Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    746
Член од
14 јануари 2025
Мислења
53
Поени од реакции
93
Зошто истото не го кажеш за Русија која исто така има катастрофална демографска ситуација и каде изгинаа огромен дел од најспособните и најефикасните војници, а општа мобилизација се покажа дека не можат да спроведат, затоа што млад Русин од урбани средини не сака да војува, па отидоа само со професионална војска која не е ни малку доволна за некој поголем успех на военото поле. Им требаше месеци да соберат пристоен број способни војници, за да почнат офанзива во Курск, ама затоа им замреа офанзивите на 90% правци.

Прашањето е колку години, пари, ресурси ќе им биде потребно на Русите за обновување на изгубената воена опрема штом почнаа и стари канти од СССР да вадат од гаражите. Тоа се чини времен, пари, ресурси на штета на социјалниот живот на просечен Рус кој го интересира само да оди во Турска и Кипар на одмор и да има 2 литри водка во фрижидер. Кога тоа ќе му секне е тогаш ќе почнат социјални проблеми во Русија.

ЕУ може да го примени истиот модел со Украина како што го примени САД кога ги створи Јапонија, Јужна Кореја, Тајван, Сингапур, Хонг Конг како против тежа на Кина и СССР. Ќе инвестираат пар стотина милијарди евра во економија, инфраструктура, култура и ќе создадат една пристојна Украина за живот.
Ne ti e losha idejava ili vizijava ... samo sho nekako ne mi deluva deka Tramp kje dava pari tukutaka, odnosno kje bara kako i sekogash nesho za vozbrat... negoviot mindset e na biznismen, mora da dobie dobra zdelka vo ovoj sluchaj pretpostavuvam retki metali.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.361
Поени од реакции
43.156
Путин склопил тим од експерти за преговарање. Изгледа ќе се преговара без Украина. Тоа што ќе биде договорено они мора да го прифатат.

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.896
Поени од реакции
36.951
Путин склопил тим од експерти за преговарање. Изгледа ќе се преговара без Украина. Тоа што ќе биде договорено они мора да го прифатат.
Ја чув Одеса била добиена, се натегале само за Лвов како да го делат.
Автоматски споено мислење:

Неофицијално ја договориле Молдавија и без царински кордон до Деве Баир.

Путин рекол боршч да има за @Ron Burgundy колку сака, кога сака.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.361
Поени од реакции
43.156
На русите воопшто не им одговара да преговараат сега кога победуваат. Така да мислам дека апетитите ќе бидат повисоки. Не до Лвов, али Одеса ја очекувам.

YuZe

Sic Semper Tyrannis
Член од
22 септември 2005
Мислења
2.136
Поени од реакции
2.571

До каде е продорот во Курск?

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
11.471
Поени од реакции
28.820

Стварно смешно.
Ај Русиве што се договараат со Америве без Украина, се договараат и без европјаниве. Затоа Германија, Британија, Франција и Шпанија договориле состанок во Минхен на само 1.5 км од местото каде што муџата завчера изгази 20 луѓе.

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
15.331
Поени од реакции
6.012
Кога Трамп ќе се согласи со руските побарувања/услови заради кои почна војната (а која Америте со умисла ја испровоцираа)... Тогаш ти Кико ќе бидеш во право. Но од досегашните твои резултати (во гледање на рeалноста), ич не го здржуваме здивот во очекување дека овојпат ќе бидеш во право.

Тие што ја започнаа војната сега веднаш ќе му дозволат на Трамп да капитулира. Затоа и цело време Америте спомнуваат дека Украина ќе се демилитаризира како што бараат Русите, нели? :unsure:
Зошто зборуваш во множина? Ванлок како што знам си поединец, ама ако го користите повеќе души истиот јузер, тогаш однапред ви се извинувам. Чувајте си го здивот, не се напрегајте многу.;)

Трамп не можи да капитулира, пошто во Украина водат војна Украина со Русија. Е сега вие што си го претставувате и што ви го претставуваат ова војна УСА вс Русија, тоа е друго двајсет. Украинците се, поточно, беа поддржани од Американците, но само поддржани, што има мноооогу голема разлика од тоа да директно Америка, потенцирам, со сиот свој потенцијал да војува со сите нејзини расположливи сили, додека Русите ги користат и најмодерните оружја кои ги поседуваат, за разлика од Америте кои се ослободуваа од ѓубрето, не користеа ниту нивна авијација, ниту носачи на авиони, ниту ракети, ниту ништо, така да малку да си ја смените перцепцијата на тоа кој колку покажал мускули во војнава...

Член од
30 октомври 2022
Мислења
747
Поени од реакции
1.953
Денес беше објавено дека руски дрон го погодил заштитниот саркофаг во Чернобил.Е сеа прашање е дали бил Руски!?:cautious:

Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.446
Поени од реакции
23.352
Зошто истото не го кажеш за Русија која исто така има катастрофална демографска ситуација и каде изгинаа огромен дел од најспособните и најефикасните војници, а општа мобилизација се покажа дека не можат да спроведат, затоа што млад Русин од урбани средини не сака да војува, па отидоа само со професионална војска која не е ни малку доволна за некој поголем успех на военото поле. Им требаше месеци да соберат пристоен број способни војници, за да почнат офанзива во Курск, ама затоа им замреа офанзивите на 90% правци.
Смешно е да се споредува Русија со Украина во било каков поглед влучително и демографски, Русија има да речеме загуби од 100-150.000, на Украина загинатите се движат од 100-500.000, Русија од миграција загуби околу пола милион луѓе (либерали/шарени воглавно) додека Украина загуби околу 10 милиони, Украина загуби минимум 4.000.000 луѓе кои сега се под руска власт. Русија за разлика од Украина нема затворени граници за сите мажи од 18 до 65 години, не ловат луѓе по улици, болници и трговски центри за да ги пратат на фронт додека Украина го прави сето тоа.

Понатаму рускиот политички врв си спроведе половична мобилизација како и волонтерска армија која ако им се верува на западните медиуми и министерства е поголема од 2022 година. Кремљ си сметал дека тоа е доволно за да си ги оствари целите во Украина и како што гледаме ВСРФ секојдневно напредуваат на фронтот.

Не знам дали пратиме иста војна, Украина во Курската Област од 1000км2 се сведе на 400км2, во меѓувреме Русите ја преминаа Оскил, го зазедоа Торетск, ја земаа Велика Новосилка, на граница се со Дњепропетровската Област а Донецк никогаш не бил подалечен сон за ВСУ.

Прашањето е колку години, пари, ресурси ќе им биде потребно на Русите за обновување на изгубената воена опрема штом почнаа и стари канти од СССР да вадат од гаражите. Тоа се чини времен, пари, ресурси на штета на социјалниот живот на просечен Рус кој го интересира само да оди во Турска и Кипар на одмор и да има 2 литри водка во фрижидер. Кога тоа ќе му секне е тогаш ќе почнат социјални проблеми во Русија.
Ќе видиме, можеби ќе им треба 100 години, можеби 2 недели. Доколку им веруваме на САД, ЕУ па и македонскиот министер за одбрана, Русија произведува повеќе воена опрема од цела Европска Унија заедно така да ништо чудно значаен дел да се веќе заменети. Ова од збор до збор го кажа вчера Мисајловски на 360 степени.

ЕУ може да го примени истиот модел со Украина како што го примени САД кога ги створи Јапонија, Јужна Кореја, Тајван, Сингапур, Хонг Конг како против тежа на Кина и СССР. Ќе инвестираат пар стотина милијарди евра во економија, инфраструктура, култура и ќе создадат една пристојна Украина за живот.
Верувам дека веруваш.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.805
Поени од реакции
25.258
Зошто зборуваш во множина? Ванлок како што знам си поединец, ама ако го користите повеќе души истиот јузер, тогаш однапред ви се извинувам. Чувајте си го здивот, не се напрегајте многу.;)

Трамп не можи да капитулира, пошто во Украина водат војна Украина со Русија. Е сега вие што си го претставувате и што ви го претставуваат ова војна УСА вс Русија, тоа е друго двајсет. Украинците се, поточно, беа поддржани од Американците, но само поддржани, што има мноооогу голема разлика од тоа да директно Америка, потенцирам, со сиот свој потенцијал да војува со сите нејзини расположливи сили, додека Русите ги користат и најмодерните оружја кои ги поседуваат, за разлика од Америте кои се ослободуваа од ѓубрето, не користеа ниту нивна авијација, ниту носачи на авиони, ниту ракети, ниту ништо, така да малку да си ја смените перцепцијата на тоа кој колку покажал мускули во војнава...
ne e normalno da si volku glup :lolzz:

Член од
11 октомври 2024
Мислења
412
Поени од реакции
725
Смешно е да се споредува Русија со Украина во било каков поглед влучително и демографски, Русија има да речеме загуби од 100-150.000, на Украина загинатите се движат од 100-500.000, Русија од миграција загуби околу пола милион луѓе (либерали/шарени воглавно) додека Украина загуби околу 10 милиони, Украина загуби минимум 4.000.000 луѓе кои сега се под руска власт. Русија за разлика од Украина нема затворени граници за сите мажи од 18 до 65 години, не ловат луѓе по улици, болници и трговски центри за да ги пратат на фронт додека Украина го прави сето тоа.

Понатаму рускиот политички врв си спроведе половична мобилизација како и волонтерска армија која ако им се верува на западните медиуми и министерства е поголема од 2022 година. Кремљ си сметал дека тоа е доволно за да си ги оствари целите во Украина и како што гледаме ВСРФ секојдневно напредуваат на фронтот.

Не знам дали пратиме иста војна, Украина во Курската Област од 1000км2 се сведе на 400км2, во меѓувреме Русите ја преминаа Оскил, го зазедоа Торетск, ја земаа Велика Новосилка, на граница се со Дњепропетровската Област а Донецк никогаш не бил подалечен сон за ВСУ.

Ќе видиме, можеби ќе им треба 100 години, можеби 2 недели. Доколку им веруваме на САД, ЕУ па и македонскиот министер за одбрана, Русија произведува повеќе воена опрема од цела Европска Унија заедно така да ништо чудно значаен дел да се веќе заменети. Ова од збор до збор го кажа вчера Мисајловски на 360 степени.

Верувам дека веруваш.
This aged so well :D

Chechen chief Kadyrov says Russian forces will take Kyiv

Kadyrov Accuses Colonel General Lapin of Losing Krasny Liman

The Kharkiv region named the reason for the withdrawal of Russian troops

Gerasimov stated that about 1,000 Ukrainian Armed Forces soldiers took part in the attack on Kursk Oblast

According to him, "at present, units of the Sever group, together with the border agencies of the Russian FSB, continue to destroy the enemy in areas directly adjacent to the Russian-Ukrainian border."
Gerasimov said that the units that attacked the Kursk region lost at least 100 people killed and 215 wounded. According to him, 54 armored vehicles, including seven tanks, were also destroyed.
The Chief of the General Staff of the Russian Armed Forces stated that the operation in the Kursk region will end with the defeat of Ukrainian forces.
"The operation will be completed by defeating the enemy and reaching the state border," he reported to Putin.

:ROFLMAO::ROFLMAO:

Член од
14 август 2006
Мислења
45.452
Поени од реакции
84.865

awww.... cute :pipi:

YuZe

Sic Semper Tyrannis
Член од
22 септември 2005
Мислења
2.136
Поени од реакции
2.571

awww.... cute :pipi:
Зељо од актер, па претседател сега Sci-Fi писател.

Kajgana Shop

На врв Bottom