Nema da ima podobri vreminja, ednostavno od 2020 pa navaka otkako fati koronata tehnologijata otide tolku napred sto takvite kurtoni ko nas sto ucele i magistrirale ekonomski nauki mozat da se ebat u gz i da prezivuvaat od mesec za mesec. Na edni ebani finansiski proekti na koj sto bev angaziran za seriozni kompanii vo mk honorarot bese mocani 50 evra od proekt, se na se 3 proekti.
Se e dovedeno ili na digitalen marketing a znam deka toa ne me vlece ili ednostavno da stanes programer za nesto. Preku kur mi e vise doeno na rab sum da iskinam i diploma i da pocnam da programiram ili nesto slicno na toa.
Kako be nikoj ne dava? Moj prv drugar sto go fati vremeto u 2019 rabotese kelner cel zivot, zapisa kurs i otkako go zavrsi posle godina dena se vraboti i rabotese za 400 evra, sobirase znaenje i se prodade za 2000 evra plata vo 2021, sega mi kazuva deka e nad 5000 evra. Od eden mocan kurs sto zavrsil i ovoj mockovo ke raboti od doma po 6 saata ne ni mora 8 da raboti, tie 2 saata ostanati gi dreme, se siminja u teretanata dole poso u dzevahir zivee i se si zavrsuva.
E sea ne praele, eve ti go primerov ti go daov. Pa ako on mozel nisto ne e popameten od mene da gi zarabotuva tie pari a i vaka privatno e mnogu glup covek, samo sto mu se posrekjilo na nekoj nacin.
Kako da ne gleam plata pa so da gleam? Utre so dete ke bidam, ke prezivuvame li ili ke ziveeme kako sto treba? Znaci jasno mi e deka se praat pari i kako sales males, ne me interesira toa pak ke kazam, programerstvoto mi izgleda interesno posto mnogu cesto dremam na kompjuter i se razbiram od kompjuteri isto taka. Isto znam deka muabetot nekoj ke mi go posoci deka treba da fatis nesto dopolnitelno kako nekoj zanaet majstorija da usovrsis, ama ne sakam ni toa ne sakam da rabotam ko cigan 8 saata pa posle dopolnitelno uste 5 saata da se ebavam, koga bi mozel da se zainatam da se vlozam i da zarabotuvam pet pati poise i em polabavo da mi bide vo pogled na vreme.
Dajte preporacajte kurs nekoj sto se isplati toa mi e muabetot, ili preporacajte nesto sto bi se baralo i ponataka (primer gledam vestackava inteligencija e sega u podem) i tie softverski testiranja qa sto se pravat.