Станови во Скопје, совети за купување.

• Креатор на темата Креатор на темата StarDrom
  • Време на започнување Време на започнување
Кано друже, пали карот, и вози 10 милји по стритот за да си купиш брекфаст...

За европски град зборуваме тука, ама ај, ќе си дојдеш по 20 години, ќе видиш што останало тука...

@Inglourious Basterd се е така како што рече..
и пак се враќаме на тоа дека народот и економијата не соодејствува со тоа што се случува со становите...

Очигледно некои параметри се наопаку, и тоа (а програмер си најубаво треба да знаеш), никако не може да даде резултат!

И бтв, а што сите се фанавте за ГТЦ?
Па ГТЦ е само дел од мозаикот... дури и небитно делче!
Еј, две улички у најстрог центар од плоштад (кај КБ) се зомбиленд!
Тоа е сликата што секој турист ќе ја види!

abe glup eden, vo aus koristime kilometri i za pojadok, prodavnica, plaza idam peski pomalku od 5 min... zborime za golemi gradovi kade imas molovi i internet shopping i dostava... me zabole kako e u nekoe selo u evropa ili kade seuste ne se smenil zivotot kako vo ostatokot na svetot.

^^ Nz kako e po AUS so malls ama vo USA odamna pocnaja da izumiret, a dobar del i niz EU. Del gi preimenaja vo delovni ili nekoj drug objek na namena i mal del gi renoviraja i moderniziraja za da se vo cekor so vremeto - nesto sho trebese da se desit so GTC. Vo SK momentalno borba si e megu City Mall i EG ova drugive se pisi propala od Beverly do Dzevahir,Bunjakovec,Biser, Capitol, GTC, Ramstore i sho ti znam jas, ednostavno SK i MK go nemaat toj kapacitet za tolku molovi/trgovski, SK od godina vo godina deluvat se poumreno i poke od ocigledno da izgubi cekor i da ne mojt da se nosit so metropolive od regionov

^^ Nz kako e po AUS so malls ama vo USA odamna pocnaja da izumiret, a dobar del i niz EU. Del gi preimenaja vo delovni ili nekoj drug objek na namena i mal del gi renoviraja i moderniziraja za da se vo cekor so vremeto - nesto sho trebese da se desit so GTC. Vo SK momentalno borba si e megu City Mall i EG ova drugive se pisi propala od Beverly do Dzevahir,Bunjakovec,Biser, Capitol, GTC, Ramstore i sho ti znam jas, ednostavno SK i MK go nemaat toj kapacitet za tolku molovi/trgovski, SK od godina vo godina deluvat se poumreno i poke od ocigledno da izgubi cekor i da ne mojt da se nosit so metropolive od regionov

aus i azija se razlicni. prvo aus nema tolku molovi kako vo usa, vtoro vo golemite gradovi molovite se napraveni podaleku od centar i se eden vid zaseben ekonomski centar na poveke naselbi i se povrzani dobro so transport i parking vo izobilstvo. ona sto ovde umira e bas prodavnickite u centar posto kako u skopje nema potreba da se plaka tolkava kirija koga mozes u shoping centar da si zavrsis rabota i malite plazi (mini shoping centri) kako beverli da kazeme zosto se izgubi i nivnata poenta, tie kako vo usa se prenamenuvaat...

vo azija molovite se #1 radi klima uredite plus nivnite molovi se ogromni i cesto gi gradat eden do drug pa imas bukvalno kilometarski prostor za setanje...

ујп најавија контроли за градежните фирми

Не се моловите изговор...
Секој град ги има, дури и далеку повеќе и поголеми и подобри од Скопје!

Проблем е "животот"! Малите дуќанчиња, слаткари, пекари, кафиќи... луксузни ланци и пешачки зони кои се дел од секој центар!
Тоа ти кажува колку е жив еден европски град!

Малку настрана, ама пак он-топик сум, оти сето тоа е неизоставно поврзано со недвижнините, цените на становите, кириите, и се останато.

Ако никој не може да изнајми деловен простор... цената ќе му паѓа..
А ако на деливниот простор му паѓа, тогаш која е логиката на станбениот да расте?! Парадоксално е, зошто баш обратно треба да биде.
Ете Солун си го спомнал, има три мола а население повеќе од цела Мк од кои двата се далеку од центар а освен на Цимицки и на Игнатија чат пат некоја продавница се друго е изпозатворено
Иначе жива глупост е да идеш у шопинг по тие продавници наместо во мол каде ги имаш сите продавници на едно место без да дремеш на семафори, без да те пече сонце или да те врне дожд

Koj ve sprecuva sami da si izgradite kukja? Za da ja izbegdete gradeznata mafija de
Веројатно си градел куќа во 1980 година, затоа вака зборуваш.
Додека изградиш куќа, три пати ќе умреш од инфаркт од нервози.
Имам другари да речеме со скоро "неограничени" буџети кои креваа спрат на постоечките куќи. Не штедеа пари, ставаа најквалитетни материјали и не се ценкаа за работната рака. Двајцата градеа по минимум година и пол до две години. Почнувајќи од дозвола во општина. Ниту со врски не можеа да ја добијат дозволата. Едноставно нема човек за работа, де се на боледување, де се на одмор, иако нивните барања беа приторитетни ради директните врски со градоначалниците, пак се убија чекајќи.
После одиме на работници. Нема работници. Ако најде подобра тезга во меѓувреме, што и да ти ветил, паѓа во вода. Они дадоа премногу пари и пак се наоѓа некој буџован што ќе даде повеќе од тебе и ќе ти ги земе работниците. Ти требаат неколку типа различни работници. Секој на претходниот му наоѓа маана. Еден ден се случи другаров да не им врши надзор, вратата му ја ставија да се отвора обратно :D
Доаѓаа пијани на работа, се влечкаа со денови. И тоа зборувам за работници кои беа најмени преку фирма. Ако бараш преку познаници индвидуално, ти се еба мајката уште толку. Еден кров дома го менувавме 2 месеца. Еден ден ти крева, 5 дена го нема. А ги добие целосно парите, збогувај се веќе. Еден од другариве реши кујната да му ја прави фамилијарен познаник. Му даде пари за материјали, типчето го снема 2 месеци. Призна дека си отишол на одмор и ги потрошил парите. Се убаво како си ги изградија спратовите после толку време, ама и на двајцата им се смачи животот во тој период.

Dali imas informacii(i dali bi mozhel da opises) kako ide danocenjeto kaj nas vo vrska so ova?

Во принцип, УС не ја оданочува каматата/дисконтот на обврзници (државни или корпоративни), само треба да се поднесе формуларот за нерезиденти W8BEN и купувањето да не е поврзано со водење бизнис во УС. Исто треба да ги поседуваш директно, да се регистрирани на твое име и на твоја сметка (не знам како оди преку старателки сметки ова, ама ако имаш индивидуална сметка за тргување тогаш е ок).

Е сега, што се однесува за Маричето во УЈП, немам поим како оди и дали ова ќе се третира како камата на депозити кај нас. Или можда дента Марето ќе реши дека уствари тоа што ти си купил за $85, а доспеало на $100 е капитална добивка и така ќе го даночи. Оти наша администрација, штом ќе видат тегла со мед, раката до мишки ја брцаат :)

Има и куќи клуч на рака, монтажни и од цигли. Поефтини се, само ако имаш плац.

Имам другари да речеме со скоро "неограничени" буџети кои креваа спрат на постоечките куќи. Не штедеа пари, ставаа најквалитетни материјали и не се ценкаа за работната рака. Двајцата градеа по минимум година и пол до две години. Почнувајќи од дозвола во општина. Ниту со врски не можеа да ја добијат дозволата. Едноставно нема човек за работа, де се на боледување, де се на одмор, иако нивните барања беа приторитетни ради директните врски со градоначалниците, пак се убија чекајќи.
После одиме на работници. Нема работници. Ако најде подобра тезга во меѓувреме, што и да ти ветил, паѓа во вода. Они дадоа премногу пари и пак се наоѓа некој буџован што ќе даде повеќе од тебе и ќе ти ги земе работниците. Ти требаат неколку типа различни работници. Секој на претходниот му наоѓа маана. Еден ден се случи другаров да не им врши надзор, вратата му ја ставија да се отвора обратно :D
Доаѓаа пијани на работа, се влечкаа со денови. И тоа зборувам за работници кои беа најмени преку фирма. Ако бараш преку познаници индвидуално, ти се еба мајката уште толку. Еден кров дома го менувавме 2 месеца. Еден ден ти крева, 5 дена го нема. А ги добие целосно парите, збогувај се веќе. Еден од другариве реши кујната да му ја прави фамилијарен познаник. Му даде пари за материјали, типчето го снема 2 месеци. Призна дека си отишол на одмор и ги потрошил парите. Се убаво како си ги изградија спратовите после толку време, ама и на двајцата им се смачи животот во тој период.

Поготово како помладиве генерации што не се разбираат многу од градба, материјали а мајсторите (преваранти) на крај куќата и може поскапо да им испадне од станот. Инаку преку фирма се 20-30% поскапи работниците, сам да ги бараш е поефтино ама замарање плус :)

Во принцип, УС не ја оданочува каматата/дисконтот на обврзници (државни или корпоративни), само треба да се поднесе формуларот за нерезиденти W8BEN и купувањето да не е поврзано со водење бизнис во УС. Исто треба да ги поседуваш директно, да се регистрирани на твое име и на твоја сметка (не знам како оди преку старателки сметки ова, ама ако имаш индивидуална сметка за тргување тогаш е ок).

Е сега, што се однесува за Маричето во УЈП, немам поим како оди и дали ова ќе се третира како камата на депозити кај нас. Или можда дента Марето ќе реши дека уствари тоа што ти си купил за $85, а доспеало на $100 е капитална добивка и така ќе го даночи. Оти наша администрација, штом ќе видат тегла со мед, раката до мишки ја брцаат :)
Licno ovoj del me maci najvise za investiranje vo stranstvo. Mn e nedefinirano kako se danoci( ni sami ne znaat vajda), pa ima dobri sansi ujp da ti ja zeme dobivkata na kraj.

Licno ovoj del me maci najvise za investiranje vo stranstvo. Mn e nedefinirano kako se danoci( ni sami ne znaat vajda), pa ima dobri sansi ujp da ti ja zeme dobivkata na kraj.
Prasanje e ne tvrdam nisto
Ama ne podlezi ova na standardniot danok na prihod od 10%?
Vo najlos slucaj gledano bi bilo 100-85=15$ dobivka, 10% od toa 1.5$ za UJP 13.5 za tebe, plus na dividendite sto bi gi dobil niz godinite bi dobil isti danok sto bi gi namalilo istite za 10%

Pak da potenciram prasanje e samo.

Се чудам на кого ли ги изнајмуваат оние становине по 1000 и над 1000 евра

Само што опиша зошто е цената на становите таква каква што е.

Еве сами се побивате со постовите.
1 вика градежна мафија пумпала цени, цело Скопје празно било све ке паднело.
Друг вика неможеш за ефтини пари да изградиш куќа мајстори немало, многу коштало.

Значи ако неќете да ги засукате ракавите со градење, немој да се жалите за цените на становите кога сите сакаат директори да изиграваат.

Најсмешно е што никој неќе да се помачи да изгради, а сака да се праи паметен испод цена да нуди кога купува.

Становите не се прават со магично стапче, и за нив треба плочкар, електричар, водоводџија што некој мора да ги плати.

Malce ja izmesavte rabotata. Groto od ponudata ja praat golemi objekti na udarni lokacii. Vo biznisot so stanovi vo centralno podracje ne mozhe da vleze sekoj, taka da tamu ne funkcionira taa pazarna logika so ja racunata. Ne mozhe average joe da vleze vo biznis kade 50 institucii treba da zamizat na site zakoni so kje gi prekrsis, da se menjaat urbanisticki planovi za tebe i tn.

A za prosta matematika, kukja da izgradis e definitivno poeftino od stan, ako gleame cena kvadrat za kvadrat, negde upola. No pod uslov da ja imas lokacijata. Lokacijata vekje i vo lisice ti e 100k evra minimum.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom