Станови во Скопје, совети за купување.

• Креатор на темата Креатор на темата StarDrom
  • Време на започнување Време на започнување
Како ви се вложува бе 2500 во Скопје? во овој смог? ѓубре? па и расипан и не многу културен народ?

треска можеби квалитет на градба имат, ама имаат евтин дизајн, зграда со централен хол од страт спаѓа во сиромашен дизајн на зграда прочитајте малце архитектура, тоа што се завртени на П и нема некакво многу големо растојание во среддината, па не би рекол и од зграда до зграда каде што поминува улица од старт немаш никаква приватност од комшијата за каква елитна населба зборува побогу.

Огледајте се на руските згради во карпош 1-2 само што немаат лифт иначе на дизајн со зелени површини колку големо растојание од зграда до зграда, имаш по 2 станови на спрат во влез, истите станови гледаат на најмалце 2 ориентации тоа е луксуз од дизајн. Во помодерно време само со подземни гаражни места и лифт би се добиле фантастични услови како нова градба.
Затоа што тука живеам, тука работам и немам намера да се враќам во родниот град. Да имаше добар јавен превоз ке гледав центар + периферија, ама со сегашнава ситуација подалеку од центар, карпош, аеродром не ми помислувам да гледам...
Цените се тие, или ке купам сега или ке бидам без сопствен стан. Неможам да чекам до пензија па да падне цената на квадратот.

Затоа што тука живеам, тука работам и немам намера да се враќам во родниот град. Да имаше добар јавен превоз ке гледав центар + периферија, ама со сегашнава ситуација подалеку од центар, карпош, аеродром не ми помислувам да гледам...
Цените се тие, или ке купам сега или ке бидам без сопствен стан. Неможам да чекам до пензија па да падне цената на квадратот.

До некаде и те разбирам штета што државава не нуди и некоја друга алтернатива и можност. Поедици што купуваат стан за живеење како мене и тебе се жртва на криминалново општествово што многу пари пери преку недвижност за жал.

До некаде и те разбирам штета што државава не нуди и некоја друга алтернатива и можност. Поедици што купуваат стан за живеење како мене и тебе се жртва на криминалново општествово што многу пари пери преку недвижност за жал.
Najeftin glaven grad vo evropa e, kolku I da si mislime deka e skapo

Па би се согласил и би ја продолжил листата
- Најевтин
- Најзагаден
- Најлош собраќај ( немаме 1 прост зелен бран во 21 век )
- Најслаб со плати ( за обичен работник )
...

итн итн.

Абе багатела
IMG_6092.JPG

Jas prv bi go prodal mojot Stan od 2500 evra kvadrat za da kupam takov vo Paris. Ama so tie pari ni parking platz nemozam da si dozvolam vo Paris

Париз е во категорија на Лондон, Њујорк, Токио, Москва, ни одалеку не може да го споредуваш со Скопје по било кој основ. Скопје е во ранг на Бордо, Лил, Нант или Тулуз каде цените на становите одат 3-4 илјади евра за м2, a платите се едно 3 пати поголеми од македонските.

Ajde be Bordeaux 4-5000 kvadrat a Plata 2300. Znaci 2.5 prosecni plati. Isto I Skopje, kvadrat 1500-2300 a Plata 750 eur.
Ne mi cherrypickuvaj sega nekoj somnitelni stanovi vo somnitelni naselbi. Sporedi prosek so prosek.

Ajde be Bordeaux 4-5000 kvadrat a Plata 2300. Znaci 2.5 prosecni plati. Isto I Skopje, kvadrat 1500-2300 a Plata 750 eur.
Ne mi cherrypickuvaj sega nekoj somnitelni stanovi vo somnitelni naselbi. Sporedi prosek so prosek.

Уопште не черипикувам, првите 3 што ми ги врати срчот тие ги постирав. Ако не веруваш сам излистај си сам за тие градови.

Уопште не черипикувам, првите 3 што ми ги врати срчот тие ги постирав. Ако не веруваш сам излистај си сам за тие градови.
Ne gi ni otvoriv, pravo da ti Kazam. Zemi podatoci od numbeo, manje vise e tocno.
Ke vidis za site gradovi vazi priblizno 2-3 plati za kvadrat. Sekako ima iskucoci za mega gradovi kaj sto e uste pogolema proporcijata a I gradovi kaj sto puknal nekoj bubble pa ne se oporavile. Ama generalno sekade ocekuvaj toj soodnos 2-3 plati za kvadrat.

Може да се натегаме каде е ефтино, каде скапо, ама да е така лесно секој досега ќе се иселеше и ќе купеше со 150–200 илјади евра било каде надвор од Скопје. Факт е, тоа е што е Скопје е најевтиниот град во Европа. Кој не бил, не знае. Загадено е за сите, прљаво е за сите, вакво-онакво — ама така е за секого. Кому не му се седи тука, нека се исели и нека живее каде што му е убаво.

Ама да се иселуваа сите, Скопје сега немаше да има преку пола милион жители и немаше да можеш стан да најдеш за пари не почната зграда, а веќе продадена. Кој не е во потрага по дом и не купува, не знае како е лесно е да се збори. Еве, јас имам пари за стан на страна, па кај да одам? Франција, Германија, Шпанија… и што? Таму стан да купам, и што курац ќе направам со тоа? Бог да чува размислувања. Едно е инвестиција, друго е живот. Сум бил надвор и знам како е кој не бил, збори напамет.Или ке отидат една недела на одмор и бога видела и се е најдобро оди снајди се оди живеј оди се...

Сум бил надвор и знам како е кој не бил, збори напамет.Или ке отидат една недела на одмор и бога видела и се е најдобро оди снајди се оди живеј оди се...

Отиден сум и снајден сум. Уплатив и за стан од 61м2 (73м2 со се балконот) за 305к јура. Тоа му доаѓа 5к (4.2к) јура од квадрат, плус е вклучен паркинг и подрум во цената.
Просечна плата овде е околу 3.5к евра после данок. Значи 1.2-1.5 месечни плати за квадрат. Нека не ве лажат 3 плати за квадрат, тоа можеби во строг центар, во нормални населби треба да е околу 1.5, што во Скопје би му дошло 1.200е квадрат.

Тие што живеат во Илинден сигурно имаат технологија за телепортација пошто нема добар јавен превоз.

Нека ти е со среќа и големо браво каде си кој град?

Фала баце, па и ти поубав да си купиш.
Инаку станот е во Сиднеј, Острелиа.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom