Гуми (пневматици)

JeepMkd

Scratch model builder
Член од
25 јуни 2008
Мислења
1.576
Поени од реакции
468
Јокохама? Од мое лично искуство не би рекол :) Беа на Астрата кога ја купивме 4 нови и затоа не ги сменивме, инаку ќе летаа одма. Пластика, а не гума, во зима и на влажно катастрофа.

B_O_K_I

RACING maniac
Член од
30 април 2008
Мислења
1.931
Поени од реакции
725
Има разлика од гума до гума ако е иста фирма различна е сместа адванот ја користат на трки ја имам возено на ровер многу добро држеше и нагласив кој гуми и Brigestone не се кој знае какви гуми ако земеш од поевтините а potenza се крај држат у пм како на суво така на вода.

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Брат ми пред 2-3 дена купи Nordman гуми (175/65R14, околу 2600 денари една)... исклучиво за снег, дури имаат и отвори за монтирање на клинци. Но, во Македонија забрането е возење на гуми со клинци. За перформансите и држењето инфо ќе добиете на пролет :) еднаш нека заврне снег па ќе видиме како ќе cе покажат

Член од
11 декември 2009
Мислења
292
Поени од реакции
103
treba da kupam novi gumi pa me interesira mislenje za FULDA germanska marka se,neka kaze nekoj ako ima kakvi se posto se mislam da gi zemam ??????????

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
treba da kupam novi gumi pa me interesira mislenje za FULDA germanska marka se,neka kaze nekoj ako ima kakvi se posto se mislam da gi zemam ??????????
Според сите мислења Фулда се best buy во моментов, или по нашки најмногу музика за дадени пари. Јас ако се прашувам, би ставил Фулда.

Член од
26 април 2006
Мислења
13.024
Поени од реакции
1.940
Брат ми пред 2-3 дена купи Nordman гуми (175/65R14, околу 2600 денари една)... исклучиво за снег, дури имаат и отвори за монтирање на клинци. Но, во Македонија забрането е возење на гуми со клинци. За перформансите и држењето инфо ќе добиете на пролет :) еднаш нека заврне снег па ќе видиме како ќе cе покажат
За шо кола?

А тоа клинци синџири се?

B_O_K_I

RACING maniac
Член од
30 април 2008
Мислења
1.931
Поени од реакции
725
Не се синџири тука како шајки искачаат од гумата еден другар стави на мини морис минатата година на средно ги монтиравме и до крст се качивме без никаков проблем беше интересно се додека за назад не тестиравме колку им е крајна граница и летнавме на гадно место немаше дрва ама удолница голема морисот го извадивме откако се стопи снегот :pos2:

B_O_K_I

RACING maniac
Член од
30 април 2008
Мислења
1.931
Поени од реакции
725
Е тоа незнам не сме пробале ама мислам дека ке се потрошат клиновите а ако мислиш дали ке се оштети гумата нема само ке треба да се сменат клиновите и готово:smir:

Глеам пак ке паѓа снег ке има пак авантури :vozbud:

Член од
11 декември 2009
Мислења
292
Поени од реакции
103
Според сите мислења Фулда се best buy во моментов, или по нашки најмногу музика за дадени пари. Јас ако се прашувам, би ставил Фулда.
jas gi vidov Fuldata kristal montero 2 se modelot 70 evra se pa se mislam dali da gi zemam ili ne a sega imam Continental za niv nemam zborovi perfektni se ama se okolu 100 evra guma zatoa se mislam za Fulda sega

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
А по асфалт со такви ако поминеш?
Значи што е цаката... во гумата доколку е наменета за снег, има специјални отвори на кои што се монтираат клинци по потреба (т.е. некои имаат, некои немаат). Отворот е сосем мал, место на врвот од крампонот и вака надворешно гледано, бери цевче од стило во него околу 3-4 цм да влези (не сум мерел колку е точно). Според она што можам да го видам, на крајот од отворот има метал (претпоставувам некој носечки дел од гумата) бидејќи притисокот на клинецот е голем кога возилото стои на него (а не е во снег).

Што е заебанцијата со клинците... одлични се за на снег и мраз, но поради тоа што кај нас не фаќаат скандинавски зими (бар според мвр и надлежните) возење со клинци е забрането. Од искуство, ако возиш со клинци на чист асвалт, лошо е ако прикочиш или ако стартуваш јако, бидејќи клинците се оштри и челични па настанува огромно оштетување на асвалтот, а притоа имаш циркус шоу, бидејќи летаат искри. Клниците се трошат, и се заменуваат :)

Ако сакам, можам да ставам клинци во отворите, но за тоа смеат да ме казнат цајканите, бидејќи и од сервисот од каде што ги купивме гумите ни нагласија дека е забрането да се возат со нив :)

jas gi vidov Fuldata kristal montero 2 se modelot 70 evra se pa se mislam dali da gi zemam ili ne a sega imam Continental za niv nemam zborovi perfektni se ama se okolu 100 evra guma zatoa se mislam za Fulda sega
Имаш инфо кој е увозник за Фулда за Македонија?

Инаку, да се разбереме, Континентал се без конкуренција во цените. Незнам зошто, ама поскапи се и од Мишелин, Гудјир, Данлоп... Пробај со Фулдата, според она што го има на нет доста се задоволни корисниците мада маана им е тоа што се малку бучни.

Член од
17 јануари 2008
Мислења
1.107
Поени од реакции
150
сега трошам yokohama ова ми е втор сет од истата марка и сум презадоволен од квалитетот, не велам дека не постојат и други квалитетни бренови, но го коментирам производот кој го користам.
поздрав...........

B_O_K_I

RACING maniac
Член од
30 април 2008
Мислења
1.931
Поени од реакции
725
Значи што е цаката... во гумата доколку е наменета за снег, има специјални отвори на кои што се монтираат клинци по потреба (т.е. некои имаат, некои немаат). Отворот е сосем мал, место на врвот од крампонот и вака надворешно гледано, бери цевче од стило во него околу 3-4 цм да влези (не сум мерел колку е точно). Според она што можам да го видам, на крајот од отворот има метал (претпоставувам некој носечки дел од гумата) бидејќи притисокот на клинецот е голем кога возилото стои на него (а не е во снег).

На другарот гумите имаат навој на кој се заштрафуваат клиновите и тие гуми се наменети за употреба со клинови без клинови не се препорачуваат да се возат така во упатството пишува иначе гумите се донесени од германија ама ретко ги вози

Член од
26 јануари 2009
Мислења
1.663
Поени од реакции
213
edno nesto zaboraiv pogore da napomenam sekogas ama SEKOGAS koga kupuvate nova guma proverete go datumot na proizvodstvo na istata do sea dva pati se imaat obideno da mi piknat gumi po 3 godini stari

Член од
11 декември 2009
Мислења
292
Поени од реакции
103
neznam koj e uzovnik ama gi ima na poveke mesta da se kupat,a za kontinentalot zakon se gumite ama skapicki se nekade mi rekoja deka guma e i preku 100 evra.

edno nesto zaboraiv pogore da napomenam sekogas ama SEKOGAS koga kupuvate nova guma proverete go datumot na proizvodstvo na istata do sea dva pati se imaat obideno da mi piknat gumi po 3 godini stari
nemam primeteno deka pisuva datum na proizvodstvo na gumite...:nesum:

сега трошам yokohama ова ми е втор сет од истата марка и сум презадоволен од квалитетот, не велам дека не постојат и други квалитетни бренови, но го коментирам производот кој го користам.
поздрав...........
a so cena imaat tie yokohama odprilika??

Kajgana Shop

На врв Bottom