Астрономија (истражувања, откритија, новости)!

• Креатор на темата Sagan
  • Време на започнување

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.342
Поени од реакции
34.961
Повеќе као the DEI hire guy. :)
Не е лош комуникатор, ама се гледа дека повеќе е продавач отколку научник.

Член од
6 ноември 2024
Мислења
504
Поени од реакции
847
The new research has shown that the space rock is packed full of nitrogen and carbon-rich compounds.
These include 14 of the 20 amino acids that life on Earth uses to build proteins and all four of the ring-shaped molecules that make up DNA - adenine, guanine, cytosine and thymine.
The study has also found an array of minerals and salts, suggesting water was once present on the asteroid. Ammonia, which is important for biochemical reactions, was discovered in the sample too.

Дали сме цивилизација број 76453?

Член од
6 ноември 2024
Мислења
504
Поени од реакции
847
На земјата ? Не. Шеста сме . Барем по кажувањата на сивите.
Не само на земјата, туку низ целото постоење на универзумот. Ете градбени елементи за днк се најдени на кометата Бену.

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
11.260
Поени од реакции
28.089
Не само на земјата, туку низ целото постоење на универзумот. Ете градбени елементи за днк се најдени на кометата Бену.
Ехеее полека. За цело постоење на универзумот и за цел универзум нема од каде да почнеме да броиме.
Сериозно.
Што правиме со интердимензионалните битија ? Нив како ќе ги броиме? Која цивилизација се тие и дали се цивилизација ?

Член од
6 ноември 2024
Мислења
504
Поени од реакции
847
Ехеее полека. За цело постоење на универзумот и за цел универзум нема од каде да почнеме да броиме.
Сериозно.
Што правиме со интердимензионалните битија ? Нив како ќе ги броиме? Која цивилизација се тие и дали се цивилизација ?
Темава е во наука. Постоењето на интердимензионални ентитети е во судир со постоечките закони на физиката.

Може да отвориме една тема „Ваши размислувања за Универзумот“ и таму да правиме вртлог од мислења пред да го згаснат форумов.

парва

errorhead
Член од
12 јуни 2014
Мислења
3.885
Поени од реакции
21.764
Интересно :)

Не.

Сфе док постои Енцелад,а ке постои сфе док постои наш соларан систем,ке постоиф и прстени на Сатурн.
Енцелад има воду под површину,а нема вулканску активност,али некоја внатрешна топлина гу тера воду да врие и да праи гејзери на површину високи и по неколко десетои километри.Праф спектакл.
Од низак притисак и ладно, вода у секнуду мрзне,такој да Енцелад на моменти исфрља иљадници тони мраз кои ги одржаваф прстени на Сатурн у живот.Енцелад има голем орбиталан круг,затој е ј блиско до прстени.

Енцелад е скроз сребрено бела,прави ненормалан јак одсјај на сончеву сфетлину.Затој е и најсјајна месечина у наш соларан систем.
Именуван е според стар титан или гигант Енцелад,син на Геа(мајка на Уран).

Последно уредено:
Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.311
Поени од реакции
15.473
Не.

Сфе док постои Енцелад,а ке постои сфе док постои наш соларан систем,ке постоиф и прстени на Сатурн.
Енцелад има воду под површину,а нема вулканску активност,али некоја внатрешна топлина гу тера воду да врие и да праи гејзери на површину високи и по неколко десетои километри.Праф спектакл.
Од низак притисак и ладно, вода у секнуду мрзне,такој да Енцелад на моменти исфрља иљадници тони мраз кои ги одржаваф прстени на Сатурн у живот.Енцелад има голем орбиталан круг,затој е ј блиско до прстени.

Енцелад е скроз сребрено бела,прави ненормалан јак одсјај на сончеву сфетлину.Затој е и најсјајна месечина у наш соларан систем.
Именуван е според стар титан или гигант Енцелад,син на Геа(мајка на Уран).
Позната ти е алатката ,,google translate,,....?:vozbud:

парва

errorhead
Член од
12 јуни 2014
Мислења
3.885
Поени од реакции
21.764
Позната ти е алатката ,,google translate,,....?:vozbud:
Еве Ви и сликовито.
Ск глеам и на јутуб, не ми се веруе.Енцелад има пречник од 500 км, а исфрљуе гејзери и над 9000 км у висину и атмосферу.Ја мислеше само неколко десетици.
Какфо маестрално шоу ни приредуе Енцелад.

Ps. Сори чика Ѓоко,куманофски до гроб!!!
Иако сакам да ме кремираф :icon_mrgr:

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
11.260
Поени од реакции
28.089
Еве Ви и сликовито.
Ск глеам и на јутуб, не ми се веруе.Енцелад има пречник од 500 км, а исфрљуе гејзери и над 9000 км у висину и атмосферу.Ја мислеше само неколко десетици.
Какфо маестрално шоу ни приредуе Енцелад.

Ps. Сори чика Ѓоко,куманофски до гроб!!!
Иако сакам да ме кремираф :icon_mrgr:
Брат дај да земеме ајахуакса и да контактираме интердимензионални битија . Батали гејзери освен ако не женско меѓуножје.

Kajgana Shop

На врв Bottom