Турски студенти во Македонија? Дали ова се навистина реални студенти или само фарса?

Член од
15 март 2013
Мислења
960
Поени од реакции
631
Повод за темата е објавата на ИРЛ Македонија

На кратко, се работи за сторија каде е опфатен Меѓународниот балкански универзитет кој служел, да одредени лица од Турција по основ на студенти да добијат студентски престој во Македонија, а потоа истите да работат за криминални групи.

Имено во последниве неколку години имаме наезда на студенти од Турција. Покрај Штип, актуелно место за турските т.н "студенти" е и Скопје.
Над 99% од турските државјани студираат на Меѓународниот Балкански Универзитет, за кој се смета дека е на синот на Ердоган.
Во сторијата на ИРЛ се споменува токму овој универзитет дека е поврзан со мафијата и перење пари.

Ако се загледаме, Природно е да Се постават неколку прашања. А тоа е, која е улогата на овие луѓе кои доаѓаат да студираат на универзитетот МБУ??
Има некои чудни околности кои делуваат сомнително.

1. Студентите плаќаат големи кирии во луксузни станови или куќи како Водно, Центар, Аеродром и сл.
2. Голем број од студентите возат луксузни спортски коли BMW M5, Audi RS, Mustang што реално е многу, многу чудно дури и за студенти во Америка.
3. Зошто овие луѓе доаѓаат да студираат во Скопје и дали има некоја позадина во нив? Логично е ако се толку богати, да одат и да студираат на реномирани универзитети, а не на факултет стар 6 години.
4. Дали овие т.н студенти, преку перени пари во иднина можат да ги превземат бизнисите и економијата во Македонија?
5. Дали овие т.н студенти се финансирани од некого?

Што мислите вие?
Мене отсекогаш ми биле чудни овие луѓе од Турција. И сум сметал дека тие имаат задни намери и дека само фиктивно се студенти.
Што сега делумно и се потврди од ИРЛ дека Многу од нив се водат како запишани, а работат криминални активности.

Дали сметате дека државата треба да реагира и да ја спречи оваа "институција" и воопшто "студентите" од Република Турција?
Дали треба да реагираме пред да биде доцна?

Последно уредено:
Член од
16 мај 2010
Мислења
6.419
Поени од реакции
5.967
Имам еден у комшии со Доџ Челенџер што го рога во 2 сабајле секој ден. Прашање на време е кога некој од маало ќе му ја реши шофершајбната ако продолжи со такво понашање.

Многу од нив се во Џевахир, практично сами за себе си ги изградија. Но дека сите се со некои задни намери не верувам. Сигурно има некој кој е тука дојден по канали кои ги нашле како дупки во закон и процедури, но 90% и повеќе се тука по лесна диплома дојдени затоа што се мамини и татини.

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
3.539
Поени од реакции
10.346
Mozhe nekoi se i za dokumenti.

Dali rezidenti (ne-drzhavjani na Makedonija) gi imaat isto 90 dena bez viza vo Schengen? Za Turcite teshko e EU vizi bez dobar osnov.
Mozhe da zvuchi chudno, ama imashe objavi za golem broj od niv koi dobivaat drzhavjanstvo po osnov na nekoe poteklo (kolku e toa tochno e druga rabota). Makedonskiot pasosh sepak ima nekoi beneficii pred odredeni zemji.

Член од
13 април 2021
Мислења
3.636
Поени од реакции
11.922
Најголемиот дел доаѓаат заради ниската цена на образованието, а и географски не сме толку далеку од Турција. Барем моите колеги тоа ми го имаат кажано. И дипломата од Македонија им била призната во Турција.

Исклучоци можеби има, и можеби има такви кои само фиктивно студираат во Македонија, поради некои причини, но не верувам дека сите студенти се такви. Не би да генерализирам затоа што имам познаници за кои сум сигурна дека не се занимаваат со криминални работи.

Дали државата треба да превземе нешто во врска со ваквите сомневања? Зависи од тоа дали постојат докази за конкретни незаконски активности. Можеби би било корисно да се спроведат дополнителни контроли и проверки, особено во поглед на студентите кои доаѓаат од други земји, за да се спречи евентуалната злоупотреба на образовната институција. Превенцијата во секој случај е добра работа. Боље спречити, него лечити.

Член од
15 март 2013
Мислења
960
Поени од реакции
631
Најголемиот дел доаѓаат заради ниската цена на образованието, а и географски не сме толку далеку од Турција. Барем моите колеги тоа ми го имаат кажано. И дипломата од Македонија им била призната во Турција.

Исклучоци можеби има, и можеби има такви кои само фиктивно студираат во Македонија, поради некои причини, но не верувам дека сите студенти се такви. Не би да генерализирам затоа што имам познаници за кои сум сигурна дека не се занимаваат со криминални работи.

Дали државата треба да превземе нешто во врска со ваквите сомневања? Зависи од тоа дали постојат докази за конкретни незаконски активности. Можеби би било корисно да се спроведат дополнителни контроли и проверки, особено во поглед на студентите кои доаѓаат од други земји, за да се спречи евентуалната злоупотреба на образовната институција. Превенцијата во секој случај е добра работа. Боље спречити, него лечити.
Се сложувам можеби дека имаме ниска цена. Ама овие луѓе воопшто не дошле поради ниски трошоци.
Ниски трошоци бараат студенти кои се понеимотни. А овие возат коли од по 70-80000 евра. изнајмуваат куќи на Водно или во Џевахир и по 2000 евра за месец.
Искрено не држи вода ова, а сега се веќе некои студенти и откриени на Меѓународниот Балкански Универзитет дека работеле криминални активности.

Ме чуди зашто во медиумите нема речиси ништо освен ИРЛ да напоменат. А во Холандија на пример било топ тема оваа истрага. Државата ако ништо друго треба по индиции да реагира.

Член од
13 април 2021
Мислења
3.636
Поени од реакции
11.922
Се сложувам можеби дека имаме ниска цена. Ама овие луѓе воопшто не дошле поради ниски трошоци.
Ниски трошоци бараат студенти кои се понеимотни. А овие возат коли од по 70-80000 евра. изнајмуваат куќи на Водно или во Џевахир и по 2000 евра за месец.
Искрено не држи вода ова, а сега се веќе некои студенти и откриени на Меѓународниот Балкански Универзитет дека работеле криминални активности.

Ме чуди зашто во медиумите нема речиси ништо освен ИРЛ да напоменат. А во Холандија на пример било топ тема оваа истрага. Државата ако ништо друго треба по индиции да реагира.
Па да, ама сепак е поефтино од западниот свет.

Член од
15 март 2013
Мислења
960
Поени од реакции
631
Превземено од ИРЛ
(НОВО МЕЃУНАРОДНО ИСТРАЖУВАЊЕ)Тајкунот од Северен Кипар, Халил Фаљали, беше убиен во 2022 година. Осомничен е дека основал нелегална онлајн обложувачка империја. Долгогодишниот сметководител на Фаљали, Џемил Онал, во серија интервјуа од затворот во Амстердам за новинарите на Organized Crime and Corruption Reporting Project, ИРЛ и партнерите раскажа како функционирал бизнисот. Според Онал, во глобална обложувачка империја важно место имала Македонија каде што теренци биле и лажни турски студенти. Групата во Скопје наводно имала помош од турскиот почесен конзул Ајдован Адемоски и од синот на турскиот претседател Реџеп Таип Ердоган, Биљал Ердоган.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.369
Поени од реакции
9.261
На донерџи ефенди му бегаат угурсусите за да "студираат" во Македонија за да не одат аскер.

Византиецот

Codename Duchess
Член од
14 март 2021
Мислења
2.895
Поени од реакции
6.569
Јас сум за апсолутен стоп.
Не верувам на тезите, "јас имам познаници супер се, дојдени се 'само' на школовање".
И јас имам познаници, една девојка од Измир, што преку МКД Уни, ќе докажува потекло за да фати Македонски Пасош и полесно џаде нагоре во Европа. Супер е девојкава, онака по себе. Ама сите, СИТЕ се растени со турски идеологии равни на Фашизам измешани со Ислам. Ова да не го заборавате никогаш.
Еј Македонијо, шо судба че беше таа твоја вечно да те гази исламска чизма. Твоите свети европски полиња, малешевија од планини. Сето твое исконско Александрово ( +словенско <3 овие ги сакам многу, ама европјани со европјани, никогаш нема да е лоша зделка).

Значи, апсолутен СТОП за турци.

Член од
3 јуни 2022
Мислења
1.859
Поени од реакции
4.591
Јас имам слушнато дека во Турција таму образовниот систем е доста компетитивен во смисла само најдобрите ги примаат на универзитет, посебно на оние како медицина стоматологија и слично па затоа кај нас идат во Штип каде што што е полесно и поефтино. А сигурно имаат и стипендии од разно разни националистички организации кои ги праќаат во „нивни“ територии да шират влијание

YuZe

Sic Semper Tyrannis
Член од
22 септември 2005
Мислења
2.286
Поени од реакции
2.836
Јас сум за апсолутен стоп.
Не верувам на тезите, "јас имам познаници супер се, дојдени се 'само' на школовање".
И јас имам познаници, една девојка од Измир, што преку МКД Уни, ќе докажува потекло за да фати Македонски Пасош и полесно џаде нагоре во Европа. Супер е девојкава, онака по себе. Ама сите, СИТЕ се растени со турски идеологии равни на Фашизам измешани со Ислам. Ова да не го заборавате никогаш.
Еј Македонијо, шо судба че беше таа твоја вечно да те гази исламска чизма. Твоите свети европски полиња, малешевија од планини. Сето твое исконско Александрово ( +словенско <3 овие ги сакам многу, ама европјани со европјани, никогаш нема да е лоша зделка).

Значи, апсолутен СТОП за турци.
500 години под муслимани, ама Македончето денеска повеќе се секира за евреите него за тие од кои сме страдале со векови.

Член од
15 март 2013
Мислења
960
Поени од реакции
631
Drzava sme ili zaebancija. Si ima policija, SDB, neka se pozanimavat malce koj za sto e dojden.
Истото го мислам и јас. Се прашувам дали нашиве си ја работат работата. Сепак ова служби се навистина добро платени и ако останат неми. Кривицата е кај нив.

Византиецот

Codename Duchess
Член од
14 март 2021
Мислења
2.895
Поени од реакции
6.569
500 години под муслимани, ама Македончето денеска повеќе се секира за евреите него за тие од кои сме страдале со векови.
па евреите се за нас поголема смрт и од турците. Турците 500 години ги истргавме и преживеавме. Евреите преку Шкипе доведоја до апсолутен Српски геноцид на Косово и апсолутен Македонски геноцид по Мијачкиот регион, во само една декада - 90ти. Ако Мијаците со Бигорски и Галичник се најисконското Македонско, слично на Мариовците (кој и онака се расселени) што останало од нас?
Џабе Србите им беа верно куче на Евреите со векови. Ако Јуда не ти зарие нож в грб дур те залапал, кој друг.

Kajgana Shop

На врв Bottom