Локални избори 2025 (општа дискусија)

• Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување
  • Истакнато
Izlenosta e mnogu poveke od 46.48%

Izbirackiot spisok e 1.832.415 dusi so pravo na glas, nekoi 315,000 se pod 18 godini
A zavod za statistika vika 2024 sme imale 1,822,493 vkupno naselenie
Znaci nie vo realnost vo drzavava imame ne poveke od 1,5 milion so pravo na glas

834.440 glasale ,sto dava 56% izleznost
Зошто од избори до избори има разлика во број на советници? Јас каде гласам на претходните избори имаше повеќе советници, а сега помалку.

Izleznost na posledni lokalni izbori:

Grcija:  52.5%
Makedonija: 46.5%
Srbija: 43%
Bugarija: 45%
Kosovo: 39%
Albanija: 38%
Hrvatska: 33%

Izlezenost na posledni parlamentarni izbori

Hrvatska: 62%
Srbija: 59%
Makedonija: 55.5%
Grcija:  54%
Albanija: 41%
Kosovo: 40%
Bugarija: 34%

Pomalata aktivnost od malcinstvata ni go rusat prosekot, bez niv makedoncite ubedlivo se najpartijski opredeleni na Balkanov

Najednostavno na Sds im e da se smirat so Maksim i da mu dadat da ja vodi partijata, taka ke dobijat instantno znacitelno podobri pozicii od predhodno. Iako mnogu kal i uhlebeni arogantni debelogazci ima tamu, skoro pa naucna fantastika e da ja iscistis i reformiras partijata tamu.

Не постои таа опција. Имаш многу од скопскиве лигави фаци кои пушеа кур со години за да дојдат сега кај што се (новиве, младиве што се у Сдс, што ги гледаме сега на високи функции или градоначалници).

Сдс со оваа постава, а и не гледам која друга би ја смениле, се распаѓа и тоне. Ништо не ги вади... Бар мое мислење, не знам.

Najednostavno na Sds im e da se smirat so Maksim i da mu dadat da ja vodi partijata, taka ke dobijat instantno znacitelno podobri pozicii od predhodno. Iako mnogu kal i uhlebeni arogantni debelogazci ima tamu, skoro pa naucna fantastika e da ja iscistis i reformiras partijata tamu.
Како бе да се смират, па сдсоФци чоекот го посипаа со катран и пердуви?

Што планирате левичариве за втор круг? Дали се спрема коалиција со СДС?

Шо сака нека се спрема , се сликна Орце одма со шошоните од ВРЕДИ.
А за Кичево штама.

После газењето на северџганите, најголемата опозициона партија не влезе во втор круг во главниот град, хајлајтот на овие избори е:

11.png

Шо сака нека се спрема , се сликна Орце одма со шошоните од ВРЕДИ.
А за Кичево штама.

Сакам и Стефче да изгуби. Но ќе видиме, најнеизвесно е тука.

резултати на советнички листи, по партии, Локални избори 2025: ДИК

Излезени гласачи: 884.417 (48,29%)

ВМРО ДПМНЕ 301.902 (34,14%)

СДСМ 125.874 (14,23%)

ДУИ 113.477 (12,83%)

ВЛЕН 91.974 (10,4%)

Левица 57.086 (6,45%)

ЗНАМ 38.485 (4,35%)

Коалиција Искуство (ЛДП/ГРОМ/Интегра) 13.099 1,48%

неважечки 50.007 5,65%

Каков пад на ЗНАМ :D

Процентов на излезност е смешен.
У Чашка е 100% денес пошто:

Чашка​

6.141/6.141

Гласале сите дури 6,141 човек.
На која популација вадите вие јак просек? На 6000 жители?
И и Дојран е јак процентот:

Дојран​

2.631/2.631

Ај Скопје да видиме:

Скопје​

473.989/474.304

Поздрав за да не цепам 10 реда математики:

Не може да се вели дека изборите се успешни само затоа што во неколку мали места има 100% излезност. Таквите места имаат мал број гласачи и статистички не влијаат многу на вкупниот резултат. Реалната слика се добива кога излезноста се пресметува според вкупниот број на гласачи во сите општини заедно – не со просек на проценти.
На пример, ако мало село со 200 гласачи има 100% излезност, а голем град со 20.000 гласачи има 60%, вистинската излезност не е 80% просечно, туку околу 60,4%, бидејќи големиот град има многу повеќе гласачи

Тоа е исто ко хотел со 2 коментари од 5,00 да се пише дека е со 5,00 реценции. И хотел со 5,00 од 1000 коментари. Второто е порелевантно. Нели? Логички вака
Тоа не е излезност, џабе си везела два километри пост. Тоа е број на обработени избирачи по избирачки места од избирачкиот список.

Ептен селски фаци се, па така делуваат.

Еве за кого станува збор

На тие виде може да се види како се скандира неговото име и потоа следува учк учк учк ....... замислете во срцето на Македонија учк што нема никаква врска со настаните од 2001 или што сакаат да ни порачаат : Не е важно каде живееме сонот ни е сите да сме во една држава. Не знам после овие нивни скандирања зошто Македонците се се уште слепи.
Автоматски споено мислење:

За Чашка се апла политичарите криви, и од поделбата, и сега, ем не дигнаа со прст патриотите од дпне, ем двајца кандидати, сигурно народот не е крив.
Мислам дека и СДС да одлучеле да го поддржат кандидатот на ДПМНЕ пак ќе победеше шошон бидејќи тие имаат 51% од општината. На нив им е важно само да не биде Македонец, а тоа што Чашка пак ќе си остане заостаната општина без развиена економија, фирми итн итн тоа не е важно. Тоа е само показател со каков фанатизиран противник си имаме работа кој на секој 4 или 5 години покажува се повеќе заби. Доколку не се зајакнеме економски, наталитетски и општо да подадеме рака Македонец за Македонец готови сме. Следните општини кои се нишаат според мене се Бутел, Зелениково и некоја тетовска општина беше Брвеница или Теарце не знам точно. ILIRIDA LOADING

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom