samo da te vidat vo sudot imas bonus od 500€ kako shlag na torta dodatno

Последно уредено:
Вмровче збори за примерно возење.

Си заборавил дека Диме Спасов бегаше од полиција позади педагошка у бегањето изудара 10 коли. Или дека Ален тоа моторот го возеше на едно 24/7 и така возејки му го спушти предното тркало не еден недолжен човек што си го буткал точакот на пешачки, по што нормално човекот умре.

Земи потсети се.
Не заборавај дека Диме Спасов е влашки зет поточно оженет е со внука на Лазар Колишевски и со тоа се сум кажал.
Автоматски споено мислење:

Сејф Сити е баш така направен за да човечкиот фактор за влијание биде речиси елиминиран. Системот автоматски генерира прекршок и казна без разлика кој се наоѓа зад воланот.
Е сега ако се некој обиде да упадне свесно во системот и да брише докази казни и сл. треба да знае дека тоа е тешко кривично дело и може скапо да го крка.
Типичен пример ти е кочанската трагедија. Денес си власт, утре не си.
Ќе има упади во системот доколку треба да се избрише казната за некој од власта за тоа ти гарантирам.За да нема такви работи треба некој странец да го контролира тој систем.

Abe ubavo si kazha coekot na TV ce ima nekoja sredishna EU tolerancija izmedju 0-10%
0% "толерирање“ и не е баш некое толерирање. :)
На брзини од 40-50 км/ч 10% се 4-5 км/ч а тоа е во рамки на статистичка грешка на мнозинството такви уреди. Контрапродуктивни ќе станат работите, веќе сега има полжави што возат ~30 км/ч на булевар и падавичари што кочат на зелено на семафор (некои уште пред да почне да трепка). Треба и импликациите од тоа да се земат во обзир.

Профа, јас во рок завршив со 9.35 просек, никогаш не сум паднал на испит. Ако зборувавте за мене случајно. :D Инаку паламудам против професорската фела баш заради таа причина- сум одел на испити, сум знаел се, ми велеле браво перфектен одговор 10- ка. И следниот кандидат/ кандидатка не одговара ни 10% од тоа што сум кажал браво и на него/неа 10-ка. Заради само на професорот познати причини. ;)

Инаку дегутантно е да зборувате за неуспешни студенти кои вечно паѓале испити и имале ниски просеци на медицина, кога добар е од професорите и професорките на медицински во Скопје припаѓаат на оваа група. Само пролистајте биографии и ќе видете лица кои студирале 8, 9, 10,11 години и тоа најчесто од ,, елитните" професори на медицински. Има еден лекар од интерните клиники( нема да откријам кој, вие најверојатно знаете) кој јавно се фали дека завршил со 6-ка просек и веднаш го примиле на клиника. И тоа од старите генерации, има уште 2, 3 години до пензија. Често излегува на ТВ, сега беше пред некој ден. Исто постојат и неколку вакви хирурзи, кои верувам ги знаете.

И за крај, навредувачки е да пишувате вакви коментари кога се знае како полагаа испити вашите деца кога студираа на медицински. Сите знаат какви ургенции се прават за професорски и деца, а и дека дури и да нема ургенција, критериумите за висока оценка за такви деца се доста ниски. Малтене само да се појават на испит и добиваат висока оценка.

Несфатливо е на овој начин да понижувате колеги, кога вината за нискиот квалитет на факултетот лежи само кај вас, професорите. Буквално сме молеле професори и асистенти да ни држат предавања и вежби кои биле предвидени во курикулум и не бркале како кучиња. И тоа за највиталните клинички предмети кои те прават лекар. Секоја чест на исклучоците.

Во однос на ниското котирање на уким на Шангајската листа и ниското ниво на научно-истражувачка работа на медицински- сте се запрашале зошто е тоа така? Еве со личен пример- пребарајте го вашето име во некоја научна датабаза и кажете колку трудови ќе излезат. Едвај неколку, 7,8 од кои најголем дел во научните гласила на медицинскиот факултет, ретко некое во странско списание. Дали тоа соодвествува на експерт професор во својата област, кој имал академска кариера толку долго време? Повторно ќе речам,секоја чест на исклучоците.

Шах мат профа, до следната партија. :D
Јас не знаев дека докторов е професор на факултет. Океј.

Зошто се политизира се, оваа мерка дали е пунење на буџет или вистински интерес за безбедноста на граѓаните (искрено и мене оваа побуда ме сомнева), но ако е спроведена ко што треба може да има само полза. Друг начин да се смират сообраќајните дивјаци, за жал, нема.
НЕуставна е затоа што не се спроведува на цела територија на РМ туку само на одредени делови во Скопје. Тоа значи дека сите други се привелегирани, освен Скопјани.
Ова ќе удри најмногу на оние што се најпримерни граѓани, што живеат у Центар, Карпош, Аеродром, што работат од 8 до 4, навремено ги плаќаат своите сметки и даноци према државата. Ова нема да функционира за оние од Арачиново, Свиларе, Сарај, Кондово итн. кои најчесто ги прават проблемите.

Како на тие таму ќе им се достави казната? По меил? Љопката не користи мејл. По пошта? Не функционира поштата. Поштар не сум видел повеќе од 10 години. По гулаб можеби.
Како ќе се казнува? Што ако не сакам да им ја однесам возачката у полиција? Што ако извадам нова додека оваа ја пријавам за изгубена? Има систем да проверат? Што ако возам со странска возачка и странски таблички? Кај ќе ми ја пратат казната?

За вакво нешто ни требаат законски измени односно нов закон, и замислава да биде спроведена и да функционира на ниво на цела држава. Точно ќе се знае на кој принцип ќе се казнува, како ќе се доставува казната, како ќе биде плаќањето, што ако не биде платена, рокови и начин на плаќања, жалби итн.
Онака, милион прашања имам од реални ситуации за кои они немаат одговор затоа што не е смислено системско решение.

0% "толерирање“ и не е баш некое толерирање. :)
На брзини од 40-50 км/ч 10% се 4-5 км/ч а тоа е во рамки на статистичка грешка на мнозинството такви уреди. Контрапродуктивни ќе станат работите, веќе сега има полжави што возат ~30 км/ч на булевар и падавичари што кочат на зелено на семафор (некои уште пред да почне да трепка). Треба и импликациите од тоа да се земат во обзир.
Abe najubavo kupuvaj tocak oti si naebal.
Takvite kameri imast tolerancija od 3 Km na tempo 100 Km/h.
Shto znaci 1,5Km na tempo 50.
I tolerancijata da recime 3% znaci ce vi rokaat kazni od 53 ili poverojatno od izmereni 55 Km/h.

Zatoa ili selenje ili tochak ili cigla . Imam ubavi vo Sortiment :pos::pos::pos::pos:

Se mu se cini Opshtina Skopje brzo ce ima pari za novi Avtobusi.

Не заборавај дека Диме Спасов е влашки зет поточно оженет е со внука на Лазар Колишевски и со тоа се сум кажал.

Ќе има упади во системот доколку треба да се избрише казната за некој од власта за тоа ти гарантирам.За да нема такви работи треба некој странец да го контролира тој систем.
Еве да претпоставиме дека работиш таму.
Дали би прифатил по нечија директива да упаѓаш во систем и да бришеш докази за некоја таква личност знаејќи дека правиш тешко кривично дело и некогаш да го јадеш дебело стапот, заејќи дека први го кркаат поситните риби?
Претпоставуваме дека се работи за некој потежок прекршок каде би била одземена возачка дозвола, би се одзел автомобил и сл. Колкави се шансите таквото возило да биде снимано од некој па да се прошири по социјални мрежи, да се створи притисок од јавноста за истрага па да се прочешла цел систем и да се провери дали некој правел корекции или не?
Разбирам што сакаш да кажеш, но со денешнава технологија недај боже да се случи некаква трагедија па да се прави целосна ревизија. Тогаш си наебал

1764875401912.png

Еве да претпоставиме дека работиш таму.
Дали би прифатил по нечија директива да упаѓаш во систем и да бришеш докази за некоја таква личност знаејќи дека правиш тешко кривично дело и некогаш да го јадеш дебело стапот, заејќи дека први го кркаат поситните риби?
Претпоставуваме дека се работи за некој потежок прекршок каде би била одземена возачка дозвола, би се одзел автомобил и сл. Колкави се шансите таквото возило да биде снимано од некој па да се прошири по социјални мрежи, да се створи притисок од јавноста за истрага па да се прочешла цел систем и да се провери дали некој правел корекции или не?
Разбирам што сакаш да кажеш, но со денешнава технологија недај боже да се случи некаква трагедија па да се прави целосна ревизија. Тогаш си наебал
Ако политичарите имаа памет немаше да станат политичари бидејки без АМИН од тајните служби никој не може да оди нагоре а служните тоа го користат за да си постигнат некоја цел а овие да им бидат како жртвени јагниња бидејки по завршувањето на некоја операција ги уштаат низ вода.Од големите кај нас никој нема да одговара за ништо благодарение на криминалното сѕдство во кое обичните луѓе ни најмалку веруваат бидејки секој криминален случај ќе се чува со години во фиока додека не застари.Како беше онаа народната со овчарот и криминалецот?За украдена слама овчарот го јадел неколку години затвор а криминалецов за пари само условна казна а зошто?Затоа што СУДИЈАТА НЕ ЈАДЕ ЈАДЕ СЛАМА.

Последно уредено:
НЕуставна е затоа што не се спроведува на цела територија на РМ туку само на одредени делови во Скопје. Тоа значи дека сите други се привелегирани, освен Скопјани.
Ова ќе удри најмногу на оние што се најпримерни граѓани, што живеат у Центар, Карпош, Аеродром, што работат од 8 до 4, навремено ги плаќаат своите сметки и даноци према државата. Ова нема да функционира за оние од Арачиново, Свиларе, Сарај, Кондово итн. кои најчесто ги прават проблемите.

Како на тие таму ќе им се достави казната? По меил? Љопката не користи мејл. По пошта? Не функционира поштата. Поштар не сум видел повеќе од 10 години. По гулаб можеби.
Како ќе се казнува? Што ако не сакам да им ја однесам возачката у полиција? Што ако извадам нова додека оваа ја пријавам за изгубена? Има систем да проверат? Што ако возам со странска возачка и странски таблички? Кај ќе ми ја пратат казната?

За вакво нешто ни требаат законски измени односно нов закон, и замислава да биде спроведена и да функционира на ниво на цела држава. Точно ќе се знае на кој принцип ќе се казнува, како ќе се доставува казната, како ќе биде плаќањето, што ако не биде платена, рокови и начин на плаќања, жалби итн.
Онака, милион прашања имам од реални ситуации за кои они немаат одговор затоа што не е смислено системско решение.
Прво, се согласувам дека треба посеопфатно законско решение..
Ама ме изнасмеа со примерните скупјани од центар, аеродром и карпош :icon_lol:
Испаѓа дека нашите орки се помали орки од нив...
Секое идење у Ск, коса ми се крева како ти се пикаат во лента пред тебе, те тицаат ко на Ф1 трка, ама океј... сите тие од Сарај биле (мало морген)

И не, нема потреба да измислуваме топла вода...
Секоја кола т.е. таблица си има сопственик, адреса.. ич не ти треба ни меил ни телефон!
Ти стасува честитка дома, макар и Арачиново било!
Или сам ќе трчаш да платиш упола за помалите прекршоци првите 7 дена.. или на суд ќе те дадат, па на извршител ако си паметен. Исто и за големите прекршоци кај што се одзема возачка..

Ама тоа е веќе работа на Правосудниот систем со 2% доверба!
А не сме далеку ни од некоја следна Фросина, кај што таткото ќе биде незгоден, па ќе излезат сите срања на виделина кој судија кои предмети ги чувал у фиока...
Бар јас знам што би направил во тој случај!

Безвеза е муабетов стварно. Да дозволеле +5 км/h…А зошто ние да не возиме -5 км/h? Ако ограничувањето е до 50, не значи дека треба точно 50 да се вози. Ќе си возиш 40, и ќе си го почитуваш законот и прописите. Што ќе ви сменат тие +5 км/h?
Асеко ја прва сум за тоа.
И со другари зборевме тоа.
И да нема камери, ако знакот вика 50, значи 50. Ама еве се вадат ,,ќе имало многу сообраќајки, бидејќи ќе гледаат во брзинометарот”. Секако треба да се вози 50. Ама еве ке допуштеле до 55.
После ќе викаат ,,ама и за 55 мора да пазам”.
Таков ни е менталитетот.
Не да се повиниме на законот. Законот на нас.

После ќе викаат ,,ама и за 55 мора да пазам”.
Таков ни е менталитетот.
Не да се повиниме на законот. Законот на нас.
Neznam kako se osuduvaat da izlezat od doma. Ako ne pazat koga ce se navdnat nekade mozhi nekoj da im go trtni pa a vikaat Lele mamo gazeto

Све светци на темава у пичку матер. Најаки коментари ми се типа лета по партизанска 70 на саат. Или не знаат што е кола/мотор или не знаат кај е партизанска. Многу поголем проблем у сообраќај ти се луѓе што вртат на две пуни, проаѓаат на црвено (тука и пешаците ги ставам), пешаци/тротинети што не ни погледнуваат на зелено на лева страна дали некој лета на условно зелено или зелено. Проаѓаат на пешачки ко на тротоар да се, нит да погледне лево десно нит да побрза. Брзината не убива, убива начинот на застанување. Џабе ти возиш и 30 на саат ако правиш 300 други прекршоци. Искрено со законов се дискриминираат само возачите на моторни возила, каде се пешаците и тротинетите, точаците?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom