Соживотот во Македонија

• Креатор на темата Macedon1um
  • Време на започнување
Член од
25 март 2012
Мислења
8.666
Поени од реакции
5.341
Нормално дека имам проблем ако некој ми менува топоними дома, ти дома сам си декорираш? ако дојде комшијата и ти ги смени чорапите нема да имаш проблем?
Дури и нарочно провоцирате со имиња на екипи како Шкупи, но ваша работа.
Топонимите се менуваат, и ќе се менуваат секогаш.
Името на улицата треба да ја ставаат мнозинството на жители на таа улица, истото важи за се.
Автоматски споено мислење:

Како немаш? Охрид е Охрид и на српски, руски, полски, чешки? Да не треба Лихнидос да го викаме за ти да бидеш задоволен? И да го менуваме по падежи според латинска деклинација?
Друга ми беше поентата со името на Охрид, не вади од контекст.

Член од
19 февруари 2023
Мислења
3.448
Поени од реакции
6.894
Ние треба да потпишуваме договори и да не смееме да изговориме, Солун, Лерин, Костур, Кукуш овие може да провоцираат кај ќе стигнат.

Топонимите се менуваат, и ќе се менуваат секогаш.
Името на улицата треба да ја ставаат мнозинството на жители на таа улица, истото важи за се.

Друга ми беше поентата со името на Охрид, не вади од контекст.
Да бе јас ќе изградам училиште, јас ќе гинам за слободна и независна држава, за некој странец да ми се посере во школото, улицата и државата. Јака логика имаш.

Нека чита народ, со кој гради соживот и сеуште трпи рамковен договор.
Ако сеуште на некој не му беше јасно..

Последно уредено:
Член од
12 март 2009
Мислења
21.200
Поени од реакции
17.406

Шуќур проблемот е меѓу истоРелигиозни субјекти

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.678
Поени од реакции
31.582
Мала шума е Малешевијата?
Пајонците уште помалку биле словени.
Па да, империите, грците, римјаните, словените, турците...
Топонимите се менуваат, хартијата трпи све.
Па и во Белорусија таа не е мала де.
Да се менуваат, но не секогаш и не сите. Грција на пример ги смени словенските топоними параноично. Турците не ги менувале сите, по некои само.
Германија само ги германизираше. Пример Љубице - Лубек.

Член од
27 мај 2018
Мислења
1.036
Поени од реакции
1.715
@puno Ubavo te prasa eden kolega pogore, daj malku objasni kako vo selo SVETA PETKA ziveat mnozinstvo muslimani. Prvo ke objasnis po verski pricini pa po etnicki ?

Член од
19 февруари 2023
Мислења
3.448
Поени од реакции
6.894
@puno Ubavo te prasa eden kolega pogore, daj malku objasni kako vo selo SVETA PETKA ziveat mnozinstvo muslimani. Prvo ke objasnis po verski pricini pa po etnicki ?
Исто како што во Црквино живеат Босанци. Емигранти.

Член од
9 февруари 2016
Мислења
1.545
Поени од реакции
3.831
Името Охрид доаѓа од Лихнид, не се резили.
Скопје доаѓа од СКУПИ, живеалиште креирани векови пред да има словени во балканот, не се резили.

Мала шума е Малешевијата?
Пајонците уште помалку биле словени.
Па да, империите, грците, римјаните, словените, турците...
Топонимите се менуваат, хартијата трпи све.

Толкава ксенофобија да имате па морате да измислувате нова албанска раса само за да бидете и расисти.

https://en.wikipedia.org/wiki/Ohrid#cite_note-Wlodzimierz104105-35
Читај бе неписмен, во 13 век најважниот град во Македонија би владеан од албанци.
https://en.wikipedia.org/wiki/Ohrid#cite_note-Tsvetkov1993-38
Еве како сте го добиле вие. Ако Марко воопшто бил македонец.
Па и Скупи има словенско значење. Да Википедија извор кај што мењавате по цитати од некои книги напишани од националистички ропаци, Охрид албански топоним...

Лес е шума, русите уште така викаат. Леска е дрвото на лешникот. Има и митолошки суштества Лесник. Треба повеќе да се каже?

И да не те цитирам двапати, сигурно империите не мењаваат имиња на секое селце, не се резили. Тоа локалците си ги дале имињата. Еден камен со албанско име нема. Ова за Албанија, а за тука ич па да не зборуваме.

Член од
25 март 2012
Мислења
8.666
Поени од реакции
5.341
Христијани станале муслимани, империјата е сменета, и со време ќе се смени и топонимот.

Член од
9 февруари 2016
Мислења
1.545
Поени од реакции
3.831
Друже дај бе признај дека сте дојденци, не е лошо тоа и така не може заради тоа да ве бркаме. Циганите исто се дојдени па никој не ги враќа во Индија.

Член од
25 март 2012
Мислења
8.666
Поени од реакции
5.341
Па и Скупи има словенско значење. Да Википедија извор кај што мењавате по цитати од некои книги напишани од националистички ропаци, Охрид албански топоним...

Лес е шума, русите уште така викаат. Леска е дрвото на лешникот. Има и митолошки суштества Лесник. Треба повеќе да се каже?

И да не те цитирам двапати, сигурно империите не мењаваат имиња на секое селце, не се резили. Тоа локалците си ги дале имињата. Еден камен со албанско име нема. Ова за Албанија, а за тука ич па да не зборуваме.
Да да, и Скупи има словенско значење.
Буквално тоа го прават империите, или менуваат име или го коруптираат името за да полесно го изговаараат на нивниот јазик.
Така Лихнид станал Охрид, така и Скупи станал Ускуп за турците.
Словените не само освојувале, туку и го колонизирале балканот.
Читате и нешто надвпр од каурската литература, се резилите со светската историја за пет пари.

Друже дај бе признај дека сте дојденци, не е лошо тоа и така не може заради тоа да ве бркаме. Циганите исто се дојдени па никој не ги враќа во Индија.
Дојденци сте вие, ако воопшто е важно да прецизираме кој е дојденец.

Kajgana Shop

На врв Bottom