Пресвртница за Украина

• Креатор на темата Креатор на темата Misirkov
  • Време на започнување Време на започнување

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    762

и на патишта ратуваат :cool:
Туу, ова е старо неколку месеци! Се успал Украинецот!
Автоматски споено мислење:

Не сите непријатели се разумни. :-/
Будимпешта локациски е ужасен избор за самит. Премногу држави треба да прелетаат, премногу можности за правење срање... Не треба многу за да се сруши авион, дури и воен. Посебно кога е на приод.
Не се!
Мислам дека Будимпешта беше пробен балон, плус награда за Орбан за држење страна на Путин и Трамп.
Пишав и порано, нема за што да се разговара, плус на никого не му е моментот за преговори. На Трамп му треба време да ја седне саглам ЕУ во скут. РФ треба да освои доволно за да има подобра позиција.
Уствари САД и Русија играат на истоштување на Украина и ЕУ.
Војната еден ден ќе заврши, ама процентите на Трамп ќе си останат!

Одлична идеја! ^^

https%3A%2F%2Fsubstack-post-media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2F19b91a08-3d33-4e87-b375-6588377733d0_1266x680.jpeg

Field Marshall Lord Richards—who was head of the entire British Armed Forces, the most senior leader in the command structure—believes that Ukraine has no hope of winning. While this view has become commonplace to repeat, the key difference here is that Richards believes Ukraine has no chance even with whatever resources the allies manage to scrounge up and hand over:

In disbelief, The Independent asked him a second time:

Well.

In fact, Lord Richards’ further insights are even more revealing for their sense of the realpolitik:

Firstly, as was the case last time, it has been the US side reporting the ‘upcoming’ meeting as if it’s a done deal, whereas the Russians have far more circumspectly stated that the proposal to meet will be examined. That’s not to mention the fact that Rubio and Lavrov are supposed to meet initially to first iron out the agenda long before the Trump and Putin meeting can even happen. There’s good reason to thus believe that the meeting won’t happen because it’s hard to imagine what ‘agenda’ the two sides can possibly agree upon: there is simply nothing for Trump and Putin to discuss, as the two sides are not even on the same page vis-a-vis the conflict’s resolution.

But on that topic—and this is the other most important thing—there are renewed reports that during the recent phone call with Trump, Putin had reiterated that he’s willing to give up parts of Kherson and Zaporozhye in exchange for Ukraine giving up Donbass—namely, the parts of those regions not under control by Russia. This has sent the ‘Z-Patriot’ side into tantrums of outrage or dismissal. But I’m here to tell you: the idea is not unrealistic, nor does it mean Putin’s “capitulation” or lowering of the conflict’s aims, per se—though it may seem that way on the surface.

The reason is, this purported claim must be taken within the proper context. The context here is not a total and final end to the war—Putin never offered such a thing. What Putin has offered is that he would call an immediate ceasefire—understood to be conditional and temporary—should Ukrainian troops pull out of Donetsk and Lugansk regions.

The purpose of this ceasefire—as just stated—is not the total end of the war, but a provisional abatement meant to facilitate further real negotiations on the remainder of the issues. So with that in mind, Putin’s “offer” of Kherson and Zaporozhye can be seen in the following light: to his mind, it’s a win-win because it makes him appear amenable to his ‘partners’, not least of which Trump. At the same time, it cleverly gains Russia a huge amount of territory for free in the form of Donetsk and Lugansk. Most significantly what this gains is the entire agglomerate of Slavyansk-Kramatorsk which Ukraine would have to cede.

And that’s where the guile comes in. On one hand, there’s very little chance that Zelensky or the AFU would willingly abandon both Slavyansk and Kramatorsk in this way, so it makes Putin’s offer a low-risk gambit meant to make him look amenable to negotiations.

On the other hand, Putin also knows that even if Zelensky were to call his bluff and cede Slavyansk and Kramatorsk, the gulf of disagreements between Ukraine and Russia on the various war-ending issues is so wide, that Putin knows there’s little chance the conditional ceasefire would hold. That means Russia would gain Slavyansk and Kramatorsk for free—which would now be “behind” the Russian Army—while the Kherson and Zaporozhye regions ostensibly ‘ceded’ by Putin in exchange would still again be on the table for Russia to liberate. The advantageous game-theoretic value here is quite simple to see.
Анализи на некој на кој не му гори под газот, ама никако!
Реално остапувањето на делови од Запорожје и Херсон, територијално не значи ништо за Русија, ама напуштање на коридорот кој води до Крим, мене лично не ми звучи реално.

Последно уредено:
Трамп уште не е спремен за капитулација во Украина некако. Но за пар месеци би требало да е.

Анализи на некој на кој не му гори под газот, ама никако!
Реално остапувањето на делови од Запорожје и Херсон, територијално не значи ништо за Русија, ама напуштање на коридорот кој води до Крим, мене лично не ми звучи реално.
Ќе се согласат Русите на тоа... Прво се работи за почетно примирје во кое следните точки се финалните барања на Русите. Демилитаризација и денацификација (промена на власта и односот кон Русите и русофоните). Ако се согласат другиве тогаш навистина нема потреба да се војува. Војната секако никогаш не беше заради територии.

Но реалноста е дека другиве примирје сакаат само за да се консолидираат. Па ако, што ќе се консолидираат за месец-два? Колку оружје и муниција ќе произведе западната воена индустрија во сегашнава нивна индустрија... А Русите ќе добијат да мораат да го освојуваат Славјанск-Краматорск коридорот.

Ти велам им одговара на Русите, прашањето и проблемите се два: Колку САД се спремни да прифатат делумен (наместо целосен) пораз, и како ќе се справат со Зеленски на кој во такво сценарио му се одброени деновите и ќе биде спремен и на очајнички потези пошто реално ќе нема што повеќе да изгуби. Вториов проблем е лесен за решавање, или ќе избега на запад или ќе му се слоши ќе падне од прозор нешто. Останува првиот проблем.

Абе он одамна нешто не изгледа здрав, лесно е да се оправда што паднал од шести кат!
Јас лично, мислам дека РФ нема да им даде пауза на западниве! Може сум грешка, ама Покровск ќе падне со неколку стотини жртви, можам да претпоставам во каква состојба ќе биде ВСУ кај Краматорск и Славјанск. РФ нив ќе ги пресира после освојување на Лиман, Сиверск и Константиновка, а тоа и не е баш згодна позиција за ВСУ.

Последно уредено:
Ќе се зачудам и ако западните воопшто се согласат, пошто со договорената варијанта Русите скокаат цела една изградена и укопана дефанзивна зона. Веројатно Трамп се истрчал, или само го искористил сето тоа за да го откачи Зеленски.

Прави Трамп такви театри, скроз му е во карактер. И рековме, САД дефинитивно немаат доволно томахавк проектили па и сите да ги дадат нема нешто значајно да се смени. Плус моментот со активен воен амерички персонал што е потребен за да ги управува, иако тоа не ги запре ни Америте ни Британците досега.

И повторно Миротворецот со неговите излети.
Пред некој ден рече ќе има средба во Пешта, денес веќе за истата дека веројатно ќе ја нема.
Како често менува изјави ако некој тргне по неговите изјави ќе се изгуби на првата кривина.

Меѓу вестите кои денес се лиферуваат,
-во рок од неколку дена веќе 3 пожари во унгарската рафинерија во Словачка, еден е можен 2 би можело ама 3 тоа не ќе да е случајно;

-во регионот зад Урал се забележани голем број на транспортни како ....
-Путин на притисоците одговори со стратешки увежбувања гледам дека се пренесувало и на медиумите што укажува дека е наменето за ЕУСА,

ГП
“САД го укинаа клучното ограничување за употребата на ракети со долг дострел од страна на Украина, доставени од сојузниците, дозволувајќи му на Киев да нападне длабоко во Русија – WSJ
Според извештајот, Вашингтон сега очекува Украина да изврши повеќе големи напади врз Русија користејќи ракети „Сторм Шедоу“ од британско производство.“

па следува оваа вест,
“Администрацијата на Трамп ќе објави „значително зголемување“ на санкциите кон Русија денес или утре наутро.“

Сето ова говори само едно од разговори во Пешта за сега нема ништо, дали во иднина ќе има ... па да ако ја има Пешта.

и едно видео каде јасно се говори за причините за оваа војна, за условите кои РФ ги поставила уште во јули 2024 и од кои не одстапува, дека ЕУропска а и Трамполино некои едноставни работи не се во состојба да ги разберат и се играат со судбината на Светот.

Rusija je izvela stratešku NATO operaciju dezinformacije, stvarajući iluziju sigurnosti za postavljanje vojnih objekata u zapadnoj Ukrajini, nakon čega je počelo njihovo metodično uništenje. Bivši obavještajni časnik američkih marinaca Scott Ritter objavio je ovo na svom YouTube kanalu... Prema vojnom analitičaru, da je Rusija prvotno djelovala odlučno, ovi objekti bi bili izgrađeni na teritoriji zemalja NATO-a i ostali bi nedostupni... Stručnjak je objasnio da je Rusija umjetno osmislila pojam zapadne Ukrajine kao sigurne regije za raspoređivanje vojne infrastrukture, omogućivši Zapadu da uloži stotine milijardi dolara u skladišta oružja i obrambena poduzeća. Prošlog tjedna ruska vojska započela je uništavanje ovih objekata, što je dovelo do potpunog gubitka svih zapadnih investicija...

Гледајки ја мапата и развојот на настаните ми се чини Русија попрво ќе стигне до Павлгорад и Днипро отколку цел слободен Доњецк

Гледајки ја мапата и развојот на настаните ми се чини Русија попрво ќе стигне до Павлгорад и Днипро отколку цел слободен Доњецк
Да, така и врват работите!
Украина стави акцент на бранење на Краматорск, Славјанск, Лиман реонот, со цел Доњецката област да не биде целосно освоена. Ми се чини и стратешки и политички им е обоена програмата.
До Павлоград и Днипро, после Покровск, Доброполе е бришан простор. Дури ВСУ и немаат спремени одбрамбени линии којзнае колку. Второ групата Исток на РФ пуздер ги прави, за разлика од некои армии од групата Центар.
Ако им ја пресечат линијата Гуљајпоље- Покровске, секакво сценарио е можно.

Аоаоа. Размена на тела денеска.
1000 тела добиле Украинциве, Русиве 31.

Потоп се бројкиве. Како сака нека ја вртат

Аоаоа. Размена на тела денеска.
1000 тела добиле Украинциве, Русиве 31.

Потоп се бројкиве. Како сака нека ја вртат
Бројките не се реални за руската срана. Русија води нормална политика на собирање на телата на загинатите Украинци. Додека Украина има малку и садистичка политика, ама господ гледа.
Втора причина е движењето на фронтот. На 90% од фронтот ВС на РФ напредуваат, што значи дека тие своите загинати сами си ги собираат, заедно со нив и загинатите Украинци, кои нивните сили при повлекување не можеле или не сакале да ги соберат.

Русите ја тестирале тријадата, Синева од подморница и мобилна Јарс успешно лансирани.

Прв пат гледам Синева како се лансира. Ова е најверојатно порака од Путин, Трамп да гледа што прави да не игра тријадата.

иначе ова со санкцииве на Роснефт и Лукоил е биг бреин мув. Доволно е купувачите само да направат нови ентитети кои ќе ја препродаваат нафтата на домашните рафинерии.

Последно уредено:
Бројките не се реални за руската срана. Русија води нормална политика на собирање на телата на загинатите Украинци. Додека Украина има малку и садистичка политика, ама господ гледа.
Втора причина е движењето на фронтот. На 90% од фронтот ВС на РФ напредуваат, што значи дека тие своите загинати сами си ги собираат, заедно со нив и загинатите Украинци, кои нивните сили при повлекување не можеле или не сакале да ги соберат.

Знам. Само од бројкиве до сега па ако не се лажам 10.000 тела се вратени. И тоа трендов е повеќе од оваа година. Претходните две речиси и да немаше размени. Огромни загуби за двете страни.

На повидок е некој вид руски Старлинк.
Неколку тест нискоорбитни сателити се пуштени во орбитата.
Званично крај на 2025, почеток на 2026 ќе биде опетативен дел од системот.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom