#1 - Најдобрите македонски РОК албуми - ГЛАСАЊЕ

Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.903
Поени од реакции
39.676
Локација
Скопје
ГЛАСАМЕ ТУКА

Е па, заврши предложувањето за првиот жанр албуми од кои некои ќе се најдат на листата ТОП 100 МАКЕДОНСКИ АЛБУМИ која ја спремаме. Беа предложени вкупно 87 албуми од кои бараме претпоставувам (минимум) 30 кои ќе влезат на крајната листа. Секако бројката може да варира во зависност од бројот на гласови и останатите жанрови кои ќе следуваат по овој.

Може да гласате за МАКСИМУМ 30, за секој албум по еден глас, исто како кога би имало анкета во темава (анкета не можев да направам зашто ограничено е на максимум 50 одговори)

Гласаме најдоцна до недела, 10.08.2025, 19:00 часот.

Не заборавајте - ги бираме најзначајните македонски албуми, значи оние кои оставиле трага или од музички или било кој друг аспект се важни за македонската музика. Затоа обидете се колку можете повеќе да бидете објективни при гласањето.

За да се спречат малверзации, може да гласа секој член на Кајгана форум со минимум 200 мислења.

Ова се сите предложени албуми. На линковите на насловите може да пристапите до албумите и да ги преслушате доколку сакате.

1. Архангел - Архангел 2 (1993, МРТ)
2. Анастасија - Пред дождот OST (1994, PolyGram)
3. Леб и сол - Као какао (1987, Југотон-Загреб)
4. Архангел - Heart Core (1998, Трето уво / ремастер 2000, Lithium Records)
5. Ареа - Врати на имагинација (2000, Авалон Продукција)
6. Д.Н.О. - Тишина (2014, Chicken Madness)
7. Меморија - Оган под ѕвездите (1989, РТС (as of: Радио Телевизија Скопје))
8. Кисмет - Dreaming (2002, Авалон продукција)
9. Суперхикс - Чекај Бе, Викам... Каде Бе, Малку! (2001, Lithium Records)
10. Архангел - Архангел 1 (1991, Хаос / ремастер 2000, Lithium Records)
11. Архангел - Небесна Машина (2003, Planet Press)
12. Мизар - Мизар (1988, Helidon / ремастер 2003, Lithium Records)
13. Мизар - Svjat Dreams (1991, Amarcord Records / ремастер 2003, Lithium Records)
14. Мизар - Поглед кон Цветната Градина (2007, SJF Records)
15. Мизар и Хармосини - Дететето и Белото Море (2010, МКЦ)
16. Верка - Моторни Песни (2010, самостојно издание)
17. Леб и Сол - Леб и Сол (1978, PGP RTB)
18. Конкорд- Have the blues (1984, Југотон)
19. Ла Манш - Јас и ти (1992, МРТ)
20. Мизар - Кобна убавина (2004, Авалон продукција)
21. Леб и сол- Леб и сол 2 (1978, PGP RTB)
22. Bernays Propaganda - Политика (2016, Moonlee Records)
23. Susijat - ZAD (2016, BPM Sound Studio)
24. Mosaique - Mosaique (2000, Дом на младите „25 мај“)
25. Sanatorium - На работ на разумот (1992, МРТ)
26. BOOMBYX - Во оазата на мирот (1999, Bagi Communications)
27. Last Expedition - Box (1997, Promo Siemens)
28. К.У.Р. - К.У.Р (2001, самостојно издание)
29. Leb i sol - Kalabalak (1983, Југотон)
30. Superhiks - Trumano (2003, Lithium Records)
31. Two Sides - Two Sides (2000, Lithium Records)
32. Верка - Џага (2002, Lithium Records)
33. Smut - Тие се насекаде (2018, Password Production)
34. Xaxaxa - Сами мажи и жени (2014, Moonlee Records)
35. Каин - Под ова сонце ладно е (2017, ???)
36. Новиот Почеток - Јас сум земја (2015, МКЦ)
37. Фонија - ...без име (2015, Гиљотина)
38. Горан Трајкоски - Тешкиот глас на новите химни (2017, МКЦ)
39. Мугер Фугер + ГоТра - Во ова време (2019, Password Production)
40. Last Expedition - Изгубени ликови (1994, МРТ)
41. Lucent - Lucent (2020, самостојно издание)
42. Sanatorium - No more (1996, Rock Block Records)
43. Леб и сол - Ручни рад (1979, PGB RTB)
44. Меморија - Октомвриски дождови (1991, РТС)
45. Ареа - Случајно тука (1992, МРТ)
46. Лева патика - Лева патика (1993, МРТ)
47. D`Daltons - De Luxe - од ова не можам да најдам аудио никаде онлајн.
48. Бис-Без – Дал да плачам ил да пејам (???, МРТ)
49. Последен удар - Сега и засекогаш (2023, самостојно издание)
50. Последен удар - Не сме како вас (2019, самостојно издание)
51. Smut - Smut (1999, Diehard Records & Booking / ремастер 2014)
52. Супер Нова - Раповање (1988, ???)
53. Венко Серафимов - Songs and Singers (???, самостојно издание)
54. Чоканче - Чоканче 1 и 2 (1994, Corpus Delicti Records)
55. Карамела - Демони во рајот (1983, ???)
56. Бен Хур - Секс, пиво, рокенрол (1995, Црвенкапа)
57. Падот На Византија - Почеток и крај (2017, Ne! Records)
58. Автограм – На Југ (1985, МРТ)
59. Зијан – Низводно (1991, МРТ)
60. Siniac – Timeless Gatherings (2003, Lithium Records)
61. Badmingtons – Posle Mene Što Ti E Gajle (1985, MAK Rekords)
62. Denny Te Chuva – Меѓу 4 Ѕида (2005, Nema Labavo)
63. Лоши Деца – Начин Hа Живот (2005, Lithium Records)
64. Smut – Memoarite Na Skrsheniot Chovek (2012, Password Production)
65. Holocaust - Ground Zero (2009, Lithium Records)
66. Revoltmkd - Vremeplov (2012) (овој не можам да го најдам каде би можеле да го слушаме)
67. Molokai - You Surf, We Send Pirahnas (2012, Направи заедно)
68. Леб и сол - Тангента (1984, Jugoton)
69. Дактили - Рандом дестинација (2020, самостојно издание)
70. Јовче Пандев - Деца корнат градина (2025, ???)
71. Ареа - Нешто недостасува (2002, Авалон продукција)
72. Ареа - Се што сакам си ти (2008, Авалон продукција)
73. Ареа - Љубов е (2022, Area Music)
74. Нон Стоп - Superstar (2002, самостојно издание)
75. Нон Стоп - Лектира (2010, Продукција Кусур)
76. Суперхикс - Африка (2012, MTV.RS)
77. Foolish Green - Escape (2013, Password Production)
78. Bernays Propaganda - Втора младост, трета светска војна (2019, Moonlee Records)
79. The John - Waufvw !!! (2012, PMG Recordings)
80. My Tear - My Tear (2019, Балкан велики)
81. Паркети - Грижа на совеста (1996, самостојно издание)
82. Морал - Кога патувам (2003, S.System)
83. The John - Ти и јас и градот наш (2009, PMG Recordings)
84. Bernays Propaganda - Happiness machines (2009, PMG Recordings)
85. Bodan Arsovski - Endless View (1995, Езгија)
86. Funk Shui - Æther (2012, Intermedia) (овој не можам да го најдам за слушање целосно никаде)
87. Funk Shui - Никогаш пак (2023, самостоен, дигитално издание)

Уште еднаш:

ЛИНК ЗА ГЛАСАЊЕ

Мислам дека ќе ми треба повеќе време, затоа што добар дел од овие немам слушнато, а и она што го знам треба пак да го преслушам!
Искрено дали три албума од тука ги знам у душа, да можам со затворени очи да ги одберам...

Еј Злате кај ти текна на The John. Не смее да помине ваков контекст без дебармаалската, ценатрска и прогресивно бањата граџанска неофицијална химна што се пушта на секое афтерче у Дебар Маало : Ние сме од Скопје.

Еј Злате кај ти текна на The John. Не смее да помине ваков контекст без дебармаалската, ценатрска и прогресивно бањата граџанска неофицијална химна што се пушта на секое афтерче у Дебар Маало : Ние сме од Скопје.
Таа не е оригинално на The John, Мирко Попов ја има напишано и прв пат е изведена 2007 од PMG Kolectiv, две години пред албумот на The John. Ама како и да е, иако си во право за епитетите што и ги нареди, ко што велат од PMG - Ние сме од Скопје е песна – симбол на скопската младина во последниве две децении, но и обединувачка идеја за љубов кон градот во кој живееме. Дури и на МКЦ пишуваше "Ние сме од Скопје" додека Бени не одлучи да го избрише. Во 2021 дури издадоа компилациски албум на кој ја имаше само таа песна, 9 нови верзии од 9 изведувачи меѓу кои Pluto's Doubts, Александар Велики, Дувачкиот оркестар на град Скопје... Кој сака да го слуша, бујрум - https://pmgrecordingsk.bandcamp.com/album/nie-sme-skopje-va-pmgr185

Мислам дека ќе ми треба повеќе време, затоа што добар дел од овие немам слушнато, а и она што го знам треба пак да го преслушам!
Искрено дали три албума од тука ги знам у душа, да можам со затворени очи да ги одберам...
Јас ќе гласам за тие што ги знам и сум ги предложил. Останатите на брзо по една-две песни преслушав и тие шо ми се допаднаа одвоив. После кога сите ќе ги преслушуваме наеднаш, полека ќе ги ислушам сите 30 избрани. Ако ги слушаш сите 87, еден месец ќе ти треба.

Инаку не верував дека изборот ќе биде волку тежок.

До сега 11 души гласале. 2 албуми се издвојуваат напред со по 9 гласа. 3 други имаат по 8, и уште 4 по 7 гласа. Останатите се по 6 и помалку.

Се уште има дури 11 албуми за кои не гласал никој.

За тебе сите можни правила може да се сменат! :pipi:

@placeb , @Anon , @PticaSelica , @бристол , @FilipMKD007 , @Ska Maniac , @Imperatorot , @MARCELLO , @Darklady , @Darling , @Sussaro , @The Accountant, @Варвара, @Saladin и сите останати - имате помалку од 24 часа за гласање. Утре во 19:00 се затвора првото гласачко место. ;)

Слушам јас се и сешто од македонска музика но од рок македонски особено тие да ги наречам алтернатива бендови не сум ги слушал премогу па затоа на некој ќе им дадам глас само поради стилот музички и такви некој работи што ми се допаднале од нивно најмалку слушање макар и еднаш во животов сум слушнал некој албум.

Таа не е оригинално на The John, Мирко Попов ја има напишано и прв пат е изведена 2007 од PMG Kolectiv, две години пред албумот на The John. Ама како и да е, иако си во право за епитетите што и ги нареди, ко што велат од PMG - Ние сме од Скопје е песна – симбол на скопската младина во последниве две децении, но и обединувачка идеја за љубов кон градот во кој живееме. Дури и на МКЦ пишуваше "Ние сме од Скопје" додека Бени не одлучи да го избрише. Во 2021 дури издадоа компилациски албум на кој ја имаше само таа песна, 9 нови верзии од 9 изведувачи меѓу кои Pluto's Doubts, Александар Велики, Дувачкиот оркестар на град Скопје... Кој сака да го слуша, бујрум - https://pmgrecordingsk.bandcamp.com/album/nie-sme-skopje-va-pmgr185
Убаво рече еднаш Сусаро дека Бени е единствен албанец у целата багра шошовци. Нешто најпаметно што го направено е што го тргна тој глуп натпис од МКЦ. Респект.

Инаку фала на понудата . Доволно кринџ е само таа една верзија од Д Џон што ја знам. Не ми требаат уште 9 други.

Сега дали сакате резултатите да ги дознаете денес, или на крај откако ќе поминат сите жанрови да биде изненадување кои влегле а кои не?

И ако сакате резултатите денес - да бидат целосни, со број на поени, со се, или само кои албуми влегуваат на листата?
Автоматски споено мислење:

Уште 2 часа можност некој да смени нешто. А може многу да се менува. :(

И ако сакате резултатите денес - да бидат целосни, со број на поени, со се, или само кои албуми влегуваат на листата?
Денес, денес!
Со поени со све.

IMG_4221.gif

Сега дали сакате резултатите да ги дознаете денес, или на крај откако ќе поминат сите жанрови да биде изненадување кои влегле а кои не?

Автоматски споено мислење:

Уште 2 часа можност некој да смени нешто. А може многу да се менува. :(
ја па мислев до полноќ е :confused:

edit: одбрав неш... дефинитивно нема 30 добри!

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom