Пресвртница за Украина

• Креатор на темата Креатор на темата Misirkov
  • Време на започнување Време на започнување

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    777

Очекувам и овде нешто вакво да се донесе, ради нашата посветеност на евро-атлантството.

Мада, не мора да значи дека и ние ќе праќаме. Колку што знам, Црна Гора у мај склучи посебен одбрамбен договор со Украина, па ова е нешто у тој контекст.
Во МКД има голем дел од населението што не ја сака Русија така да ја би им дал шанса да се покажат.

Нема везе. Нема место за никаква споредба. Сосема различни општествено-политички, материјални (средства за војување, нивна примена), климатски, па и теренски услови.

Ирак беше нападнат од коалиција.
Напаѓачот на Ирак немаше санкции од најбогатите на свет.
Ирак немаше помош од над 360 милијарди од најбогатите земји на свет.
Ирак немаше разузнавачка помош од најбогатите земји на свет (ова е многу важно).

и вака до утре можам да набројувам, вклучувајќи го и теренот, па и споредбата со авионите не ти е на место. Каква улога има авионот на бојно поле, пред украинскава војна, а каква денес? Што можел и требал тогаш да прави, а што денес? и тн.

Премногу има да се збори зашто нема споредба.
Во годините пред инвазијата на Кувајт, Ирак беше снабдуван со оружје и од Западот и од Советскиот Сојуз.
Самите Американци го вооружуваа Ирак во војната против Иран.
Украина пред 22ра, немаше скоро никакво Западно оружје, освен рачни наведувани проектили.
Русија го имаше елементот на изненадување, САД не.
САД пред 30 години ја немаа таа разузнавачка моќ (сателити, дронови и сл) што ја имаат денес.

Никои две војни не се споредливи. Не се ни овие.
Но можат да се направат некои паралели, ако се имаат основни факти, и да се извлечат некои заклучоци.

Ако ништо друго, може да се дискутира, за тоа постојат и темиве, а не за лепење твитови.

Во годините пред инвазијата на Кувајт, Ирак беше снабдуван со оружје и од Западот и од Советскиот Сојуз.
Украина пред 22ра, немаше скоро никакво Западно оружје, освен рачни наведувани проектили.
САД пред 30 години ја немаа таа разузнавачка моќ (сателити, дронови и сл) што ја имаат денес.

Но можат да се направат некои паралели, ако се имаат основни факти, и да се извлечат некои заклучоци.

Ако ништо друго, може да се дискутира, за тоа постојат и темиве, а не за лепење твитови.
Тешко дека Русија го имаше елементот на изненадување.Тенкови и друга опрема со месеци беа стационирани во близина на Украина.

Во МКД има голем дел од населението што не ја сака Русија така да ја би им дал шанса да се покажат.
Проблемот е што ако почне и овде (а скраја да е) украински стил на „волонтирање“ за идење во војна... Баш тој дел од населението би бил најзаштитен кога ќе почнат да собираат луѓе за на фронт.

SABOTAŽA SJEVERNOG TOKA 1 i 2, koju su izveli Ukrajinci
1f1fa_1f1e6.png
u rujnu 2022. (i krivo optužili Ruse), sve je vrijeme okupirala elitne njemačke kriminaliste, koji su dali sve od sebe da uđu u trag počiniteljima. Jer su Nijemci, kao i Rusi vlasnici istog.
Pa su tako nedavno razotkrili da je naredbu za sabotažu dao tadašnji vrhovni zapovjednik
1f1fa_1f1e6.png
vojske general Zalužny , kog je ujesen 2023.Zelenski smijenio i poslao ga kao veleposlanika u London
1f1ec_1f1e7.png
.
Ušli su u trag još dvojici od 7 počinitelja, no ni s njima ne ide lako:
*jedan, zapovjednik ekipe, je uhapšen u Italiji i čeka izručenje u Švabenland, iako se žalio na presudu o izručenju a, u međuvremenu štrajka glađu jer mu hrana u zatvoru nije prilagođena bezglutenskoj i veganskoj dijeti. No do krajs godine talijanski sud mora odlučiti o žalbi, ukoliko ovaj ne završi u bolnici
* drugog, ronioca, detektirali su u Poljskoj. No Poljska je odbila izručiti ga a premijer Tusk, budući nije riječ o poljskoj imovini, održao je govor o herojskom činu. Ronioca su Ukrajinci, ubrzo odveli natrag u domovinu – u crnom BMW-u s diplomatskim tablicama, kojim je upravljao vojni ataše ukrajinskog veleposlanstva u Varšavi.
1f601.png

Uopće ne treba sumnjati da Nijemci neće odustati. Napadnuta je uostalom njihova infrastruktura. Tako to ne rade saveznici, ma što netko mislio o tome.

1763191666337.jpeg

А јас на портпарол на ИДФ ти личам? Што постојано ме прашуваш за нив? Темава е Пресвртница на Украина, каква ИДФ побогу...

ти лапаш ташаци на тој што плаќа највеќе :kafence:

А така значи кај Брко заминале, јас се плашев дека и тие ќе завршат на пазарот во ЕУропска.

Добро бе не сме 2004 да се иде по работа во ЕУ сега сите македонски гастарбајтери се свртени кон БРИКС+ за печалба.

А извини да те прашам што вака пребираш има разлика од Русија и Белорусија, во Белорусија платите и условите се доста добри. Не сите имаат врски со Деки Берич па да завршат на бауштела во Големата Русија.

Ееее моќната ирачка војска што се предавала кога ќе и текнело,
имаш еден(многу) пример 11 години подоцна, кога група ИСИСовци го освоија вториот по големина град во Ирак, замислиси 1500 со пикапи средиле 45000 војници кој 11 години биле обучувани од најдобрите.
On 6 June, ISIL attacked Mosul from the northwest and quickly entered the western part of the city. The ISIL forces numbered approximately 1,500, while there were at least 15 times more Iraqi forces

и можеш да ми објасниш како пола милион војници губеа од 7000+ главосечачи, кој константно беа бонбардирани од најмоќниот сојуз на планетата, ваљда мапата на Ирак освоена од ИСИС не треба да ти ја ставам.
1763201100769.png

Интересно колку масовно користење на евтини дронови го смени начинот на војување.

Буквално секое движење на повеќе од неколку војници или поголемо возило привлекува рој дронови. Борбите се сведоа на упад на 3-4 војника на мотори во зграда од каде наведуваат дронови или повикува авиација со едречки бомби (во случај на Русите)

Приметивте дека и двете страни веќе не (или ептен ретко) користат обележувачки куршуми (трејсери) бидејќи така веднаш стануваат мета за дронови?

Интересно колку масовно користење на евтини дронови го смени начинот на војување.

Буквално секое движење на повеќе од неколку војници или поголемо возило привлекува рој дронови. Борбите се сведоа на упад на 3-4 војника на мотори во зграда од каде наведуваат дронови или повикува авиација со едречки бомби (во случај на Русите)

Приметивте дека и двете страни веќе не (или ептен ретко) користат обележувачки куршуми (трејсери) бидејќи така веднаш стануваат мета за дронови?
Русиве веќе имаат специјални тимови за ловење на дрон-оператори.

Голем дел од овие што плачат за употреба на мини (на конвенција за јадење бурек), доаѓаат од држави со чии мини во моментов е преплавен претходно (помеѓу другото и од нивните држави) окупираниот регион во Курск. Буквално се цензурираат на твитер постовите со деминирање што во моментов се прави таму.

Цел Донбас е сеуште миниран од истите. Има илјадници документирани случаи од главниот град каде со артилерија се разнесуваат контејнери со мини (а подоцна истото со Химарс, заради растојанието пошто ги потиснаа).

И они нашле да се жалат за употреба на мини, какво лицемерие мме.

На русиве дипломатијава им е ко таа римската луда куќа од астерикс и обеликс кога тој полудува на крај трчајќи од врата на врата. Така и Трамп и Рубио се осеќаат. Све е супер али ништо конкретно никогаш.

На русиве дипломатијава им е ко таа римската луда куќа од астерикс и обеликс кога тој полудува на крај трчајќи од врата на врата. Така и Трамп и Рубио се осеќаат. Све е супер али ништо конкретно никогаш.

Русите боледуваат од буквализам, покажано и докажано низ историјата.

Се` сфаќаат буквално така како што пишува:

Петар Велики прошетал низ Европа, видел дека европејците се бричени - вовел данок на брада, ќе ги европеизирал Русите;

Карл Маркс напишал дека предуслов за комунизам е укинување на приватната сопственост, а религијата е опиум за народот - Владимир Илич Ленин вовел воен комунизам, црквите или ги затворал, или ги рушел, а манастирите или ги рушел или ги пренаменувал во одморалишта за партиските паразити или во затвори за неистомислениците, ќе воведувал комунизам;

Михаил Горбачов видел како живеат американците и европејците - вовел гласност и перестројка, ќе го демократизирал Советскиот Сојуз;

Владимир Путин ја поминал младоста во Берлин и Источна Германија, па мисли дека знае како функционира дипломатијата и дека знае како да се разбере со европејците и со американците. Во пракса европејците и американците му се имаат изнуждено врз глава со дипломатски измет, безброј пати покажано и докажано на дело.

Доналд Трамп и Марко Рубио ниту малку не сакаат подобрување на дипломатските односи помеѓу САД и Русија, а уште помалку па мир во Украина. Единствено сакаат на европејците да им ги продаваат јажињата со кои Украинците ќе се бесат. Битно бомбона бизнисот да си тече, Русите и Украинците нека си гинат, мирот нека чека некои подобри времиња, додека има овци за колење ќе има оружје за продавање.

Русите боледуваат од буквализам, покажано и докажано низ историјата.

Се` сфаќаат буквално така како што пишува:

Петар Велики прошетал низ Европа, видел дека европејците се бричени - вовел данок на брада, ќе ги европеизирал Русите;

Карл Маркс напишал дека предуслов за комунизам е укинување на приватната сопственост, а религијата е опиум за народот - Владимир Илич Ленин вовел воен комунизам, црквите или ги затворал, или ги рушел, а манастирите или ги рушел или ги пренаменувал во одморалишта за партиските паразити или во затвори за неистомислениците, ќе воведувал комунизам;

Михаил Горбачов видел како живеат американците и европејците - вовел гласност и перестројка, ќе го демократизирал Советскиот Сојуз;

Владимир Путин ја поминал младоста во Берлин и Источна Германија, па мисли дека знае како функционира дипломатијата и дека знае како да се разбере со европејците и со американците. Во пракса европејците и американците му се имаат изнуждено врз глава со дипломатски измет, безброј пати покажано и докажано на дело.

Доналд Трамп и Марко Рубио ниту малку не сакаат подобрување на дипломатските односи помеѓу САД и Русија, а уште помалку па мир во Украина. Единствено сакаат на европејците да им ги продаваат јажињата со кои Украинците ќе се бесат. Битно бомбона бизнисот да си тече, Русите и Украинците нека си гинат, мирот нека чека некои подобри времиња, додека има овци за колење ќе има оружје за продавање.

Брат, ја перципираш глобалнава политика ко табула раса. Русите ја играат долгата игра со нивнава допломатија. Они не ги интересира мир него тотална победа врз западниот режим, за да може да ги вратат енергенсите назад на пазарот. Ваквата ситуација замрзната на долг рок не им прија. Одлучени се да идат до крај да се борат со сатанистите.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom