Пожар во Кочани, диско Пулс.

Член од
30 август 2024
Мислења
237
Поени од реакции
1.044
Да но кога е веќе организиран и има термин и локација, ме интересира дали стои некој како организатор.

Ова се многу тешки времиња за цела нација, многу ми е страв некој да не го исполитизира протестот, или протестите во иднина
Ќе има 10/15% од тие несфатените, кои со сета сила ќе пробуваат да се бламираат и да во свртат у нивна полза. Не смее во никој случај да се дозволи паламудење од стилот на шарена. Такви фаци од старт треба да се избркаат.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.940
Поени од реакции
12.545
Последно уредено:

old_School_mk

Програмер, гејмер, psy-trance уживател
Член од
11 август 2009
Мислења
6.173
Поени од реакции
5.973
15 години или 3 пати промена на власт имало додека работела оваа дупка без никаква лиценца, а во моментот кога ја имале одобрена е од некој партиски бот без буквално да прочита што потпишува. Знаеш дека ако не се случеше ваква катастрофа никогаш и никој немаше да влези во некој ваков објект да направи проверка, а не па да казни или затвори некој за вакво нешто? Ова ти е последица на партизирано општество, еве имаш чист пример, но за жал со фатални последици.

Инаку со оглед на тоа што не разбраа до Јапонија, ако за тебе е успех да се разрешат 10 инспектори, и уште толку да лежат во затвор, за смрт на 60 детски животи, тогаш нема за што да се разговара.

И на крај, за жал после ова поука повторно нема да има. Ќе трае некој период, ќе затворат една рака луѓе, ќе спласне целата ситуација, и пак ќе си одиме по старо.

Жално но вистинито
Еден куп такви дупки имаме низ државата, ете излезе дека само 12 локали имале лиценца. Многу ми е јасно дека да не се случеше трагедијава сè ќе си тераше по старо, но тоа немаше да го гледам како проблем со државата туку со самите луѓе кои што се навикнати на мито и корупција, локални шерифи кои никој не ги чепка, власт што соработува со нив итн итн...

За мене до сега е огромен успех што власта се справува многу подобро отколку властите во Романија во 2015та (again, гледај го "Colectiv"). Сè уште е прерано за било каква незадоволство од народот, уште ни децата не се закопани, а веќе има повици за протести и глупости... За што протести? За тие што моментално си ја работат работата да не можат да си ја сработат? Не може преку ноќ сè да се оправи, треба да помине некое време во истраги, прибирање докази, апсења, судења итн итн... Е ако од ова ништо не испадне - тогаш нека се крене народот на нозе. Вака предвреме ништо нема да се постигне.

Riken

the power of imagination makes us infinite
Член од
9 декември 2008
Мислења
12.990
Поени од реакции
31.109
Ова со болнициве, немање душеци, кебиња и персонал доволно збори за капацитетите на Македонија во случај на воен конфликт.
Тоа доволно збори колку на големо се краде од страна на политичарите а народот трпи и ќути, една шајка немаат заковано.
Се треба да им се укине и на минимална плата да се, после секои 4 години милионери стануваат ќе се лечат они по приватни клиники во странство ние ќе пуштаме смс пораки.
Нека се удрат по тоа главата мене туѓ срам ме фати од комшииве, едниве амбулантни возила, другиве хеликоптери, опремени болници а ние 4 патарини на 30км пат.

Член од
14 октомври 2021
Мислења
154
Поени од реакции
356
Ова со болнициве, немање душеци, кебиња и персонал доволно збори за капацитетите на Македонија во случај на воен конфликт.
Ја вчера ко економист се чудев, кај идат 7,5% од секоја плата секој месец.
Од мене само 57€ зимаат. Земале и овој први. После 2 нед: нема гази, нема завои, нема дијазепами, нема чаршафи. НИШТО.
Кај се?
Вчера ми вика другарка, абе Мачка (името мое) до ова ли ти дое.
Не ми дое, само размислувам. За 50-60 души: Клиника, Градска, Воена, 8Ми немаа НИШТО.
Како да е ванредно стање. Шо ако беа поише?? Војна да се деси еве, ко шо сме на раб? Шо ќе праиме?
За шо плаќаме алоооо
Автоматски споено мислење:

За помалце од 2 саати се гледаме на Плоштад! Викајте кој знаете

Член од
4 октомври 2019
Мислења
594
Поени од реакции
1.311
Koga citam kako bekoj veruva deka Mickovski ili drug si ja resava rabotata mi se povraka od zivotot i sum mnogu sreken sto sum otselen od toa gomno opstestvo.... Taka pisuvavte i za Zaev deka dobro pravi ke go smwnime imeto ke ne primat Eu tolku da si lek... za ova sranje treba da se zatvorat sekoj gradonacalnik, inspektor, gazda i ministri..... Mickovski e veke tezok milioner da e pameten bi ziveel na nekoja dalecna egzoticna destinacija ama e ostanat da go disi toj zagaden skopski vozduh za da bide milijarder, bidejki kaj nas najlesno se stanuva od plakatollepac pa gradski serif, sovetnik, minister i premier.....

ako ne si gazda ili Partiski parazit vednas baraj viza nrkade da begas samo budala bi ostanal tamu da raboti i da dozivuvas sekoj den tragedii i nepravdi.... jas neznam od ovie mladi studenti ili prijateli na nastradanite nekoj da ostane vo ovoj tragedija sistem....begajte podaleko spasete se kolku mozete.....Mickovcki ke ja ispravel Zaev ja ispravi i Gruevski..... sistemot e tolku korumpiran i podmackan da nema pravda pogotovo sudstvoto najzanikade...za nekoja godina ke dojdeme na kidnapiranje deca, narkokarteli i totalno bezakonie.....

TwiNNeR

Повеќе читам, помалку пишувам
Член од
1 декември 2009
Мислења
212
Поени од реакции
189

Цивил Медиа и Џабир Дерала се оградуваат дека се организатори на настанот, и дека зад него стои граѓанската иницијатива ,,Кој е следен?''

Имам инфо, а и на линкот пишува дека вмровциве добивале пораки на вибер да не присуствуваат на протестот денес

Член од
17 август 2011
Мислења
10.481
Поени од реакции
18.771
Ја вчера ко економист се чудев, кај идат 7,5% од секоја плата секој месец.
Од мене само 57€ зимаат. Земале и овој први. После 2 нед: нема гази, нема завои, нема дијазепами, нема чаршафи. НИШТО.
Кај се?
Вчера ми вика другарка, абе Мачка (името мое) до ова ли ти дое.
Не ми дое, само размислувам. За 50-60 души: Клиника, Градска, Воена, 8Ми немаа НИШТО.
Како да е ванредно стање. Шо ако беа поише?? Војна да се деси еве, ко шо сме на раб? Шо ќе праиме?
За шо плаќаме алоооо
Автоматски споено мислење:

За помалце од 2 саати се гледаме на Плоштад! Викајте кој знаете
Teska para si dal bogami, 57 evra. Ednostavno e, tie se parite. Da vidis u privatna bolnica kolku kostaat uslugite, kolku u drzavna.

y2k

Член од
4 октомври 2022
Мислења
1.216
Поени од реакции
1.929
Еден куп такви дупки имаме низ државата, ете излезе дека само 12 локали имале лиценца. Многу ми е јасно дека да не се случеше трагедијава сè ќе си тераше по старо, но тоа немаше да го гледам како проблем со државата туку со самите луѓе кои што се навикнати на мито и корупција, локални шерифи кои никој не ги чепка, власт што соработува со нив итн итн...

За мене до сега е огромен успех што власта се справува многу подобро отколку властите во Романија во 2015та (again, гледај го "Colectiv"). Сè уште е прерано за било каква незадоволство од народот, уште ни децата не се закопани, а веќе има повици за протести и глупости... За што протести? За тие што моментално си ја работат работата да не можат да си ја сработат? Не може преку ноќ сè да се оправи, треба да помине некое време во истраги, прибирање докази, апсења, судења итн итн... Е ако од ова ништо не испадне - тогаш нека се крене народот на нозе. Вака предвреме ништо нема да се постигне.
Власта во моментов освен да ги испоапси сите штабски лебарки, друга опција нема. Не знам за каква ефикасност зборуваш, децата живи изгореа внатре,тие што преживеале се по болници дел тука, дел по регионот.

Инаку протести ваљда за тие што требало да си ја работат работата пред да дојде до вакво нешто. Протести се прават поради искажување на некое незадоволство

И на крај, пак не се разбираме, пошто за тебе успех е ако се испоапсат 30 луѓе инволвирани во ова, јас за систем и поука зборувам од сето ова.

Последно уредено:
Член од
14 октомври 2021
Мислења
154
Поени од реакции
356
Teska para si dal bogami, 57 evra. Ednostavno e, tie se parite. Da vidis u privatna bolnica kolku kostaat uslugite, kolku u drzavna.
Па малце ли се од мене 3000, од тебе да се 3000 итн
Газа у аптека е 100 денари, 200 да е.
Бараа кардинални работи кои МОРА да ги имаат. Ја нема да умрам за 50€. Кај се?

McLovin

Politically Incorrect
Член од
11 август 2016
Мислења
4.004
Поени од реакции
15.740
Шо се буните? А пари за патни трошоци од каде? Зошто ни се болници, возила, кога не можат да стигнат на работа нашите месии. Мамицата да им ја ебам. У Европа сакаме, услови за живот немаме ама битно име и химна ќе смениме. Тоа ќе не одведе у Европа. Во неколку наврати имам спомнато, македонецот не заслужува држава. Затоа и сме немале со векови, туку сме биле ту од едната ту од другата страна. Решиле да ни дадат една државичка, додека била у Југославија функционирала некако. Сами видовме колку ќе се оправиме. Пиреј бил македонскиот народ. Секако. Магарешки трн.
Не сакам/в темава да оди во политички правец, ама тоа е. Тоа е причината што се деси ова. Ако секој што дојде на власт одделуваше барем 50% од тоа што го крадеше, ќе бевме барем на ниво на другите Балкански земји. О ама битно од тука излегла кирилицата, од тука е почетокот на светот. Можеби. Само што остатокот еволуираше, ние сме уште неандерталци.

Ocajna

Domakjinka
Член од
29 јануари 2007
Мислења
2.059
Поени од реакции
3.778
Ова го коментирав истиот ден. Идејата треба да се преточи во предлог закон. Кога државата е виновник, директно или индиректно, како во овој случај бидејќи по службена должност затаил механизмот а тоа довело до смртен исход или одреден степен на повреди, тогаш државата и да плати компензација која би била договорена. Не може и не смее онаој кому сме му ја довериле одговорноста да помине со сочувство, молитви и желби за брзо оздравување. Значи промени мора, преточени во акти на хартија и со печат, другото се е гола вода и празно лелекање. Нема и не може ништо да амортизира или намали таква болка, но ние мора да имаме механизам кој не зависи од смс, јас и ти да плаќаме дополнително, туку од нашите пари од нашиот буџет во најбрз рок да има сума која ќе ги помогне засегнатите.
Ама зашто не сме држава, нема да има отштета, туку ќе има "тапшање по рамо" и многу ни е жал "Крокодилски солзи", неисплаќање оштета е исто што и непревземање одговорност, ги разрешиле некој си таму опаши, локални началници, уау многуу више направиле. Греота и срамота!

Kajgana Shop

На врв Bottom