Станови во Скопје, совети за купување.

• Креатор на темата Креатор на темата StarDrom
  • Време на започнување Време на започнување
Отиден сум и снајден сум. Уплатив и за стан од 61м2 (73м2 со се балконот) за 305к јура. Тоа му доаѓа 5к (4.2к) јура од квадрат, плус е вклучен паркинг и подрум во цената.
Просечна плата овде е околу 3.5к евра после данок. Значи 1.2-1.5 месечни плати за квадрат. Нека не ве лажат 3 плати за квадрат, тоа можеби во строг центар, во нормални населби треба да е околу 1.5, што во Скопје би му дошло 1.200е квадрат.
Dosta bitno e koga si uplatil, zaso 1200 bese regular i tuka vo centar do pred 4-5 godini.

Inaku ne znam koe fajde mu e od racunicata, so ogled na toa deka Avstralija mozhe na mapa da ja vidi samo. Sekoj pazar si e unikaten za drzavata.

Mene prakticno pola grupa od fax mi e vo stranstvo, apsolutni nieden nema stan posle 7-8 god ziveenje tamu. Od tie so sme tuka, retko koj nema. Znaci esapot tuka na forum so 2 plati 3 plati i tamu ne iskaca u realnost.

Последно уредено:
Dosta bitno e koga si uplatil, zaso 1200 bese regular i tuka vo centar do pred 4-5 godini.

Inaku ne znam koe fajde mu e od racunicata, so ogled na toa deka Avstralija mozhe na mapa da ja vidi samo.

Mene prakticno pola grupa od fax mi e vo stranstvo, apsolutni nieden nema stan posle 7-8 god ziiveenje tamu. Od tie so sme tuka, retko koj nema. Znaci esapot tuka na forumso 2 plati 3 plati i tamu ne iskaca ist u realnost.

Пред 2 години го земав, мада цените се истите и сега, математиката е таа.
Твојте колеги од факс можеби не добиле перманент виза/државјанство и заради тоа не можеле да купат, не само до парите, други се законите по различни држави.

Хехе на аустралски долари си,лапај и уживај пердаши тие кенгурки на топло таму

Отиден сум и снајден сум. Уплатив и за стан од 61м2 (73м2 со се балконот) за 305к јура. Тоа му доаѓа 5к (4.2к) јура од квадрат, плус е вклучен паркинг и подрум во цената.
Просечна плата овде е околу 3.5к евра после данок. Значи 1.2-1.5 месечни плати за квадрат. Нека не ве лажат 3 плати за квадрат, тоа можеби во строг центар, во нормални населби треба да е околу 1.5, што во Скопје би му дошло 1.200е квадрат.
Kazi koj grad da proverime za sekoj slucaj.
Пред 2 години го земав, мада цените се истите и сега, математиката е таа.
Твојте колеги од факс можеби не добиле перманент виза/државјанство и заради тоа не можеле да купат, не само до парите, други се законите по различни држави.
Kolku plakjash kukjen sovet tamu Ako ne e tajna . A kolku godisen danok na imot?
Автоматски споено мислење:

Btw Eve gledam cenite za Sydney se od 6000-11000 eur na prosecna plata od 3400 eur. Dali e vistina toa?(Znaci pak 2-3 prosecni plati)

Kazi koj grad da proverime za sekoj slucaj.

Kolku plakjash kukjen sovet tamu Ako ne e tajna . A kolku godisen danok na imot?
Автоматски споено мислење:

Btw Eve gledam cenite za Sydney se od 6000-11000 eur na prosecna plata od 3400 eur. Dali e vistina toa?(Znaci pak 2-3 prosecni plati)

Тие цени се за во строг центар, имаш еден куп населби како мојата што се на 15-20 минути до City со јавен превоз каде цените се околу 5к евра.
Месечно за одржување на станот е 180евра, тоа вклучува буквално се, и струја и одржуванје на лифт, и чистење, проверка на алармните ситеми во станот (2 пати годишно), осигурување на зградата и поправки во станот (2 пати имав проблем со топлата вода, од фирмата за одржување на зградата пратија водоводџија, не платив ништо, иако овде мајстор без 100 долари на саат добро утро не ти кажува). Тука сите згради по закон се така организирани, ич не се расправам со комшии за пари или галами или слично, тоа фирмата си средува.
Данок на имот не се плаќа, се плаќаат council rates (100 и кусур долари месечно) на општината.

Znaci imas negde 250-300eur sekoj mesec samo za kukjen sovet I davacki za opstina.
Plus struja, voda, greenje....

Znaci imas negde 250-300eur sekoj mesec samo za kukjen sovet I davacki za opstina.

Какво греење во Сиднеј, не ме смеј :icon_lol:

Да, околу 200 евра за куќен совет и за општината. Сите згради така се менаџирани, немаш избор ко во Скопје сам да се расправаш за пари за чистачка. Ако сакаш ред кошта пари :toe:

Vaka taka se vartime vo krug.
Jas velam porastot na cenata na nedviznostite e pravo proporcionalno so porast na platite. Cenata na kvadratot vo Skopje ke padne Ako platite padnat, I obratno ke porasne uste poveke Ako platite porasnat.
A platite se najniski vo evropa, mora da rastat I ke rastat glavno dvizeni od inflavijata. Taka da koj cela da padnat, samo koor ke doceka

Оддамна не сте пуштиле линкчиња од Солун.

Може да се натегаме каде е ефтино, каде скапо, ама да е така лесно секој досега ќе се иселеше и ќе купеше со 150–200 илјади евра било каде надвор од Скопје. Факт е, тоа е што е Скопје е најевтиниот град во Европа. Кој не бил, не знае. Загадено е за сите, прљаво е за сите, вакво-онакво — ама така е за секого. Кому не му се седи тука, нека се исели и нека живее каде што му е убаво.

Ама да се иселуваа сите, Скопје сега немаше да има преку пола милион жители и немаше да можеш стан да најдеш за пари не почната зграда, а веќе продадена. Кој не е во потрага по дом и не купува, не знае како е лесно е да се збори. Еве, јас имам пари за стан на страна, па кај да одам? Франција, Германија, Шпанија… и што? Таму стан да купам, и што курац ќе направам со тоа? Бог да чува размислувања. Едно е инвестиција, друго е живот. Сум бил надвор и знам како е кој не бил, збори напамет.Или ке отидат една недела на одмор и бога видела и се е најдобро оди снајди се оди живеј оди се...

Сум живеел и јас во странство со години , нема врска муабетов, излева демек Скопје е најдобра опција затоа Ванчовци купуваат станови таму, а реалноста е дека Ванчо би купил на друго место али нема можност и пари, никој нормален со 150-200к на располагање, не се залетува во Ск да купува кога има доволно опции за тие пари, па не е Европа само Германија и Франција ебаго...

Не зборам напамет или од инает, сум правел муабет со агент за недвижности од Скопје, самиот кажа дека Македонците што купуваат од внатрешноста во Ск, најголем дел имаат буџет 60-80к, какви 150-200к...

куќен совет кај нас е некојси р*м да помине со метлата двапати неделно. И да те одере со цена за една сијалица. Не се споредливи. Неаме ни асални закони ни кој да ги спроведува за куќни совети.

Ај вака може да се натегаме, ама реалноста е едноставна. Купуваш стан од 40 квадрати за 80 илјади евра, со една спална. После неколку години работа, мајка, татко, сопруга — собирате уште некоја пара, па купуваш поголем стан со уште една спална, нека бидат 65–70 квадрати. авотматски цената удира околу 150 сакал не сакал

Немаш опција да одиш надвор Господ ти дал деца, ти си шофер, жена ти банкарка тоа е обични како и сите што сме, мораш во Скопје да живееш. Имаш кров над глава, крпиш како знаеш и умееш. Знам минимум десет луѓе што купија поголеми станови, во просек по 150–160 илјади евра и одам на гости.Што и да имаш 150 илјади евра ке купиш стан кога треба да градиш живот надвор од тука ајде успеј не бива не изводливо само на зборови ке идам Валенсија ке купам иди купи живи па ке видиш.Јас со мк пасош едвај и на одмор отидам а не па да живеам,нотари,доктори не одат оди обичен свет за подобро кој на крај се враќа. Не се инаетам, ниту зборувам напамет само реално кажувам. Не може секој да се исели нема документи, нема работна квалификација. На одмор сите одиме, ама тоа е друго. Сакал, не сакал ако имаш некоја паричка од родители или старо станче, го продаваш, прикршуваш и купуваш ново, и тоа е тоа.
Скопје не паметам да имало толку жители јас сум во центар, не дека тоа менува нешто, ама знам како било пред 15, 10, 5 години. И на крајот не е битно како си купил: може преку банка, хипотека, важно е дека си решил станбено прашање и не си подстанар. Тоа е целта на сите нас.

Да можам да заминам, да имам папири или некој да помогне и јас би отишол. До тогаш, тоа е реалноста.

balloon-pop.gif

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom