Македонци во Германија

• Креатор на темата Креатор на темата Rocky990
  • Време на започнување Време на започнување
Здраво. Колку е веројатно да најдам работа во Германија во финансии и сметководство?

Размислувам долго за имигрирање таму, но со оглед на тоа што имам долгогодишно искуство во професијава и прилично висока позиција, се плашам дека нема да можам лесно да најдам работа таму, барем не во оваа професија.
Ќе најдеш се е признаено доколку си завршил/а на УКИМ или ќе треба може уште некој сертификат да земеш.
Buchhaltung се вика тоа е доста барано.

Среќно!

Здраво луѓе
Што мислите вие за враќање?
Еве @HoT iCe индиректно на некој начин го спомна тоа и сакам да знам какво размислување имаат тие што се иселени.. не е битно од кога се

Јас ќе напишам во продолжение некои работи кои можеби на поголемиот дел нема да им се допаднат..

Горе-доле ги знам причините зошто не би се вратиле.. мене ме интересира друго,што треба за да се вратите?
Дали треба да изгорат сите шуми, да ни ги испоубијат сите деца и сите сакани..?
Дали нашиот личен интерес е на исто рамниште со личниот интерес на тие што цело време се зборени?
Поточно,дали ние спаѓаме во таа група „Секој си го гледа своето“?
Дали ние станавме исти како тие што ги збориме?
Секој за себе, ама државата нека гори и народот нека трпи.
Што има ние да му ја мислиме,нека дишат они загаден воздух,нека ги тепаат, нека им го перат паметот..
Ние битно ќе си седиме безбедно низ светот,заштитени од правата на тие што на х начини допринесоа за нашата мала земја да биде во оваа состојба
(Демек безбедно е надвор од Македонија.. :) )
Дали ние како иселеници нешто ќе направиме за моменталната состојба на нашиот народ и нашата матична држава,или само ќе го свртиме грбот,секој со своите причини?

Е сега јас мислам искрено дека нас не нѐ боли доволно..
Не толку за да биде над личниот интерес

Дали чекаме некој да смени нешто ?
Ако никој ништо не направи, без разлика на замерките, што тогаш?
Дали треба да се бара кај кој е вината,или треба да се бараат решенија без разлика на тоа кој е виновен?

Кој да ги реши работите, ако сите сакаат да си заминат и никој нејќе да се врати?
КОЈ?
Јас би се вратил, од една единствена причина што овде сум сам и немам другари како што имав во Македонија и социјален живот. Кога живтотот ти се состои од само работа > дома и немаш луѓе да се социјализираш, на 31 година е екстремно тешко да створиш нов круг на пријатели и социјален живот. Ајде без другари и можам да издржам али без фамилија или бар салам девојка да можам да најдам со која ќе можам да се поврзам и слично, полесно би ми било. Пробав и со една од наши простори тука порасната ама го примила германското во неа и она, пробав со една шпањолка и со една германка и никако не успеав да создадам нешто со нив, премногу себични и самобендисани а ја сум тенок со живци, мада работите ради кои не продолжив со ниту една од нив беше ради тоа што фокусот дури и на 30 години не им беше да градат фамилија, него да шетаат. А истиот проблем го имав и со девојката што ја имав во Македонија, а бевме долга врска.
Така да, не знам, искрено не сум паметен за себе како да размислувам на темава, некогаш ми се враќа, некогаш не нити па можам некој друг да советувам дали да се сели или да седи.
Јас кога мигрирав, не го направив плански или ради тоа што сакав туку беше сплет на околности каде сите замисли што ги имав, ми се срушија и баш у тој момент правев муабет со еден другар колку сакам да фатам негде далеку и никад да не се вратам. Утредента он ми најде и работа и стан и за 2-3 дена ни планирано, ни ништо, со последни пари товарив колата и фатив Германија. Знам кога возев нагоре, возев со солзи на очи и голема мака зошто тој период ми беше екстремно стресен и не ми беше сеедно да си одам од дома ама решив машки да почнам од нула и така направив.
Во Германија ми е полесно да се снаоѓам и да напредувам професионално зошто ценат труд и знаење, почнав со достава на пакети и за кратко време ме префрлија во канцеларија кога ми го видоа ЦВто дека имам искуство во транспорт и планирање. Значи самите го направија, самите ме викнаа, дури ни јазикот не го знаев доволно ама муабетот ми е дека сакаат квалитетен кадар. Пред скоро време го оставив ДХЛ иако имав солидна позиција зошто добив прилика за работа во огромна холандска фирма за транспорт што е многу позната во тој регион и пак е истата песна, труд и квалитет! Ништо друго не ги интересира и гураш само напред. Мене ова ми е многу полесно ми одговара карактерно зошто сакам да работам квалитетно и со многу труд. Заради ова и неможев да се снајдам во Македонија плус мојот карактер што не трпи неправда, политики зад грб и нерадници. Кај и да идев само проблеми си стварав сам на себе со мојот карактер, цело време расправање, цело време натегање за глупости само затоа што сум во право и си ја знам работата. Нити бев платен, нити бев ценет баш напротив, во својата држава, истиот тој како тебе лигуш само на повисока позиција мисли дека си му роб и дека што сака тоа ќе ти каже или зададе за работа.
Сега кога го и поднаучив јазикот, општо ми е полесно во секоја сфера за снаоѓање и ми се свиѓа што моментално во Германија секој систем, све си функционира нормално. До кога не знам ама засега културен шок ми е колку е све функционално и идеш и си вршиш работа без врски, без луѓе без проблем.

Не би рекол дека не ми е гајле зошто ми е гајле, целата фамилија ми е доле од најблиски и будно пратам све што се дешава ама од друга страна, не гледам што би смениле нешто на индивидуално ниво што би доприлено да биде подобро. Проблемот е во 90% од луѓето долу што се останати и што тој систем не им смета и го качуваат скалилото на хаосот што би рекол Литлфингер.
Баш ради тоа што пробав од индивидуален аспект, работите што ги нејќам да не ги применувам, јас не успеав да се снајдам во своја држава и на 29 години останав без работа и без пари зошто не сакам да прифатам дека треба да наведнам глава и прифатам да бидам партиски полтрон. Се карав со луѓе на прва што пробаа истото да ми го кажат и дека „така функционира, мораш да прифатиш“, значи не гледам индивудално што можам да снема да биде подобро дури и кога би се вратил, тоа е трула држава, трул систем и трул народ генерално со кои карактерно сум на тотално различна бранова должина.
Не гледам решение за ситуацијата во Северно, најискрено, во најмала рака треба да се деси некоја револуција како што никад во историјата на ови е простори не се десила и да идеме генерално сите, цел народ и све живо да запалиме и исколеме што има врска со партискиот систем во Македонија, значи еден крволочен, без милос настан и револуција каде што ни поколение нема да им остане па да почнеме од 0. Само така.
Вака, не гледам решение, најбоље би било да не разделат, растурат и ова што го имаме од државата да ни го земат и нека не прават и марсовци ако треба само да имаме систем и некој закон кој ќе биде рамноправен и важечи за сите.
Вината веќе реков кај ја гледам и ова доаѓа од перспектива на 31 годишен маж што стварно проба све да направи за да успее и да се снајде во Северна, не знам ради што ама не успеав, дипломиран сум, пробав и со академии да се преквалификувам значи голем период од животот додека студирав и работев за да си платам факултет, самостален сум во Северна од 18 години и работам од тогаш ама нити сум уштедил нешто, ниту сум направил, се школував, купив некоја просечна кола и тоа, животарење, нити сум шетал, ниту сум се луксузирал. Многу ми е криво што морав да си бегам и да барам чаре на 29 години од 0 во друга култура и држава ама тоа е.

Секој има право да прави како сака и никој не го судам освен за оние партиските гробари останати во Северна и што го овозможуваат тој систем да функционира, нив сите и со нивни поколение би ги заклал на спиење.

Јас би се вратил, од една единствена причина што овде сум сам и немам другари како што имав во Македонија и социјален живот. Кога живтотот ти се состои од само работа > дома и немаш луѓе да се социјализираш, на 31 година е екстремно тешко да створиш нов круг на пријатели и социјален живот.
Јас сум подолго тука,се исклучив доста време од се, ама мислите ми се доле, ме заболе кур за германската куротресина што пропаѓа.
Ме боли за своите
И затос донесов одлука

Ме боли и за тие што се тука, што се оттуѓени, што им се оттуѓени децата
Што кога ќе отидам на слава или во црква,децата им зборат на германски и не се замараат со говорење на македонски.
Што сите раце кренаа
Што пати нашиот етникум ради тоа што сите си наоѓаат причини, а ретко кој придонел за подобро утре на сите нас.

Ајде без другари и можам да издржам али без фамилија или бар салам девојка да можам да најдам со која ќе можам да се поврзам и слично, полесно би ми било.
Знам, ама пак ќе ти кажам, за секое тенџере има капаче ;)

Пробав и со една од наши простори тука порасната ама го примила германското во неа и она, пробав со една шпањолка и со една германка и никако не успеав да создадам нешто со нив, премногу себични и самобендисани а ја сум тенок со живци, мада работите ради кои не продолжив со ниту една од нив беше ради тоа што фокусот дури и на 30 години не им беше да градат фамилија, него да шетаат. А истиот проблем го имав и со девојката што ја имав во Македонија, а бевме долга врска.
Така да, не знам, искрено не сум паметен за себе како да размислувам на темава, некогаш ми се враќа, некогаш не нити па можам некој друг да советувам дали да се сели или да седи.
Утре е нов ден,немој сега па и ти да гледаш така црно на работите.
За секое тенџере си има капаче,ти кажав.Пиши пп, ќе се најдеме, ќе се подружиме, може ќе бидне нешто, има тука девојки на твоја возраст што се сами и чекаат.. :)
Јас сум во NRW

Убиени сме сите со негативна енергија.Јас немам више време за тоа,имам време само за напред и никако за назад
Моето напред е мојот народ и мојата држава, каква сака нека е.
Неможам више да бегам од тоа дека сум свртел грб.
Не дека јас сум нешто битен, ама сметам дека сите ние надвор сме како колектив голем фактор.
И сите кренавме раце
И тажно е, нели?

Јас кога мигрирав, не го направив плански или ради тоа што сакав туку беше сплет на околности каде сите замисли што ги имав, ми се срушија и баш у тој момент правев муабет со еден другар колку сакам да фатам негде далеку и никад да не се вратам. Утредента он ми најде и работа и стан и за 2-3 дена ни планирано, ни ништо, со последни пари товарив колата и фатив Германија. Знам кога возев нагоре, возев со солзи на очи и голема мака зошто тој период ми беше екстремно стресен и не ми беше сеедно да си одам од дома ама решив машки да почнам од нула и така направив.
Секој со својата приказна
Ама мило ми е барем што финансиски си се средил.
Тоа што сум трпел и сум поминал ми дава сила и надеж дека можам уште повеќе да истрпам и да поминам.
Тоа што учам од грешките(од било која природа) и успевам ми дава до знаење дека ова е тој пат што јас треба да го чекорам.
Но не во оваа земја

Во Германија ми е полесно да се снаоѓам и да напредувам професионално зошто ценат труд и знаење, почнав со достава на пакети и за кратко време ме префрлија во канцеларија кога ми го видоа ЦВто дека имам искуство во транспорт и планирање. Значи самите го направија, самите ме викнаа, дури ни јазикот не го знаев доволно ама муабетот ми е дека сакаат квалитетен кадар. Пред скоро време го оставив ДХЛ иако имав солидна позиција зошто добив прилика за работа во огромна холандска фирма за транспорт што е многу позната во тој регион и пак е истата песна, труд и квалитет! Ништо друго не ги интересира и гураш само напред. Мене ова ми е многу полесно ми одговара карактерно зошто сакам да работам квалитетно и со многу труд. Заради ова и неможев да се снајдам во Македонија плус мојот карактер што не трпи неправда, политики зад грб и нерадници. Кај и да идев само проблеми си стварав сам на себе со мојот карактер, цело време расправање, цело време натегање за глупости само затоа што сум во право и си ја знам работата. Нити бев платен, нити бев ценет баш напротив, во својата држава, истиот тој како тебе лигуш само на повисока позиција мисли дека си му роб и дека што сака тоа ќе ти каже или зададе за работа.
Сега кога го и поднаучив јазикот, општо ми е полесно во секоја сфера за снаоѓање и ми се свиѓа што моментално во Германија секој систем, све си функционира нормално. До кога не знам ама засега културен шок ми е колку е све функционално и идеш и си вршиш работа без врски, без луѓе без проблем.
Друже,од твојата генерација па нагоре обично сме вредни луѓе и способни за работа,нема збор за тоа

Сепак би го фрлил сето тоа.
Ги фрлам сите пари и се што сум градел за да се вратам
И водев тешки битки во куќа за тоа да биде заедничка одлука и децата да не ни растат тука.
И успеав
Дека доле е лошо,лошо е
Ама доле си е дома
Нема поубаво место од дома

Не би рекол дека не ми е гајле зошто ми е гајле, целата фамилија ми е доле од најблиски и будно пратам све што се дешава ама од друга страна, не гледам што би смениле нешто на индивидуално ниво што би доприлено да биде подобро.
Масовно враќање?
Иначе јас се согласувам дека како индивидуи неможеме многу да направиме
Но дали е одговорот ист ако правиме муабет за колектив?

Проблемот е во 90% од луѓето долу што се останати и што тој систем не им смета и го качуваат скалилото на хаосот што би рекол Литлфингер.
И тоа нема да се смени,состојбата е таа
Децана изгореа , се смени нешто?
Тоа дека на луѓето не им смета, си грешка.На луѓето им сметаат тие што својот образ си го продаваат за една мочана функција.Од такви ултиматуми си патат партиите.
Тоа раководствата си го користат за да си дојдат на власт..
Таа е шемата

Сега пример ако сите дадеме ултиматум за Охридскиот, што ќе прават партиите? Ќе не обвинат сите за создавање меѓуетнички тензии?

Јас тоа сметам дека е проблемот
Што никој не сака да ја отвори таа тема и да ги прати терористите(со нивмите поколенија) таму од каде што дојдоа и така сега си имаат држава,нели..?

Баш ради тоа што пробав од индивидуален аспект, работите што ги нејќам да не ги применувам, јас не успеав да се снајдам во своја држава и на 29 години останав без работа и без пари зошто не сакам да прифатам дека треба да наведнам глава и прифатам да бидам партиски полтрон. Се карав со луѓе на прва што пробаа истото да ми го кажат и дека „така функционира, мораш да прифатиш“, значи не гледам индивудално што можам да снема да биде подобро дури и кога би се вратил, тоа е трула држава, трул систем и трул народ генерално со кои карактерно сум на тотално различна бранова должина.
Многу има такви, не си единствен
Дали повеќе народ значи повеќе можности?

Не гледам решение за ситуацијата во Северно, најискрено, во најмала рака треба да се деси некоја револуција како што никад во историјата на ови е простори не се десила и да идеме генерално сите, цел народ и све живо да запалиме и исколеме што има врска со партискиот систем во Македонија, значи еден крволочен, без милос настан и револуција каде што ни поколение нема да им остане па да почнеме од 0. Само така.
Револуција?
Мислиш да искачаме сите надвор и да кршиме се, да палиме луѓе,дрн-дрн јариња?
Знаеш ли кој го прави тоа..?
Тие што незнаат поинаку

Па нели ти е убаво тука како функционира се, зошто сега да се враќаме на такви сценарија?
Не треба само револуции да правиме,ни треба партија(или реформа во партија) што црно на бело ќе ги приложи интересите на народот?
Што ќе добие апсолутно мнозинство од македонските граѓани и ќе ги прати дотичните во историја..
Зошто револуции, кога може сите да им се посерат на книшките и да речат кој ве ебе , сами ќе си направиме партија(или кој ве ебе вас , нови луѓе да одлучуваат)

Вака, не гледам решение, најбоље би било да не разделат, растурат и ова што го имаме од државата да ни го земат и нека не прават и марсовци ако треба само да имаме систем и некој закон кој ќе биде рамноправен и важечи за сите.
Друже,ако отиде таа држава , заборави и на тоа што сега го имаат како некое си "право"
Следи масовно иселување и бришење на македонскиот идентитет.
Нема друга опција
Ехеее , знаеш колку тоа го чекаат?

Вината веќе реков кај ја гледам и ова доаѓа од перспектива на 31 годишен маж што стварно проба све да направи за да успее и да се снајде во Северна, не знам ради што ама не успеав, дипломиран сум, пробав и со академии да се преквалификувам значи голем период од животот додека студирав и работев за да си платам факултет, самостален сум во Северна од 18 години и работам од тогаш ама нити сум уштедил нешто, ниту сум направил, се школував, купив некоја просечна кола и тоа, животарење, нити сум шетал, ниту сум се луксузирал. Многу ми е криво што морав да си бегам и да барам чаре на 29 години од 0 во друга култура и држава ама тоа е.
Не треба да се правдаш друже , не те обвинува тебе никој.
Штеди , собери некој денар и кога ќе бидеш стабилен ќе си дојдат мислите сами.
Можеби ти ќе можеш некој ден да му пружиш на некој тоа што тебе не ти било пружено ;)
Секако има причина кај тебе , понатака мислам се ќе си дојде ;)

Чекај може х-от и Игорче ќе се уклучат и ќе потврдат исто дека не ни е гајле доволно.. :D

Иначе тоа „Секој нека си праи што сака“ е либерална идеологија, не ми изгледаш ти на таков.. :D

Последно уредено:
Јас сум подолго тука,се исклучив доста време од се, ама мислите ми се доле, ме заболе кур за германската куротресина што пропаѓа.
Ме боли за своите
И затос донесов одлука

Ме боли и за тие што се тука, што се оттуѓени, што им се оттуѓени децата
Што кога ќе отидам на слава или во црква,децата им зборат на германски и не се замараат со говорење на македонски.
Што сите раце кренаа
Што пати нашиот етникум ради тоа што сите си наоѓаат причини, а ретко кој придонел за подобро утре на сите нас.

Знам, ама пак ќе ти кажам, за секое тенџере има капаче ;)

Утре е нов ден,немој сега па и ти да гледаш така црно на работите.
За секое тенџере си има капаче,ти кажав.Пиши пп, ќе се најдеме, ќе се подружиме, може ќе бидне нешто, има тука девојки на твоја возраст што се сами и чекаат.. :)
Јас сум во NRW

Убиени сме сите со негативна енергија.Јас немам више време за тоа,имам време само за напред и никако за назад
Моето напред е мојот народ и мојата држава, каква сака нека е.
Неможам више да бегам од тоа дека сум свртел грб.
Не дека јас сум нешто битен, ама сметам дека сите ние надвор сме како колектив голем фактор.
И сите кренавме раце
И тажно е, нели?

Секој со својата приказна
Ама мило ми е барем што финансиски си се средил.
Тоа што сум трпел и сум поминал ми дава сила и надеж дека можам уште повеќе да истрпам и да поминам.
Тоа што учам од грешките(од било која природа) и успевам ми дава до знаење дека ова е тој пат што јас треба да го чекорам.
Но не во оваа земја

Друже,од твојата генерација па нагоре обично сме вредни луѓе и способни за работа,нема збор за тоа

Сепак би го фрлил сето тоа.
Ги фрлам сите пари и се што сум градел за да се вратам
И водев тешки битки во куќа за тоа да биде заедничка одлука и децата да не ни растат тука.
И успеав
Дека доле е лошо,лошо е
Ама доле си е дома
Нема поубаво место од дома

Масовно враќање?
Иначе јас се согласувам дека како индивидуи неможеме многу да направиме
Но дали е одговорот ист ако правиме муабет за колектив?

И тоа нема да се смени,состојбата е таа
Децана изгореа , се смени нешто?
Тоа дека на луѓето не им смета, си грешка.На луѓето им сметаат тие што својот образ си го продаваат за една мочана функција.Од такви ултиматуми си патат партиите.
Тоа раководствата си го користат за да си дојдат на власт..
Таа е шемата

Сега пример ако сите дадеме ултиматум за Охридскиот, што ќе прават партиите? Ќе не обвинат сите за создавање меѓуетнички тензии?

Јас тоа сметам дека е проблемот
Што никој не сака да ја отвори таа тема и да ги прати терористите(со нивмите поколенија) таму од каде што дојдоа и така сега си имаат држава,нели..?

Многу има такви, не си единствен
Дали повеќе народ значи повеќе можности?

Револуција?
Мислиш да искачаме сите надвор и да кршиме се, да палиме луѓе,дрн-дрн јариња?
Знаеш ли кој го прави тоа..?
Тие што незнаат поинаку

Па нели ти е убаво тука како функционира се, зошто сега да се враќаме на такви сценарија?
Не треба само револуции да правиме,ни треба партија(или реформа во партија) што црно на бело ќе ги приложи интересите на народот?
Што ќе добие апсолутно мнозинство од македонските граѓани и ќе ги прати дотичните во историја..
Зошто револуции, кога може сите да им се посерат на книшките и да речат кој ве ебе , сами ќе си направиме партија(или кој ве ебе вас , нови луѓе да одлучуваат)

Друже,ако отиде таа држава , заборави и на тоа што сега го имаат како некое си "право"
Следи масовно иселување и бришење на македонскиот идентитет.
Нема друга опција
Ехеее , знаеш колку тоа го чекаат?

Не треба да се правдаш друже , не те обвинува тебе никој.
Штеди , собери некој денар и кога ќе бидеш стабилен ќе си дојдат мислите сами.
Можеби ти ќе можеш некој ден да му пружиш на некој тоа што тебе не ти било пружено ;)
Секако има причина кај тебе , понатака мислам се ќе си дојде ;)

Чекај може х-от и Игорче ќе се уклучат и ќе потврдат исто дека не ни е гајле доволно.. :D

Иначе тоа „Секој нека си праи што сака“ е либерална идеологија, не ми изгледаш ти на таков.. :D
Исто ми е гајле за Немачка дали ќе се распадне или не, имам опција кај да се вратам како и да е. Плус доаѓаме од веќе распадната држава така да ова ништо ново нема да ни биде. Проблемот овде ако се распадне ќе биде многу поголем ради дивово племе што го донесоа од блиски исток и тогаш не би сакал моите деца да раснат во таква Немачка, ова е една од причините ради која не би седел овде. Ама ајде, можда ќе им дојде памет и ќе почне нешто да мењаат со дивјациве.

Не те разбирам со ова „си свртел грб“. На кого? На Северна?
Кој ти вика дека си свртел грб?
Пак ќе пишам дека по мене, ова ти е погрешно толкување затоа што и да си бил долу, како ја што бев, нема да си можел со ништо да придонесеш да бидне подобро. Од прост аспект што на најголемиот дел луѓе долу, тоа им одговара да е така дисфункционално, како што е. Не праша некој дали сакаме да го смениме името? Да, гласавме против и што дека? Пак сменија и ова си беше истата песна уназад години во МК. Првпат на избори гласав за Грујо да не падне против дебиливе шаренокуртонски што се накотени на форумов како лебарки и што дека, пак падна. Оттогаш навака пропаѓаме како во буре без дно. Не дека со Грујо беше сјајно ама барем имаше капацитет да разбере дека некои работи не треба да се чепкаат, како името и идентитетот. Не ми се ни збори на оваа тема веќе, стварно немам желба само се пунам со негативна енергија.
Муабетот ми е дека ако мислиш дека си свртел грб и си можел нешто да направиш, еве ја бев долу и се косев со сите разуми и логики и системот и на крај го извлеков дебелиот крај.

„Па нели ти е убаво тука како функционира се, зошто сега да се враќаме на такви сценарија?

Зошто револуции, кога може сите да им се посерат на книшките и да речат кој ве ебе , сами ќе си направиме партија(или кој ве ебе вас , нови луѓе да одлучуваат)“

Не функционира ова, ваков бев, еден куп другари вакви беа, ниту еден не е во Македонија моментално, сите сме иселени. Од друштво од 8 машки, двајца останаа затоа што работат ИТ од дома.
Нема културен, системски начин на кој ќе се реши корупцијата и трулоста во Северна, за жал само радикални решенија можат да имаат резутлат затоа што пак ќе ти кажам, за најголем дел луѓето долу, ТОА Е НОРМАЛНО. Остај го форумов каде сме се собрале еден куп понормални луѓе и носталгичарии по нешто па си прикажуваме убави работи и енергија и мислиш така е и во реалноста во Северна, жив ќе те изедат позади грб и политики.
Еве ти го Димче, се прикажува како трета опција и зборува многу работи што секој македонец што сака да ги чуе, така? Ај сега разгледај му малце позадина и во што се има учествувано. За таков да гласам, таков хипокрит да подржам?
Премногу е лесно да го компримитираш народот долу, дали со пари, дали со функција затоа и никад нема да можеме на легален начин, да смениме нешто.

Иначе за тоа се согласувам, чим си фамилијарен човек, снајден со деца и како иде работава, најискрено можда и најбоље ќе ти биде да се вратиш во Македонија и децата да не ти раснат со арапи и тврдокорни муслимани и црнци што не знаеш утре што ќе им направат. Или па да ти донесе ќерка црнец дечко или муслиманин и да треба прифатиш дека тоа е нормално. Боље терај скромен живот и на свое него такво нешто, бар по мене.

Не се замарам ја многу со други, сакам да дискутирам и да се дружам ама не сум тип што ќе наметнува ставови и мислење, затоа викам, кој како сака нека тера пошто немам енергија да се расправам. Иначе далеку од либерален сум.
Ја искрено тука во Германија се гледам макс уште 1 година пред да одлучам дали ќе се вратам или не, до тогаш кулирам, тргам пари на страна и гледам што повеќе да научам и напредувам на работа пошто ми е таква работа каде што ова искуство што сега го стекнувам, ќе ми донесе многу за во иднина и за во други фирми кога ќе преговарам.

Здраво луѓе
Еве @HoT iCe индиректно на некој начин го спомна тоа и сакам да знам какво размислување имаат тие што се иселени.. не е битно од кога се

Јас ќе напишам во продолжение некои работи кои можеби на поголемиот дел нема да им се допаднат..

Горе-доле ги знам причините зошто не би се вратиле.. мене ме интересира друго,што треба за да се вратите?
Дали нашиот личен интерес е на исто рамниште со личниот интерес на тие што цело време се зборени?
Што има ние да му ја мислиме,нека дишат они загаден воздух,нека ги тепаат, нека им го перат паметот..
Ние битно ќе си седиме безбедно низ светот,заштитени од правата на тие што на х начини допринесоа за нашата мала земја да биде во оваа состојба
Дали ние како иселеници нешто ќе направиме за моменталната состојба на нашиот народ и нашата матична држава,или само ќе го свртиме грбот,секој со своите причини?

Дали треба да се бара кај кој е вината,или треба да се бараат решенија без разлика на тоа кој е виновен?

Кој да ги реши работите, ако сите сакаат да си заминат и никој нејќе да се врати?
КОЈ?
Kratko i jasno,
Neka gi reshat rabotite tie shto gi doterale do tamu.
Togas ce prajme muabet za ponatamu

Исто ми е гајле за Немачка дали ќе се распадне или не, имам опција кај да се вратам како и да е. Плус доаѓаме од веќе распадната држава така да ова ништо ново нема да ни биде. Проблемот овде ако се распадне ќе биде многу поголем ради дивово племе што го донесоа од блиски исток и тогаш не би сакал моите деца да раснат во таква Немачка, ова е една од причините ради која не би седел овде. Ама ајде, можда ќе им дојде памет и ќе почне нешто да мењаат со дивјациве.
Многу нормално,кој сака со нив да живее

Не те разбирам со ова „си свртел грб“. На кого? На Северна?
На сам себе
Не тој човек што се откажа и си замина.
Мислам дека ми ја разбираш поентата..

Кој ти вика дека си свртел грб?
Па никој конкретно
Пак ќе пишам дека по мене, ова ти е погрешно толкување затоа што и да си бил долу, како ја што бев, нема да си можел со ништо да придонесеш да бидне подобро.
Збориме за колективно , не јас,ти Итн..
Не дека јас мислам дека сум фактор некој,затоа кажав колективно сме фактор

Од прост аспект што на најголемиот дел луѓе долу, тоа им одговара да е така дисфункционално, како што е. Не праша некој дали сакаме да го смениме името?
Да, гласавме против и што дека? Пак сменија и ова си беше истата песна уназад години во МК.
Јас несакам за назад да праам муабет,знаеш колку пати се праени тие муабети
Знаеш како почнуваат и како се завршуваат..

Првпат на избори гласав за Грујо да не падне против дебиливе шаренокуртонски што се накотени на форумов како лебарки и што дека, пак падна.
Тури му кур на него жити се
Делумно си во право, ама несакам да почнам за тој човек да правам муабет
Се виде он на дело со неговите методи

Оттогаш навака пропаѓаме како во буре без дно.
Ние тонеме друже уште од кога не „ослободија“ од турците
Само не лажат,вака е подобро,така е подобро..
Од многу одамна сме во ваква позиција

Нека не ве лажат кимунистите со Југославија, ги мава носталгија за маршалот

Не дека со Грујо беше сјајно ама барем имаше капацитет да разбере дека некои работи не треба да се чепкаат, како името и идентитетот. Не ми се ни збори на оваа тема веќе, стварно немам желба само се пунам со негативна енергија.
Муабетот ми е дека ако мислиш дека си свртел грб и си можел нешто да направиш, еве ја бев долу и се косев со сите разуми и логики и системот и на крај го извлеков дебелиот крај.
Не напротив , јас сум друже небитен како поединец , не ми беше тоа целта

„Па нели ти е убаво тука како функционира се, зошто сега да се враќаме на такви сценарија?

Зошто револуции, кога може сите да им се посерат на книшките и да речат кој ве ебе , сами ќе си направиме партија(или кој ве ебе вас , нови луѓе да одлучуваат)“

Не функционира ова, ваков бев, еден куп другари вакви беа, ниту еден не е во Македонија моментално, сите сме иселени. Од друштво од 8 машки, двајца останаа затоа што работат ИТ од дома.
Нема културен, системски начин на кој ќе се реши корупцијата и трулоста во Северна, за жал само радикални решенија можат да имаат резутлат затоа што пак ќе ти кажам, за најголем дел луѓето долу, ТОА Е НОРМАЛНО. Остај го форумов каде сме се собрале еден куп понормални луѓе и носталгичарии по нешто па си прикажуваме убави работи и енергија и мислиш така е и во реалноста во Северна, жив ќе те изедат позади грб и политики.
Не,напротив
Јас сум свесен за состојбата и каков кадар е останат доле.
Зошто иначе би го пишувал сето ова?

Еве ти го Димче, се прикажува како трета опција и зборува многу работи што секој македонец што сака да ги чуе, така? Ај сега разгледај му малце позадина и во што се има учествувано. За таков да гласам, таков хипокрит да подржам?
Остај,жити се, да не се пуштат комунистите по темава..

Премногу е лесно да го компримитираш народот долу, дали со пари, дали со функција затоа и никад нема да можеме на легален начин, да смениме нешто.
Тоа е точно, јас не ја негирам состојбата.
Се осеќам како да мислиш дека јас сум тотално исклучен од се што се случува
Остај ги нив доле
Ако на нив се потпирсме,ориде се јабана
Има голем дел што се незадоволни

Иначе за тоа се согласувам, чим си фамилијарен човек, снајден со деца и како иде работава, најискрено можда и најбоље ќе ти биде да се вратиш во Македонија и децата да не ти раснат со арапи и тврдокорни муслимани и црнци што не знаеш утре што ќе им направат. Или па да ти донесе ќерка црнец дечко или муслиманин и да треба прифатиш дека тоа е нормално. Боље терај скромен живот и на свое него такво нешто, бар по мене.

Не се замарам ја многу со други, сакам да дискутирам и да се дружам ама не сум тип што ќе наметнува ставови и мислење, затоа викам, кој како сака нека тера пошто немам енергија да се расправам. Иначе далеку од либерален сум.
И јас ја изгубив енергијата, ама со тек на време се врати

Па тоа е такво размислување, затоа ти кажав.
Без разлика како го употребуваш.
(за либералната идеологија,да не се збуниш)

Ја искрено тука во Германија се гледам макс уште 1 година пред да одлучам дали ќе се вратам или не, до тогаш кулирам, тргам пари на страна и гледам што повеќе да научам и напредувам на работа пошто ми е таква работа каде што ова искуство што сега го стекнувам, ќе ми донесе многу за во иднина и за во други фирми кога ќе преговарам.
Супер,ти дадов мое мислење,продолжи така.
Автоматски споено мислење:

Kratko i jasno,
Neka gi reshat rabotite tie shto gi doterale do tamu.
Togas ce prajme muabet za ponatamu
Кој да ги реши?
Нели глеаш дека пет пари не им вреди кадарот и дека грам памет немаат..?
Од слеп чоек очи бараш..?
Како тоа они да го сменат ?

Само празна утеха е тоа, да се чека..
Сам знаеш..

Иначе без разлика на ставот мило ми е што барем се интересирате за ова..

Кој да ги реши?
Нели глеаш дека пет пари не им вреди кадарот и дека грам памет немаат..?
Од слеп чоек очи бараш..?
Како тоа они да го сменат ?

Само празна утеха е тоа, да се чека..
Сам знаеш..

Иначе без разлика на ставот мило ми е што барем се интересирате за ова..
Da be prijatele na nekogo shto mnogu odamna probuval nesto da postigni i krenal raze od seta taa togashna korupcija i mafija i mu ja ebale mladosta ti sega cekash
da ja Upraat dupkata bez dno ?
Ne be prijatele otide toj voz i ne zameruvaj ama dovolno zhrtva sme prinesile. sega ti teraj ako mislish deka si sposoben a nie ostanatite ce te poddrzhime koga ce treba!

Samo ot toa shto go gledam poslednive godini pogotovo posle koronata. Ode brzi voz, sega mozhat da ni pozavidat Kolumbijcine

Da be prijatele na nekogo shto mnogu odamna probuval nesto da postigni i krenal raze od seta taa togashna korupcija i mafija i mu ja ebale mladosta ti sega cekash
da ja Upraat dupkata bez dno ?
Ne be prijatele otide toj voz i ne zameruvaj ama dovolno zhrtva sme prinesile. sega ti teraj ako mislish deka si sposoben a nie ostanatite ce te poddrzhime koga ce treba!

Samo ot toa shto go gledam poslednive godini pogotovo posle koronata. Ode brzi voz, sega mozhat da ni pozavidat Kolumbijcine
Моето мислење е дека доста квалитетен кадар е отиден..
И од тие луѓе очекувам јас , не од некој друг да бидам искрен
Другите видовме што можат да направат
Пример е Јовева

Тешка е оваа тема пријател,далеку од замерување.

Македонија била 5 века под турско и уште тогаш богатите христијани биле нарекувани "чорбаџии" што во османското царство било воен чин.

Чорбаџиите во тоа време биле опортунисти и со бенефиции од турците и не им е било грижа да го подобрат статусот на своите сонародници.

Ден денес ништо не е сменето, така да ако чекаш ти од нашите јаничари да потегнат нешто, мислам дека си многу јалнаш и џабе чекаш датум.

Македонија била 5 века под турско и уште тогаш богатите христијани биле нарекувани "чорбаџии" што во османското царство било воен чин.

Чорбаџиите во тоа време биле опортунисти и со бенефиции од турците и не им е било грижа да го подобрат статусот на своите сонародници.

Ден денес ништо не е сменето, така да ако чекаш ти од нашите јаничари да потегнат нешто, мислам дека си многу јалнаш и џабе чекаш датум.
Ne e do cekanjeto tuku do drzhavata. Mozham barem 5 primeri da ti navedam kade nashi lujge se vratile investirale kup pari i na krajot i bez pari i pak nazad od kade shto doshle!
Ednostavo drzhavata ni e poslednoto bunishte na planetava.

Здраво луѓе

КОЈ?

Mislam deka povrzuvas dve raboti koi po sebe se razlicni. Ednata e licnata sfera a drugata maticnata drzava.

Mnogu se retki tie lugje koi se odselile i se odkazale od maticnata drzaa Makedonija. Sekoj ima individualni pricini zaradi koi si odbral mesto za zivot, dali nadvor od Makedonija pa i dali seuste zivee vo Makedonija. Denes e mnogu polesno da odberes kade zivees.

E sega, sekoj treba da se prasa od koi pricini se odselil i dali tie pricini seuste se prisutni vo Makedonija? Primer egzistencijalni prasanja. Oti da ne se vrati na primer ako sobral pari da gi vlozi i da zivee od toa? Od druga strana imas previsoki ocekuvanja od toa sto ke se desi, koga ke se vratat iselenicite. Deka tie, posebno kako poedinci, mozat da gi resat problemite vo Makedonija.

Problemite se poznati so decenii i se vlosuvaat. Korupcija, nefunkcionalen sistem, partiska drzava, nemanje pravna drzava, etnicki problemi, itn. Problemot e do elitite vo Makedonija, politicari, partii, oligarsi, visoki sudii, visoki drzavni sluzbenici, koi ne si ja vrsat rabotata za dobroto na drzavata i lugjeto tuku za licnoto ili partiskoto dobro.

Inace i da ziveeme nadvor od Makedonija moze vo toj krug da pravime nesto, vo ogranicena mera sekako. Pocnuvakji doma, da gi ucime decata Makedonski, da im gi preneseme nasite obicai, da gi ucime Makedonskata istorija nadvor od site manipulacii sto se pravat i pravea vo minato vo samata Republika Makedonija. Da gi ucime da ne bidat partiski sledbenici i so svoja glava da mislat za sve sto se raboti vo Makedonija. Da se druzime megjusebe, da se organizirame vo zdruzenija, klubovi i crkovni opstini. Ima mnogu moznosti. Pa koj znae, mozebi nasite deca ke resat da se vratat. Migracijata na lugjeto nikogas ne zastanuva ni vo idnina nema.

Makedoncite opstojuvale i bez svoja drzava zatoa mislam pobitno e site Makedonci, bez ogled kade ziveat, da ja zadrzat Makedonskata svest da gi znat korenite svoi, bez ogled dali ziveat vo Makedonija, Evropa, Amerika ili Avstralija. A za drzavata ne znam, smetam deka e do tolku rasipana sto od vnatre nema sili da kinisa na prav pat. Em sto mnogu narod se odseli, sposoben narod, em sto drzavata e vo racete na korumpiranite eliti, politicki partii od koi nema spas. Zabetoniram e toj duopol. Smetam deka niz svetot ima dovolno sposobni Makedonci koi bi mozele mnogu dobro da ja vodat drzavata ama nema nacin kako da dojdat do takva moznost.

Inace, niz vekovite emigracijata (Makedonskata) imala i ima vazna uloga zatoa toa do nekade e nasata sudbina. Problemot e sto maticnata drzava ja gubime odnosno e obezlicuvame namesto da bide (funkcionalna) maticna drzava na Makedonskiot narod taa e sve, samo toa ne.

I za na kraj integracija i asimilacija se dve razlicni raboti. Makedonci mozat da ziveat nadovr od Makedonija i da se dobro integrirani vo tie drzavi i pak da si bidat Makedonci. Nikoj ne ne tera da se asimilirame.

Последно уредено:
Mislam deka povrzuvas dve raboti koi po sebe se razlicni. Ednata e licnata sfera a drugata maticnata drzava.

Mnogu se retki tie lugje koi se odselile i se odkazale od maticnata drzaa Makedonija. Sekoj ima individualni pricini zaradi koi si odbral mesto za zivot, dali nadvor od Makedonija pa i dali seuste zivee vo Makedonija. Denes e mnogu polesno da odberes kade zivees.

E sega, sekoj treba da se prasa od koi pricini se odselil i dali tie pricini seuste se prisutni vo Makedonija? Primer egzistencijalni prasanja. Oti da ne se vrati na primer ako sobral pari da gi vlozi i da zivee od toa? Od druga strana imas previsoki ocekuvanja od toa sto ke se desi, koga ke se vratat iselenicite. Deka tie, posebno kako poedinci, mozat da gi resat problemite vo Makedonija.

Problemite se poznati so decenii i se vlosuvaat. Korupcija, nefunkcionalen sistem, partiska drzava, nemanje pravna drzava, etnicki problemi, itn. Problemot e do elitite vo Makedonija, politicari, partii, oligarsi, visoki sudii, visoki drzavni sluzbenici, koi ne si ja vrsat rabotata za dobroto na drzavata i lugjeto tuku za licnoto ili partiskoto dobro.

Inace i da ziveeme nadvor od Makedonija moze vo toj krug da pravime nesto, vo ogranicena mera sekako. Pocnuvakji doma, da gi ucime decata Makedonski, da im gi preneseme nasite obicai, da gi ucime Makedonskata istorija nadvor od site manipulacii sto se pravat i pravea vo minato vo samata Republika Makedonija. Da gi ucime da ne bidat partiski sledbenici i so svoja glava da mislat za sve sto se raboti vo Makedonija. Da se druzime megjusebe, da se organizirame vo zdruzenija, klubovi i crkovni opstini. Ima mnogu moznosti. Pa koj znae, mozebi nasite deca ke resat da se vratat. Migracijata na lugjeto nikogas ne zastanuva ni vo idnina nema.

Makedoncite opstojuvale i bez svoja drzava zatoa mislam pobitno e site Makedonci, bez ogled kade ziveat, da ja zadrzat Makedonskata svest da gi znat korenite svoi, bez ogled dali ziveat vo Makedonija, Evropa, Amerika ili Avstralija. A za drzavata ne znam, smetam deka e do tolku rasipana sto od vnatre nema sili da kinisa na prav pat. Em sto mnogu narod se odseli, sposoben narod, em sto drzavata e vo racete na korumpiranite eliti, politicki partii od koi nema spas. Zabetoniram e toj duopol. Smetam deka niz svetot ima dovolno sposobni Makedonci koi bi mozele mnogu dobro da ja vodat drzavata ama nema nacin kako da dojdat do takva moznost.

Inace, niz vekovite emigracijata (Makedonskata) imala i ima vazna uloga zatoa toa do nekade e nasata sudbina. Problemot e sto maticnata drzava ja gubime odnosno e obezlicuvame namesto da bide (funkcionalna) maticna drzava na Makedonskiot narod taa e sve, samo toa ne.

I za na kraj integracija i asimilacija se dve razlicni raboti. Makedonci mozat da ziveat nadovr od Makedonija i da se dobro integrirani vo tie drzavi i pak da si bidat Makedonci. Nikoj ne ne tera da se asimilirame.
Tochno toa go mislev samo me mrzeshe da mu pishuvam!
Bravo

Ако забележа, ги потенцирав маките на народот.

На крај на денот гледаме само трагедии, црнила.. и за жал тоа не се подобрува, тонат у дупка.
Тонат тие што ни се блиски,сакани..
Не му е на никој сеедно, така да тешко дека тоа се две различни работи..

Mnogu se retki tie lugje koi se odselile i se odkazale od maticnata drzaa Makedonija.
Sekoj ima individualni pricini zaradi koi si odbral mesto za zivot, dali nadvor i Makedonija pa i dali seuste zivee vo Makedonija. Denes e mnogu polesno da odberes kade zivees.

Проблемите ги знаеме
Истите прашања ќе ти ги поставам и на тебе, што ако нема подобрување, што ако само се празни државата и на крај ја поделат?
Дали е таква ситуацијата денес или јас измислувам?

Inace i da ziveeme nadvor od Makedonija moze vo toj krug da pravime nesto, vo ogranicena mera sekako. Pocnuvakji doma, da gi ucime decata Makedonski, da im gi preneseme nasite obicai, da gi ucime Makedonskata istorija nadvor od site manipulacii sto se pravat i pravea vo minato vo samata Republika Makedonija. Da gi ucime da ne bidat partiski sledbenici i so svoja glava da mislam za sve sto se rabotvo Makedonija. Da se druzime megjusebe, da se organizirame vo zdruzenija, klubovi i crkovni opstini. Ima mnogu moznosti. Pa koj znae, mozebi nasite deca ke resat da se vratat. Migracijata na lugjeto nikogas ne zastanuva ni vo idnina.
Супер е ова,не викам не
Само реалноста е дека сме далеку од тоа „можеби нашите деца“ .
Не сакаат да се вратат, немаат никаква желба за тоа, асимилирани се во општеството во кое живеат и се прилагодени на друг менталитет.
Дијаспората има многу мал придонес во моменталнава ситуација.
Соработката е мизерна

Makedoncite opstojuvale i bez svoja drzava zatoa mislam pobitno e site Makedonci, bez ogled kade ziveat, da ja zadrzat Makedonskata svest da gi znat korenite svoi, bez ogled dali ziveat vo Makedonija, Evropa, Amerika ili Avstralija.
Сето тоа постепено ќе се изгуби ако се продолжи со ова темпо,голем дел од децата се отуѓени , немаат интерес.
(Со исклучок на Австралија можеби,но и не сум и за таму сигурен)

A za drzavata ne znam, smetam deka e do tolku rasipana sto od vnatre nema sili da kinisa na prav pat. Em sto mnogu narod se odseli, sposoben narod, em sto drzavata e vo racete na korumpiranite eliti, politicki partii od koi nema spas. Zabetoniram e toj duopol. Smetam deka niz svetot ima dovolno sposobni Makedonci koi bi mozele mnogu dobro da ja vodat drzavata ama nema nacin kako da dojdat do takva moznost.
Нема начин?
Како ти тоа го знаеш?
Мислиш дека колективно неможе ништо да се направи?
Како тие партии да се пратат во историја кога нема кој да им се спротистави?

Тие што се кадарни знаат дека состојбата на оваа држава се решава во 3 мандата.. еве од економска гледна точка
Како поминува времето, таа бројка ќе се зголемува и ќе биде се потешко и потешко

Значи на тацна никој нема да ги даде решенијата, ти и другарчево што пиша погоре сте свесни за тоа и наједноставно е да се покаже со прстот.

Супер, мило ми е што си свесен за тоа.
Како тоа да се подобри?
Со непродуктивност,кревање раце и покажување со прсти кон проблемите и кој ги направил?
Па секој го може тоа Игорче, најлесно е да се каже кој е виновен.
Што нудат заедниците во Германија за тоа да се подобри?
Односот е катастрофален од двете страни, не сакам јас да мислите дека топката се префрла на едната страна..

Никој не кажа поинаку, не ни знам како дојде до тој заклучок дека нешто друго е потенцирано?
Црковните заедници покажуваат дека не се обрнува внимание на децата во однос на јазик,култура итн..
Ако ти мислиш дека тоа не е така, купи си кафенце следна прилика и набљудувај од страна..
Голем дел незнаат кирилица..
Колку македонски школи има во Германија? Дали треба ова да се одговори воопшто?
Овие работи се кажуваат бидејќи се воочени, не дека јас тука нешто измислувам.

Еве на роднини наши,децата им говорат на германски дома.
Они се еден пример од многуте
Кога ги пашав „Зошто ова сте го дозволиле“, ја наведнаа главата.
Други можат да ти кажат, „глеј си работа“

„Секој нека си праи што сака“ е многу погрешно размислување
Ако некој ти е драг,близок и го почитуваш ќе му кажеш во лице и нема да ќутиш, а не „Секој да си прави што сака“
Ако се навреди, негов проблем.

Ама јас стојам на тоа дека убавиот збор железни врати отвара

Нејсе Игорче, треба свеста на дијаспората да се разбуди и самите ние да очекуваме повеќе, бидејќи кај нас се можностите

Последно уредено:
Ако забележа, ги потенцирав маките на народот.

На крај на денот гледаме само трагедии, црнила.. и за жал тоа не се подобрува, тонат у дупка.
Тонат тие што ни се блиски,сакани..
Не му е на никој сеедно, така да тешко дека тоа се две различни работи..

Проблемите ги знаеме
Истите прашања ќе ти ги поставам и на тебе, што ако нема подобрување, што ако само се празни државата и на крај ја поделат?
Дали е таква ситуацијата денес или јас измислувам?

Супер е ова,не викам не
Само реалноста е дека сме далеку од тоа „можеби нашите деца“ .
Не сакаат да се вратат, немаат никаква желба за тоа, асимилирани се во општеството во кое живеат и се прилагодени на друг менталитет.
Дијаспората има многу мал придонес во моменталнава ситуација.
Соработката е мизерна

Сето тоа постепено ќе се изгуби ако се продолжи со ова темпо,голем дел од децата се отуѓени , немаат интерес.
(Со исклучок на Австралија можеби,но и не сум и за таму сигурен)

Нема начин?
Како ти тоа го знаеш?
Мислиш дека колективно неможе ништо да се направи?
Како тие партии да се пратат во историја кога нема кој да им се спротистави?

Тие што се кадарни знаат дека состојбата на оваа држава се решава во 3 мандата.. еве од економска гледна точка
Како поминува времето, таа бројка ќе се зголемува и ќе биде се потешко и потешко

Значи на тацна никој нема да ги даде решенијата, ти и другарчево што пиша погоре сте свесни за тоа и наједноставно е да се покаже со прстот.

Супер, мило ми е што си свесен за тоа.
Како тоа да се подобри?
Со непродуктивност,кревање раце и покажување со прсти кон проблемите и кој ги направил?
Па секој го може тоа Игорче, најлесно е да се каже кој е виновен.
Што нудат заедниците во Германија за тоа да се подобри?
Односот е катастрофален од двете страни, не сакам јас да мислите дека топката се префрла на едната страна..

Никој не кажа поинаку, не ни знам како дојде до тој заклучок дека нешто друго е потенцирано?
Црковните заедници покажуваат дека не се обрнува внимание на децата во однос на јазик,култура итн..
Ако ти мислиш дека тоа не е така, купи си кафенце следна прилика и набљудувај од страна..
Голем дел незнаат кирилица..
Колку македонски школи има во Германија? Дали треба ова да се одговори воопшто?
Овие работи се кажуваат бидејќи се воочени, не дека јас тука нешто измислувам.

Еве на роднини наши,децата им говорат на германски дома.
Они се еден пример од многуте
Кога ги пашав „Зошто ова сте го дозволиле“, ја наведнаа главата.
Други можат да ти кажат, „глеј си работа“

„Секој нека си праи што сака“ е многу погрешно размислување
Ако некој ти е драг,близок и го почитуваш ќе му кажеш во лице и нема да ќутиш, а не „Секој да си прави што сака“
Ако се навреди, негов проблем.

Ама јас стојам на тоа дека убавиот збор железни врати отвара

Нејсе Игорче, треба свеста на дијаспората да се разбуди и самите ние да очекуваме повеќе, бидејќи кај нас се можностите

Problemot e mnogu slozen nema ija resenie za toa. Mozebi idei ama ne se realni taka da zelbata e edno realnosta drugo.

@vouager mislam ubo kaza. Najprvin lugjeto koi trajno ziveat vo Makedonija treba da se svesni na problemite a i spremni, da gi resat. Ja kako sto imam pecatok, lugjeto vo Makedonija go prifatija nenormalnoto kako novata realnost i ne ni pokusavaat da smenat nesto. Izbegnuvam vo Makedonija mnogu da zboruvam za problemite na drzavata oti znaes sto vrakjaat dvajca od trojca? Ili deka sme daleku pa vrska nemame sto se desava, ili lesno deka ni e od nadvor da kazuvame i da mudrime ili pa najlosite komunjarite da gi recam, deka site sme zaostanaa prosjaci i voedno vmrovci. Ostaj tie raboti. Jasno ti e i tebe ako si so godini nadvor.

Znaes kako, narodot vo prosek ne gleda ni nadez da smeni nesto pa ili se resava da si odi nadvor ili se vklopuva vo sistemot i gleda sto moze da izvlece od nego i so toa samo go prodolzuva problemot. Do vcera koga ednite ne bea na vlast plukaa po drugite za odreden problem a koga ke se smeni vlasta gi branat za ista rabota. Kako ja i ti koga se vrakame mozebi ovde da pomogneme? Ke ne goltne sistemot. Del od problemite ne si ni od vlasta tuku prakticni se desavaat sekoj den. Vidi go samo dzubreto na sekade. Koj go frla? Pa lugjeto. Mito i korupcija pocnuvat od nisko nivo, dali vo institucii, dali vo bolnica, dali na sud. Toa e edna golema celina mislam deka takov sistem ne moze da nastani ili barem da trae so decenii ako samiot narod ne go tolerira. Lugjeto ti ne mozes da gi smenis.

I mene mi e zal za moite ama gledam, deka del od niv ucestvuva vo igrata. Ne veruvam deka drzavata nekoj ke ja zema posto i Albancite go imat istiot problem so odseluvanje, natalitetot im dava prednost i mozebi sto polesno go toleriraat basibozukot koi i samite go pravat.

Izvini ne mozam del po del da te citiram samo da ti kazam za na kraj mentalitetot koj e. Sive godini unazad ako se sekjavas, lugjeto vikaa da vlezeme vo EU i NATO pa ke se sredi drzavata. (=drug ke ni ja sredi). Pogresen pristap. Prvo samite treba da ja sredime, prvo radi nas ili tie sto ziveat tuka od licna korist, pa posle clenstvata se nagrada. Taka da nie sme uceni nekoj od nadvor da ni kazuva, da ne sreduva, poslusnosta se gleda vo vladata koja ceka na ambasadi, ne znam, mentalitetot mnogu tesko se menuva.

I jas go mislam istoto, ednostavno ludiloto vo Severna sto se deshava momentalno e prifateno kako normalno i ako se vrakjas so namera deka nesto ke se smeni ili ti ke smenis pocnuvajki od sebe, mislam samo deka uste povekje kje te razocara i kje si vikas koj kur barav da se vratam. Niti mozes da smenis nesto, niti ke se smeni nisto, ke prodolzuvame da si toneme vo bureto bez dno i toa e.
Ako se vrakjas od familijarni pricini, potpolno razbiram ili nemozes da se naviknes na ovaa kultura ovde i toa razbiram. Ama deka nesto ke bide bolje i ti ke vlijaes na toa, epten nezrelo razmisluvanje ama ako vekje si dolgo vreme nadvor od Severna i mozam da razberam zosto taka mislis, koga gledas se okolu tebe kolku e funkcionalno i mislis istoto moze da se replicira i dole, a toa e nevozmozno.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom