ИТ фирми и пракси во Скопје

Член од
16 мај 2016
Мислења
457
Поени од реакции
614
Апсолутно, општо е познато дека фирмите сакаат истите луѓе да ги платат поскапо. Само за да живеат во друг град. :D
+1 за ова. Посебно сега со back to office трендовите, најдобро ти е да се преселиш во град каде што имаш повеќе можности за работа.

Amaterasu

123123113
Член од
17 април 2012
Мислења
1.242
Поени од реакции
1.299
Дечки, какви бироа користите за работа? Користите ли од оние со механзам (приемр ова)? Ако да, кое би го предложиле?

Член од
7 август 2010
Мислења
153
Поени од реакции
51
Член од
16 мај 2016
Мислења
457
Поени од реакции
614
Член од
22 февруари 2024
Мислења
351
Поени од реакции
597
Дечки, какви бироа користите за работа? Користите ли од оние со механзам (приемр ова)? Ако да, кое би го предложиле?
20 илјадарки машала
Баш ми текна и мене за овие пошо ги имаме во канцеларија, неверував олку дека се скапи. Али па седење 8 саати и тоа не ја бива у пм.

Член од
7 јануари 2015
Мислења
963
Поени од реакции
634
Кои ИТ фирми сега скоро се затвориле или имале големи отпуштања ?

Sent from my SM-A356B using Tapatalk

Член од
12 август 2024
Мислења
276
Поени од реакции
697
Кои ИТ фирми сега скоро се затвориле или имале големи отпуштања ?

Sent from my SM-A356B using Tapatalk
ItLabs, WebFactory, H4H/M.I.R. имаа отпуштања ако скоро ти е последни 2-3 месеци. Овие последните се околу 50 луѓе и отпуштиле 10 од девелопмент делот.
Незнам Сивус, СкејлФокус како се откако им откажаа најголемите клиенти.

Член од
16 октомври 2021
Мислења
710
Поени од реакции
1.604
Koj kurs ili akademija e vaka najdobar kaj sto ke naucis da programiras? I koj vid na programiranje vo momentot ima najgolema pobaruvacka?

Sakam da upisam kurs i da ja smenam strukava vo koja sto sum momentalno, poso od mojava struka (finansii i ekonomija) nema asalni pari osven fakjanje pat u stranstvo. Totalen noob sum nemam pojma od nisto za programiranje ama mozam da naucam ako se zainatam nema nikakov problem za toa, baska baratam po kompjuterive imam dosta golemo znaenje za programi i opsto nekoi drugi raboti. Po toa sto go slusam od drugari koi sto se vrabotile kako programeri za 2 godini stignale do 3000 evra plata so makedonski standard na zivot, sto kako ekonomista tuka u drzavava 20 godini da rabotis nema da stignes do tie pari.

Ne mi polemizirajte so glupiot muabet "ako te biva ke prais pari i tuka so taa struka". Nema da prais, ednostavno sme utepanici i firmata te racuna tuka kako troshok i ne te ebava dva posto. A vo stranstvo ne mi se ide i nemam namera da fatam pat.

Toa e u princip, fala za odgovorite odnapred

Член од
17 август 2011
Мислења
10.395
Поени од реакции
18.548
Dobro ti e razmisluvanjeto, nema sansi u druga struka da gi naprais ovie pari. Samo sto sea osven ako ne si nekoj strasen genijalec, teoretska sansa nema da najdes rabota. Ima premnogu lugje so vekje se vlezeni vo industrijata i rabotata im visi na konec.

Bi te sovetuval da ucis ako imas zelba i da bides spremen za nekoj podobri vreminja. Ama nikoj ne ti garantira deka kje ima takvi vreminja, i deka finansiski kje ti se isplati trudot. Toa so 2 god i 3k zaboravigo, bese so bese.

kazioX

Примерен форумџија
Член од
28 април 2011
Мислења
3.859
Поени од реакции
10.702
Koj kurs ili akademija e vaka najdobar kaj sto ke naucis da programiras? I koj vid na programiranje vo momentot ima najgolema pobaruvacka?

Sakam da upisam kurs i da ja smenam strukava vo koja sto sum momentalno, poso od mojava struka (finansii i ekonomija) nema asalni pari osven fakjanje pat u stranstvo. Totalen noob sum nemam pojma od nisto za programiranje ama mozam da naucam ako se zainatam nema nikakov problem za toa, baska baratam po kompjuterive imam dosta golemo znaenje za programi i opsto nekoi drugi raboti. Po toa sto go slusam od drugari koi sto se vrabotile kako programeri za 2 godini stignale do 3000 evra plata so makedonski standard na zivot, sto kako ekonomista tuka u drzavava 20 godini da rabotis nema da stignes do tie pari.

Ne mi polemizirajte so glupiot muabet "ako te biva ke prais pari i tuka so taa struka". Nema da prais, ednostavno sme utepanici i firmata te racuna tuka kako troshok i ne te ebava dva posto. A vo stranstvo ne mi se ide i nemam namera da fatam pat.

Toa e u princip, fala za odgovorite odnapred
Прво, во македонска фирма за 2 години искуство 3000 евра не дава никој, тоа да расчистиме. Доколку работиш директно за клиент, можеби, ама не е лесно сам да бараш тезги, посебно кога си без искуство.

Не е точно дека не се прават пари со економски, проблемот е што парите пак се прават најчесто во IT. Имаш многу добро платени позиции како sales, delivery management, business analysis, project management и слично. Еден куп од овие луѓе се дојдени од банки и други сродни сектори. Искрено, јас би ги разгледал овие опции прво, заради тоа што ако имаш сериозно искуство во тоа што го работиш, нема да ти биде тешко да се префрлиш.

Ресурси на интернет за учење програмирање има колку што сакаш и се многу поевтини од курс, предноста кај курсевите е што има некој што ќе те води. Само немој да очекуваш премногу, сум слушнал од луѓе дека ветуваат помош при барање на работа после курсот и слично, ама во пракса не помагаат баш многу. Ќе имаш некоја основа после курсот и тоа е тоа. Ако веќе курс е конечниот избор, мислам дека Qinshift и Semos се подобри од останатите.

Состојбата на пазарот во ИТ моментално не е баш добра, посебно за почетници и многу тешко е да се дојде и до пракса. Познавам луѓе од Финки што по 5-6 пати се одбивани за пракса и им требала можеби и една година само за да најдат, што не беше случај пред некои 5 години кога секој жив влегуваше без проблем. Едноставно факултетите исфрлаат премногу кадар и на ова се додадени и академиите, па рачунај секој оглас за пракса е со над 150 апликанти, а примаат само неколку. Ништо подобро не е ни на огласите за вработување. Твојата борба за позиција ќе биде со сите студенти од финки + електро + академиите.

На крај, немој да се водиш само по платата, на тој начин го прават и маркетингот за академиите, примарен фокус се става на парите. Сепак треба тоа да го работиш, да видиш дали воопшто ќе те заинтересира таква работа. Не сите во ИТ се добри и не секој заработува толку многу, како и во секоја друга струка.

Good luck.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.395
Поени од реакции
18.548
Mislam lesno e od It da mu kaes da ne gi glea parite, faktite se tie. Imase lugje so zimaa 3k po 2 god, a pocetnici od akademija zemaat pogolemi plati od lugje so 20 god u banki. Tesko da se motiviraa so tie sumi.

Samo sto sega e kasno. Ne mu e problem konkurencijata, i onaka 90 posto od tamu ne zaat maus da drzaat, tuku faktot so ima krah na pazarot.

Член од
16 октомври 2021
Мислења
710
Поени од реакции
1.604
Dobro ti e razmisluvanjeto, nema sansi u druga struka da gi naprais ovie pari. Samo sto sea osven ako ne si nekoj strasen genijalec, teoretska sansa nema da najdes rabota. Ima premnogu lugje so vekje se vlezeni vo industrijata i rabotata im visi na konec.

Bi te sovetuval da ucis ako imas zelba i da bides spremen za nekoj podobri vreminja. Ama nikoj ne ti garantira deka kje ima takvi vreminja, i deka finansiski kje ti se isplati trudot. Toa so 2 god i 3k zaboravigo, bese so bese.
Nema da ima podobri vreminja, ednostavno od 2020 pa navaka otkako fati koronata tehnologijata otide tolku napred sto takvite kurtoni ko nas sto ucele i magistrirale ekonomski nauki mozat da se ebat u gz i da prezivuvaat od mesec za mesec. Na edni ebani finansiski proekti na koj sto bev angaziran za seriozni kompanii vo mk honorarot bese mocani 50 evra od proekt, se na se 3 proekti.

Se e dovedeno ili na digitalen marketing a znam deka toa ne me vlece ili ednostavno da stanes programer za nesto. Preku kur mi e vise doeno na rab sum da iskinam i diploma i da pocnam da programiram ili nesto slicno na toa.

Прво, во македонска фирма за 2 години искуство 3000 евра не дава никој, тоа да расчистиме. Доколку работиш директно за клиент, можеби, ама не е лесно сам да бараш тезги, посебно кога си без искуство.

Не е точно дека не се прават пари со економски, проблемот е што парите пак се прават најчесто во IT. Имаш многу добро платени позиции како sales, delivery management, business analysis, project management и слично. Еден куп од овие луѓе се дојдени од банки и други сродни сектори. Искрено, јас би ги разгледал овие опции прво, заради тоа што ако имаш сериозно искуство во тоа што го работиш, нема да ти биде тешко да се префрлиш.

Ресурси на интернет за учење програмирање има колку што сакаш и се многу поевтини од курс, предноста кај курсевите е што има некој што ќе те води. Само немој да очекуваш премногу, сум слушнал од луѓе дека ветуваат помош при барање на работа после курсот и слично, ама во пракса не помагаат баш многу. Ќе имаш некоја основа после курсот и тоа е тоа. Ако веќе курс е конечниот избор, мислам дека Qinshift и Semos се подобри од останатите.

Состојбата на пазарот во ИТ моментално не е баш добра, посебно за почетници и многу тешко е да се дојде и до пракса. Познавам луѓе од Финки што по 5-6 пати се одбивани за пракса и им требала можеби и една година само за да најдат, што не беше случај пред некои 5 години кога секој жив влегуваше без проблем. Едноставно факултетите исфрлаат премногу кадар и на ова се додадени и академиите, па рачунај секој оглас за пракса е со над 150 апликанти, а примаат само неколку. Ништо подобро не е ни на огласите за вработување. Твојата борба за позиција ќе биде со сите студенти од финки + електро + академиите.

На крај, немој да се водиш само по платата, на тој начин го прават и маркетингот за академиите, примарен фокус се става на парите. Сепак треба тоа да го работиш, да видиш дали воопшто ќе те заинтересира таква работа. Не сите во ИТ се добри и не секој заработува толку многу, како и во секоја друга струка.

Good luck.
Kako be nikoj ne dava? Moj prv drugar sto go fati vremeto u 2019 rabotese kelner cel zivot, zapisa kurs i otkako go zavrsi posle godina dena se vraboti i rabotese za 400 evra, sobirase znaenje i se prodade za 2000 evra plata vo 2021, sega mi kazuva deka e nad 5000 evra. Od eden mocan kurs sto zavrsil i ovoj mockovo ke raboti od doma po 6 saata ne ni mora 8 da raboti, tie 2 saata ostanati gi dreme, se siminja u teretanata dole poso u dzevahir zivee i se si zavrsuva.

E sea ne praele, eve ti go primerov ti go daov. Pa ako on mozel nisto ne e popameten od mene da gi zarabotuva tie pari a i vaka privatno e mnogu glup covek, samo sto mu se posrekjilo na nekoj nacin.

Kako da ne gleam plata pa so da gleam? Utre so dete ke bidam, ke prezivuvame li ili ke ziveeme kako sto treba? Znaci jasno mi e deka se praat pari i kako sales males, ne me interesira toa pak ke kazam, programerstvoto mi izgleda interesno posto mnogu cesto dremam na kompjuter i se razbiram od kompjuteri isto taka. Isto znam deka muabetot nekoj ke mi go posoci deka treba da fatis nesto dopolnitelno kako nekoj zanaet majstorija da usovrsis, ama ne sakam ni toa ne sakam da rabotam ko cigan 8 saata pa posle dopolnitelno uste 5 saata da se ebavam, koga bi mozel da se zainatam da se vlozam i da zarabotuvam pet pati poise i em polabavo da mi bide vo pogled na vreme.

Dajte preporacajte kurs nekoj sto se isplati toa mi e muabetot, ili preporacajte nesto sto bi se baralo i ponataka (primer gledam vestackava inteligencija e sega u podem) i tie softverski testiranja qa sto se pravat.

Kajgana Shop

На врв Bottom