Станови во Скопје, совети за купување.

• Креатор на темата Креатор на темата StarDrom
  • Време на започнување Време на започнување
И принтањето пара за време на корона и принтањето сега што се прави за производство на оружје и поскапената цена на ресурсите заради санкциите према Русија. Многу фактори влијаат за инфлацијата.
Автоматски споено мислење:

Мене лично многу ми се смешни овие мочковциве од вмро-сдс-учк кога ќе искочат на пресс како правеле напори да ги намалат цените де во маркетите, де на становите...и народов голта, верува.

a sto da pravat? mozes ti da mu objasnes na random posetitel eve na temata nesto?

ti vika vidi u viena kako bilo... ili 50% profit pravele, ili u sveti nikole kolku kostala gradbata...

abe alo, zemja bez izlez na more sme. nisto od materijali ne proizveduvame osven cement i cigli, duri i gips kartonot pravo za izvoz e... sve uvezuvas od kina ili eu, nemas rabotnici, uvezuvame turci da rabotat i inestiraat sto si nosat duri i zelezo i cement od turska, cesto plakas slicna cena kako vo eu so poveke cekanje za ponekvalitetna rabota ama ovie imale 50% marza.... pa kolku treba da imas da investiras u takov biznis u mkd? vo australia e 30% (builders margin) so sreden sistem, odlicna bankarska podrska, i sto ti ne... ama dzabe zborime 200 strani se napisaa i kaj i da e ke padne cenata... ako ne ovaa slednata godina :toe:

И принтањето пара за време на корона и принтањето сега што се прави за производство на оружје и поскапената цена на ресурсите заради санкциите према Русија. Многу фактори влијаат за инфлацијата.

Мене лично многу ми се смешни овие мочковциве од вмро-сдс-учк кога ќе искочат на пресс како правеле напори да ги намалат цените де во маркетите, де на становите...и народов голта, верува.
Мислев сам сум со истото размислување, добро е имало и други.. 95% од луѓето не знаат зошто има инфлација..

И ја сум на став дека цените на становите во моментов го доживуваат својот пик и повеќе не се продаваат по овие цени. А ако не се продаваат и стојат на огласи така, за да се продадат се знае кој е чекорот...

Super. Znaci glaven efekt ke ima deka kiriite ke poskapat.

Како ќе поскапат ако на младите им бидат дадени кредити со помала камата ? Нема да плаќаат кирии туку ќе исплаќаат свој стан. Иако мислам нема ништо од ова да биде, само го копираат Вучиќ и он вака ги лаже младите кога ќе му загусти ситуацијата

Ne samo kiriite tuku I kvadratot ke poskapi. Sekogas koga ima vbrizguvanje dopolnitelni pari kako krediti ili subvencii doaga do zgolemuvanje na cenata.
Dobar primer za ova bea subvenciite za velosipedi. Koga pocnaa da se delat subvencii od 3000 denari za velosipedi, prodavacite velosipedot sto prvicno kostal 6000 odma mu ja kacija cenata na 9000.
Ali ovie prikaski se samo dnevnopoliticka propaganda na vmro-sds-uçk da se zamajuva rajata, zosto nema nacin da se sprovede vo realnosta vakvata zamisla na doajenot na tresenje prazna slama trajko slaveski.

Да појаснам само, ова ќе важи за ПРВО купување стан и ќе се гледа (веројатно) изложеноста во фамилија (пример маж-жена). Да речеме дека јас сега со жена ми сакам да купам стан зашо немаме каде да живееме, е за овие клиенти ќе има олеснети услови за кредитирање, а ако веќе имаме стан и сакаме уште еден тогаш нема да има олеснети услови за кредитирање.

Само доколку престане војната во Украина и се нормализира светов, цената на квадратот, кириите, златото, бурекот, берберот, кафето, па и нашите плати ќе престанат да растат.

Како тргнала работава тешко тоа да се деси во блиска иднина.

Само доколку престане војната во Украина и се нормализира светов, цената на квадратот, кириите, златото, бурекот, берберот, кафето, па и нашите плати ќе престанат да растат.

Како тргнала работава тешко тоа да се деси во блиска иднина.

Историски гледано, цената никогаш нема да престанe на расне. Може само растот да забави, ама има само еден правец, нагоре.

Последно уредено:
Како би натерал некој да продаде стан за поефтино што го купил? Никако
Пре би го чувал станот него ли да го дадам така. Ептен ако е за живот па да го продавам.

Затоа мислам дека никогаш нема да паднат, па какви сака мерки нека има. Само може да стагнира.

Требаше да се интервенира порано, да се ублажи растот. Веќе кога пораснаа, касно е.

Пре би го чувал станот него ли да го дадам така. Ептен ако е за живот па да го продавам.

Затоа мислам дека никогаш нема да паднат, па какви сака мерки нека има. Само може да стагнира.

Требаше да се интервенира порано, да се ублажи растот. Веќе кога пораснаа, касно е.

Единствено ако ги даночат прогресивно со висока ставка за секој 2,3,4 стан или неиздаден ако ти стои така празен. Да ја сведеш сопственоста на становите единствено како за домување, не за инвестиции и сл. Ама кај нас нема такво расположение кај политичките елити и тешко да има во иднина, пазарот сам ќе си направи корекции кога ќе останат само пензионери во државата.

Од мојата генерација средно и факултет 70-80% се веќе во странство, така да правете математика

Единствено ако ги даночат прогресивно со висока ставка за секој 2,3,4 стан или неиздаден ако ти стои така празен. Да ја сведеш сопственоста на становите единствено како за домување, не за инвестиции и сл. Ама кај нас нема такво расположение кај политичките елити и тешко да има во иднина, пазарот сам ќе си направи корекции кога ќе останат само пензионери во државата.

Од мојата генерација средно и факултет 70-80% се веќе во странство, така да правете математика
Ke si dojdat nepalci i slicni, nemoj da mislis deka nema da se desi toa. Mesto ke gi prodavaat ke gi rentaat, pak ke bidat vo kjar.

А што е лошо ако становите се за инвестиција и се издаваат? Баш тоа е добро, кириите ќе останат ниски. Ако нема станови за издавање кириите ќе одат до небо, па после кириите ќе ви бидат скапи. Оф леле мајко ќе биде.
МК има меѓу најниските стапки на станови како инвестиција во Европа. Во Швајцарија и Германија 50-60 посто од становите се под кирија. Во Скопје не знам точно ама претпоставувам помалку од 10 посто.

Vo situacija na kriza, ili nekakov babl, lugjeto prodavaat i nedvizini i cenata tone. No da cekas takvo neso za da kupis 1 stan e glupost.

А што е лошо ако становите се за инвестиција и се издаваат? Баш тоа е добро, кириите ќе останат ниски. Ако нема станови за издавање кириите ќе одат до небо, па после кириите ќе ви бидат скапи. Оф леле мајко ќе биде.
МК има меѓу најниските стапки на станови како инвестиција во Европа. Во Швајцарија и Германија 50-60 посто од становите се под кирија. Во Скопје не знам точно ама претпоставувам помалку од 10 посто.
Zatoa so toa nivnoto ne e bas dobar primer. Nedviznostite kupeni od fondovi, a zitelite na pretplata :) Ne gleam kiriite da im se eftini.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom