Прашање за Христијанството III

• Креатор на темата Креатор на темата exlexmk
  • Време на започнување Време на започнување
- пред второто доаѓање, на исток (на небото) би се појавил „знакот Господов„,. т.е. крстот,
- после крстот, Христос би дошол над (!) Земјава, не допирајќи ја,
- умрените би вокреснале (враќање на душите во обновените им тела), а тогаш живите би се преобразиле од смртни во бесмртни,
- Крстовите на ридот над мене беа исправени
- Сонцето ги сјаеше
- Секогаш имав црвена метална ограда покрај мене

Антихристот е присутен и ја гони Христовата Црква.
Злото е присутно насекаде, посилно од било кога.
Смртта е сеприсутна.

Секаде и во секое време во кое бев имаше црвена метална ограда, на скали на асфалт и во безвремениот простор.

Господ Исус Христос е меѓу нас. Штом мене грешен и никаков ми беше потпора да не го стегнам сиџимот, Тој е тука.
Одбивам исповед и причест, не сум достоен за тоа. Понизно Го љубам и молам за прошка.

Постотот во среда е одреден како сеќавање на денот која Јуда Искариот го продаде Господа за 30 сребреници.

Постот во петок е зададен како сеќавање на денот коха Господ Исус беше распнат од Неговите сонародници.

Како се победува своето его? Ај напиши пар рецепти, и мене ми требаат.

Секако дека никој не е совршен, освен Троичниот Бог.
Автоматски споено мислење:

Напросто, не мрзи да ти одговарам на секој твој пасус...

Биди жив и здрав.
Прв чекор за победа над своето его е признанието пред себе дека не си совршен.Дека си склон на искушенија од секаков вид.Дека многу често си жртва на својата љутина,ароганција,љубомора,завист,гнев,и одмаздољубивост.Значи многу често овие негативни емоции се испровоцирани од надвор.Христијанството не учи како да изреагираме на нив со смирение.А тоа е најтешко.Наједноставен пример.Некој те испровоцирал во сообраќајот и реагираш жестоко.Тоа е нашето его.Е тока е моментот,кога треба да останиме мирни и присибни а не да ја ескалираме ситуацијата.Затоа и се молиме на Бога да не облагороди со смирение.Тоа е и суштината на Христијанството,да станиме подобри љуге.

Прв чекор за победа над своето его е признанието пред себе дека не си совршен.Дека си склон на искушенија од секаков вид.Дека многу често си жртва на својата љутина,ароганција,љубомора,завист,гнев,и одмаздољубивост.Значи многу често овие негативни емоции се испровоцирани од надвор.Христијанството не учи како да изреагираме на нив со смирение.А тоа е најтешко.Наједноставен пример.Некој те испровоцирал во сообраќајот и реагираш жестоко.Тоа е нашето его.Е тока е моментот,кога треба да останиме мирни и присибни а не да ја ескалираме ситуацијата.Затоа и се молиме на Бога да не облагороди со смирение.Тоа е и суштината на Христијанството,да станиме подобри љуге.

Начелно-точно.

И сега, како се постигнува смирението?

Животот ни е даден за да постигнеме три битни нешта, во склоп од верата Христова, оти без нив нема влез во Рајот:
- вера,
- дела и
- смирение.

Првите две не се проблем, третото е тешко за постигнување...

Не.

Воскресението Христово не е „исто„ што и второто доаѓање Христово на Земјава.

Причини има миљон, еве пар од нив, на кои можам во моментов да се сетам:
- на Велики Петок, Христос Е во Рајот, заедно со првоспасениот, багабонтот од крстот (Дисмас), кој ги испреварил сите старозаветни праведници па пред нив влегол во Рајот.
- На велика Сабота, Христос Е во пеколот и им го проповеад евангелието на душите човекови кои се наоѓаел во пеколот.
- Неделата утрината, Христос веќе Е воскреснат.

Ако воскресението Христово е исто што и второто Христово доаѓање, тогаш би се случиле следните настани:
- антихристот би бил востоличен во Ерусалим и би владеел со целава Земја и би ја гонел тогашната Црква,
- злото би ги достигнало својот максимум,
- смртта не би постоела,
- Земјава би била сува, без дожд и без жетви, а Сонцето би печело пеколно,
- пред воторо доаѓање, во Ерусалим би се појавиле Енох и Илија, старозавените пророци, кои би го разобличување самиот антихрист, а антихристот би ги убил,
- пред второто доаѓање, на исток (на небото) би се појавил „знакот Господов„,. т.е. крстот,
- после крстот, Христос би дошол над (!) Земјава, не допирајќи ја,
- умрените би вокреснале (враќање на душите во обновените им тела), а тогаш живите би се преобразиле од смртни во бесмртни,
- Христос би им судел на сите, одредувајќи им го местото или во Рахот или во пеколот,
- Христос би ја обновил целата Вселена, која од распадлива би станала нераспадлива,
- на обновената Земја би се слуштил небескиот град Ерусали, кој би имал коцкаст облик и во него би битисувале праведниците Божји.
- Христос би се наоѓал во непосредна близина од Неговите угодници, а угоднците би ги слушале Неговите поуки, вечно, станувајќи слични на Него.

Ништо од погоре наведеното се‘ уште не се случило...а тековните настани по Светов го навестуваат второто Негово доаѓање.

Не.

Но сам Христос веќе им најави на учениците/Апостолите дека за „3 денови ќе го обнови храмот„ (Јован, 2. 21) т.е. дека 3 денови ќе биде (телесно) мртов па после тоа ќе биде повторно жив.

Друго е прашањето како Неговите ученици ја имаат разбрано Неговата најава за воскресението (Јован, 2. 22).
За се има одговор , незнам што е толку проблемот што доаѓаат овие информации од мене..?
Иначе јас не сум изворот на. овие информации , туку светото писмо.
проблемот е што јас ги интерпретирам..зошто е тоа проблем сакам да знам..

1.Христос заминал во рајот и се вратил за 3 дена - тоа е враќање.
Тоа не е некоја тешка работа за разбирање..

2.Римјаните и Евреите ја гонеле црквата.. Неро ги пуштал во кафези со лавови
Од тогаш до денес разноразни примери
3.Смрта не е крај , тоа е само премин.
За Велигден како иде..? 'Христос воскресна од мртвите , смрта,смрта ја победи'..?
Значи смрта не е крај , таа е само премин
4.Илија(Elijah) е Јован Крстител и е обезглавен

Итн .. Итн..

Исус никогаш не ги тврдел овие работи,ниту пак ги најавил,ниту пак апостолите негови некогаш тоа го тврделе.(Откровение ќе го решиме ако си одлучен на фер дискусија)
Прочитај го евангелето по Лука 17 , цела страна
Еве еден дел , ти прочитај го сам останатото
"Ќе дојдат дни, кога ќе посакате да видите само еден ден од деновите на Човечкиот Син, и не ќе го видите."

Прочитај го и евангелието по Матеј 28:18:20
еве ти и еден дел од таа страна
"И јас сум со вас до крајот"

А крајот не постои,бидејќи он е вечен.

Се што наброја веќе се случило
Антихристот е идеја која постои од неговото второ доаѓање(воскресението на синот Божји)
Он се појавил многу пати и околу 500 луѓе го виделе.

Откровение ,Јован 1,2 се различни по стил на пишување и изразување од евангелието
Евангелието има многу пософистициран којне, додека Откровение е со многу попрост и неразбирлив.

Разликите се евидентни , уште во древната црква се дебатирала оваа тема.

И за крај неговите ученици не верувале дека он ќе воскресне..
Неговото враќање било за 3 дена , а уште тука денес се прават муабети и сите сакаат да го видат синот божји како пред 2000 години.Тоа еднаш се дешава и е за век и векова.
Тој како што кажа Столе , тука е и секогаш ќе биде.
Зошто да доаѓа кога ја има Црквата..?
"И што да побарате во мое име , ќе направам , за да се прослави таткото во синот.Ако посакате нешто во мое име , ќе го направам."

По таа логика , он џабе дошол и џабе бил распнат.
Не завршил работа и пак треба да доаѓа..

За примерот со Тома и кога му вели "Благословени се тие што не виделе а поверувале" ништо не кажа.

Јас ти одговорив , на тебе е редот

Начелно-точно.

И сега, како се постигнува смирението?

Животот ни е даден за да постигнеме три битни нешта, во склоп од верата Христова, оти без нив нема влез во Рајот:
- вера,
- дела и
- смирение.

Првите две не се проблем, третото е тешко за постигнување...
Во право си за ова и е поучно

Јас исто имам проблем со третото бидејќи ме нервираш за второто доаѓање иако ти го цитирам светото писмо и неговите зборови.

Он сам кажува дека никој нема да го види пак како што го виделе.Сакам да знам што е твојот одговор на тоа.. ќе бидеш ли љубезен тоа да го направиш?

Би те советувал да склопиш асален одговор за фер дискусија , следниот одговор е капачето и завршува дискусијата.

Последно уредено:
За се има одговор , незнам што е толку проблемот што доаѓаат овие информации од мене..?
Иначе јас не сум изворот на. овие информации , туку светото писмо.
проблемот е што јас ги интерпретирам..зошто е тоа проблем сакам да знам..

1.Христос заминал во рајот и се вратил за 3 дена - тоа е враќање.
Тоа не е некоја тешка работа за разбирање..

2.Римјаните и Евреите ја гонеле црквата.. Неро ги пуштал во кафези со лавови
Од тогаш до денес разноразни примери
3.Смрта не е крај , тоа е само премин.
За Велигден како иде..? 'Христос воскресна од мртвите , смрта,смрта ја победи'..?
Значи смрта не е крај , таа е само премин
4.Илија(Elijah) е Јован Крстител и е обезглавен

Итн .. Итн..

Исус никогаш не ги тврдел овие работи,ниту пак ги најавил,ниту пак апостолите негови некогаш тоа го тврделе.(Откровение ќе го решиме ако си одлучен на фер дискусија)
Прочитај го евангелето по Лука 17 , цела страна
Еве еден дел , ти прочитај го сам останатото
"Ќе дојдат дни, кога ќе посакате да видите само еден ден од деновите на Човечкиот Син, и не ќе го видите."

Прочитај го и евангелието по Матеј 28:18:20
еве ти и еден дел од таа страна
"И јас сум со вас до крајот"

А крајот не постои,бидејќи он е вечен.

Се што наброја веќе се случило
Антихристот е идеја која постои од неговото второ доаѓање(воскресението на синот Божји)
Он се појавил многу пати и околу 500 луѓе го виделе.

Откровение ,Јован 1,2 се различни по стил на пишување и изразување од евангелието
Евангелието има многу пософистициран којне, додека Откровение е со многу попрост и неразбирлив.

Разликите се евидентни , уште во древната црква се дебатирала оваа тема.

И за крај неговите ученици не верувале дека он ќе воскресне..
Неговото враќање било за 3 дена , а уште тука денес се прават муабети и сите сакаат да го видат синот божји како пред 2000 години.Тоа еднаш се дешава и е за век и векова.
Тој како што кажа Столе , тука е и секогаш ќе биде.
Зошто да доаѓа кога ја има Црквата..?
"И што да побарате во мое име , ќе направам , за да се прослави таткото во синот.Ако посакате нешто во мое име , ќе го направам."

По таа логика , он џабе дошол и џабе бил распнат.
Не завршил работа и пак треба да доаѓа..

За примерот со Тома и кога му вели "Благословени се тие што не виделе а поверувале" ништо не кажа.

Јас ти одговорив , на тебе е редот

Во право си за ова и е поучно

Јас исто имам проблем со третото бидејќи ме нервираш за второто доаѓање иако ти го цитирам светото писмо и неговите зборови.

Он сам кажува дека никој нема да го види пак како што го виделе.Сакам да знам што е твојот одговор на тоа.. ќе бидеш ли љубезен тоа да го направиш?

Би те советувал да склопиш асален одговор за фер дискусија , следниот одговор е капачето и завршува дискусијата.

Во ред...ти благодарам за одговорите на твоите прашања, со кои ни оддалеку не се согласувам.

П.С.
Во историјата од Црквата, редовно се појавуваат ликови кои сметаат дека се попаметни од црковниот колективен ум и од таквите ликови редовно произлегува уште по една нова...„црква„...која е „онаа вистинската„.

Во ред...ти благодарам за одговорите на твоите прашања, со кои ни оддалеку не се согласувам.

П.С.
Во историјата од Црквата, редовно се појавуваат ликови кои сметаат дека се попаметни од црковниот колективен ум и од таквите ликови редовно произлегува уште по една нова...„црква„...која е „онаа вистинската„.
Од куде знаеш Пророк дека бш тај тфоја е вистинска, од куде?
Одговори кратко и јасно.
Нема колективан ум у цркфу, разни фракцие, движења,учења, секте...
Од куде знаеш дека тфоја е пјур чиста и вистинита.
Од куде?

Длабоко во себе знаеш и веруваш?
По клише верски муабет нема.

Не ти е прф пут бш ти да се закачиш сс различни религиски соговорници или било какфи агностици и атеисти.
И да ти кажу знаеш што, ја као неутралац од страну, мислу дека најпојма немаш од сфи.

Дури и господ се срами од тебе какфу пропаганду му пропагираш.
Ако постои у вашу форму, наравно.

Од куде знаеш Пророк дека бш тај тфоја е вистинска, од куде?
Одговори кратко и јасно.
Нема колективан ум у цркфу, разни фракцие, движења,учења, секте...
Од куде знаеш дека тфоја е пјур чиста и вистинита.
Од куде?

Длабоко во себе знаеш и веруваш?
По клише верски муабет нема.

Не ти е прф пут бш ти да се закачиш сс различни религиски соговорници или било какфи агностици и атеисти.
И да ти кажу знаеш што, ја као неутралац од страну, мислу дека најпојма немаш од сфи.

Дури и господ се срами од тебе какфу пропаганду му пропагираш.
Ако постои у вашу форму, наравно.

парва,

иди и глеј које са најновије прикаске за Васељену и за црне јаме од Брајан Кокс...

Последно уредено:

П.С.
Што напраи бе ти чоек.. на крај испадна јас нова црква ќе основам.. Дај малце покажи почит со твоите одговори и немој да шириш вакви неосновани претпоставки

Ти сам се фати во стапица со светото писмо и сега пак бегаш од дискусија..
Значи не ти се праи муабет за вакви теми и да размениш со некого збор-два
Глеам парва те нареди , јас несакам да ги губам нервите со тебе и ако имаш стварно да понудиш нешто корисно освен овие измишљотини,биди љубезен и направи го тоа а не да те снемува кога ќе ти биде одговорено..

Јас пак ќе останам на моето и ќе ти кажам дека во Актите на Апостолите ќе го најдеш одговорот за враќањето..

Не е работата за дали ти ќе се согласиш или не.. мене јасно ми е што доаѓа од твоја страна , ти не си спремен за фер и коректна дискусија кога се праи муабет за сериозни теми.

Луѓе, одморете малце на темава, доволно беше дискусијата.
Малку сега уживајте во животот, секој си има право на свое мислење и свое видување, но ајде сега сами испитајте се како личност во вас самите што не ви се допаѓа.
Малце гледајте го Христос како најважната личност според која сакате и вие да бидете.

Што напраи бе ти чоек.. на крај испадна јас нова црква ќе основам.. Дај малце покажи почит со твоите одговори и немој да шириш вакви неосновани претпоставки

Ти сам се фати во стапица со светото писмо и сега пак бегаш од дискусија..
Значи не ти се праи муабет за вакви теми и да размениш со некого збор-два
Глеам парва те нареди , јас несакам да ги губам нервите со тебе и ако имаш стварно да понудиш нешто корисно освен овие измишљотини,биди љубезен и направи го тоа а не да те снемува кога ќе ти биде одговорено..

Јас пак ќе останам на моето и ќе ти кажам дека во Актите на Апостолите ќе го најдеш одговорот за враќањето..

Не е работата за дали ти ќе се согласиш или не.. мене јасно ми е што доаѓа од твоја страна , ти не си спремен за фер и коректна дискусија кога се праи муабет за сериозни теми.

На твоите прашања, добиваш мои одговори.

На мои одговори, даваш свои (???) одговори и коментари!

„Ваљда„ не очекуваш да ти дадам поинакви одговори на исти твои прашања или дека се согласувам со твојата „самосогласност„.

Аман....и јас сум кривецот...

„Ваљда„ не очекуваш да ти дадам поинакви одговори на исти твои прашања или дека се согласувам со твојата „самосогласност„.

Брат па неумеш да дискутираш.
Идеш сс главу у ѕд и никаф не даваш резерву на туѓи мислења.
Еве ја погоре убаво те праша, а ти иронично на глуп врањански ми шљапаш глупости.

Упро е Датум.
Не умеш да дискутираш и готово.
Да знаеш доста инфо за Библију,цркфу,Православие, знаеш.
Ама биди малце ван колосек.
Прифати и размисли туѓо мислење.
Инат тежак си, не ти личи на године.

Еве одговори ми, од куде знаеш дека бш тфои цитати, толкувања, цркфени догме, бш тија тфои су најисправни а било кои други не. Не биди пристрасан.
Ипак е овој религија, верба, нешто интимно духовно и сфое.Ама кд си ти у питање како да немаш ти сфое ја, него цркфа,цркфа, Исус, цркфа,Библија,цркфа...
Дај соземи се.
Не ми мешај Брајан Кокс.

Океј еве и да има божја искра у нас, некој божји почетак.Од миљон интерпретирања, зшто бе Пророк бш лично тфое да е тачно?

И па ке кажу и Исус ке ти се смее у фацу кд ке прочита дека пишуеш дека најјака монотеистичка религија устфари е троистичка, троица богови, лево десно и у среде.
Отец, син и сфет дух е друга интерпретација на тој тфое политеистичко.
Искрено, смешке.

Луѓе, одморете малце на темава, доволно беше дискусијата.
Малку сега уживајте во животот, секој си има право на свое мислење и свое видување, но ајде сега сами испитајте се како личност во вас самите што не ви се допаѓа.
Малце гледајте го Христос како најважната личност според која сакате и вие да бидете.
Де бе.. ние не се колиме , си правиме муабет.. ама кога он е притиснат го снемува,без да одговори на соговорникот.
Нели се од колективниот црковен ум?

Давам одговори базирани на анализирање на историски податоци

Така се работи во тој дел , не ми е на мене ова хоби па јас да си измислувам работи.
Ти кажав јас , иди у црква , побарај совет
Јас сум бил и немало никаков проблем и несогласувања

Јасно

Мој совет малце да се изначиташ историски како стојат работите и малце критички да гледаш а не со слепо верување.. слепо верување не се препорачува
Пак ќе ти го кажам примерот со Тома да го разгледаш и што тоа значи

Јас не расправам верувања , јас расправам факти базирани на интерпретација на текстови кои секако можат да бидат прочитани и на првично напишаниот јазик,не од трета рака
Превод е само терет на грб од кој секој треба да се ослободи,ако сака да се запознае со библиската историја

Далеку од тоа.. немој со наратив на жртва само , те замолувам
Ти си крив за патиките што ги палиш и што те снемува од дискусија кога треба да се дадат критични одговори
Батали ме мене , најди некој што е во црквата што се разбира околу историја и како функционира методологијата за донесување заклучоци.. и од таму почни

Може и немаш време за тоа и мене тоа разбирливо ми е ..не се лутам јас , си правиме муабет

Биди малце критичен и кон твоето , слепо верување не се препорачува

Секое добро Пророче , се обидов само да помогнам , ниту сакам некој да се осеќа лошо и да сфаќа дека е нападнат , само да знаеш дека јас не мрдам од таа методологија ни за домашните.

Искрено, смешке.
Еден бог е тоа , не се три
Три личности и три Бога се различна работа
Ти татко и син си,така?

Последно уредено:
Брат па неумеш да дискутираш.
Идеш сс главу у ѕд и никаф не даваш резерву на туѓи мислења.
Еве ја погоре убаво те праша, а ти иронично на глуп врањански ми шљапаш глупости.

Упро е Датум.
Не умеш да дискутираш и готово.
Да знаеш доста инфо за Библију,цркфу,Православие, знаеш.
Ама биди малце ван колосек.
Прифати и размисли туѓо мислење.
Инат тежак си, не ти личи на године.

Еве одговори ми, од куде знаеш дека бш тфои цитати, толкувања, цркфени догме, бш тија тфои су најисправни а било кои други не. Не биди пристрасан.
Ипак е овој религија, верба, нешто интимно духовно и сфое.Ама кд си ти у питање како да немаш ти сфое ја, него цркфа,цркфа, Исус, цркфа,Библија,цркфа...
Дај соземи се.
Не ми мешај Брајан Кокс.

Океј еве и да има божја искра у нас, некој божји почетак.Од миљон интерпретирања, зшто бе Пророк бш лично тфое да е тачно?

И па ке кажу и Исус ке ти се смее у фацу кд ке прочита дека пишуеш дека најјака монотеистичка религија устфари е троистичка, троица богови, лево десно и у среде.
Искрено, смешке.

парва разбираш,

датум поставуе питање а ја му одговарам, али не по сФој (мој) ум, него према цркоФно учење, које је исто и за мене, и за сФештеника, и за монаха, и за Г.Г. Стефана...али само за тебе не је (исто)....

И па ја сам криФ? Па ја не уму да дискутују?

Јака ти је логика, паша Зоќе!

И моји цитати и стаФови не са моји, ами се цркоФни, и такви стаФови се исти за Сфе помесне православне Цркве, а не ради мене лично. Чим зад стаФови стоји колективан (и безгрешан!) црковен ум (Вселенски собори, помесни собори, локални црковно-синодски собори...), ја см си миран и спокојан по тија питања.

Прифаќање на туѓо мислење, у овај случај, прифаќање на цркоФно мислење не је исто што и себенегирање, него тој значиФ послушање и прифаќање на Божју и цркоФну волју, како једини пут за ЦарстФо Небесно, наместо прифатање на својеволју и пут у „преисподње„.

А моји лични стаФови гу писуји на сфетовне теме, не на верске...

парва разбираш,

датум поставуе питање а ја му одговарам, али не по сФој (мој) ум, него према цркоФно учење, које је исто и за мене, и за сФештеника, и за монаха, и за Г.Г. Стефана...али само за тебе не је (исто)....

И па ја сам криФ? Па ја не уму да дискутују?

Јака ти је логика, паша Зоќе!

И моји цитати и стаФови не са моји, ами се цркоФни, и такви стаФови се исти за Сфе помесне православне Цркве, а не ради мене лично. Чим зад стаФови стоји колективан (и безгрешан!) црковен ум (Вселенски собори, помесни собори, локални црковно-синодски собори...), ја см си миран и спокојан по тија питања.

Прифаќање на туѓо мислење, у овај случај, прифаќање на цркоФно мислење не је исто што и себенегирање, него тој значиФ послушање и прифаќање на Божју и цркоФну волју, како једини пут за ЦарстФо Небесно, наместо прифатање на својеволју и пут у „преисподње„.

А моји лични стаФови гу писуји на сфетовне теме, не на верске...
Ете глеаш , сам си праиш вака да е
Прво се твои одговори , па на црквата.

Црквата учи за Христос , не за Анти-христот,што и да е тоа.

Акти на Апостолите 2 , проповед на Петар, од 2:14 почнува(запази што пишува на 2:17)
Свети Петар што е?

парва,

е ми убаво ти казују...иди да га гледаш Брајана Кокса...ја ли Де Грас Тајсона...они знаеФ сФе...

И не се петљај у стФари који не ги разбираш...
Малце си утнал со цитирање , ама нема врска..

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom