Бугарско државјанство (процедура и потребна документација)

Член од
30 септември 2021
Мислења
104
Поени од реакции
81
Здраво дечки. Ми треба информација колку време е потребно додека се испрати и стигне уверението за државјанство во конзулат во Битола? Дали некој што подигнал уверение може да ми каже колку време поминува од потпис на указ до подигнување? Се наоѓам надвор од државава и колку што знам уверението мора лично да се подигне па потребно ми е да знам како би можел да се организирам околу сите работи. Ви благодарам.
2-3 Месеца се чека, за да пристигнат документите во Софија.

Член од
22 јули 2020
Мислења
58
Поени од реакции
42
Здраво на сите. Го добив пасошот оваа недела и ќе го напуштам форумот. Маратонот конечно заврши! За информации: Аплицирав во 2020 година, а имав позитивен во октомври 2024 година, со објавување на уредбата на почетокот на јануари 2025 година. Бев на дополнителна проверка скоро 18 месеци. Среќно за сите вас, и секој кој е во дополнителна проверка засекогаш, се надевам дека ќе се иселите од него наскоро!

Член од
19 февруари 2025
Мислења
2
Поени од реакции
2
2-3 Месеца се чека, за да пристигнат документите во Софија.
Јас сум на положително од Декември, па според тоа ако се чека 100 работни дена од статус положително до указ, значи дека би требало во Март негде да биде указот здравје боже. Е сега ме интересира што е следно, нели удостоверението се испраќа во конзулатот (бидејќи таму ја почнав постапката), при што треба да се однесат две слики и да се пријави адреса. Јас како што спомнав сум надвор од државава, па ме интересира кога би биле документите во конзулат за да знам кога треба да отидам за тоа, потребно ми е да се организирам со се однапред. Ова што ми спомна 2-3 месеци за да стигнат документите во Софија да не мислиш за ЕГН откако ќе се пријави адреса? Не знам како тече постапката после указ, не можев да најдам доволно податоци бидејќи повеќето е за задолжителна, финална итн како што знаете, па ако може некој поупатен да сподели повеќе би бил благодарен.

X3d

Член од
14 септември 2020
Мислења
10
Поени од реакции
15
Здраво на сите. Го добив пасошот оваа недела и ќе го напуштам форумот. Маратонот конечно заврши! За информации: Аплицирав во 2020 година, а имав позитивен во октомври 2024 година, со објавување на уредбата на почетокот на јануари 2025 година. Бев на дополнителна проверка скоро 18 месеци. Среќно за сите вас, и секој кој е во дополнителна проверка засекогаш, се надевам дека ќе се иселите од него наскоро!
[/QUOTE]
Pocituvana
Preku Kur ako Go napustis forumot
Pozdrav

Член од
30 мај 2018
Мислења
94
Поени од реакции
86
Јас сум на положително од Декември, па според тоа ако се чека 100 работни дена од статус положително до указ, значи дека би требало во Март негде да биде указот здравје боже. Е сега ме интересира што е следно, нели удостоверението се испраќа во конзулатот (бидејќи таму ја почнав постапката), при што треба да се однесат две слики и да се пријави адреса. Јас како што спомнав сум надвор од државава, па ме интересира кога би биле документите во конзулат за да знам кога треба да отидам за тоа, потребно ми е да се организирам со се однапред. Ова што ми спомна 2-3 месеци за да стигнат документите во Софија да не мислиш за ЕГН откако ќе се пријави адреса? Не знам како тече постапката после указ, не можев да најдам доволно податоци бидејќи повеќето е за задолжителна, финална итн како што знаете, па ако може некој поупатен да сподели повеќе би бил благодарен.
Mislam deka na prvite strani imas objasnuvanje. Ne sum do tamu i zatoa ne znam sigurno ova proveri go. jas znam 100 dena od polozitelno do smenvanje status na ukaz. Ako ne zakazis data da odis sofija ti go prakjat vo konzulat, ne znam kolku vreme imas za zakazvanje za sofija i dali za tie preku konzulat uste ima opcija da se zemi sofija. Ako si za opcija da ti pratat konzulat verojatno ke e so prvata konzularna posta...ova kolku meseci ke e ne mozi so sigurnost da se znaj, ako se setis na brojceto cekanje nikogas ne bese kako so pocetno velat vo konzulat. Jas da sum na tvoe mesto stom stani ukaz ako imas takva opcija bi otisla sofija, ako si za konzulat neka se smeni ukaz pa javi se konzulat da ti kazat koga otprilika ocekuvat posta ili neka stigni pa dojdi zemi go i odi sofija za da si izvadis dokumenti. Za konkretna postapka imase na prvite strani i mozebi pred nekoj mesec objasneto bas detalno. Niz forumot ke najdis sigurno

Член од
16 август 2022
Мислења
22
Поени од реакции
42
За колку време обично финална се менува во следниот статус? Само што ми се смени статусот во финална!

Последно уредено:

Sikimco

Подобро ужасен крај, одколку ужаш без крај
Член од
25 јули 2011
Мислења
540
Поени од реакции
266
За колку време обично финална се менува во следниот статус? Само што ми се смени статусот во финална!
Месец дена месец ипол тука некаде

Член од
16 јули 2024
Мислења
52
Поени од реакции
76
Eve shto treba da pravish ako odish preku konzulatot ili ambasadata. Ova ti e samo prviot chekor.

A eve shto treba da pravish ako odish preku Sofija.

Imash tri chekori:
1. Prvo treba da se zapishesh vo knigata na drzhavjani i so toa dobivash adresa.
2. Posle toa treba apliciash da dobiesh EGN.
3. I na kraj koga seto ova kje go sredish odish da se slikash za pasosh i lichna karta. Slichno kako kaj nas.

Vo osnova treba da imash kopija od pasoshot, 2 ili 3 sliki (Sofija ili Skopje) i Izvod na rodeni (nekoi velat deka treba da e preveden na bugarski, a nekoi velat deka ako imash megjunaroden ne mora da go preveduvash).

Site postapki mozhe da gi napravish tuka vo Makedonija ili vo Sofija. Sekako vo Sofija e pobrzo. Ako odish preku Makedonija se cheka zaradi diplomatskata poshta, i dur go dobijat baranjeto i postapat po istoto odzema povekje vreme. Za prviot chekor (zapishuvanje na adresa) otprilika e 6 meseci. Verojatno isto tolku kje bide i za dobivanje na EGN.
Najdobro ti e preku Sofija da ja prodolzhish postapkata shtom dobiesh reshenie za drzhavjanstvo ili ukaz. Imaj vo predvid deka planiraa da nosat nov zakon za drzhavjanstvo, i shto kje ima vo noviot zakon nikoj ne znae. Taka da toa ti e mojata preporaka pobrzo da go zemesh pasoshot i lichnata karta.
So cena ne znam koja e poskapa ili poevtina varijanta. Mozhe da prochitash vo gornite linkovi i da sporedish.

Pozdrav i srekjno.

Kajgana Shop

На врв Bottom