znaci vikas preventivno trebale da ja zatvorat... ok.Прашањето е кој е подмитен и сега, и кој мижел 9 месеци откако се смени власта, а притоа надлежностите на Државниот Инспекторат и налагаат на таа институција да ги провери ваквите објекти и ако има неправилности, да ги утврди, тоа законот го налага. 9 месеци тука не биле утврдени никакви неправилности и оваа шупа, очигледна шупа, која да ја видиш само од надвор на 2 секунди знаеш дека има 100 неправилности, си работела и понатака без никаков проблем како што беше случајот и во изминатите години.
Што значи, потфрлањето на институциите и системот и понатака било случај, а од истите тие институции моментално нема никој во притвор што е малку сиптоматично, ако се знае дека поранешниот директор на ДПИ е исто така во притвор. Точно е дека ДПИ нема обврска секој ден да ги проверува овие објекти, ама има обврска да ги провери барем еднаш во годината, нарочито што Кочани не е метропола со 200 дискотеки, една дискотека е, секој ја знае, и секој знаел истата на што личи. Па се поставува прашањето, дали во 9 месеци ДПИ ниту еднаш не влегле да ја проверат оваа шупа која функционирала како диско, или ја провериле, и мижеле и не констатирале ништо. Кое и да е точно од овие 2 сценарија, таму мора да има одговорност!
Друга работа, не следам толку до ситни детали све, ама прочитав некаде дека оваа дискотека имала и блокирана сметка, па како функционирала тогаш сега, ако сметката била блокирана? И зашто никој ништо не превзел во врска со истово, ако секако, истото е точно, бидејќи и ова се додава на листата зашто оваа дискотеката воопшто и не требала да работи. Ете, претходната власт мижела пред истово, ама и моменталната структура одговорна за вакви работи, го правела истото, да не беше овој страотен пожар, и викендов ќе имаше деца таму што ќе се журкаа, како што било случај секој викенд во изминативе година дена.
znaes kolku vakvi i polosi objekti imas u mk? ako site gi zatvorat prasanje e dali ke ima 3 diskoteki u mkd....
aj toa ama i bolnici imame nefunkcionalni i niv da gi zatvorime? zgradi? molovi? izgore eden se sekavas?
neznam kolku godini imas 99ta mislam bese vmro bas toa go napravi so skopje. nalozi kafici da rabotat da polnok, isto i autobusi, ostavi samo nekolku klubovi do 3... jas do denes im go pamtam toa zosto bukvalno preku nok mu ja zedoa dusata na gradot, go ubija nokniot zivot za site vreminja... e toa sega baras da se sprovede za cela mkd.
u gore visoko u dole dlaboko e rabotata za zal...