- Член од
- 4 ноември 2013
- Мислења
- 3.018
- Поени од реакции
- 4.607
Другар, ти кажа технички дека Божиќ паѓа на 25 Декември што не е точно ни по таа логика, туку е 22.Тоа ми е јасно, затоа ти реков, не ми беше планот да одам толку длабоко во техникалии. Во суштина ништо различно од тоа што го кажав не кажа, поентата е дека и православните и католиците сметаат дека Исус се родил на 25 Декември и го слават Божик на тој датум. И двата календари се соларни (датумите се правени во однос на обележја и местоположба на сонцето) и разликата помеѓу нив е со тоа што 25 Декември не е секогаш 25 Декември во текот на годините за православните, додека за католиците е (сега за сега тоа, во иднина има и Грегоријанскиот drift, пошто навлагаш во техникалии)
21/22 декември кога Исус се родил(само ја користам логиката, не велам дека ова е точно) = 03/04 јануар 1583
Тоа значи дека 12/13 дена треба да се одземат, не да се додадат
Во случајот на рамноденицата
20/21 Март 4 век = 10/11 Март 16 век
Дали сега разбираш што сакам да ти објаснам?
Автоматски споено мислење:
@Хептаграм XIВо ред е што имаат, тоа го разбираме, ве читсм како уште едно та исто се збори ... но тоа важи за православни христијани...
Што има црквата со другите? Нели?
Црквата може да каже дека со тоа не се согласува, а на луѓето е дали тоа ќе го прифатат или не.. дали биле православни или не е мање више битно
Не е црквата власт, не живееме во 5 век, како што можеш да забележиш има други процедури за да им се овозможи на луѓето да добијат тоа што сакаат, не преку Црквата
Ти сакаш да го оспориш тоа што Црквата си зима право да каже дека тоа не е препорачливо или?
Државата одлучува за тоа, не живееме во 5 век, незнам зошто го поставуваш ова прашање?Јас се прашувам, а и вас тука, дали мпц оа и ивз се некаков авторитет дали да се има или не крематориум?
Ете, си почна со ментални гимнастики во мозокот и си праиш небитни сценарија, демек ние во 5 век живеемеАко се некаков авторитет и заради нивни игри нема крематориум, чуму на лист хартија слобода да може да се кремираш кога имаш власт која се темели на религиозна основа и нема агенда за изградба на такво чудо во Македонија?
И што ако мнозинството од власта се религиозни? Што треба тоа да значи, дека истите не треба да им овозможат услови на тие што се нерелигиозни?
Не сме 5 век, ако толку сакате и сте желни за тоа покренете иницијатива преку институции, немој црквата да ја мешате.
Црквата ќе си каже што има да каже, ваше е дали тоа ќе го прифатите или не.
Не дека некој со сила ве тера да прифаќате, или?
Да беше така, до сега на сила ќе беше Христијанин, така да те молам прескокни ги овие закачки
Дојдовме до тоа дека кружеше, кружеше за на крај да си тераш по стара песна каде што прстот неосновано ти е вперен кон православнитеПравославен шеријат...
Или на македонски конзервативни сме биле ние, на татко ми огништето, на дедо гробот да не се запусти...
Покренете иницијатива, има институции кои се надлежни за тоа, немој да досаѓаш за православните како што си имаш обичај
Последно уредено: