Повисок, ама не многу повисок. Ќе проверам утре.Dali 66 posto od aplikantite se mazi? Verojatno dosta povisok procent.
Каква вештина? За учење вештини, наместо бизнис литература, се чита стручна литература и курсеви како што ти наброи Inglourious Basterd. Останатото е дисциплина. За да ја добиеш дисциплината, потребна ти е мотивација за воопшто да почнеш. Секоја бранша во литературата си има своја намена и целна публика, не може туку така сите да ги ставаш во категорија копиљаци кои продаваат ветер и магла. Копиљаци, ама сепак ти продале ветер и магла, што говори тоа за тебе!? И тоа е вештина од која може да се научи нешто.Brat iskren ke bidam so tebe ama od tie instagram gurus me fakja serka. Serka onakva kvalitetna, sto begam od niv ko gjavol od krst, pocnuvajki od 2017 uste koga go sledev onoj Robert Kiyosaki bogat tatko siromasen tatko ili Grant Cardone. Kopiljaci teski, prodavaat vetar u magla. Knigi so biznis literatura citav u 2015-16 i nikogas vise, se e toa dobra reklama da ti prodade nekoj magla ili da te izmotivira a ne da te nauci na nekoja vestina, kaj sto ke imas i program i ke ja vezbas taa vestina sekojdnevno.
И јас мислам дека многу се должи и на ова, а не само на воук што вика @Amaterasu. Кога бев студент, бев на една работилница, кај што беа и газди/менаџмент на ИТ фирми, таму баш спомна газдата на една фирма дека кај него биле 50/50 мажи/жени, на што имаше коментар „како успеавте и ние сакаме повеќе девојки, ама тешко ни иде“. Освен свесно, мислам дека и потсвесно им се дава предност на девојчињата, затоа и ми падна интересен експериментот што го правел братот.Ne mislam deka ima nekoja agenda, ednostavno groto od vrabotenite se mazi, i ima priroden bias da vrabotat devojce (ili ubavo devojce).
Ако останатиот дел на тимот е во канцеларија тогаш и поединецов треба да биде таму. Кога го зеле на работа со знаење дека треба да дојде во канцеларија, а тој инсистира за remote, тогаш нема што да правиме муабет. Во спротивно ако го зедоа како remote и тоа беше очекувањето, тогаш може да се лутиме. За ова немам замерка.Мислење на темата? Гледам отиде доста популарен виа пост, и на LinkedIn, а и на други места.
Од моја гледна точка, тоа што сакал remote-first е доста мала причина за некој да е излетан. Пример, ако е во корпорација, претпоставувам како за сите, така и за тебе, ако мора во канцеларија, одиш, ама како за startup не ми праве смисла воа многу, да отпуштиш некој кој што добро си а знае работата, само заради тоа што сакал да биде он remote.
Го сфаќам и за делот дека во рани 20-ти треба да си скрос посветен на професијата и да влечиш максимум од работата, и верувам секој би го правел тоа ако граде нешто во што стварно верува, има добар лидер, итн.
Прегледај го приврзокот 445298Прегледај го приврзокот 445299
Ова е точно. Особено кај постари мажи што одамна им завршила ебачката кариера и сега ќе вработи убава жена само за да ја гледа на работа. За греота. Ќе му доаѓа во 10, нема да сработи ништо, ќе си отиде во 2 со другарките на кафенце и тоа е.Ne mislam deka ima nekoja agenda, ednostavno groto od vrabotenite se mazi, i ima priroden bias da vrabotat devojce (ili ubavo devojce).
Првпат го гледам ликов. Се согласувам дека е добро во твоите 20ти да одиш all in. Ама тоа не треба да биде за "фирмата" или за "продуктот" туку да биде за тебе лично. Сме го правеле муабетот тука на темава.Мислење на темата? Гледам отиде доста популарен виа пост, и на LinkedIn, а и на други места.
Од моја гледна точка, тоа што сакал remote-first е доста мала причина за некој да е излетан. Пример, ако е во корпорација, претпоставувам како за сите, така и за тебе, ако мора во канцеларија, одиш, ама како за startup не ми праве смисла воа многу, да отпуштиш некој кој што добро си а знае работата, само заради тоа што сакал да биде он remote.
Го сфаќам и за делот дека во рани 20-ти треба да си скрос посветен на професијата и да влечиш максимум од работата, и верувам секој би го правел тоа ако граде нешто во што стварно верува, има добар лидер, итн.
Иван делува дека е ок човек ама братот има некој "grind" менталитет, демек нема ништо по битно од работата, не треба баланс на животот и работата и очекува и вработените кај него да го имаат истиот. Ова во пракса е неизводливо, он работи за себе, вработените работат за него. Кога би имале акции кај него во фирма можеби би го имале тој менталитет или па да се удрени.Мислење на темата? Гледам отиде доста популарен виа пост, и на LinkedIn, а и на други места.
Ѕирни го поткастов, има две сезони снимено. Бизнис, претприемништво, македонски стартапи... има нешто и филозофски теми со Игор од Time.mk.Првпат го гледам ликов.
I am an entrepreneur that's fascinated by business, philosophy, life, and love.
As someone decent at wealth building, I realised very early in my entrepreneurial journey that money has an increasingly diminishing returns past a certain point. As someone that was purely driven by making money, when I reached a point of having enough (many never get here) and felt miserable, I had to re-evaluate my core beliefs - which is how I came to the following guiding-principle in my life:
"At 50, I want not to be the richest in the room, but the wisest."
Една ( можеби и единствена работа ) што ми се свиѓа кај новите генерации е баш ова, што не прифаќаат grind менталитет, не е работата и кариерата цел живот.Но да се вратиме на темата. Дечкото што постира ми изгледа многу buthurt. Прво, ова не е Македонски проблем. Со зголемување на бројот на луѓе во ИТ, и со тоа што младите генерации се повеќе се entitled, се потешко е да работиш со мотивирани индивидуи.