Крематориум во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата pozdrav eden topol
  • Време на започнување Време на започнување
Тоа ми е јасно, затоа ти реков, не ми беше планот да одам толку длабоко во техникалии. Во суштина ништо различно од тоа што го кажав не кажа, поентата е дека и православните и католиците сметаат дека Исус се родил на 25 Декември и го слават Божик на тој датум. И двата календари се соларни (датумите се правени во однос на обележја и местоположба на сонцето) и разликата помеѓу нив е со тоа што 25 Декември не е секогаш 25 Декември во текот на годините за православните, додека за католиците е (сега за сега тоа, во иднина има и Грегоријанскиот drift, пошто навлагаш во техникалии)
Другар, ти кажа технички дека Божиќ паѓа на 25 Декември што не е точно ни по таа логика, туку е 22.

21/22 декември кога Исус се родил(само ја користам логиката, не велам дека ова е точно) = 03/04 јануар 1583

Тоа значи дека 12/13 дена треба да се одземат, не да се додадат

Во случајот на рамноденицата
20/21 Март 4 век = 10/11 Март 16 век

Дали сега разбираш што сакам да ти објаснам?
Автоматски споено мислење:

Во ред е што имаат, тоа го разбираме, ве читсм како уште едно та исто се збори ... но тоа важи за православни христијани...
Што има црквата со другите? Нели?
@Хептаграм XI
Црквата може да каже дека со тоа не се согласува, а на луѓето е дали тоа ќе го прифатат или не.. дали биле православни или не е мање више битно
Не е црквата власт, не живееме во 5 век, како што можеш да забележиш има други процедури за да им се овозможи на луѓето да добијат тоа што сакаат, не преку Црквата

Ти сакаш да го оспориш тоа што Црквата си зима право да каже дека тоа не е препорачливо или?

Јас се прашувам, а и вас тука, дали мпц оа и ивз се некаков авторитет дали да се има или не крематориум?
Државата одлучува за тоа, не живееме во 5 век, незнам зошто го поставуваш ова прашање?

Ако се некаков авторитет и заради нивни игри нема крематориум, чуму на лист хартија слобода да може да се кремираш кога имаш власт која се темели на религиозна основа и нема агенда за изградба на такво чудо во Македонија?
Ете, си почна со ментални гимнастики во мозокот и си праиш небитни сценарија, демек ние во 5 век живееме

И што ако мнозинството од власта се религиозни? Што треба тоа да значи, дека истите не треба да им овозможат услови на тие што се нерелигиозни?
Не сме 5 век, ако толку сакате и сте желни за тоа покренете иницијатива преку институции, немој црквата да ја мешате.
Црквата ќе си каже што има да каже, ваше е дали тоа ќе го прифатите или не.

Не дека некој со сила ве тера да прифаќате, или?
Да беше така, до сега на сила ќе беше Христијанин, така да те молам прескокни ги овие закачки

Православен шеријат... o_O
Или на македонски конзервативни сме биле ние, на татко ми огништето, на дедо гробот да не се запусти...
Дојдовме до тоа дека кружеше, кружеше за на крај да си тераш по стара песна каде што прстот неосновано ти е вперен кон православните

Покренете иницијатива, има институции кои се надлежни за тоа, немој да досаѓаш за православните како што си имаш обичај

Последно уредено:
Дојдовме до тоа дека кружеше, кружеше за на крај да си тераш по стара песна каде што прстот неосновано ти е вперен кон православните
Дојдовме до тоа дека битна е власта и нејзината основа и колку сака слобода за човекот.

Секој има право да ја изнезува својатс доктрина, да ги подучува оние кои ја следат истата или се интересира за истата...
Тоа важи и за мпц и за ивз и за сите други, може да даваст свои ставови за нештата...

Тука живееме меѓу мнозинство православни, на хартија кои следат духовни учители што ќе ги поучат... Така да, когс мпц кажува нешто, тоа исто како да го кажал било кој православен христијанин.
Амо кажат не може, и ти ќе велиш не може и толку од тебе...

Јас прашувам зошто нема крематориум иако не сме во 5ти век? Се слуша мпц, бидејќи власта е конзервативна и се држи до православната религија и законот декс имаш право и слобода да бидеш погребан како ти е волја важи само ако власта дозволи да се има крематориум?

Не знаете власт да си изберете, не пак доктрина која би ја следеле од а до ш до самата смрт!

Сите закони и слободи кај нас само на хартија по се изгледа... :coffee:

Дојдовме до тоа дека битна е власта и нејзината основа и колку сака слобода за човекот.

Секој има право да ја изнезува својатс доктрина, да ги подучува оние кои ја следат истата или се интересира за истата...
Тоа важи и за мпц и за ивз и за сите други, може да даваст свои ставови за нештата...

Тука живееме меѓу мнозинство православни, на хартија кои следат духовни учители што ќе ги поучат... Така да, когс мпц кажува нешто, тоа исто како да го кажал било кој православен христијанин.
Амо кажат не може, и ти ќе велиш не може и толку од тебе...
Па еве црквата вика едно за исусовото раѓање, јас викам друго
Прочитај ги малце моите мислењс, немој на памет да си донесуваш заклучоци

Јас прашувам зошто нема крематориум иако не сме во 5ти век? Се слуша мпц, бидејќи власта е конзервативна и се држи до православната религија и законот декс имаш право и слобода да бидеш погребан како ти е волја важи само ако власта дозволи да се има крематориум?

Не знаете власт да си изберете, не пак доктрина која би ја следеле од а до ш до самата смрт!

Сите закони и слободи кај нас само на хартија по се изгледа... :coffee:
Направете иницијатива , нека дојде тоа до институции, немој да досаѓаш со празни претпостсвки, нели не беше ти таков чоек?

Во државата не живеат само православни и муслимани, има доволно кои не се, ама кој да покрене иницијатива е прашање, или мислите дека тоа на некој ќе му текне така од шала?

Другар, ти кажа технички дека Божиќ паѓа на 25 Декември што не е точно ни по таа логика, туку е 22.

21/22 декември кога Исус се родил(само ја користам логиката, не велам дека ова е точно) = 03/04 јануар 1583

Тоа значи дека 12/13 дена треба да се одземат, не да се додадат

Во случајот на рамноденицата
20/21 Март 4 век = 10/11 Март 16 век

Дали сега разбираш што сакам да ти објаснам?
Стрижена, бричена. Значи ја кажував што сметаат христијаните кога е Божик, затоа таму ти ставив болд на сметаат. Личните мои убедувања (а и твоите) за денот кога е роден Исус се тотално небитни во сметањата на празниците. Што се однесува до мене нема никакви докази дека бил роден на 25 декември, ранохристијаните најверојатно го ставиле тој датум поради старите празници, ама тоа се мои лични убедувања а не на црквата.

Стрижена, бричена. Значи ја кажував што сметаат христијаните кога е Божик, затоа таму ти ставив болд на сметаат. Личните мои убедувања (а и твоите) за денот кога е роден Исус се тотално небитни во сметањата на празниците. Што се однесува до мене нема никакви докази дека бил роден на 25 декември, ранохристијаните најверојатно го ставиле тој датум поради старите празници, ама тоа се мои лични убедувања а не на црквата.
Добро , јас се согласувам со напишаново

Само сакав да ти кажам дека не е точно тоа што укажа дека римокатолиците биле во право по некоја логика

Па еве црквата вика едно за исусовото раѓање, јас викам друго
Прочитај ги малце моите мислењс, немој на памет да си донесуваш заклучоци

Направете иницијатива , нека дојде тоа до институции, немој да досаѓаш со празни претпостсвки, нели не беше ти таков чоек?

Во државата не живеат само православни и муслимани, има доволно кои не се, ама кој да покрене иницијатива е прашање, или мислите дека тоа на некој ќе му текне така од шала?
Ти си небитен во однос на црквата тогаш.
Не си православен.
Не знам што се стсваш во нивниот кош и ми доаѓаш со такви муабети...

Колку што знам, постојано е на лента како Македонија Е православна држава. А не сме 5ти век... А имаме влада која се темели на доктрини на православието...

Не се сите православни, ниту муслимани... Ако има закон дека може дасе кремираат луѓето, џе је крематориум и зш го нема?

Закон на хартија, as usual... Како и се друго меѓу нас, Македонците... На хартија ете и ти православен ама не го слушаш духовниот отец... Праксата ви е слаба и во однос на себе си и во однос на другите...

Нема крематориум јер власта е демохристијанска. Тие би предизвикале омраза меѓу реѓигиите отколку слобода на нароџот. :)
Другите пак забегуваат надругс страба и немаст време за вакви нешта да ги видат...

Ти си небитен во однос на црквата тогаш.
Не си православен.
:pos: :pos: :pos:

Православен што значи знаеш?

Не знам што се стсваш во нивниот кош и ми доаѓаш со такви муабети...
Па сега ако јас не се согласувам со работи од историска гледна точка дали тоа значи дека не сум православен?
Кај го има тоа или сега си го измисли?

Праводлавните учења имаат врска со учењата на Исус не со датуми

Колку што знам, постојано е на лента како Македонија Е православна држава. А не сме 5ти век... А имаме влада која се темели на доктрини на православието...
Не се сите православни, ниту муслимани... Ако има закон дека може дасе кремираат луѓето, џе је крематориум и зш го нема?

Закон на хартија, as usual... Како и се друго меѓу нас, Македонците... На хартија ете и ти православен ама не го слушаш духовниот отец... Праксата ви е слаба и во однос на себе си и во однос на другите...

Нема крематориум јер власта е демохристијанска. Тие би предизвикале омраза меѓу реѓигиите отколку слобода на нароџот. :)
Другите пак забегуваат надругс страба и немаст време за вакви нешта да ги видат...
Пак си кружиш и оп криви се православните

Биди маж , покрени иницијатива, не ко тетка тука некоја да се објаснуваш

Биди маж , покрени иницијатива, не ко тетка тука некоја да се објаснуваш
Не.
Закон има, тоа што нема на терен, се правни ствари - чија основа е религиска. Демохристијани кои ја темелат политиката според црковните учења, а нели не сме 5ти век и сме секуларна државам а зборуваат како да се црква! Тури пепел...

Јер на некој му смета што некој друг ќе гори и тоа починат... будала работа.
Нормално, со куп објаснувања зошто мора да е вака а не така за оние кои веруваат вака, а не онака...
Расправа до бесвест. А слободата виси на конец... односно на хартија!

Не сакате слобода! Сакате мноштвото да бидат како вас, а доволно да има други кои ќе бидат пример за тоа како не треба за да се оправда вашето :)
Тури пепел... ама за тоа треба крематориум! :)

П.С. Секогаш некој од маргините да покренува иницијативи, а вие „православните“ само ќе брчите и ќе осудувате и ќе расправате како догмата вака или онака вели и така е правилно инаку ништо...
Ти реков ти си небитен во однос на црквата. Знам јас што значи православен, изгледа ти го виткаш дрвото да биде ок според твоето разбирање...

Кога веќе имаш различни ставови од православната црква и догма, ете ти шанса да поправиш работа - покрени ти иницијатива да има крематориум не само на хартија и луѓето кои сакаат да не бидат погребани на „православни гробишта“ да ја имаат таа можност....
Слобода и права за сите! Но тоа не се сака, слобода за сите, нели? :coffee:

Последно уредено:
Не.
Закон има, тоа што нема на терен, се правни ствари - чија основа е религиска. Демохристијани кои ја темелат политиката според црковните учења, а нели не сме 5ти век и сме секуларна државам а зборуваат како да се црква! Тури пепел...

Нормално, со куп објаснувања зошто мора да е вака а не така за оние кои веруваат вака, а не онака...

Не сакате слобода! Сакате мноштвото да бидат како вас, а доволно да има други кои ќе бидат пример за тоа како не треба за да се оправда вашето :)

П.С. Секогаш некој од маргините да покренува иницијативи, а вие „православните“ само ќе брчите и ќе осудувате и ќе расправате како догмата вака или онака вели и така е правилно инаку ништо...
Ти реков ти си небитен во однос на црквата. Знам јас што значи православен, изгледа ти го виткаш дрвото да биде ок според твоето разбирање...

Кога веќе имаш различни ставови од православната црква и догма, ете ти шанса да поправиш работа - покрени ти иницијатива да има крематориум не само на хартија и луѓето кои сакаат да не бидат погребани на „православни гробишта“ да ја имаат таа можност....

У кроулизмот како се гледа на кремација?

У кроулизмот како се гледа на кремација?
Не ти треба тоа.

Дајте што ќе правиме што нема крематориум?
Сите религии се против, посебно православната црква во Македонија, а сите луѓе се за слобода (некаков вид по се изгледа), никој не може против не знам чија волја - а крематориум нема!

Не.

Ти не си тој што одлучива и кажува кој што е, јас се што сум кажал тука, сум кажал и во црква, мене никој до сега не ми кажал дека не сум православен.

И дај бе не досаѓај со глупости, ние да покренуваме иницијатива :pos:
Иди прво едуцирај се па после дојди на темава
Православен значело датуми да погодиш :pos: на сето тоа кажуваш дека тоа било некаква догма

Ви кажаа многу членови,вклучувајќи ме и мене дека може да си се палите , сврте сега на тоа дека ние сме требале да покренуваме иницијатива со брдо претпоставки на вина

Не ти треба тоа.

Дајте што ќе правиме што нема крематориум?
Сите религии се против, посебно православната црква во Македонија, а сите луѓе се за слобода (некаков вид по се изгледа), никој не може против не знам чија волја - а крематориум нема!
Што сега сакате ние тоа да го збркаме?

Па дали си ти нормален човече кажи ми?

Последно уредено:
Ти не си тој што одлучива и кажува кој што е, јас се што сум кажал тука, сум кажал и во црква, мене никој до сега не ми кажал дека не сум православен.

И дај бе не досаѓај со глупости, ние да покренуваме иницијатива :pos:
Иди прво едуцирај се па после дојди на темава
Православен значело датуми да погодиш :pos: на сето тоа кажуваш дека тоа било некаква догма

Ви кажаа многу членови,вклучувајќи ме и мене дека може да си се палите , сврте сега на тоа дека ние сме требале да покренуваме иницијатива со брдо претпоставки на вина
Ете јас ти кажувам. Не си православен, ако сакаш и на Солунска Глава се качи и врескај - џабе ти е...

Во множина се ставаш со православните? Го ставив зборот во наводници, ама ти брзаш да дојдеш да ми кажеш лелее види ги сите против православните....
Против глупостите сме што тука се пишуваат, не се кријте зад сите православни... вие тука зборувате сешто, едни прераскажуваат што рекол духовниот отец, други ко тебе си толкуваат како разбрале, а црквата си тера по нејзино... и сите вие православни, кога треба да расправате со некој, ко глутница - сами ништо!

Ти реков ти си небитен за црквата.
Виновен си како курва која се продава за грст златници - квичиш како „лелее сите се против православните, јер најдобри“. Сам се ставаш во тој кош на православни, кои не се сложувале со црквата и догмата. Абе седи мирен...

Јас ти велам дека нема крематориум јер се коси со догмата на православната црква, а власта е под директна палка на таа догма, чиј темел го крие зад идејата на конзервативизмот, а реално е проклета догма... и да, дрдорењето дека Македонија е православна држава иако нели не сме 5ти век и треба да сме секуларна држава, далеку од религиите да се мешаат во општеството и правото!

Но тоа тебе не ти е проблем, иницијативи да имало!
Нема поента, ќе биде само уште една виртуелна вештачка победа на догматиците - ќе биде одбиено.
А стои во закон - а во пракса, ништо.

Затоа тебе те посочив, како нели „православен“ кој што ја критикува црквата, да покренеш од внатре промени, демек сакаш слобода, дека е ок да се има крематориум, може подруго ќе гледаат на таква иницијатива... :coffee:

Што сега сакате ние тоа да го збркаме?
Тоа што треба да направат христијаните и муслиманите, ќе го направат- вака или онака, за некои нешта треба време и вистински импулс.
Зарем се брзаме некаде...

Последно уредено:
Ете јас ти кажувам. Не си православен, ако сакаш и на Солунска Глава се качи и врескај - џабе ти е...

Во множина се ставаш со православните? Го ставив зборот во наводници, ама ти брзаш да дојдеш да ми кажеш лелее види ги сите против православните....
Против глупостите сме што тука се пишуваат, не се кријте зад сите православни... вие тука зборувате сешто, едни прераскажуваат што рекол духовниот отец, други ко тебе си толкуваат како разбрале, а црквата си тера по нејзино... и сите вие православни, кога треба да расправате со некој, ко глутница - сами ништо!

Ти реков ти си небитен за црквата.
Виновен си како курва која се продава за грст златници - квичиш како „лелее сите се против православните, јер најдобри“. Сам се ставаш во тој кош на православни, кои не се сложувале со црквата и догмата. Абе седи мирен...

Јас ти велам дека нема крематориум јер се коси со догмата на православната црква, а власта е под директна палка на таа догма, чиј темел го крие зад идејата на кознерватизам и слично, а реално е проклета догма... и да, дрдорењето дека Македонија е православна држава иако нели не сме 5ти век и треба да сме секуларна држава, далеку од религиите да се мешаат во општеството и правото!

Но тоа тебе не ти е проблем, иницијативи да имало!
Нема поента, ќе биде само уште една виртуелна вештачка победа на догматиците - ќе биде одбиено.
А стои во закон - а во пракса, ништо.

Затоа тебе те посочив, како нели „православен“ кој што ја критикува црквата, да покренеш од внатре промени, демек сакаш слобода, дека е ок да се има крематориум, може подруго ќе гледаат на таква иницијатива... :coffee:

Тоа што треба да направат христијаните и муслиманите, ќе го направат- вака или онака, за некои нешта треба време и вистински импулс.
Зарем се брзаме некаде...
Јас кажав дека ако луѓето си сакаат да си се палат, треба да си покренат иницијатива, не јас да покренам.

Ти си напраи триста приказни од тоа

Што сега ти предлози ќе ми кажуваш што треба да правам , не те разбирам?
Кој си ти друже уште еднаш, извини? Освен тоа што си еден небитен модератор на кајгана што се криеше како глушец толку време и одеднаш се појави?

Ти може дома да си кажуваш, додека јас на пример можам од црква во црква да идам и да прашувам и да кажувам и да расправам

Православен било датум на раѓање да знаеш при 0 докази за истото
Хахахахахахахахахахахахахаххахахахахахахахахахахахахаххахахахахахахахахахахаххахахаха

Твоите мислења за православие можат само да се помножат со 0, толкава им е вредноста

Јас кажав дека ако луѓето си сакаат да си се палат, треба да си покренат иницијатива, не јас да покренам.
Ќе падне иницијативата, не знам како да ти објаснам подобро од тоа дека имаш демохристијани на власт кои се држат до твојата православна догма!
Нема поента... колку да се каже имало иницијатива...
Сосема друго ќе е збир од православни христијани, ете ко тебе кои ќе покренат иницијатива во стилот, аман дајте им на овие нехристијаните бар во смртта да добијат нешто од ова парче земја? Нели ќе е добар гест тоа? :)

Има закон за крематориум? Дека човек има право на тоа? Што со тоа „имаш право“ ако немаш услови? Македонски дупки во законот се вели тоа :coffee:

П.С. Не знам што се заморуваш со моите ставови за христијанството и догмата. Уживај..

Ќе падне иницијативата, не знам како да ти објаснам подобро од тоа дека имаш демохристијани на власт кои се држат до твојата православна догма!
Нема поента... колку да се каже имало иницијатива...
Сосема друго ќе е збир од православни христијани, ете ко тебе кои ќе покренат иницијатива во стилот, аман дајте им на овие нехристијаните бар во смртта да добијат нешто од ова парче земја? Нели ќе е добар гест тоа? :)

Има закон за крематориум? Дека човек има право на тоа? Што со тоа „имаш право“ ако немаш услови? Македонски дупки во законот се вели тоа :coffee:

П.С. Не знам што се заморуваш со моите ставови за христијанството и догмата. Уживај..
Дај бе Хепта порасни, аман

Покренете иницијатива, соберете се сите нерелегиозни и религиозни истомисленици кои сакате да се палите и бркајте работа, јас немам ништо против тоа бидејќи е ваша воља , но нема да учествувам во истото.

Тоа значи дека јас нема да се бунам ако вие тоа го направите.
Нема да ви солам памет
Нема да трубам што е добро што е лошо

Напрајте нешто сами, аман доста веќе у секоја манџа не ставате

Back
На врв Bottom