Македонци во Германија

• Креатор на темата Креатор на темата Rocky990
  • Време на започнување Време на започнување
Problemot e mnogu slozen nema ija resenie za toa. Mozebi idei ama ne se realni taka da zelbata e edno realnosta drugo.

@vouager mislam ubo kaza. Najprvin lugjeto koi trajno ziveat vo Makedonija treba da se svesni na problemite a i spremni, da gi resat. Ja kako sto imam pecatok, lugjeto vo Makedonija go prifatija nenormalnoto kako novata realnost i ne ni pokusavaat da smenat nesto. Izbegnuvam vo Makedonija mnogu da zboruvam za problemite na drzavata oti znaes sto vrakjaat dvajca od trojca? Ili deka sme daleku pa vrska nemame sto se desava, ili lesno deka ni e od nadvor da kazuvame i da mudrime ili pa najlosite komunjarite da gi recam, deka site sme zaostanaa prosjaci i voedno vmrovci. Ostaj tie raboti. Jasno ti e i tebe ako si so godini nadvor.

Znaes kako, narodot vo prosek ne gleda ni nadez da smeni nesto pa ili se resava da si odi nadvor ili se vklopuva vo sistemot i gleda sto moze da izvlece od nego i so toa samo go prodolzuva problemot. Do vcera koga ednite ne bea na vlast plukaa po drugite za odreden problem a koga ke se smeni vlasta gi branat za ista rabota. Kako ja i ti koga se vrakame mozebi ovde da pomogneme? Ke ne goltne sistemot. Del od problemite ne si ni od vlasta tuku prakticni se desavaat sekoj den. Vidi go samo dzubreto na sekade. Koj go frla? Pa lugjeto. Mito i korupcija pocnuvat od nisko nivo, dali vo institucii, dali vo bolnica, dali na sud. Toa e edna golema celina mislam deka takov sistem ne moze da nastani ili barem da trae so decenii ako samiot narod ne go tolerira. Lugjeto ti ne mozes da gi smenis.

I mene mi e zal za moite ama gledam, deka del od niv ucestvuva vo igrata. Ne veruvam deka drzavata nekoj ke ja zema posto i Albancite go imat istiot problem so odseluvanje, natalitetot im dava prednost i mozebi sto polesno go toleriraat basibozukot koi i samite go pravat.

Izvini ne mozam del po del da te citiram samo da ti kazam za na kraj mentalitetot koj e. Sive godini unazad ako se sekjavas, lugjeto vikaa da vlezeme vo EU i NATO pa ke se sredi drzavata. (=drug ke ni ja sredi). Pogresen pristap. Prvo samite treba da ja sredime, prvo radi nas ili tie sto ziveat tuka od licna korist, pa posle clenstvata se nagrada. Taka da nie sme uceni nekoj od nadvor da ni kazuva, da ne sreduva, poslusnosta se gleda vo vladata koja ceka na ambasadi, ne znam, mentalitetot mnogu tesko se menuva.
И сега ние треба да ги смкнеме гаќите и реденка да се прави.. не разбирам?
Ти си ги смкнал гаќите и така си успеал?
Ништо не е лесно во животот, најмалку менталитетот, ама на најсложените работи треба да се работи и да не се откажуваме

Не треба да се извинувате луѓе,дај разберете.
Јас не замерувам, имам разбирање

Дали е поубаво да се посвети внимание за тешки и сложени теми или да се вртат истите муабети во круг?
И јас можам сега многу повеќе проблеми да приложам, ама тоа само ја зголемува негативната енергија
Ѓубре фрлаат сите, 5/10 пушачи фрлаат пикавци кај ќе стигнат, независно дали живеат во Македонија или надвор.

Тие 5 души од едната страна водат расправии со другите 5 души од другата страна
Се расправаат тие што вредат.
Нема слога а има раздор колку сакаш

Треба сите Македонци, кај и да се, да се свесни во каква состојба е нашиот народ и секој треба да се интересира за подобро утре и како да се надминат и најтешките проблеми со кои се соочуваме.
Се почнува од своите најблиски неистомисленици, немој да ќутите и да немате енергија и да си го собирате гневот во себе.
Гневот и таквите енергии ќе испливаат во форма на болест која може да биде фатална за секого.
Јас ќе ќутам и нека се собира за на некој да му преќутам и да не му го кажам моето мислење
Ќе си го прашам за тоа

Да се бара средина а не секој на различна страна и по свој памет.

Пак ќе ви кажам, овие теми се тешки и не треба да се запоставуваат.. напротив, треба да се повеќе актуелни и да се разменуваат мислења.
За тоа дали прифаќаат, не сум сигурен.
Незадоволството е се поголемо и поголемо,поготово од младите.
Нешто убаво да се каже за своите сограѓани, не е на одмет..

Знаеш колку ми е кејф што не сакаат више да им работат за без пари како ние што се согласувавме.
Ние скромните.. Хаха

Јас со ова се борам долго време и горе-доле го имав истото мислење.
Доста е од оправдувања и префрлање на топката.
Доста е „секој со своето“
Доста е веќе само да се бараат виновници, треба прогрес а не да си тапкаме во место со истите работи
Од најпростите работи да се почне, постепено.
Тоа што се приложува како став да биде секојдневна пракса а не празен муабет

Избегавате борба, очекувате дека некој треба да се појави и да ги реши работите.. Кои се тие луѓе кажи ми? Каде се?
Кој ти ги решава работите во куќата Игорче, ти сам или сите заедно?
Еве ти кажи ми, од кого е најреално да се очекува?

Незнам дали ти сфаќаш што јас овде праам муабет , можеш еве ти да ми објасниш што сакам јас да кажам со моите одговори, за да не биде дека правиме муабет на различни теми и секој си тера со своето?

И сега ние треба да ги смкнеме гаќите и реденка да се прави.. не разбирам?
Ти си ги смкнал гаќите и така си успеал?
Ништо не е лесно во животот, најмалку менталитетот, ама на најсложените работи треба да се работи и да не се откажуваме

Не треба да се извинувате луѓе,дај разберете.
Јас не замерувам, имам разбирање

Дали е поубаво да се посвети внимание за тешки и сложени теми или да се вртат истите муабети во круг?
И јас можам сега многу повеќе проблеми да приложам, ама тоа само ја зголемува негативната енергија
Ѓубре фрлаат сите, 5/10 пушачи фрлаат пикавци кај ќе стигнат, независно дали живеат во Македонија или надвор.

Тие 5 души од едната страна водат расправии со другите 5 души од другата страна
Се расправаат тие што вредат.
Нема слога а има раздор колку сакаш

Треба сите Македонци, кај и да се, да се свесни во каква состојба е нашиот народ и секој треба да се интересира за подобро утре и како да се надминат и најтешките проблеми со кои се соочуваме.
Се почнува од своите најблиски неистомисленици, немој да ќутите и да немате енергија и да си го собирате гневот во себе.
Гневот и таквите енергии ќе испливаат во форма на болест која може да биде фатална за секого.
Јас ќе ќутам и нека се собира за на некој да му преќутам и да не му го кажам моето мислење
Ќе си го прашам за тоа

Да се бара средина а не секој на различна страна и по свој памет.

Пак ќе ви кажам, овие теми се тешки и не треба да се запоставуваат.. напротив, треба да се повеќе актуелни и да се разменуваат мислења.
За тоа дали прифаќаат, не сум сигурен.
Незадоволството е се поголемо и поголемо,поготово од младите.
Нешто убаво да се каже за своите сограѓани, не е на одмет..

Знаеш колку ми е кејф што не сакаат више да им работат за без пари како ние што се согласувавме.
Ние скромните.. Хаха

Јас со ова се борам долго време и горе-доле го имав истото мислење.
Доста е од оправдувања и префрлање на топката.
Доста е „секој со своето“
Доста е веќе само да се бараат виновници, треба прогрес а не да си тапкаме во место со истите работи
Од најпростите работи да се почне, постепено.
Тоа што се приложува како став да биде секојдневна пракса а не празен муабет

Избегавате борба, очекувате дека некој треба да се појави и да ги реши работите.. Кои се тие луѓе кажи ми? Каде се?
Кој ти ги решава работите во куќата Игорче, ти сам или сите заедно?
Еве ти кажи ми, од кого е најреално да се очекува?

Незнам дали ти сфаќаш што јас овде праам муабет , можеш еве ти да ми објасниш што сакам јас да кажам со моите одговори, за да не биде дека правиме муабет на различни теми и секој си тера со своето?
Dobro, eve koj ti e plan sto bi napravil za da smenis nesto koga bi se vratil? Kako bi se borel protiv sistem i lugje na koi ne im preci istiot? Lugje sto go podrzuvaat toj sistem da egzistira?
Nemozam da pisuvam na kirlica me mrzi i se nerviram da pisuvam dolgi postovi na latinica posto na rabota nemozam da smenam jazik.

Ќе си го прашам за тоа

Tie sto najvekje treba da gi zasega momentalnava situacija vo Severna, gi boli kurot i si go podrzuvaat sistemov i sostojbava sekoi novi izbori na 4 meseci.

Tocno e deka mladite sega ne ebavaat da rabotat za mali pari ama nisto ne e smeneto, gazdite pak te uslovuvaat so istite pari. Rabotata e sto taka ke teraat dodeka davaat mame i tate i cel zivot pod niven kosh, nema da ebavaat, da.

I jas go mislam istoto, ednostavno ludiloto vo Severna sto se deshava momentalno e prifateno kako normalno i ako se vrakjas so namera deka nesto ke se smeni ili ti ke smenis pocnuvajki od sebe, mislam samo deka uste povekje kje te razocara i kje si vikas koj kur barav da se vratam.
Тоа му го зборев на членот погоре , веќе си имате сценарија у главата и однапред се кренати рацете.
Дали ќе се согласиш дека треба да се престане со обезхрабрување и треба да се посвети внимание на проблемите и на нивно решавање?

Niti mozes da smenis nesto, niti ke se smeni nisto, ke prodolzuvame da si toneme vo bureto bez dno i toa e.
Тоа е проблемот

Не конкретно ти, него тоа е еден одговор што е најлесен за целиот етникум кој избегнува да влезе во оган и само бара кривини од лево или десно
Ako se vrakjas od familijarni pricini, potpolno razbiram ili nemozes da se naviknes na ovaa kultura ovde i toa razbiram. Ama deka nesto ke bide bolje i ti ke vlijaes na toa, epten nezrelo razmisluvanje ama ako vekje si dolgo vreme nadvor od Severna i mozam da razberam zosto taka mislis, koga gledas se okolu tebe kolku e funkcionalno i mislis istoto moze da se replicira i dole, a toa e nevozmozno.
Пак ќе ти повторам , поединечно сме небитни , како колектив сме најсилни.
Јас овие работи ги кажувам лице во лице и оставам простор за по една ракија, салата и дружба.
Може и пиво, не е страпно :D
За колективот да има горе-доле ист став треба МНОГУ посветеност.
Автоматски споено мислење:

Dobro, eve koj ti e plan sto bi napravil za da smenis nesto koga bi se vratil? Kako bi se borel protiv sistem i lugje na koi ne im preci istiot? Lugje sto go podrzuvaat toj sistem da egzistira?
Nemozam da pisuvam na kirlica me mrzi i se nerviram da pisuvam dolgi postovi na latinica posto na rabota nemozam da smenam jazik.
Абе ич да не ми се правдаш
Човек што сака да те разбере, ќе те разбере
Супер си е, не се замарај

Би се посветил на образование
Треба учители, не функционери
Процесот е долг.
Треба наставен кадар, за да има иднина во децата и кога ќе дојде време, тие да ги направат најголемите промени.
Денес за утре не бива

Да се притисне државата околу образованието и да се обезбеди најспремен кадар што ќе се посвети на учениците од прво оделение до докторат.
Ова може да го направи дијаспората, ама треба дијаспората да се активира од секаде.
Мислиш дека е тешко да се најде истомисленици како нас?
Без тоа, нема напредок
Тоа е број 1 и без тоа нема напред

Не стари дртала да фаќаат функции
Старите се виде што пружија

Да се работи на наталитет и да се подржуваат семејни вредности.

Tie sto najvekje treba da gi zasega momentalnava situacija vo Severna, gi boli kurot i si go podrzuvaat sistemov i sostojbava sekoi novi izbori na 4 meseci.
Сите треба да не засега,нема они повеќе, ние помалку..
Малце нефер логика, без разлика на ситуацијата

Tocno e deka mladite sega ne ebavaat da rabotat za mali pari ama nisto ne e smeneto, gazdite pak te uslovuvaat so istite pari. Rabotata e sto taka ke teraat dodeka davaat mame i tate i cel zivot pod niven kosh, nema da ebavaat, da.
Нови газди, ако некој треба да пропадне за мнозинството да успеат, so be it.
Тој монопол мора да се сруши.
Да се изгорат двете страни ако зимаат пари на рака.
Секако тоа е можно ако се создадат нови правни тела и структури кои ќе бидат посветени на тоа.
И ќе има закани , тегнења , заплашувања.. ехее, без тоа не поминува

Изгради им нови затвори и исклучи ги од реалноста.
Бел ден да не видат , па да видиш како комбинациите ќе преминат во молења

Судството мора да се разбие од Собрание , за тоа треба партија на Македонци со апсолутно мнозинство,65-70 пратеника минимум.
Кој ги ебе другите со нивмите вредности
Македонија е земја на традиционални сфаќања а не на ливадарки, феминистки,нарциси,насилници и наркомани.
Тоа го донесоа олигархијата од сите партии, на чело со муртинскиот.

Да се закопаат малите партии со неколку пратеника,бидејќи се најлесни за подмитување од странските.
Во држава со толку граѓани не треба толку партии.
Да се крене стандардот за основање на партија

Неможе условот да е 0.00666.. % од вкупното население
10 000 на еден и пол милион граѓани..?
Да се намочам на таква логика

СЈО можеа да го формираат ама сега кога треба независни тела, неможат..
Е колку им фаќа нив бољерот, остај таа работа..
Има они кого да исплашат, нема кој нив да ги исплаши..

После ревизија на цело владеење од 91 па навака, сите договори, сите криминали
Бришење под со нив по институции а не на улица

Ако некој се закани со уцени и функционери, пикни ги сите што се вмешани во затвор минимум 5 години и нема излагање за викенди.
У темница , светлина да видат еднап неделно.
Ова е само рандом кажано, може правно да се истера преку Собрание
Работи се бркаат преку партија,независни структури и правни тела, не на улица каде што со раширени раце ги исчекуваат тие што и го копаат гробот на државата и на народот.

Последно уредено:
I pak ke dojdeme na stavot deka za vakvo nesto treba da sme sploteni 99% od lugjeto nadvor i vo Severna za da imame rezultat.
A znaes koja e realnosta?

Па не баш , на пола неможеш да рачунаш, треба да ги придобиеш, дали во државата или надвор - исто е.
Од другата половина дел да имаш за старт е добар почеток.
Збориме за сериозми бројки , не 20-30 000 народ..
Неможеш да имаш такви очекувања, нереални се.

Јас секако кажсв за резултати треба време и работа а не секој обид да се оспорува и угуши.

Па не баш , на пола неможеш да рачунаш, треба да ги придобиеш, дали во државата или надвор - исто е.
Од другата половина дел да имаш за старт е добар почеток.
Збориме за сериозми бројки , не 20-30 000 народ..
Неможеш да имаш такви очекувања, нереални се.

Јас секако кажсв за резултати треба време и работа а не секој обид да се оспорува и угуши.

Prijatele, ne ti ja osporuvam namerata i celta, te podrzuvam. Samo nacinot na koj moze da se dostigne e sporen.

Nie kako dijaspora zasega nemame alatka da smenime mnogu, nema ni da imame za skoro vreme. Uste od vreme na Jugoslavija do denes sve e praveno, da se ne dozvoli vlijanie od dijasporata. Jugoslovenskite klubovi vo vremeto ne bea samo poddrzani od poranesnata drzava za da se druzat jugoslovenite tuku da se ima kontrola nad dijasporata, UDBA. I so osamostuvanjeto na Makedonija sve e napraveno za dijasporata da nema vlijanie duri i ona 3 pratenici od dijasporata bese alatka na DPMNE da ima povekje pratenici. Marginalizirani sme politicki a toa so namera od politickite eliti vo Makedonija. Partiite vo Makedonija ne trpat vnatrepartiska konkurencija kade nekoj ugleden dijasporec moze da se izbori na vrvot na edna partija. Tie se strogi patriahalni organizacii so lider sto site go sledat. Vidi go primerot Gjorgjija George Atanasoski do nekade se obide so nikakov uspeh na politicki plan. So podsmev se gleda na vakvi lugje, ne menuva faktot sto nemase uspeh.

Pak se vrakjam na istoto, ako vo Makedonija kaj lugjeto sto ziveat tuka nema raspolozenie, kriticna masa togas sekoj obid na nekakvo dvizenje na start nema da uspee. Vidi i primer vo drugi drzavi, pa cak i sarenivi dvizenja - na site im treba masa sto e vnatre. I za zal realnosta e vo Makedonija, deka partiite gi dvizat masite najmnogu lugje mozat da aktiviraat. Smetaj deka pri takvo dvizenje kako sto ti go posakuvas tie masi ke ti bidat kontra masi.

Makedoncite se spremni uste mnogu raboti da goltnat, toa e realnosta. Zal mi e sto toa go pisuvam ama treba vistinata da ja sogledame.

@датум
Samo eden primer za tebe.
Procitaj za Џорџ Атанасоски po internet i ce me razberes.
Ubavi ti se mislite i zhelbite ama bez pretsedatel kako Daniel Noboa ne ja biduva

@датум
Samo eden primer za tebe.
Procitaj za Џорџ Атанасоски po internet i ce me razberes.
Ubavi ti se mislite i zhelbite ama bez pretsedatel kako Daniel Noboa ne ja biduva
Ама сега ми станува више незгодно да кажам дека сум начитан :D
Јас ги разбирам работите што сакате да ми ги укажете

Ќе го прајме муабетов за некое време пак, да нe биде дека досадувам ;)

Јас се распишав да видам дали има интерес,иницијатива и желба меѓу нашите, да прочитам некое мислење на рандом непознати ликови
Кајгана е само едно од местата на кои јас сум разменил мислења.

Си правиме сега за сега само муабет
Јас сум свесен дечки што треба за тоа
Треба народ, пари и моќ

Јас одлучив - да , ама не кажав дека утре ќе се вратам.
Знаеш како велат, брза кучка слепи кучиња раѓа.

Prijatele, ne ti ja osporuvam namerata i celta, te podrzuvam. Samo nacinot na koj moze da se dostigne e sporen.

Nie kako dijaspora zasega nemame alatka da smenime mnogu, nema ni da imame za skoro vreme. Uste od vreme na Jugoslavija do denes sve e praveno, da se ne dozvoli vlijanie od dijasporata. Jugoslovenskite klubovi vo vremeto ne bea samo poddrzani od poranesnata drzava za da se druzat jugoslovenite tuku da se ima kontrola nad dijasporata, UDBA. I so osamostuvanjeto na Makedonija sve e napraveno za dijasporata da nema vlijanie duri i ona 3 pratenici od dijasporata bese alatka na DPMNE da ima povekje pratenici. Marginalizirani sme politicki a toa so namera od politickite eliti vo Makedonija. Partiite vo Makedonija ne trpat vnatrepartiska konkurencija kade nekoj ugleden dijasporec moze da se izbori na vrvot na edna partija. Tie se strogi patriahalni organizacii so lider sto site go sledat. Vidi go primerot Gjorgjija George Atanasoski do nekade se obide so nikakov uspeh na politicki plan. So podsmev se gleda na vakvi lugje, ne menuva faktot sto nemase uspeh.

Pak se vrakjam na istoto, ako vo Makedonija kaj lugjeto sto ziveat tuka nema raspolozenie, kriticna masa togas sekoj obid na nekakvo dvizenje na start nema da uspee. Vidi i primer vo drugi drzavi, pa cak i sarenivi dvizenja - na site im treba masa sto e vnatre. I za zal realnosta e vo Makedonija, deka partiite gi dvizat masite najmnogu lugje mozat da aktiviraat. Smetaj deka pri takvo dvizenje kako sto ti go posakuvas tie masi ke ti bidat kontra masi.

Makedoncite se spremni uste mnogu raboti da goltnat, toa e realnosta. Zal mi e sto toa go pisuvam ama treba vistinata da ja sogledame.
Дај извади го тој песимизам од памет..

Јас не реков да бладаме и да се прескокне напишаново
Само скрати малце
Човек треба да е реален и да ја знае состојбата, точно, но не значи дека ние сега треба да се напупиме и да си викаме „Ај, од еднаш педер не се станува“
Више не ни го повторувам ова, незгодно ме фати.. да скратиме

Исто никаде не кажав дека не знам како функционираат партиите
Ајде сега настивниче да не должиме веќе, 99 % од напишаново е лесно да се претпостави иначе :)
Тие што работат со анализа и статистики, сфаќаат
Затоа кратам јас и ти велам дека не треба истите работи во круг да си ги подаваме

Гледај таму да им плескаш на тие што ги знаеш, дека треба малце да си ги научат децата на пристојност и дека дома се говори МАКЕДОНСКИ!

Секое добро, напишете вие ако имате нешто на ум за подобро утре освен проблемите ве молам, јас би сакал исто и да прочитам , не само да одговарам.

Последно уредено:
Гледај таму да им плескаш на тие што ги знаеш, дека треба малце да си ги научат децата на пристојност и дека дома се говори МАКЕДОНСКИ!
Малку риалити чек:

Во меѓувреме во прилепската болница:
Screenshot_20250915_225256_Lite.jpg

Тоа е што е, на нас надвор ни се замерава кога збориме за моменталната ситуација

Ние сме небитни и немаме право да кажеме нешто
Zatoa i ti vikam deka iako imas najdobri nameri, vo realnosta dolu vo Severna drukse funkcionira mindsetot.
Eve ti gi i na forum tuka kolku gledaat so potsmev na nekoj sto otisol da raboti vo Germanija, da vrtel burgeri, paketi i ne znam sto. Oni site direktori dolu se i se snasle so trud i kvalitet, da ne gi tagiram sega u temava, uste Ronce ni fali tuka ama me kapiras.
Pomogni na familija i bliski lugje sto mislis deka im treba pomos za site drugi ostavi gi dolu neka uzivaat vo toa sto skuvale i nema potreba nikakva vina da osekjas.

Zatoa i ti vikam deka iako imas najdobri nameri, vo realnosta dolu vo Severna drukse funkcionira mindsetot.
Eve ti gi i na forum tuka kolku gledaat so potsmev na nekoj sto otisol da raboti vo Germanija, da vrtel burgeri, paketi i ne znam sto. Oni site direktori dolu se i se snasle so trud i kvalitet, da ne gi tagiram sega u temava, uste Ronce ni fali tuka ama me kapiras.
Pomogni na familija i bliski lugje sto mislis deka im treba pomos za site drugi ostavi gi dolu neka uzivaat vo toa sto skuvale i nema potreba nikakva vina da osekjaсоциолози
Јас друже пополека на форумов ќе почнам да ставам статистики и низ нос ќе им ги извадам нивните ставови.

Бидејќи се предадени на социолози за да се бара чаре и решенија и каде мава промаја.
Како и на форумов, така и низ секојдневниот живот
Истото е и за дијаспората

Јас не бирам страна, маните од сегде треба да излезат

Што ти кажав , тие 5 души што вредат се расправаат со другите 5 души..
Тоа е факт, не е нешто за кое ние тука треба да дискутираме

Спушти ја топката и размисли, не ти требаат вакви испади (y)

@vidooq
Кажи златен тука што ти ја мачи душата и што ние гастрбајтерите сме згрешиле толку за ти да даваш такви соопштенија..?
Немој да се штедиш, испукај се.

Треба на бина соопштенија да даваме или да си ги кажеме отворено мислењата, да пробаме да ги надминеме несогласувањата и да најдеме средина за да опстојуваме?
Или можеби грешам..?

Кои се тие што го гураат тој наратив „Раздели па владеј“ ?
Како тоа опстојува, знаеш ли?
Кој тоа го сервира, а кој го спроведува?

Јас би те замолил(секако ако решиш да одговориш),да биде тоа како што ни доликува(по можност), а не како јатрви тука да се препукуваме со непотребни коментари.

Вака по мислењата, солиден ти е паметот, во глобала немаш време ти за негативни работи, нели?

Последно уредено:
Јас би се вратил од истите причини како @HoT iCe , стварање фамилија.

Скоро 9 години сум иселен, јебеш ти и идеологија и здравство и добро уредена држава кога немаш со кој да го споделиш сето тоа. Во последните 2 години сум во Швајцарија, имам повеќе пари отколку што сум сонувал дека ќе имам али џабе кога нема со кој да ги трошиш. Како да заглавиле во емоционалниот развој и на 32-33 години ги имаат истите интереси како на 19-20.

Сега некој ќе се избаци ќе каже исто и долу, ама не е исто. Тоа што го видов тука по Европата, во Македонија вакви сцени никојпат не сум сретнал.

Во последните неколку месеци се мислам да се вратам, уште не сум одлучен ама ако нема некои драстични промени до пролетта најверојатно и ќе се вратам. Јебеш пари, и долу се вадат ако ти фаќа малку главата.

Скоро 9 години сум иселен, јебеш ти и идеологија и здравство и добро уредена држава кога немаш со кој да го споделиш сето тоа. Во последните 2 години сум во Швајцарија, имам повеќе пари отколку што сум сонувал дека ќе имам али џабе кога нема со кој да ги трошиш. Како да заглавиле во емоционалниот развој и на 32-33 години ги имаат истите интереси како на 19-20.

Сега некој ќе се избаци ќе каже исто и долу, ама не е исто. Тоа што го видов тука по Европата, во Македонија вакви сцени никојпат не сум сретнал.

Во последните неколку месеци се мислам да се вратам, уште не сум одлучен ама ако нема некои драстични промени до пролетта најверојатно и ќе се вратам. Јебеш пари, и долу се вадат ако ти фаќа малку главата.
Кога ќе имаш жена и деца подруго е, тие ќе ти се фамилија, нема да те интересираат ни Петко ни Трајко.
Не е до парите, пари има и Македонија ама државата ни е курац ојдена и нема повратка.
Колку толку таму си обезбеден и во стабилна држава, овде државата само ќе ти земи а да ти дај малку потешко.
Деца да гледаш Македонија е претешко, се оддадовме од пари откако се породив а помош од државата помочани 5000 денари кои и после два месеци не се легнати на сметка. Здравството ни е во колапс како и сите институции, , воздух канцер, корупција до максимум, сите институции нефункционални. Сите овие работи се многу побитни од тоа дали ќе излезиш на пиво со другар.

Штета што не се праи муабет на вакви теми и само се префрла топката

Да се плука по своите

Јас кога ќе отидам доле ми е убавина, душата ми е исполнета, убави луѓе гледам за промена.

Парите имаат вредност кога ги немаш
Кога ги имаш, друго бара душата

Да ми го кажеше ова некој пред 7 год , ќе му речев ти си ваков, таков

Сега..

Кога ќе имаш жена и деца подруго е, тие ќе ти се фамилија, нема да те интересираат ни Петко ни Трајко.
Не е до парите, пари има и Македонија ама државата ни е курац ојдена и нема повратка.
Колку толку таму си обезбеден и во стабилна држава, овде државата само ќе ти земи а да ти дај малку потешко.
Деца да гледаш Македонија е претешко, се оддадовме од пари откако се породив а помош од државата помочани 5000 денари кои и после два месеци не се легнати на сметка. Здравството ни е во колапс како и сите институции, , воздух канцер, корупција до максимум, сите институции нефункционални. Сите овие работи се многу побитни од тоа дали ќе излезиш на пиво со другар.
Чекај ти муџите и транџите да земат уште појше замав и ќе си ебе се мајката

Сегде се котат

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom