ИТ фирми и пракси во Скопје

Член од
16 октомври 2021
Мислења
710
Поени од реакции
1.604
Кој се овие фирми што со 2 години искуство давале 2000 евра плата, да знам да менам под итно работа :D
Bas ke go prasam utre petok ke praam kafana so nego i ke dojde i on. Ke pisam ovde ako ne zaboravam da go prasam

Член од
2 декември 2019
Мислења
63
Поени од реакции
44
Nema da ima podobri vreminja, ednostavno od 2020 pa navaka otkako fati koronata tehnologijata otide tolku napred sto takvite kurtoni ko nas sto ucele i magistrirale ekonomski nauki mozat da se ebat u gz i da prezivuvaat od mesec za mesec. Na edni ebani finansiski proekti na koj sto bev angaziran za seriozni kompanii vo mk honorarot bese mocani 50 evra od proekt, se na se 3 proekti.

Se e dovedeno ili na digitalen marketing a znam deka toa ne me vlece ili ednostavno da stanes programer za nesto. Preku kur mi e vise doeno na rab sum da iskinam i diploma i da pocnam da programiram ili nesto slicno na toa.

Kako be nikoj ne dava? Moj prv drugar sto go fati vremeto u 2019 rabotese kelner cel zivot, zapisa kurs i otkako go zavrsi posle godina dena se vraboti i rabotese za 400 evra, sobirase znaenje i se prodade za 2000 evra plata vo 2021, sega mi kazuva deka e nad 5000 evra. Od eden mocan kurs sto zavrsil i ovoj mockovo ke raboti od doma po 6 saata ne ni mora 8 da raboti, tie 2 saata ostanati gi dreme, se siminja u teretanata dole poso u dzevahir zivee i se si zavrsuva.

E sea ne praele, eve ti go primerov ti go daov. Pa ako on mozel nisto ne e popameten od mene da gi zarabotuva tie pari a i vaka privatno e mnogu glup covek, samo sto mu se posrekjilo na nekoj nacin.

Kako da ne gleam plata pa so da gleam? Utre so dete ke bidam, ke prezivuvame li ili ke ziveeme kako sto treba? Znaci jasno mi e deka se praat pari i kako sales males, ne me interesira toa pak ke kazam, programerstvoto mi izgleda interesno posto mnogu cesto dremam na kompjuter i se razbiram od kompjuteri isto taka. Isto znam deka muabetot nekoj ke mi go posoci deka treba da fatis nesto dopolnitelno kako nekoj zanaet majstorija da usovrsis, ama ne sakam ni toa ne sakam da rabotam ko cigan 8 saata pa posle dopolnitelno uste 5 saata da se ebavam, koga bi mozel da se zainatam da se vlozam i da zarabotuvam pet pati poise i em polabavo da mi bide vo pogled na vreme.

Dajte preporacajte kurs nekoj sto se isplati toa mi e muabetot, ili preporacajte nesto sto bi se baralo i ponataka (primer gledam vestackava inteligencija e sega u podem) i tie softverski testiranja qa sto se pravat.
Мој совет пошто кажа дека си добар со компјутери е да почнеш да учиш sales, заследи неколку гуру-а на инстаграм и пумпај се со дејли контент, читај книги на таа тема, психологија и комуникација со луѓе и почни да продаваш нечиј софтвер и слично, праќај email-ови до фирми, почни со дигитален маркетинг и со афилијет програми, за неколку години ќе правиш повеќе пари отколку програмер, пак ќе седиш пред компјутер.

Мислам дека добар со компјутери не е доволно за да се биде добар програмер, потребни се логика, брзо сфаќање на работите бидејќи трендовите брзо се менуваат и мора брзо да се прилагодуваш инаку и да влезеш во индустријата може брзо да останеш позади ако се опуштиш одреден период.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.347
Поени од реакции
26.348
Koj kurs ili akademija e vaka najdobar kaj sto ke naucis da programiras? I koj vid na programiranje vo momentot ima najgolema pobaruvacka?

Sakam da upisam kurs i da ja smenam strukava vo koja sto sum momentalno, poso od mojava struka (finansii i ekonomija) nema asalni pari osven fakjanje pat u stranstvo. Totalen noob sum nemam pojma od nisto za programiranje ama mozam da naucam ako se zainatam nema nikakov problem za toa, baska baratam po kompjuterive imam dosta golemo znaenje za programi i opsto nekoi drugi raboti. Po toa sto go slusam od drugari koi sto se vrabotile kako programeri za 2 godini stignale do 3000 evra plata so makedonski standard na zivot, sto kako ekonomista tuka u drzavava 20 godini da rabotis nema da stignes do tie pari.

Ne mi polemizirajte so glupiot muabet "ako te biva ke prais pari i tuka so taa struka". Nema da prais, ednostavno sme utepanici i firmata te racuna tuka kako troshok i ne te ebava dva posto. A vo stranstvo ne mi se ide i nemam namera da fatam pat.

Toa e u princip, fala za odgovorite odnapred
Ти кажаа зошто ти е лоша идеја. Нема да го повторувам тоа, ќе речам дека се веројатно во право. Ама, ако си спремен да научиш до степен да стигнеш во најдобрите 10% на пазарот, тогаш 3те илјади евра се далеку од недостижни.

А како да научиш, ќе пробам да ти одговорам за фул стек .нет девелопер. За други програмски јазици е сличен начинот, само различни ресурси.

Основи на програмирање
Курсеви:
  • Harvard CS50x (edX) – Основи на програмирање и алгоритми
  • C# for Beginners (Udemy) – Основи на C#
  • The Complete SQL Bootcamp (Udemy) – SQL за почетници
  • Version Control with Git (Coursera) – Git основи
Книги:
  • "C# 9 and .NET 5 – Modern Cross-Platform Development" – Mark J. Price
  • "Grokking Algorithms" – Aditya Bhargava
  • "The Self-Taught Programmer" – Cory Althoff
.NET и Backend
Курсеви:
  • C# Intermediate and Advanced (Udemy) – OOP, LINQ, async/await
  • ASP.NET Core Web API (Udemy) – Развој на REST API
  • Entity Framework Core – The Complete Guide (Udemy) – Работа со бази на податоци
  • ASP.NET Core Identity & JWT Authentication (Udemy)
Книги:
  • "ASP.NET Core in Action" – Andrew Lock
  • "CLR via C#" – Jeffrey Richter
  • "The Pragmatic Programmer" – Andrew Hunt & David Thomas
Frontend развој (React или Angular)
Курсеви:
  • Modern HTML & CSS From The Beginning (Udemy)
  • JavaScript – The Complete Guide (Udemy)
  • React – The Complete Guide (Udemy)
  • Angular – The Complete Guide (Udemy)
Книги:
  • "You Don’t Know JS" (серии книги) – Kyle Simpson
  • "Eloquent JavaScript" – Marijn Haverbeke
  • "React Up and Running" – Stoyan Stefanov
DevOps, Deployment
Курсеви:
  • Docker & Kubernetes: The Practical Guide (Udemy)
  • CI/CD Pipelines with GitHub Actions (Udemy)
  • Microsoft Azure Fundamentals (Coursera)
  • Microservices with .NET and Docker (Udemy)
Книги:
  • "Clean Code" – Robert C. Martin
  • "Design Patterns: Elements of Reusable Object-Oriented Software" – Erich Gamma и др.
  • "The Phoenix Project" – Gene Kim
Запознавање со реален свет
Курсеви:
  • Full-Stack .NET Developer (Udemy)
  • Building a Real-World App with ASP.NET Core & React (Udemy)
  • Advanced React and Redux (Udemy)
Книги:
  • "The Clean Architecture" – Robert C. Martin
  • "Software Architecture in Practice" – Len Bass

Член од
16 октомври 2021
Мислења
710
Поени од реакции
1.604
Мој совет пошто кажа дека си добар со компјутери е да почнеш да учиш sales, заследи неколку гуру-а на инстаграм и пумпај се со дејли контент, читај книги на таа тема, психологија и комуникација со луѓе и почни да продаваш нечиј софтвер и слично, праќај email-ови до фирми, почни со дигитален маркетинг и со афилијет програми, за неколку години ќе правиш повеќе пари отколку програмер, пак ќе седиш пред компјутер.

Мислам дека добар со компјутери не е доволно за да се биде добар програмер, потребни се логика, брзо сфаќање на работите бидејќи трендовите брзо се менуваат и мора брзо да се прилагодуваш инаку и да влезеш во индустријата може брзо да останеш позади ако се опуштиш одреден период.
Brat iskren ke bidam so tebe ama od tie instagram gurus me fakja serka. Serka onakva kvalitetna, sto begam od niv ko gjavol od krst, pocnuvajki od 2017 uste koga go sledev onoj Robert Kiyosaki bogat tatko siromasen tatko ili Grant Cardone. Kopiljaci teski, prodavaat vetar u magla. Knigi so biznis literatura citav u 2015-16 i nikogas vise, se e toa dobra reklama da ti prodade nekoj magla ili da te izmotivira a ne da te nauci na nekoja vestina, kaj sto ke imas i program i ke ja vezbas taa vestina sekojdnevno.

Neam problem so logika, matematika, resavanje kompleksni zadaci, mi fakja bojlerot za tie raboti, igrive sto se competitive isto ako se posvetam krevam visok rank, shah isto.

Malce offtopik ja otidovme ama nema veze neka ne zameruvaat moderatorive, i taka ovaa tema e edinstvena na ovoj podforum sto zivurka
Автоматски споено мислење:

Ти кажаа зошто ти е лоша идеја. Нема да го повторувам тоа, ќе речам дека се веројатно во право. Ама, ако си спремен да научиш до степен да стигнеш во најдобрите 10% на пазарот, тогаш 3те илјади евра се далеку од недостижни.

А како да научиш, ќе пробам да ти одговорам за фул стек .нет девелопер. За други програмски јазици е сличен начинот, само различни ресурси.

Основи на програмирање
Курсеви:
  • Harvard CS50x (edX) – Основи на програмирање и алгоритми
  • C# for Beginners (Udemy) – Основи на C#
  • The Complete SQL Bootcamp (Udemy) – SQL за почетници
  • Version Control with Git (Coursera) – Git основи
Книги:
  • "C# 9 and .NET 5 – Modern Cross-Platform Development" – Mark J. Price
  • "Grokking Algorithms" – Aditya Bhargava
  • "The Self-Taught Programmer" – Cory Althoff
.NET и Backend
Курсеви:
  • C# Intermediate and Advanced (Udemy) – OOP, LINQ, async/await
  • ASP.NET Core Web API (Udemy) – Развој на REST API
  • Entity Framework Core – The Complete Guide (Udemy) – Работа со бази на податоци
  • ASP.NET Core Identity & JWT Authentication (Udemy)
Книги:
  • "ASP.NET Core in Action" – Andrew Lock
  • "CLR via C#" – Jeffrey Richter
  • "The Pragmatic Programmer" – Andrew Hunt & David Thomas
Frontend развој (React или Angular)
Курсеви:
  • Modern HTML & CSS From The Beginning (Udemy)
  • JavaScript – The Complete Guide (Udemy)
  • React – The Complete Guide (Udemy)
  • Angular – The Complete Guide (Udemy)
Книги:
  • "You Don’t Know JS" (серии книги) – Kyle Simpson
  • "Eloquent JavaScript" – Marijn Haverbeke
  • "React Up and Running" – Stoyan Stefanov
DevOps, Deployment
Курсеви:
  • Docker & Kubernetes: The Practical Guide (Udemy)
  • CI/CD Pipelines with GitHub Actions (Udemy)
  • Microsoft Azure Fundamentals (Coursera)
  • Microservices with .NET and Docker (Udemy)
Книги:
  • "Clean Code" – Robert C. Martin
  • "Design Patterns: Elements of Reusable Object-Oriented Software" – Erich Gamma и др.
  • "The Phoenix Project" – Gene Kim
Запознавање со реален свет
Курсеви:
  • Full-Stack .NET Developer (Udemy)
  • Building a Real-World App with ASP.NET Core & React (Udemy)
  • Advanced React and Redux (Udemy)
Книги:
  • "The Clean Architecture" – Robert C. Martin
  • "Software Architecture in Practice" – Len Bass
Fala ti za iscrpniot odgovor, da si ziv i zdrav, vakov tip na odgovor barav.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.395
Поени од реакции
18.548
Кој се овие фирми што со 2 години искуство давале 2000 евра плата, да знам да менам под итно работа :D
Ako ste vo It ne znam so vi e cudno, eden kup lugje otidoa da rabotat za klient direkt a tamu realno bese 2k plus. Ja imav moznost pisle godina ipol, sig ima nekoj so poise pamet/srekja od mene. E sea vo krizava tie prvi letnaa i sea bogznae kaj kje najdat rab.
Автоматски споено мислење:

Nema da ima podobri vreminja, ednostavno od 2020 pa navaka otkako fati koronata tehnologijata otide tolku napred sto takvite kurtoni ko nas sto ucele i magistrirale ekonomski nauki mozat da se ebat u gz i da prezivuvaat od mesec za mesec. Na edni ebani finansiski proekti na koj sto bev angaziran za seriozni kompanii vo mk honorarot bese mocani 50 evra od proekt, se na se 3 proekti.

Se e dovedeno ili na digitalen marketing a znam deka toa ne me vlece ili ednostavno da stanes programer za nesto. Preku kur mi e vise doeno na rab sum da iskinam i diploma i da pocnam da programiram ili nesto slicno na toa.

Kako be nikoj ne dava? Moj prv drugar sto go fati vremeto u 2019 rabotese kelner cel zivot, zapisa kurs i otkako go zavrsi posle godina dena se vraboti i rabotese za 400 evra, sobirase znaenje i se prodade za 2000 evra plata vo 2021, sega mi kazuva deka e nad 5000 evra. Od eden mocan kurs sto zavrsil i ovoj mockovo ke raboti od doma po 6 saata ne ni mora 8 da raboti, tie 2 saata ostanati gi dreme, se siminja u teretanata dole poso u dzevahir zivee i se si zavrsuva.

E sea ne praele, eve ti go primerov ti go daov. Pa ako on mozel nisto ne e popameten od mene da gi zarabotuva tie pari a i vaka privatno e mnogu glup covek, samo sto mu se posrekjilo na nekoj nacin.

Kako da ne gleam plata pa so da gleam? Utre so dete ke bidam, ke prezivuvame li ili ke ziveeme kako sto treba? Znaci jasno mi e deka se praat pari i kako sales males, ne me interesira toa pak ke kazam, programerstvoto mi izgleda interesno posto mnogu cesto dremam na kompjuter i se razbiram od kompjuteri isto taka. Isto znam deka muabetot nekoj ke mi go posoci deka treba da fatis nesto dopolnitelno kako nekoj zanaet majstorija da usovrsis, ama ne sakam ni toa ne sakam da rabotam ko cigan 8 saata pa posle dopolnitelno uste 5 saata da se ebavam, koga bi mozel da se zainatam da se vlozam i da zarabotuvam pet pati poise i em polabavo da mi bide vo pogled na vreme.

Dajte preporacajte kurs nekoj sto se isplati toa mi e muabetot, ili preporacajte nesto sto bi se baralo i ponataka (primer gledam vestackava inteligencija e sega u podem) i tie softverski testiranja qa sto se pravat.
Nema potreba od nervoza, bar vo ovoj sektor lugjeto bile fer. Odnosno koa bese lesno da se vleze, site vikaa nauci toa i toa i kje te primime. Nemase praenje filmovi ko nasite u Germanija, sedi si tamu dobro e.

Golem del od firmite nema da ti go otvorat CVto, a bez da ti dae sansa za entry pozicija dzabe ti e znaenjeto. Ti kazuvam kao covek so switchna pred 3 god, gleam so se barase togas i sea. Toa ti e samo sovet, da ne si potrosis vreme i trud za dzabe, sepak ima i drugi opcii za pari praenje.

Последно уредено:
Член од
7 март 2017
Мислења
159
Поени од реакции
202

druze te ischitav i mozam da kazam ili si trol ili sonuvash so otvoreni ochi.

sega ako veke pravime seriozen muabet da ti kazam deka kolegi moi (junior programeri) so po 2 godini staz se borat za 500evra plata. tochno e deka se krevaa plati i chuda do PRED 2019. jas sum tester vekje 16 godini i vo poslednive 2 godini DEGRADIRAV so plata zatoa shto firmata kaj shto rabotev otpushti edno chudo lugje pa beshe borba da se najde KAKVA TAKVA rabota. Umre toa shto beshe do koronata...od togash navamu IT e idnoto ekonomski. tie shto kachija plati do togash kachija...sega borbata e da se zadrzat ili da ne se namalat mnogu... za mladite teshko.

Drugar ti shto go spomna e ISKLUCHOK ne pravilo. Probaj si ja srekjata pa kazi dali ti se ostvaril sonot, SREKJNO!

Член од
22 декември 2018
Мислења
512
Поени од реакции
718
Не би ти препорачал ИТ во моментов ќе патиш како почетник, доколку ти треба кеш можеш да пробаш плочки, фасада, мајсторија има кеш доста, за година до 2 можеш и во недела дена да ги правиш 1к евра..

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.372
Поени од реакции
43.182
многу досадно е учењето на овие работи реално. Гледање видеа бесконечно и праење некои проектчиња мали. За нешто у поголема големина ќе ти одземе недели ако не и месеци. Ако сакаш да учиш брзо интересно гледај нешто друго, има други вештини за кои има удеми курсеви на торент.

Amaterasu

123123113
Член од
17 април 2012
Мислења
1.242
Поени од реакции
1.299
Прегледај го приврзокот 444084
Баш ме интересира како би било тука.
Ова може во woke фирмите низ Америка/Западна Европа. На секое друго место, ретко кој гледа на полот во ИТ. Кај мене во фирма сигурно поминуваат едно 200-300 CV-а на review секој месец, никој досега не спомнал нешто за полот на кандидатот.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.347
Поени од реакции
26.348
Прегледај го приврзокот 444084
Баш ме интересира како би било тука.
Некои 66% од луѓето што ги вработивме во последниве 12 месеци се мажи. To be fair, и најголем дел од апликантите беа мажи. Обично имавме по 3 интервјуа за да избереме еден кандидат, ама никогаш не сме направиле полова анализа на темата.

Член од
6 ноември 2024
Мислења
643
Поени од реакции
1.171
многу досадно е учењето на овие работи реално. Гледање видеа бесконечно и праење некои проектчиња мали. За нешто у поголема големина ќе ти одземе недели ако не и месеци. Ако сакаш да учиш брзо интересно гледај нешто друго, има други вештини за кои има удеми курсеви на торент.
Ронисариус, учењето е секогаш досадно. Применувањето на наученото е интересниот дел од животот.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.395
Поени од реакции
18.548
Некои 66% од луѓето што ги вработивме во последниве 12 месеци се мажи. To be fair, и најголем дел од апликантите беа мажи. Обично имавме по 3 интервјуа за да избереме еден кандидат, ама никогаш не сме направиле полова анализа на темата.
Dali 66 posto od aplikantite se mazi :D? Verojatno dosta povisok procent.

Член од
16 јули 2021
Мислења
380
Поени од реакции
772
И на запад на жените не им пречи што има 99.9 проценти мажи у тешки рмбачки работи, се цепи процентот кајшто работата е под клима на компјутер клати врата, уште потоп ако е добро платена. Сеа ако нешто добро искочи од Трамп барем едно 4 години ќе земе да ги искорени тие муабети за права на lgbt, she/her и they/them.

Kajgana Shop

На врв Bottom