Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Вчера акаунт направен пред 2 минути постави прашање каква клима да купи. Веднаш доби одговор од едниот продавач на форумов.
Денес акаунт направен пред 2 минути постави прашање каква клима да купи. Веднаш доби одговор од другиот продавач на форумов...

Дечки провидни сте бе.
Дури не си ни упаѓате еден на друг во пазарот. Honor among thieves

Ти дечко каша попара напрај со каналски, зидни, подни, касетни... и што ли не. Ќе си ставал пет клими во 90м2, 7ца, две 3.5ки, две 2.5ки... шо напрај бе чоек.

Таа 7ца каналска или таванска или англискиот збор ducted. Овие другите што имаат внатрешна која издувава дирекно во просторијата а не во канали се викаат duct-less.

Значи да се вратиме на ducted која издувава во канали, американски систем на греење. Таа треба да се скрие во спуштен таван заедно со лимените канали. Може да бидат округли или четвртасти и да одат во сите соби. И да има решетки од каде ќе дува во секоја соба и сето тоа да се скрие со гипс картон. Потоа има бежичен контролер на кој има термостат и таму избираш греење, ладење, температура... Го поставуваш пример во ходник, и добиваш централно греење
Таква една ти треба за 90м2.
Тоа кај нас ретко се користи. Можда за комерцијална употреба
Гледам дека разбираш по нешто ама assumption is the mother of all fuck ups. Долго време го следам форумов кога ми треба да видам нечии искуства на различни теми, сега ми требаше конректно прашање и се зачленив.
Точно знам што ми треба single ducted air conditioner за дневна сова од 50м2, Dakin-от што ја донесов од САД цркна, а двете фирми у МК што го продаваат тој бред се просто кажано useless, а за нивните цени што се дури и до 30% повисоки за некои модели од соседниве земји ич не ми се ни коментира. Фала на лекциите што е ducted а што ductless, пошо после 10 год во САД чекав некој упатен како теб да ми објасни, а башка вториот спрат ми е сетиран со ducted:) каналски систем за 110м2 ама таму немам проблем со греди и стубови.
Back to the point, канали веќе постојат све е на место, може ќе треба мала корекција ама не битно, а тоа што во вукојебинава каналска клима се смета за комерцијална само кажува на лимитираноста и на понудата и на побарувачката.
Другиот дел од спратот не може канали заради многу стубови и греди, не може ни high static pressure AC т.е. треба многу копање, а и поскапо е него два одвоени системи.
Во моето оригинално прашање не сакав да наведам брендови ама гледам дека имате некакво несогласување со членови кои промовираат одредени брендови, па да кажам дека Gree, Vivax и останата кинезарија не барам, него јапански брендови, така да кој што промовира искрено ме заболе.

Второто мое прашање не знам зашто е чудно, сакам да ставам во купатило касетна 2.5 kw (нема помала или не се увезува овде) или што викаш да уштедам некоја иљадарка и да си ставам регистар а? По ова прашање чудно ме гледаа во повеќето продавници за клими, као што ќе ми е, скупо било, као они да плаќаат а не јас јбг.
Пошто викаш многу клими ќе сум ставал да слушнам твој предлог како да грејам/ладам 3 одвоени соби ако не со mutli split и 3 внатрешни единици?
Грешка си дека каналски клими не се користат за приватни куќи/станови, прошетај по Водно ќе се увериш.
Чисто за информација понудите што ги добив за Carrier (42QSV024D8S / 38QUS024D8SX) 1790 EUR и Mitsubishi (SSR 50 zsw / src 50 zsx w3) 2150 EUR се пониски од Gree.

Гледам дека разбираш по нешто ама assumption is the mother of all fuck ups. Долго време го следам форумов кога ми треба да видам нечии искуства на различни теми, сега ми требаше конректно прашање и се зачленив.
Точно знам што ми треба single ducted air conditioner за дневна сова од 50м2, Dakin-от што ја донесов од САД цркна, а двете фирми у МК што го продаваат тој бред се просто кажано useless, а за нивните цени што се дури и до 30% повисоки за некои модели од соседниве земји ич не ми се ни коментира. Фала на лекциите што е ducted а што ductless, пошо после 10 год во САД чекав некој упатен како теб да ми објасни, а башка вториот спрат ми е сетиран со ducted:) каналски систем за 110м2 ама таму немам проблем со греди и стубови.
Back to the point, канали веќе постојат све е на место, може ќе треба мала корекција ама не битно, а тоа што во вукојебинава каналска клима се смета за комерцијална само кажува на лимитираноста и на понудата и на побарувачката.
Другиот дел од спратот не може канали заради многу стубови и греди, не може ни high static pressure AC т.е. треба многу копање, а и поскапо е него два одвоени системи.
Во моето оригинално прашање не сакав да наведам брендови ама гледам дека имате некакво несогласување со членови кои промовираат одредени брендови, па да кажам дека Gree, Vivax и останата кинезарија не барам, него јапански брендови, така да кој што промовира искрено ме заболе.

Второто мое прашање не знам зашто е чудно, сакам да ставам во купатило касетна 2.5 kw (нема помала или не се увезува овде) или што викаш да уштедам некоја иљадарка и да си ставам регистар а? По ова прашање чудно ме гледаа во повеќето продавници за клими, као што ќе ми е, скупо било, као они да плаќаат а не јас јбг.
Пошто викаш многу клими ќе сум ставал да слушнам твој предлог како да грејам/ладам 3 одвоени соби ако не со mutli split и 3 внатрешни единици?
Грешка си дека каналски клими не се користат за приватни куќи/станови, прошетај по Водно ќе се увериш.
Чисто за информација понудите што ги добив за Carrier (42QSV024D8S / 38QUS024D8SX) 1790 EUR и Mitsubishi (SSR 50 zsw / src 50 zsx w3) 2150 EUR се пониски од Gree.

Е не е ова Америка, нема furnace во бејсменто оти гас нема :)

Тој Daikin-от што си ги донел од Америка е гарант он-офф. Можно е да не е цркнат можи само кондензатор треба. А на колку напон работи? Зошто во USofA е 120 волти 60 Hz кај нас е 220~240.

Добро што не си бот. Во кој град држава си живеел?

Здраво другари , ми треба малку помош за куќа 2 спрата од кои 1спрат 85 квадрати е со радијатори (5радијатори) а горниот е со подно 90 квадрати . Околу изолацијата спратот со радијатори е граден сендвич со (камена волна) а горниот нема , измачкано грубо и спремно за догодина за добра изолацика . Муабетот е сега дали да ставам котел на пелети или да ставам топлинска пумпа . Дали има некој за добар совет .
Дали МДВ топлинските под Мидеа што биле се добар избор таква ми е препорачана. Фала ви

Здраво другари , ми треба малку помош за куќа 2 спрата од кои 1спрат 85 квадрати е со радијатори (5радијатори) а горниот е со подно 90 квадрати . Околу изолацијата спратот со радијатори е граден сендвич со (камена волна)
Топлотна без размислување штом имаш фасада, а за фирма распрашај се од toshiba, mitshibushi heavy, mitshibushi el.,daiking, поскапи се секако ама за подолг период користење секако ќе се исплати.

Новото грејна сезона го прогласујем за отворено.
1 Октомври 2025, 22:01 ефтина тарифа.
Сезоната ја започнуваме нежно 20° Econo ON
Климата од минатата грејна сезона беше исклучена од штекер.

Сега за второто полувреме Арсенал - Олимпијакос може да го слечам палтото :) и нараквиците
Уааа грци

Messenger_creation_388EA647-EEF1-4EDB-812F-16372AD4D913.jpeg

Новото грејна сезона го прогласујем за отворено.
1 Октомври 2025, 22:01 ефтина тарифа.
Сезоната ја започнуваме нежно 20° Econo ON
Климата од минатата грејна сезона беше исклучена од штекер.

Сега за второто полувреме Арсенал - Олимпијакос може да го слечам палтото :) и нараквиците
Уааа грци

Прегледај го приврзокот 457219
So sreka ladenje

Econo го лимитира компресор на 70% максимум. Топли добро за овој период.

Silent outdoor го лимитира компресорот на повисок процент, немам инфо точно колку, топли подобро. Ја користам при 0° и голема влажност надвор при што помалце дефрост прај.

Комбинација Econo + Silent е некоја средина.

Или може таа лимитација целосно да биде исклучена, зверот да биде ослободен да рока на 100% ако има потреба и дома прај сауна. Тоа кога ќе биде минус температура

дали може да се најде R22 или R407?
850 грама
дали некој има број од грее монтерот ДАЦ со шамијата,од Трубарево мислам дека беше.

Последно уредено:
дали може да се најде R22 или R407?
850 грама
дали некој има број од грее монтерот ДАЦ со шамијата,од Трубарево мислам дека беше.
Pazi samo ova e bitno inače otide kompresorot:
Ako klimata bila so R22 (pišuva na nalepnicata) MORA R22 da se stavi, ako bila so R407 može da biraš bilo koj ( so R22 ušte podobro će gree).

Ova e poradi vidot na masloto, vo R22 uredite kompresorot e so mineralno maslo, a vo R407, R410 i R32 uredite odi sintetsko maslo.....

Štosot e što gasot i masloto se mešaat, a R22 i sintetskoto maslo ne se bendisuvaat pa kompresorot go krka stapot....

Ako majstorot tvrdi poinaku ili begaj ili tepaj.

Pazi samo ova e bitno inače otide kompresorot:
Ako klimata bila so R22 (pišuva na nalepnicata) MORA R22 da se stavi, ako bila so R407 može da biraš bilo koj ( so R22 ušte podobro će gree).
Болдираново нели е контрадикторно со делот од постот каде какво масло е ставено и кое со кое не се меша најдобро?

Како јас те разбрав е следново:
Ако имала Р22 има минерално масло и треба да користиш Р22 зашто истиот не е баш компатибилен со синтетичко масло.

Ако уредот бил со Р407/410/32 истиот имал синтетичко масло во него, така што можеш да одбереш било кој од овие гасови ама не Р22 (зашто веќе пишавме за проблемот што тој го има со синтетичко масло)

Така што дека подобро би греела ако стави Р22 некако не ми се совпаѓа со објаснување за масло/гас мешање

Греење Даикин нордик значи чудо.
Наместена 20 дома 24 на еконо.
Ги вратив фабричките подесувања, а фабрички надмашува за 4 на 4.5 гаси надворешната. Може да се зголеми или намали. Најмала разлика помеѓу сетирана и моментална темп е 2 степени. Ете и слика ако го интересира некој.

Јапонецот ја програмирал за зиморливи луѓе како мене.

п.с не е точна датата на сатот

Messenger_creation_A1E497EB-FB4D-4BA5-B5F0-308597C798DB.jpegMessenger_creation_9556E7A7-E593-47A2-A525-72DB93BB2624.jpegDhhsjs.png

Ако имала Р22 има минерално масло и треба да користиш Р22 зашто истиот не е баш компатибилен со синтетичко масло.
Ne ne e baš tuku voopšto ne e kompatibilen.
Ако уредот бил со Р407/410/32 истиот имал синтетичко масло во него, така што можеш да одбереш било кој од овие гасови ама не Р22
Ova ni pod razno ne sum napišal.....
Se e ubavo objasneto ne razbiram zošto ovie pogrešni zaklučoci....

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom