Лицемерие - дволичност

love

The one and only
Член од
2 мај 2006
Мислења
716
Поени од реакции
1
Sekogas go kazuvam toa sto go mislam,a vo odredeni situacii koga od "odredeni"pricini toa ne e preporaclivo,praktikuvam da si premolcam i da ne kazam nisto,oti stvarno nemozam da zboruvam sprotivno od toa so go mislam.Inaku koga so moite komentari nemozam da si nastetam sekogas si kazuvam toa so go mislam i mnogu cenam i sakam lugeto da mi ja kazat vistinata,duri i togas koga ne e tolku rozova.Inaku se trudam da bidam fina kolku mozam i so luge so ne gi podnesuvam,cisto od kultura,ama tesko mi odi i po se izgleda nesto me izdava i mislam deka i tie se svesni deka ne gi podnesuvam iako se trudam da ne oddavam takov vpecatok.:toe:

Lucifer

Devil in a females body
Член од
7 мај 2006
Мислења
300
Поени од реакции
1
Lele ama ste providni i licemerni...Can not beleve...nemase nitu eden post kaj sto se izostavuva glupata, apsurdna recenica koja frustrira do daska:Ja sekoas pleskam u faca,ne mozam da odglumam,licemerie me vadi od patiki,piperki,patligani,sarmi...cuk cuk cuk...Epa vaka,ja sum licemerna do daska!!!(ova poslednovo bese so 47 % ironija)
Imeno site sme luge i site ne rodila mama i ne napravil tato,pomalku ili poveke ubavi ili grdi, debeli ili slabi...toa ne e pricina nekogo da ne go podnesuvam...koj vi dal na vas pravo da mrazite nekoj,ili necie dete eve(ima tuka i povozrasni clenovi)toa e isto kako utre da doznaes deka ti go mrazat deteto ili tebe bez pricina t.e. slusas recenici koi vadat od koza od stilot na:Ednostavno ne mi se bendisvat ili antipaticen/na mi e,ima bezbroj mani,druga nacionalnos,veroispoved i sl...Dali ti si se videl u ogledalo i si se podrazmislil TI na sto licis pa za da etiketiras nekoj tamu drug!Se kladam deka sekoe izleguvanje vi pocnuva i zavrsuva so trac i osuda na nekoj tamu...Nekoj ke pogresi svesno ili nesvesno i utrdenta ke go spalat na klada,mnogu pogresno!Prostuvanjeto treba da vi bide najgolemata doblest, a ne PLESKANJETO U FACA!Treba da mu prostis nekomu sto ti e antipaticen oti toj ne e kriv,ako namerno ti gresi zakopaj go,daj mu obrazlozenie ili dve ali na sekoj vtor da mu lupas u faca po nekoja maana(site imame mal miljon mani)na sto ke licis!Sekogas stavajte se vo tugata koza i ke vidite deka sekogas ima opravduvanje za bilo kakov cin vo ili von ramkite na normata!Toa sto nekoj se odnesuva nekorektno kon vas ili vasata blizina ne znaci deka treba da zastanete gordo pred nego i site okolu i da gi presecete oblacite so nosot i da mu ja plesnete u faca edinstvenata i samo vas poznata "vistina":U SUCK!Ednostavno trgni se na strana,ako ti pobara objasnuvanje TOGAS kazi mu("plesni mu u faca")koga se bara mislenje,ne e korektno da se bega od vistinata,no nekogas i ne e loso da se prekutat nekoi poseriozni raboti.Tipot e posvoen, a uste ne znae i ti mu "pleskas u faca" BEGAJ KOPILE(sin na neznaen junak) POSVOEN SI,toa deka ti ednostavno mrazis licemerija i na site im ja kazuvas vistinata!Za lizi gaz ja sum NAJGOLEM PROTIVNIK!(i ova ne go vikam so cel da se istaknam,tuku imam cvrsti dokazi za toa,crno na belo:))No bidi fin so lugeto koi se fini kon tebe iako ti se antipaticni,neistusirani,smrdat,grozna faca imaat,debeli se ili nemaat pari kolku tatko ti,onie koi ne se fini ne gi percepiraj,nikoj nema da te ogovara ako ne mu dades povod!Deka sekogas ke najdat nesto,DA,megutoa toa nema da te povredi ili uvredi ili iznervira seedno!Svatete taka opstestvoto ne funkcionira i nema da funkcionira,so najbliskite bidi najiskrena sto mozes,nisto ne krij(jas patem imam samo dve najdobri drugarki koi gi posestriv,se drugo e na distanca,dovolno kolku da se odbranam) no luge koi ne gi podnesuvas ednostavno trgni se od niv,ako ti obesue nad glava objasni kulturno deka ne ja podnesuvas i vrvi si po patot,oti ne e sekoj svesen za svoite maani ama ne treba ti da se prvis pameten i da gi lupas u faca,si imaat drugari.Ako e bezpomosen kazi mu no na drugarska baza oti ke nabies nekomu kompleksi...aj se zanesov,tolku od mene!
Pozdrav,
Lucy

joki

Погана Паганка
Член од
1 февруари 2006
Мислења
1.054
Поени од реакции
16
лимерието е само немоќ да се справиме со самите себе и со нашите ставови...лицемерна сум( и криво ми е заради тоа)...АЛИ ДЕНЕШНО ВРЕМЕ РЕТКО КОЈ МОЖЕ(ИЛИ САКА) ДА ЈА ПРИФАТИ ВИСТИНАТА ОНАКВА КАКВА ШТО Е ...

a n g e l c e

^ Poison Girl ^
Член од
25 јануари 2007
Мислења
1.202
Поени од реакции
5
најмногу од се мразам лицемерство :devil2:и тоа многу ме нервира тоа е човек со 2 лица

ПрИтИ_гРл

Unforgivable ♥
Член од
6 јуни 2006
Мислења
2.554
Поени од реакции
22
мразам дволичност и лицемерност....не сум таква и знам дека никогаш нема да бидам!!!така ме научиле од дома и знам дека никогаш нема да се сменам!
не знам да лажам или да зборам зад грб на други!не можам да чувам во мене не убави работи или да кријам од некој не е важно дали го познавам или не нешто за него или поврзано со него....никако!
или пак кога неам ситуација како да го искажам тоа си ги чекам моите 5минути кои секако дека ке дојдат и им шлапнувам во лице и онаму каде што најмногу боли-НО само на оние кои ме повредиле премногу или ми згрешиле! се вракам на се не живеам за минатото!
со сето ова поназат т.е иска=уваљето за себеси истото го мислам и за другите! мразам такви луге...можам да правам здраво да идам на кафе али другар или нешто повеке со него не дај боже!и на крај....лицемерие или дволичност..зборови кои не спагаат во мојот живот!

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Некогаш мораш да бидеш лицемерен
пр.не секогаш можеш да му кажеш на професорот на фах каков е и колку он греши,дека заслужуваш повеќе,дека тој пред тебе со врски или платен испит добива поголема оценка,шефот на работа и сл.а ти мораш да се насмевнеш да климнеш со главата и да речеш така е.
Такви ситуации,поради авторитет, лицемерие е од што мораш,а не од што сакаш.За сите останати кажувам во лице што мислам,а и да сакам на некој да му направам лице неможам,зошто не научив да глумам,а и фацата ме издава.Оној што ми прави лице,некако го осеќам на километар и избегнувам контакт со него,зошто не вреди да си го трошам времето на празни муабети,нели?
Ме интересира дали некој може да биде лицемерен,без да сака,или да не биде свесен за тоа?

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Секогаш отворено го покажувам моето мислење ако не со зборови,тогаш по однесувањето...едноставно не можам да се смешкам а во себе да плачам или да изгледам смирена и да вријам одвнатре...не сум таков човек...

С

Сатори

Гостин
Лицемерството е појава која сите ја поседуваат, некој помалку, некој повеќе...ама никој не е исклучок.

PSYtisfaction

Царевата ќерка
Член од
30 јуни 2006
Мислења
3.922
Поени од реакции
527
Ај не ми глумете сите до еден лудило. :)

Немојте да речете дека никогаш, ама баш НИКОГАШ не сте излажале некого и не сте му рекле нешто што не го мислите. Сеедно кој, мајка ви, другар/ка, професор, некој непознат, било кој... Епа не ви верувам.:)

Има ситуации кога, сакал-нејќел, мора да бидеш лицемерен. На пример кога треба да утешиш некој. Блиска другарка да речеме. Или за да не разочараш некого, кој од тебе очекува “зелено светло“ за некоја работа, и ти колку и да не сакаш, поради добри односи, за негово добро, му даваш поддршка. Или некој познаник, со кој не сте блиски. Од Х причини, не го поднесуваш, ама ете, не ти е некој близок па да се замараш да му “плеснуваш се у фаца“(ко што се изразивте повеќето), пошто едноставно немаш причина зошто да бидеш искрен со човеков, зошто да навлегуваш у конфликти за нешто што не те тангира, каков си е-таков си е. И затоа му се смешкаш у фаца, иако во себе не можеш да го свариш.

Има повеќе ситуации каде што мораш да бидеш лицемерен. Иако јас повеќе би рекла, не си лицемерен, туку само ја премолчуваш вистината затоа што е подобро за сите да не ја кажеш.:)

И сите овде некогаш сте биле лицемерни, дајте да не глумиме Мајки терези.:)

XENIA

IHS
Член од
26 јануари 2007
Мислења
100
Поени од реакции
4
има луѓе кои неможат да ја слушаат вистината, ги повредува и сакал некел ако некеш да ти се налутат треба да ги лажеш да им правиш лице...
епа мене не ми е гајле дали некој се лути или не, неможам да бидам лицемер па макар имала и проблеми поради тоа.

Член од
6 јануари 2008
Мислења
36
Поени од реакции
2
Iskreno sum bila licemerna i toa mnogu i bas ne sum sigurna dali sum go sakala toa nesto ili pak e moment na slabost se dodeka ne se pronajde silata da se slakni se vlice.Cesto pati se prasuvam zosto ne mozam da i iznarecam se na taa li4nost na koj i sum licemerna ama dosega ne sum go nasla odgovorot na ova prasanje ke mi pomogne li nekoj da ja otkrijam zagatkata?

Fortune

шодаенешчо
Член од
9 мај 2005
Мислења
12.493
Поени од реакции
183
Но не сум способна да му се лижам на некој шо не го поднесвам.
Е ова не сум разбирала како можеле да го прават некои луѓе.
Да не сакаш некого, да бараш начини како да се отарасиш од него, а после застануваш и си го гушкаш и бацуваш. И тоа баш пред луѓе пред кои си рекол дека не ја поднесуваш личноста.
Глумци од Холивуд.

Член од
15 декември 2007
Мислења
865
Поени од реакции
28
Ај не ми глумете сите до еден лудило. :)

Немојте да речете дека никогаш, ама баш НИКОГАШ не сте излажале некого и не сте му рекле нешто што не го мислите. Сеедно кој, мајка ви, другар/ка, професор, некој непознат, било кој... Епа не ви верувам.:)
Mnogu normalno deka sekoj nekogas nekogo izlagal.Ima situacii koga so pleskanjeto vistina vo faca mozis samo da si nastetis sebesi ili na nekoj drug i mnogu verojatno deka sekoj vo takvite situacii bi izlagal ili bi ja premolcil vistinata.Ako kazuvanjeto vistina bi imalo negativni posledici,pred se za samiot sebesi,retko ili nikoj ne bi se osmelil da ja kaze vistinata,cisto poradi toa sto e "ljubitel na vistinata"i mrazi lagi.
Sepak,jas pod licemerie i dvolicnost jas podrazbiram nesto drugo.Ima luge koi se rodeni glumci i koi se sposobni i crnoto da go narecat belo,samo ako imaat nekakva korist od toa.Ili pak,uste poveke nemozam da gi razberam nekoi koi se i sesto zboruvaat zad grb na nekogo,a pred nego glumat deka im e najdobar prijatel.Sum prisustvuvala na takvi sceni i mi see povraka od takvo odnesuvanje.Neznam stvarno koj im e filmot.Ili sakaat da bidat dobri so site i sekoj da gi saka ili...stvarno neznam.Kako i da e,takvoto odnesuvanje za mene e licemerie i nemozam organski da go podnesam.

C

Cool Hand Luke

Гостин
Човек што е сосема искрен денес, тешко да има пријатели. Ниту му требаат.

Bada Bing!

шшшшшш
Член од
14 јули 2006
Мислења
2.671
Поени од реакции
114
Јас сум прилично искрен али да бидам валкано богат има на сите да им плескам во фаца на сите можни начини или ако ми скурчи би ги ликвидирал. Ете и за тоа бев искрен.

Kajgana Shop

На врв Bottom