Крематориум во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата pozdrav eden topol
  • Време на започнување Време на започнување
Дај бе Хепта порасни, аман

Покренете иницијатива, соберете се сите нерелегиозни и религиозни истомисленици кои сакате да се палите и бркајте работа, јас немам ништо против тоа бидејќи е ваша воља , но нема да учествувам во истото.

Тоа значи дека јас нема да се бунам ако вие тоа го направите.
Нема да ви солам памет
Нема да трубам што е добро што е лошо

Напрајте нешто сами, аман доста веќе у секоја манџа не ставате
Ок :coffee:

Не ти треба тоа.

Дајте што ќе правиме што нема крематориум?
Сите религии се против, посебно православната црква во Македонија, а сите луѓе се за слобода (некаков вид по се изгледа), никој не може против не знам чија волја - а крематориум нема!
Дај да прогласиме национална жалост што во Македонија нема крематориум. Во земја каде нема доволен број градинки, има училишта како од XIX век, посебно во селските средини, барем погледни на што ти личат болниците и амбулантите, и посебно кадарот во нив, и на крај старечките домови и нивните услуги, па макар биле и приватни, сигурно на човек кој живуркал во вакви услови и ги користел услугите на овие установи, најголема сатисфакција ќе му биде тоа што ќе изгори во крематориум. :tapp:

П.С. Дали ќе покренеш иницијатива и за терамација (компостирање на човечки останки)?

V;e
Дај да прогласиме национална жалост што во Македонија нема крематориум. Во земја каде нема доволен број градинки, има училишта како од XIX век, посебно во селските средини, барем погледни на што ти личат болниците и амбулантите, и посебно кадарот во нив, и на крај старечките домови и нивните услуги, па макар биле и приватни, сигурно на човек кој живуркал во вакви услови и ги користел услугите на овие установи, најголема сатисфакција ќе му биде тоа што ќе изгори во крематориум. :tapp:

П.С. Дали ќе покренеш иницијатива и за терамација (компостирање на човечки останки)?
И за тоа тема тука во подфорум Религија :)
Сите општествени и социјални теми - во Религија!
Има да се знае кој за што е и зошто не е... да видеме чие верување најмногу ќе го спаси светот!

П.С. И за крематориуми и за градинки и за се останато поврзано со човештвото, ви кажаа: треба луѓе!
Дури и на боговите им требаат луѓе!

Сосема друго ќе е збир од православни христијани, ете ко тебе кои ќе покренат иницијатива во стилот, аман дајте им на овие нехристијаните бар во смртта да добијат нешто од ова парче земја? Нели ќе е добар гест тоа? :)
Важи нема проблем, да не треба и за трансродови лица и геј паради да покренеме иницијативи?
Всушност види во демохристијанска земја абортуси се легални, а во многу поправославни има крематориум така да пробајте си и за крематориум, ние не ви се мешаме, ваша работа е тоа.

Важи нема проблем, да не треба и за трансродови лица и геј паради да покренеме иницијативи?
Всушност види во демохристијанска земја абортуси се легални, а во многу поправославни има крематориум така да пробајте си и за крематориум, ние не ви се мешаме, ваша работа е тоа.
Како ви е волја така...
Некој претходно рече едните едно зборуваат, други трето, но битна е волјата на народот... ако ја има таа толку потребна волја.

Тоа ми се допаѓа, да не се мешате. Но и да не градите омраза кон тие што си имаат друга работа, различна од вашата... не мислам на луѓето тука што се православни или не знам какви, зборувам за официјалните лица од дадени религии кои потајно и ниско проповедаат тоа што проповедаат во однос на другите...

Иако јас не гледам разлика од ние вие тие, сите сме едно... ако човекот сака да го пеат три попа, истото мора да важи и за некој што сака да биде спален и пепелта фрлена некаде или чувана дома!

Не ме разбирате што јас зборам, мислите дека ете виновни христијаните...

Јас прашувам дали има закон за крематориум и како нечии останки да бидат третирани после смртта со закон, и ако има со закон слобода човекот да биде спален по негова последна волја (тестамент) - зошто нема крематориум?
Јас реков дека тоа е така бидејќи законите кај нас и правилата се само за на хартија и дека власта е демохристијанска и нема да дозволи крематориум јер се коси со нивните идеологии кои се темелат на религиска основа...
Милиони иницијативи да има од не знам кој - бесцелно е, не е сега времето... сега само вака гимнастика си правиме :coffee:

И добро е што сите се сложуваме дека секој има право да биде погребан како му е волја!
Ќе дојде моментот тема за слободата како некој сака да умре... но рано е, сеуште не сме дораснати за тие теми, уште се напрегаме со тоа како да живее слободно човекот!

Ако јас со ауто се рокнам во цистерна, запалам и изгорам до пепел, што со мене? Дали во Христовиот китап сум пишан како подобен за воскресение кога Тој ќе дојде пак на Земјата?
Што е со коските на Александар Македонски? Или Гоце Делчев?
Првиов не се знае каде е распослан, вториов дел кај нас во Скопје, дел сам Бог знае каде.
Ќе станат они кога Христос ќе стапне пак?

- ако изгориш во пожар предизвикан од сообраќајка, од тебе ќе остане тоа што ќе остане...можеби мајка ти ќе те исплаче и то‘ би било то‘.
- Христос секако дека (ќе) знае што ти се „издесило„, а на општото воскресение, кога ќе воскреснат сите, од Адама по послендиот човек роден на Земјава, ќе воскреснеш и ти, како „комплет„ од „душа+тело„, и ќе изгледаш како и сите други кои ќе воскреснат, на физичка возраст од твоите 33 овоземни години.
- а дали ќе воскреснеш за осуда или за вечен живот....ќе си го прашаш Христа Судијата.
- со коските од Ацета или Гоцета или со било чии коски....ќе се случи тоа што го напишав троа погоре.

Јас прашувам дали има закон за крематориум и како нечии останки да бидат третирани после смртта со закон, и ако има со закон слобода човекот да биде спален по негова последна волја (тестамент) - зошто нема крематориум?
Јас реков дека тоа е така бидејќи законите кај нас и правилата се само за на хартија и дека власта е демохристијанска и нема да дозволи крематориум јер се коси со нивните идеологии кои се темелат на религиска основа...
Милиони иницијативи да има од не знам кој - бесцелно е, не е сега времето... сега само вака гимнастика си правиме :coffee:
Во сите православни земји крематориуми се изградени за време на комунизмот, кога немала никакво влијание ниедна религија. Зошто во Македонија нема, не знам, но треба одговорот да го бараш а исто место зошто не изградиле трамвај, метро и така натаму.

Закон за гробишта и погребални услуги во член 36 пишува:

Screenshot 10-14-2025 17.03.12.png

Не се мачи со филмови

Владе,јас не реков дека овошје и зеленчук треба да се сади, тоа беше ваша претпоставка и премина во мајтап со ајварот на Заев :pos:

Значи таа почва е побогата и можат дрва да се насадат кои би имале некаква позначајна функција за околината.
Природен прочистувач на воздух кој има тенденција да расте побрзо и врши процеси кои можат само да придонесат.

Е сеа тоа е така во посериозни држави каде што истите закопни места изгледаат на паркови а не на гробишта од 10 век

Значи јас ја разбирам критиката и сте во право кога велите дека моментално тоа е проблем, но не се соглсасувам дека кремирање е подобра опција од закоп.

Башка таа почва апсорбира вода побрзо и помага при евентуални поплави.

:pos:

Владе секој трет човек иде на забар и става пломба
Од пломби е тоа.

Има студија од 2018 година во која се се проценува дека крематориумите во ЕУ ослободуваат околу 1,6 тони жива годишно.

Секоја ќуморисување користи околу 20 до 40 кубни метри гас(земи 30 просек), што резултира со 160 до 250 kg(205 просек) CO2 по кремирање, што е еднакво на возење автомобил околу 800 до1000(900 просек) км.

7-10 милиоми тони CO2

Башка и при кремирање се користат ковчези со лакови и истите кога се палат ослободуваат метанал и бензен кои се канцерогени

Што значи дека кремирањето не е баш практично и безбедно како што кажувате
Кога веќе покојникот се кремриа која е потребата а и поентата од ковчег и тоа лакиран ?
Автоматски споено мислење:

Ај „една„ и од мене; жива среќа што те имам/о токму тебе, како жив училишен пример за Богохулник...

Бог нека те вразуми!
Секој што не се сложува со твојот став е богохулник ?
Ова што го пиша не е ништо проазлично до педомухамедановото размислување дека никој не смее да ги критикува и никој не смее да иде контра нив затоа што ќе иде под мач.
Работата е само што ти не почна со сабји и џенеми да се закануваш.

- ако изгориш во пожар предизвикан од сообраќајка, од тебе ќе остане тоа што ќе остане...можеби мајка ти ќе те исплаче и то‘ би било то‘.
- Христос секако дека (ќе) знае што ти се „издесило„, а на општото воскресение, кога ќе воскреснат сите, од Адама по послендиот човек роден на Земјава, ќе воскреснеш и ти, како „комплет„ од „душа+тело„, и ќе изгледаш како и сите други кои ќе воскреснат, на физичка возраст од твоите 33 овоземни години.
- а дали ќе воскреснеш за осуда или за вечен живот....ќе си го прашаш Христа Судијата.
- со коските од Ацета или Гоцета или со било чии коски....ќе се случи тоа што го напишав троа погоре.
А за тие што имаат пред 33 год починато , која физичка возраст ќе се земе во предвид ?

Последно уредено:
Секој што не се сложува со твојот став е богохулник ?
Да.

Ова што го пиша не е ништо проазлично до педомухамедановото размислување дека никој не смее да ги критикува и никој не смее да иде контра нив затоа што ќе иде под мач.
Не.

Во православната вера и Црква, нештата кои се одредени од Црквата се прифаќаат или неприфаќаат на доброволна основа, со сите последици од тоа (не)прифаќање.

Судот е секако само Божји, оти Црквата не казнува и не се заканува со мечови и ножеви, па ако нешто не ти се бендисуе, имаш каде/кај кого да се пожалиш.

Работата е само што ти не почна со сабји и џенеми да се закануваш.
Такво нешто немам напишано, оти во Црквата не постојат телесни казни, уште помалку постојат казни со смрт.

А за тие што имаат пред 33 год починато , која физичка возраст ќе се земе во предвид ?
Небитно кој на која возраст умрел или се упокоил, (над или под своите 33 г.), на воскресението сите луѓе ќе го добијат својот физички изглед од своите земни 33г., оти на таа возраст беше распнат и убиен Месијата.

Последно уредено:
Закон за гробишта и погребални услуги во член 36 пишува:

Прегледај го приврзокот 458092
Го видов ова и претходно го објави мислам на темава и диксуитравте, ама намерно „прашувам“ за да видам колку читаат тука луѓево дискусија, да се сетат... и да, не читаат, доаѓаат да се расправаат и не сакаат да дискутираат. Постојано се налутени и „како ти вака смееш“...
Вие со вашите, ние со нашите - ете тоа е нивото...

Ама ќе бараме за други закони да бидеме сплотени, сите заедно да бараме, да се спротивставиме... ама ова не ги тангира и нема тука што заедно, кој си сака нека си бара, мене ми е ок - ете тој муабет оди кај нив... јер црква и библиска Македонија! :coffee:

Да.

Не.

Во православната вера и Црква, нештата кои се одредени од Црквата се прифаќаат или неприфаќаат на доброволна основа, со сите последици од тоа (не)прифаќање.

Судот е секако само Божји, оти Црквата не казнува и не се заканува со мечови и ножеви, па ако нешто не ти се бендисуе, имаш каде/кај кого да се пожалиш.

Такво нешто немам напишано, оти во Црквата не постојат телесни казни, уште помалку постојат казни со смрт.

Небитно кој на која возраст умрел или се упокоил, (над или под своите 33 г.), на воскресението сите луѓе ќе го добијат својот физички изглед од своите земни 33г., оти на таа возраст беше распнат и убиен Месијата.
Добро, тогаш не си муџа него умерен муџа.
Не убиваш неверници ама им посакуваш се најлошо.

Добро, тогаш не си муџа него умерен муџа.
Не убиваш неверници ама им посакуваш се најлошо.

Потсети ме каде (во кој мој допис) имам напишано вакво нешто.

Да.

Не.

Kolku si ti zamiat, nek je bog stobom :facepalm:

Back
На врв Bottom