ИТ фирми и пракси во Скопје

Член од
17 август 2011
Мислења
10.438
Поени од реакции
18.616
Da bace samo sto ja ne se zalam, toa e toa, a i e mnogu retko da vidis nekoj da se pozali deka teska mu e rabotata a da ne e od IT sektorot. Eve otvori toa Linkedinot ili redditot ili na internet po socijalnive meme strani, abe pun govna od zalenje osobeno ovie od IT sektorot, se nesto ne im cini ili im e pretesko a ustvari kucaat kodovi i testiraat programi i toa e toa, tuka im zavrsuva teskoto. Pak ke kazam sporedbeno tie od IT se na vrvot na listata sto se zalat kako ne im e pogodeno ili kako nesto ne im cini, pa posle idat 1000 tocki pa ke cues nekoj tuk tam od druga struka da se pozali i taka.
samo sto se pozali pogore:D Lugje sekogas se zalat, vo sekoj sektor. Na net ima mn lugje so se vo it, toa e samo razlikata.

Btw, osven zavist ili ako si gazda, od dobrite uslovi u it imas samo kjar. Napravija brain drain i vo drugite struki i gi prinudija da krenat i plati i uslovi.

YuZe

Sic Semper Tyrannis
Член од
22 септември 2005
Мислења
2.207
Поени од реакции
2.720
Nema garancija deka grindanjeto kje ti naprai podobra kariera, a tek pa zivot overall.
Нема гаранција за ништо во животот, ама ако сакаш нешто да постигниш, гриндање ти е најдобра опција.
Ич не ми се свиѓа тој пристап "Како да научиш дете да плива? Фрли го во длабокото".
Пошо јас почнав така. Јуниор, уште на факс, интервјуирам за јава позиција. Ме примаат, доаѓам прв ден на работа, добар ден, ти ќе работиш на Андроид проект. Андроид немав куцнато линија код, екосистемот уопште не го знаев. Да не зборам дека ко почетник имаш imposter syndrome by default, ова ме докрајчи. Секако дека проектот беше аутсорснат, и секако дека пред клиентот бев претставена како да иам 3 години искуство.
Знаеш каков притисок ми ствараше тоа? Ненормален, првите 6 месеци мислам дека секој ден плачев, се оптоварував, се стресирав, повраќав од стрес. Будала. Работев за 300 еур а работодавецот за мене наплаќаше 1500.
И некој ќе рече вреди ова за знаењето. Вреди, ама има и други начини да се постигне ова.
Андроид е платформа, не е програмски јазик. Котлин или Јава користат обично колку што знам за програмирање во Андроид. Обично треба да има lead на таков проект па јуниори под него, немаше lead?

Факултет е повеќе за остварување контакти со колеги и правење мали проектчиња, него да те научи специфична технологија.

Член од
16 јули 2021
Мислења
394
Поени од реакции
802
Мислење на темата? Гледам отиде доста популарен виа пост, и на LinkedIn, а и на други места.

Од моја гледна точка, тоа што сакал remote-first е доста мала причина за некој да е излетан. Пример, ако е во корпорација, претпоставувам како за сите, така и за тебе, ако мора во канцеларија, одиш, ама како за startup не ми праве смисла воа многу, да отпуштиш некој кој што добро си а знае работата, само заради тоа што сакал да биде он remote.

Го сфаќам и за делот дека во рани 20-ти треба да си скрос посветен на професијата и да влечиш максимум од работата, и верувам секој би го правел тоа ако граде нешто во што стварно верува, има добар лидер, итн.

Прегледај го приврзокот 445298Прегледај го приврзокот 445299
Имаат енглезите израз за такви ко него: What a wanker. Јеботе, Стив Џобс за сиромашни, и нормално е дека се фокусирал на деца за да ги експлоатира, да ги цеди ко лимуни, а да не им плати под изговор еве демек учат. Пројде тоа време, сакаат младите да се осамосталат и нејќат со мама и тато до 35 да живеат ко ние што бевме, а со оваа инфлација, без пари тешко. Само напред, нека не се даваат, ако има колективна свест, ќе стигнат до пари. Па ако му иде на овој и на други газди нека аутсорсне у Индија и Пакистан за ич пари да види како ќе пројде таму и да види дали таму немаат мајндсет проблем. Иначе да, сум за граиндинг во 20ти, ама да е и платено, јебеш без пари и под мизерни услови.

Член од
27 септември 2010
Мислења
5.077
Поени од реакции
7.163
Мене повеќе ми личи дека вработениот сакал да работи од дома за да не треба да го трпи физички. Не ме чуди цело време да му висел над главата.

ps Го знам Иван од факултет, дечко желен за внимание (wannabe influencer), и го доби, читајќи ве на форумот. :D

Член од
12 август 2024
Мислења
285
Поени од реакции
744
Detevo ili imalo leverage da se kurci i da bara remote(imalo druga rabota) ili ednostavno e glupo, zaso sea e employeers market i mora da se istrpat vakvi debilcini ko ovoj.
Ја имаат среќата да веќе не се деца на стечајци зашто стандардот колку толку ни се качи и најчесто работат двајцата родители и затоа вака се однесуваат при најмало нарушување на комфорот. И да добие отказ ќе покријат мама и тате. 100+ апликации само за пракса/работа стигнале претходниот месец што немаме ништо огласено, дури обратна е ситуацијата бројот на вработени ни оди надоле заради кратење трошоци.

LepiDzoni

Profesionalen ulichen cigan
Член од
25 јули 2014
Мислења
1.394
Поени од реакции
3.608
Ziveete vo uslovi na sloboden pazar, ama uste imate zaostanati sfakjanja. Gi gledate rabotnicite kako u vreme na zadrugi i preduzece. Gi delite na razmazeni i lojalni.
Da ve potsetam, IT industrijata e globalen pazar.

Ako nekoe soyboy od debar maalo nejke da mi dozvoli remote work, ke si najdam prekuokeanski startap za koj ke rabotam isklucivo remote i toa za 3-4 pati pogolemi primanja.

IT industrijata e odlicno platena, globalniot pazar na IT pozicii e ogromen i nieden rabotodavec ne zasluzil moja lojalnost samo zatoa sto delime ista grutka zemja.

Член од
16 октомври 2021
Мислења
722
Поени од реакции
1.626
Ziveete vo uslovi na sloboden pazar, ama uste imate zaostanati sfakjanja. Gi gledate rabotnicite kako u vreme na zadrugi i preduzece. Gi delite na razmazeni i lojalni.

Ako nekoe soyboy od debar maalo nejke da mi dozvoli remote work, ke si najdam prekuokeanski startap za koj ke rabotam isklucivo remote i toa za 3-4 pati pogolemi primanja.

IT industrijata e odlicno platena, globalniot pazar na IT pozicii e ogromen i nieden rabotodavec ne zasluzil moja lojalnost samo zatoa sto delime ista grutka zemja.
Cekaj prekuokeanki ke rabotis, a sto pravime so vremenskata zona? Ovde ako rabotis remote ke rabotis od 8 do 4 ili od 9 do 5 za razlika prekuoakeanski ako rabotis ke rabotis ili od 2 do 10 ili od 10 do 6. Poglupa smena od treta nema, ke ti go zaebe cel bioritam i dolgorocno mnogu posledici ke se javat.
Od 2 do 10 e prilicna okej smena za razlika od tretata ama pa taka nema da imas vreme da obrnes vnimanie na semejstvoto i na mnogu drugi raboti, zamisli ubavo e vremeto nadvor popladne i da ne mozes na edna prosetka da izlezes so deteto ili na edna pijacka da ne mozes da izlezes so drugari i taka postojano, aj barem da te shaltaa edna nedela prva smena pa druga nedela vtora aj razbirlivo, ama pa vaka?

Член од
8 јули 2008
Мислења
4.518
Поени од реакции
8.244
Зошто одеднаш стана грев да бараш да работиш од дома, а пред само 1-1.5 години тоа беше дифолт во индустријава.
Нема нешто полошо од RTO.
Според мене:
а) патиме од инстаграмџии и тиктокерчиња што со хехенце хумор, сториња и рилсови претставуваат дека од дома ништо не се работи
б) обично оние што се сопственици на фирми, се и сопственици на real-estate во кои тие фирми работат, а ако не се рента канцеларијата, веројатно и паѓа вредноста.
в) подобро помалце перформантен тим а под контрола, него ли попродуктивен тим кај што нема контрола
г) тивко отпуштање, односно да те натераат сами вработените да си дадат отказ, отколку они да маваат луѓе и да добијат лош публицитет како овој горенаведениов.
д) со ремоут обично еден куп позиции се покажаа како непотребни (middle management поготово), и токму тие се оние што скокаат од радост за враќање во канцеларија
ѓ) copycat синдром, ако FAANG имплементираат RTO, цел свет ги копира
е) микроменаџмент

Не познавам многу луѓе кои станаа попродуктивни или посреќни од канцелариј. Башка рачунај дека со враќање во канцеларија под дифолт губиш 3-4 саати во денот во сообраќај/кафенце/терасица/оговарање и ручеци од 1+ саат. Бонус е што си повеќе изморен.
Капак на се е занемарениот факт што уствари со враќање во канцеларија, платата ти е горе доле помала за 10%, ако си од друг град тука имаш кирија (значи 25% ти е намалена платата), имаш помалце време за фамилијата и за себе, и неминовно ќе доведе до burnout, особено како што се стега обрачот и се зголемува притисокот драстично.
Трошоци за паркинг, трошоци за храна, трошоци за превоз тоа ништо не ти е покриено.
Да не цепидлачам у детали да го сметам и амортизацискиот трошок што го имаш од користење на свое возило, ама ете и тоа ќе го спомнам.
А 99% од фирмите не ги покриваат овие трошоци. Недај боже да го спомнеш ова, ќе те распнат на крст (односно отпуштат).

Ајде кај нас сообраќајот е хаос, на Запад не е нели, ама не е таму ко овде за 15-20 мин си на работа. Додека оние што користат метро се буткаат ко сардини.

Има и некои ситни бенефити, не викам не... ама 95% ова е катастрофален потег и тоа ќе се покаже и на долг рок, само што самобендисаниве его-трип газди тешко дека ќе го сфатат.
Ќе дојдат пак подобри времиња кога тогаш, па ќе се чешаат.

Се враќаш во канцеларија и пак состаноците ги одржуваш на компјутер. Циркузијада.

Член од
24 април 2008
Мислења
11.167
Поени од реакции
12.793
Зошто одеднаш стана грев да бараш да работиш од дома, а пред само 1-1.5 години тоа беше дифолт во индустријава.

...

Се враќаш во канцеларија и пак состаноците ги одржуваш на компјутер. Циркузијада.
Затоа што во богатите и развиените држави сите тие облакодери кои красат и гнасат градови од типот на Њујорк, Чикаго и слични, зависат од парите од кираџиите, а од нивните даноци зависат градовите во кои истите се сместени.

Паралелно со кириите и даноците, економиите на тие градови на големо зависат од парите од јавен превоз, и убаво спомна ти: сообраќај, кафенце, тераса, ручек - сето тоа некој го обезбедува, заработува од тоа, плаќа даноци од тоа, и со тоа ја одржува економијата на градот во живот.

Ако луѓето работат од дома, сите тие објекти стануваат безвредни како за сопствениците на објектите, така и за градовите кои нема да се опарат од нивните даноци и кираџии.

Знам дека делува малку глупаво објаснувањево, но кога илјадници, а потоа и десетици илјадници канцелариски работници би работеле од дома, целата таа економска структура од кираџијата кој мора да патува до работното место и да прошета пред или после работното време низ градот, паѓа во вода.

Наспроти ова, запрашај се зошто властите не охрабруваат живот надвор од урбаните центри, еве сега кога струјата, Интернетот, па дури и водоводот го донесоа до некои помали населени места на маргините на урбаните центри, зошто не ги охрабруваат канцелариските работници да се преселат на периферија со цел да се намалат метежот и загадувањето во градот ?

Најприближна споредба е оваа. :D

Член од
9 февруари 2016
Мислења
1.511
Поени од реакции
3.755

Абе овој е исфрустрирано гомце дека другарите прават повеќе пари од него. Според напишаното што работи. работата му е едно 100 пати полесна од било која позиција во ит.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.438
Поени од реакции
18.616
Ја имаат среќата да веќе не се деца на стечајци зашто стандардот колку толку ни се качи и најчесто работат двајцата родители и затоа вака се однесуваат при најмало нарушување на комфорот. И да добие отказ ќе покријат мама и тате. 100+ апликации само за пракса/работа стигнале претходниот месец што немаме ништо огласено, дури обратна е ситуацијата бројот на вработени ни оди надоле заради кратење трошоци.
Iskreno i podobro so e vaka. Ne e It edina struka, a i ko sto kaza sam ne se vekje 90ti. Treba da se zivee pokraj rabotata.
Postarite od svojata skromnost ne vidoa nikakov kjar, samo molzenje.

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
17.048
Поени од реакции
51.371
Кој не е мотивиран со јаки бонуси, нема причина да гине за било кој газда. Во било која струка.

Kajgana Shop

На врв Bottom