Пожар во Кочани, диско Пулс.

Член од
14 октомври 2021
Мислења
168
Поени од реакции
381
Ќе видиме шо ќе искочи за пиротехниката.
Пак, они и да ја донеле, газдата ТРЕБАЛ ДА ИМ КАЖЕ ДЕЧКИ НЕ Е ДОЗВОЛЕНО. НЕ МОЖЕ.
Шо е толку тешко? Или не знае не да каже?

Сите у државава се зинати за пари! Јзк

Член од
13 јуни 2009
Мислења
1.515
Поени од реакции
993
Малку од технички аспект,за прскање се користат два вида искрофрлачи.едните се како бакла и тие имат висока температура 1200 степени кој се користени во раманија пожарот и се за една употреба другите се електрични и се полнат со метални гранули и се контролират колку високо да фрла искра,и се околу 1000 евра едно полнење е 100 тина евра ,е сеа кој вид биле полнењата проузводителтреба да се испита оти овие оперират на релативно безбедна температура до 62 степени,колку ши глеам на сликата во пулс е користени електрични ако е оваа сликата

еве како изгледа оваа направа

е сеа како се запали ако овие машини се деклалирани како незапалувачки

Attachments

Член од
6 ноември 2024
Мислења
749
Поени од реакции
1.365
Многу Фросини Фро се избација и низ темава деновиве со истите тврдења, ради тоа.
Ако ги памтиш, тагни ги фроските. Или ако им стојат мислењата цитирај ги.

Член од
21 октомври 2024
Мислења
68
Поени од реакции
241
Не е мое да кажувам кој што да прави со парите но сметам дека треба да се донира подеднакво. Ако некој има веќе 200 000 собрано донирајте на тие со 0, 10 000 и сл.
Да помогнеме на сите!

Член од
14 октомври 2021
Мислења
168
Поени од реакции
381
Не е мое да кажувам кој што да прави со парите но сметам дека треба да се донира подеднакво. Ако некој има веќе 200 000 собрано донирајте на тие со 0, 10 000 и сл.
Да помогнеме на сите!
Автоматски споено мислење:

Да помогнеме на сите!
Рекле дека ќе поделат.
Вака кога има за кого да бираш малце е тешко.. јас уште не сум донирала искрено. Не можам да бирам така. Ќе се јавам уште неколку пати на Црвен Крст. Они нека делат..

Член од
13 јуни 2009
Мислења
1.515
Поени од реакции
993
Ќе видиме шо ќе искочи за пиротехниката.
Пак, они и да ја донеле, газдата ТРЕБАЛ ДА ИМ КАЖЕ ДЕЧКИ НЕ Е ДОЗВОЛЕНО. НЕ МОЖЕ.
Шо е толку тешко? Или не знае не да каже?

Сите у државава се зинати за пари! Јзк

Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.367
Поени од реакции
38.373
Рекле дека ќе поделат.
Вака кога има за кого да бираш малце е тешко.. јас уште не сум донирала искрено. Не можам да бирам така. Ќе се јавам уште неколку пати на Црвен Крст. Они нека делат..
Точно, слушнав информација дека од собраните пари од Црвен крст секое семејство ќе добие по првична парична помош од 150 000 денари.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.341
Поени од реакции
9.205
Малку од технички аспект,за прскање се користат два вида искрофрлачи.едните се како бакла и тие имат висока температура 1200 степени кој се користени во раманија пожарот и се за една употреба другите се електрични и се полнат со метални гранули и се контролират колку високо да фрла искра,и се околу 1000 евра едно полнење е 100 тина евра ,е сеа кој вид биле полнењата проузводителтреба да се испита оти овие оперират на релативно безбедна температура до 62 степени,колку ши глеам на сликата во пулс е користени електрични ако е оваа сликата

еве како изгледа оваа направа

е сеа како се запали ако овие машини се деклалирани како незапалувачки

Постои ефтин фејк за раја и оригинал поскапи за господа.

Член од
14 октомври 2021
Мислења
168
Поени од реакции
381
Ни надвор не се
Јас од петарди се плашам
и сѐ вакво.
Знам веќе од мала пример за трајно оштетено дете од вакви работи. Не се зафрканција.

газдата пошо знаел дека диското му е од СТИРОПОР И АЗБЕСТ не смеел да дозволува. Азбестот секој пат кога имало вакви се загревал.
А е канцероген. Јас пример азбест не знаев што е додека не се случи ова. Гледам многи луѓе знаеле, ако и он знаел, а знаел, ШТО КУР ГО СТАВИЛ ТАМУ
И неговото дете идело во диското. Безбозочен. Во диското воопшто не било за вла га ње. Штала.

Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.367
Поени од реакции
38.373
АЗБЕСТ не смеел да дозволува. Азбестот секој пат кога имало вакви се загревал.
А е канцероген. Јас пример азбест не знаев што е додека не се случи ова. Гледам многи луѓе знаеле, ако и он знаел, а знаел, ШТО КУР ГО СТАВИЛ ТАМУ
И неговото дете идело во диското. Безбозочен. Во диското воопшто не било за вла га ње. Штала.
@macka12345 , јас колку што знам, објектот си постоел уште пред да стане дискотека Пулс. Претходно бил магацин за теписи или не знам што, сеедно е. Муабетот ми е: азбестот не го ставил никој од сега, туку кога се градел објектот, а тоа можеби било во титова Југославија, којзнае. Азбестот порано беше широко употребуван градежен материјал. Секоја втора куќа, особено по селата и ден денес стои покриена со азбестни табли. Причина: ем беше далеку поевтин, поотпорен, и полесен од керамидите, ем беше со огноотпорни својства и летно време држи ладно, па затоа на времето се сметаше како најидеален за покривање на куќите и зградите. Не само тоа, туку и водоводните цевки беа азбестни, скоро секаде. Тогаш никој не знаеше дека е канцероген материјал. Значи азбестниот покрив е направен којзнае од кога, не од сега. Не е крив сопственикот на дискотеката за тоа, крива е државата што се уште нема регулатива за итна замена на азбетните кровови насекаде низ државата. Јас колку што знам, се уште постојат и места каде водоводните цевки се азбестни и никој нема на ум да ги замени.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.341
Поени од реакции
9.205
[QUOTE="vidooq, post: 10258088, 2 ПП апарати на 650 луѓе, 1 излез
[/QUOTE]
Ако бил тој едниот апарат што го видовме на видеото соодветен за затворен простор, можеби и ќе се локализираше пожарот.

Тој апарат со CO2 кој не смее да се користи за голема површина на затворен простор ја запечати судбината на присутните.

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.769
Поени од реакции
60.526
Муабетот ми е: азбестот не го ставил никој од сега, туку кога се градел објектот, а тоа можеби било во титова Југославија, којзнае.
Во 1999 е изграден како помал објект, потоа му се правени доградби, затоа не личи на ништо. Во емисијата КОД правеа хронологија на настаните.

Член од
14 август 2018
Мислења
4.992
Поени од реакции
11.449
@macka12345 , јас колку што знам, објектот си постоел уште пред да стане дискотека Пулс. Претходно бил магацин за теписи или не знам што, сеедно е. Муабетот ми е: азбестот не го ставил никој од сега, туку кога се градел објектот, а тоа можеби било во титова Југославија, којзнае. Азбестот порано беше широко употребуван градежен материјал. Секоја втора куќа, особено по селата и ден денес стои покриена со азбестни табли. Причина: ем беше далеку поевтин, поотпорен, и полесен од керамидите, ем беше со огноотпорни својства и летно време држи ладно, па затоа на времето се сметаше како најидеален за покривање на куќите и зградите. Не само тоа, туку и водоводните цевки беа азбестни, скоро секаде. Тогаш никој не знаеше дека е канцероген материјал. Значи азбестниот покрив е направен којзнае од кога, не од сега. Не е крив сопственикот на дискотеката за тоа, крива е државата што се уште нема регулатива за итна замена на азбетните кровови насекаде низ државата. Јас колку што знам, се уште постојат и места каде водоводните цевки се азбестни и никој нема на ум да ги замени.
Пред да кренеме паника...
Азбестот во форма на салонитни табли и цевки за вода е прилично сигурен по здравјето!! (ова нека светка)

Процесот на производство е буквално цементна мешавина со 10-15% азбест кој потоа се пресува и суши. Во ваква форма слободно може да се користи, фаќа, буквално вода да се пие од него! Нема научна студија која го потврдила спротивното дури и за азбестни водоводни цевки.

Тоа што многу луѓе ги буни, а за што навистина е канцероген, е кога се вдишуваат слободни честички(прашина) и тој доаѓа во белите дробови. Најчесто тоа е во самиот процес на производство, и/или кога се сечат, брусат, дупчат такви производи при што се ствара азбестна прашина.
Салонитните табли не горат, туку на екстремно висока температура пукаат, и во тој случај шрапнелите се поопасни него ли самото ослободува на азбест во форма на ситни прашинки кои потоа можат да се вдишат. За среќа или несреќа, не се разградува толку ситно, тука пука со поголеми парчиња и фрагменти.

Coca Cola

Пашламарка
Член од
4 јануари 2009
Мислења
1.045
Поени од реакции
1.823
Имаше еден клип од пулс кај што убаво се гледа таа пресудна искра што ја зажарува пир пената / сунѓерот / изолацијата горе. Само таа искра беше црвенкаста, другите искри беа бели баш како клипов. Сигурно и да е фуш и да не е фуш, има некој процент кај што може да створи т.н жешка искра и да запали...

едит: https://www.facebook.com/watch/?v=1810676483111345 еве го. Сум истрипал дека е црвена искра. Едноставно се запалува. Излеа гори како лудо ова горе. Мада од твојов клип што го сподели не смее/нема можност да го запали.

y2k

Член од
4 октомври 2022
Мислења
1.238
Поени од реакции
2.011
Законот за обезбедување јасно кажува што е работата на фирмата што добила прво лиценца за обезбедување а потоа имала и договор за обезбедување на конкретно овој објект. Првично како фирма за обезбедување потребно е да направат увид на објектот каде се наоѓа , како се влегува, како се излегува, точки на дејствување, колку лица се потребни за физичко обезбедување, дали е потребно и патролно обезбдување и мал милион други работи. Фирмите за обезбедување не се битанги или горили и лични слуги на тој сто ги има најмено. Си постои закон кој треба да се почитува е тоа што кај нас не е вака видовме до кај не носи и баш поради ова треба да се промени.
Не знам како да пробам да ти објаснам дека обезбедувањето во дискотеки во Македонија нема допирна точка со тоа колку гости ќе има во објектот. Газдата или менаџерот си букира артист, сам си одредува колку гости ќе има, и колку карти ќе продаде. Обезбедувањето се грижи да нема нереди и тука завршува се. Од каде ви излезе оваа глупост дека обезбедувањето било задолжено колку гости ќе има во објектот, само еден Господ знае.

Нема потреба да пишуваш фермани со закони, и онака не функционираат.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Kajgana Shop

На врв Bottom