Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Здраво другари , ми треба малку помош за куќа 2 спрата од кои 1спрат 85 квадрати е со радијатори (5радијатори) а горниот е со подно 90 квадрати . Околу изолацијата спратот со радијатори е граден сендвич со (камена волна) а горниот нема , измачкано грубо и спремно за догодина за добра изолацика . Муабетот е сега дали да ставам котел на пелети или да ставам топлинска пумпа . Дали има некој за добар совет .
Дали МДВ топлинските под Мидеа што биле се добар избор таква ми е препорачана. Фала ви

Здраво другари , ми треба малку помош за куќа 2 спрата од кои 1спрат 85 квадрати е со радијатори (5радијатори) а горниот е со подно 90 квадрати . Околу изолацијата спратот со радијатори е граден сендвич со (камена волна)
Топлотна без размислување штом имаш фасада, а за фирма распрашај се од toshiba, mitshibushi heavy, mitshibushi el.,daiking, поскапи се секако ама за подолг период користење секако ќе се исплати.

Новото грејна сезона го прогласујем за отворено.
1 Октомври 2025, 22:01 ефтина тарифа.
Сезоната ја започнуваме нежно 20° Econo ON
Климата од минатата грејна сезона беше исклучена од штекер.

Сега за второто полувреме Арсенал - Олимпијакос може да го слечам палтото :) и нараквиците
Уааа грци

Messenger_creation_388EA647-EEF1-4EDB-812F-16372AD4D913.jpeg

Новото грејна сезона го прогласујем за отворено.
1 Октомври 2025, 22:01 ефтина тарифа.
Сезоната ја започнуваме нежно 20° Econo ON
Климата од минатата грејна сезона беше исклучена од штекер.

Сега за второто полувреме Арсенал - Олимпијакос може да го слечам палтото :) и нараквиците
Уааа грци

Прегледај го приврзокот 457219
So sreka ladenje

Econo го лимитира компресор на 70% максимум. Топли добро за овој период.

Silent outdoor го лимитира компресорот на повисок процент, немам инфо точно колку, топли подобро. Ја користам при 0° и голема влажност надвор при што помалце дефрост прај.

Комбинација Econo + Silent е некоја средина.

Или може таа лимитација целосно да биде исклучена, зверот да биде ослободен да рока на 100% ако има потреба и дома прај сауна. Тоа кога ќе биде минус температура

дали може да се најде R22 или R407?
850 грама
дали некој има број од грее монтерот ДАЦ со шамијата,од Трубарево мислам дека беше.

Последно уредено:
дали може да се најде R22 или R407?
850 грама
дали некој има број од грее монтерот ДАЦ со шамијата,од Трубарево мислам дека беше.
Pazi samo ova e bitno inače otide kompresorot:
Ako klimata bila so R22 (pišuva na nalepnicata) MORA R22 da se stavi, ako bila so R407 može da biraš bilo koj ( so R22 ušte podobro će gree).

Ova e poradi vidot na masloto, vo R22 uredite kompresorot e so mineralno maslo, a vo R407, R410 i R32 uredite odi sintetsko maslo.....

Štosot e što gasot i masloto se mešaat, a R22 i sintetskoto maslo ne se bendisuvaat pa kompresorot go krka stapot....

Ako majstorot tvrdi poinaku ili begaj ili tepaj.

Pazi samo ova e bitno inače otide kompresorot:
Ako klimata bila so R22 (pišuva na nalepnicata) MORA R22 da se stavi, ako bila so R407 može da biraš bilo koj ( so R22 ušte podobro će gree).
Болдираново нели е контрадикторно со делот од постот каде какво масло е ставено и кое со кое не се меша најдобро?

Како јас те разбрав е следново:
Ако имала Р22 има минерално масло и треба да користиш Р22 зашто истиот не е баш компатибилен со синтетичко масло.

Ако уредот бил со Р407/410/32 истиот имал синтетичко масло во него, така што можеш да одбереш било кој од овие гасови ама не Р22 (зашто веќе пишавме за проблемот што тој го има со синтетичко масло)

Така што дека подобро би греела ако стави Р22 некако не ми се совпаѓа со објаснување за масло/гас мешање

Греење Даикин нордик значи чудо.
Наместена 20 дома 24 на еконо.
Ги вратив фабричките подесувања, а фабрички надмашува за 4 на 4.5 гаси надворешната. Може да се зголеми или намали. Најмала разлика помеѓу сетирана и моментална темп е 2 степени. Ете и слика ако го интересира некој.

Јапонецот ја програмирал за зиморливи луѓе како мене.

п.с не е точна датата на сатот

Messenger_creation_A1E497EB-FB4D-4BA5-B5F0-308597C798DB.jpegMessenger_creation_9556E7A7-E593-47A2-A525-72DB93BB2624.jpegDhhsjs.png

Ако имала Р22 има минерално масло и треба да користиш Р22 зашто истиот не е баш компатибилен со синтетичко масло.
Ne ne e baš tuku voopšto ne e kompatibilen.
Ако уредот бил со Р407/410/32 истиот имал синтетичко масло во него, така што можеш да одбереш било кој од овие гасови ама не Р22
Ova ni pod razno ne sum napišal.....
Se e ubavo objasneto ne razbiram zošto ovie pogrešni zaklučoci....

Греење Даикин нордик значи чудо.
Наместена 20 дома 24 на еконо.
Ги вратив фабричките подесувања, а фабрички надмашува за 4 на 4.5 гаси надворешната. Може да се зголеми или намали. Најмала разлика помеѓу сетирана и моментална темп е 2 степени. Ете и слика ако го интересира некој.

Јапонецот ја програмирал за зиморливи луѓе како мене.

п.с не е точна датата на сатот

Прегледај го приврзокот 457385Прегледај го приврзокот 457386Прегледај го приврзокот 457387
SAmo ke sporedam sto reklamiras i za koja cena, a toa so Temperaturna kompenzacija sto go reklamiras deka ima Daikin samo ima odamna e tuka objaveno deka i GREE klimite go imaat, zadades 20 a vnatre da e 24 toa neznaci deka ke trosi klimata kako za 20°C a ke nabuvta 24°C u prostorot :pos:
Gledam deka ja reklamiras Perfera konzolna 3.5kw (pojaka i nema za izbor) na Daikin, i ke ja sporedam i cenovno i so Eurovent
Gree konzolna 3.5kw cena 37.999
Cena konzolna GREE.jpg
Daikin konzolna 3.5kw cena 161.000den...ova A+++ e isto lazna inforacija A++ e pravata klasa
Cena konzolna Daikin.jpg
Baska i nemaat na lager, ova samo ako nekoj se zaleta nepismen pa da mu poracaat da ja ceka +30dena :)
nema lager.jpg
Aj da gi sporedime dali cenata e opravdana 4pati poskapa u Daikin varijata:

Eve sto vika Eurovent:

Eurovent Daikin Perfera na -10 za 3Kw isporacani, COP 2.45 ili trosi 1224wati na -10,i ispoacuva 3.0 ne 3.2kw
Daikin EV konzola 3.5.jpg

Eurovent GREE Console 3.5kw na -10 za 3.2kw isporacani (ili 200w poveke), COP 2.21, znaci za 3.2kw trosi 1477 (ama isporacuva i 200wati poveke, za 3kw verovatno ista potrosnja so Perferata)

GREE EV konzola 3.5.jpg

Sto se odnesuva do tvoite manipulacii so Temperaturna kompenzacija se vika toa kaj GREE vaka se resava toa, samo ne stavile kopce posebno za da se siri reklama deka eve zadadena 20 a vnatre mi e 24......potrosuvasckata prikazi ja kolku trosi na 20zadadena a Temperaturna kompenzacija +4C ;)

Within 30 second when you power on IDU,
To set 3C temp. compensation: in heating mode, set temp at 17°C, then within 5 second ,press button"+,-,+,-,+,-" , there will display 3 on IDU, heating light shining 3 times
To set 2C temp. compensation: in heating mode, set temp at 18°C, then within 5 second ,press button"+,-,+,-,+,-" , there will display 2 on IDU, heating light shining 2 times
To set 1C temp. compensation: in heating mode, set temp at 19°C, then within 5 second ,press button"+,-,+,-,+,-" , there will display 1 on IDU, heating light shining 1 times
To set 0C temp. compensation: in heating mode, set temp at 20°C, then within 5 second ,press button"+,-,+,-,+,-" , there will display 0 on IDU, heating light shining 4 times

Attachments

• Model konzolna Nordik Daikin.jpg
    Model konzolna Nordik Daikin.jpg
    73,6 KB · Прегледи: 2
  • GREE EV konzola 3.5.jpg
    GREE EV konzola 3.5.jpg
    30 KB · Прегледи: 2
  • Daikin EV konzola 3.5.jpg
    Daikin EV konzola 3.5.jpg
    28,4 KB · Прегледи: 2
  • Cena konzolna Daikin.jpg
    Cena konzolna Daikin.jpg
    29,2 KB · Прегледи: 1
  • nema lager.jpg
    nema lager.jpg
    50,5 KB · Прегледи: 2
Последно уредено:
Зошто побогу некој би чепкал компензација на температура, освен ако нема проблем со поставеноста на уредот..!?
А и тогаш, е дискутабилно што би променило тоа...

За една работа Грее е ви право.. што го закопале тоа во сетинзите, да полесно специјалка направиш со Sub Zero на флипер, отколку да измрдаш нешто што не треба..

Štosot e što gasot i masloto se mešaat, a R22 i sintetskoto maslo ne se bendisuvaat pa kompresorot go krka stapot....

Ako majstorot tvrdi poinaku ili begaj ili tepaj.
Te razbravme ,samo kontradiktorno si napisal.R407 ne se podnesuva co mineralno maslo a R 22 go pdnesuva sintetickoto maslo.ubavo si mislel,prvin tocno si napisal ama na krajot si donel pogresen zaklucok,ne deka ne znajs tuku si napravil previd.Se slucuva luge sme.
Preprocitaj se!!!!!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom