Станови во Скопје, совети за купување.

Член од
22 февруари 2024
Мислења
258
Поени од реакции
413
Никој не ти брани да ти стои празен стан, ама ти лупа државата огромен данок на луксуз и за неколку години пак ќе го платиш станот преку тој данок и нема никаква логика да го правиш тоа. Во Германија на пример ако купиш стан немаш право во наредните 5 години да го продаваш, баш заради тоа да не се прави бизнис со купен стан во изградба по една цена и продаден после 2 години по повисока цена. Плус за да купиш стан таму ти прават детална проверка, и треба да добиеш согласност од останатите станари, така да бизнис со станови таму мало сутра. Празните станови во Скопје ти се доказ дека побарувачката на станови не е реална, туку се купуваат станови како инвестиција. Кога државата ќе реши да стави крај на тоа тогаш тие празни станови ќе излезат на пазарот, и ќе се создаде поголема понуда од побарувачка што нормално ќе доведе до пад на цените.

Sent from my SM-S921B using Tapatalk
Добро почна лошо заврши.
Ако државата удира данок дека станот ти е празен во главен град да речеме Скопје, тогаш те приморува да го дадеш под кирија што значи ке врши притисок врз висината на кириите не врз висината на цените на становите.

Цените на становите се диктирани најпримарно од цената на земјата кадешто се градат + трошокот за градење + профитната маржа на тој што ја прави зградата.
Насилно форсирање становите да се дадат под кирија само ке створи луѓето што имаат помалку пари да ги дадат под кирија.
Тие што имаат многу имоти и неќат да ги издаваат само ке платат данок.

Имаше документарец за кинезите како плаќаат данок на имотите што ги имаат во странство а не се издадени и реално сумата е смешна во споредба тоа што го имаат купено. Тоа е како наставничката да те удри по рака кога ке направиш беља и ти уште продолжуваш.

Наспроти ова што го кажуваш подобра мерка е данок на имот или property tax. Државата да даночува прогресивно колку повеќе имоти имаш толку повеќе данок да плаќаш. Пример прв инвестициски имот 10% годишно, втор 20%, трет 30%.
Само тоа може да ограничи богатите да купуваат уште повеќе станови. Ама никаде во светот ова не се направило.
Тоа со празните станови и киријата е ветар во магла. Во секоја држава го има.

Член од
2 јануари 2011
Мислења
1.567
Поени од реакции
1.014
lol.. i zosto bi sakale toa? zosto pobogu da sakame da padnat cenitve na stanovite vo mkd? sfakas deka toa ne pravi pobogati kako nacija i indivualci, deka ovozmozuva da se zalozat za povisoka suma i da se pocne biznis ponataka i red drugi raboti...

zosto bi kopirale nekoj glup germanski sistem koj nema dopirna tocka so mkd? mi trebala soglasnost od stanarite da prodadam/kupam stan lol, kakvi budalastini...

i za kraj kolku e realno deka ova ke se sluci koga bukvlano site pratenici (onie sto demek treba da go izglasaat ova) imaat po nekolku nekretnini... ova e tolku nerealno da smesno e duri i da se komentira...
Па како прво би се сопрела градежната офанзива во Скопје во која се гради зграда буквално сегде кај што има 10 метри простор, без притоа да се води сметка дека ниту водоводната мрежа ниту патната инфрастуктура на пример не се предвидени за толкав број на згради. Како второ становите би станале подостапни за обичниот народ на кој тие станови вистински му се потребни. Како трето би се натерале овие што сега инвестираат во станови да станат финансиски пописмени и да почнат да инвестираат во нешто друго.

Член од
22 февруари 2024
Мислења
258
Поени од реакции
413
Па како прво би се сопрела градежната офанзива во Скопје во која се гради зграда буквално сегде кај што има 10 метри простор, без притоа да се води сметка дека ниту водоводната мрежа ниту патната инфрастуктура на пример не се предвидени за толкав број на згради. Како второ становите би станале подостапни за обичниот народ на кој тие станови вистински му се потребни. Како трето би се натерале овие што сега инвестираат во станови да станат финансиски пописмени и да почнат да инвестираат во нешто друго.

Како би го направила тоа кажи. Помалку градење во Скопје значи повисоки цени на останатиот дел на станови пошто нема понуда само има побарувачка.

2. Како ке ги смалиш трошоците? Ке купиш слободна земја до ГТЦ за 1евро квадрат и ке платиш мајстор 2,000 денари да ти намести плочки стан, електрика, зидање? Ке ги купиш циглите и циментото на пола цена? Како ке ги смалиш цените баш сакам да прочитам.

И јас сакам да бидат мали.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.709
Поени од реакции
25.126
Не, возам

не реков дека ова е метода за побрзо да го исплатам кредитот. Едноставно тука за станбени кредити договараш фиксна АМОРТИЗАЦИЈА значи амортизацијата секој месец ти е иста а каматата (со тоа и општо ратата) варираат.

Имаат и правила каде во зависност од тоа во која група на ризик спаѓаш колку е минималната годишна амортизација да ја покриваш
Пример минимумот за најризична група (луѓе со пониски приходи) им е следнава
75-85% од вредноста на имотот 3%
60-74% е 2%
50-59 е 1%
ако си под 50% можеш да прекинеш со исплата на амортизацијата и да плаќаш само камата на останатите пари што ги должиш

Во врска со повлекување на “зголемената исплата” можеш во било кое време да направиш некој вид на рефинансирање или како и да би било правилно до вредност од 85% од моменталната вредност на имотот.
Прост пример си купил стан у капиштец за 50000€, си исплатил 10000 и должиш уште 40000 така
Бараш банката да ти направи рефинансирање праќаат проценител ти кажува твојот стан вреди 100000 сега значи можеш да земеш 45000€ на име на него ( за што ќе ги трошиш твое си е банката не ја интересира )

друга работа која е вредна да се спомене е што ТИ си одговорен за исплата на кредитот не како Америка пример земам куќа не плаќам доаѓаат ми ја зимаат куќата и толку е моите обврски прекинуваат. Наместо тоа ја продаваат куќата и ако не успеат да го затворат кредитот ти се уште и должиш на банката (нормално ако наплатат повеќе ќе ти биде исплатен вишокот)

исто така земање кредит за купување имот во странство е прилично тешко, а и имот во странство не го зимаат како добра хипотека
Во двата случаи се вадат на тоа дека не го познаваат доволно пазарот за да направат добра проценка

за предвремена исплата незнам дали имаат некој таков лимит ама се што сум ставил одвише до сега било прифатено

ПС 30% од каматата која ја плаќам на име кредити ми ја одбиваат од данокот кој треба да го платам на годишно ниво
svedskite banki vo golema mera go imaat iskopirano aus sistemot plus uste poveke si napravile se da im odi u prilog lol... prava banka, tvrdina, nikad da ne zagubat...

aj vaka...

#1 jasno mi e sto kaza i zosto pocnaa presmetkite. jasno mi e sto ti e celta i sto sporeduvase. se e toa ok.

poentata mi e deka obicno na fiksna stapka se odi zaradi pogledot na musterijata deka dolgorocno ova mu e poisplatlivo (nekoj 30% ova go kazuvaat kako glava pricina) i 70% go pravat toa zosto sakaat da imaat konstantna rata koja moze da si ja dozvolat i da go namalat rizikot deka preku nok ke im se nakaci otplatata, ova go gledaat recisi site sto se na fiksna plata, ednostavno so fiksna plata polesno e da imas i fiksni torosoci pogotovo pogolemite. od toj aspekt malku mi e glup svedskiot model, ama kako sto kazav, odlicen e za bankata posto od den 1 si go namaluva rizikot so toa sto poveke se otplaka od glavninata namesto da imas pomala rata.

#2 pravilata podole i toa deka TI si odgovoren za isplata (vtoriot del ona TI e iskopirano od aus/uk sistemot)... povtorno si nasle metod kako da si go namalat rizikot i se da ti prefrlat tebe... kako bankar ova e briljantno... kako klient gi mrazam od dnoto na dusata za ova... znaci aj za kuka razbiram, dobivas kredit so niska kamatna stapka ok toa da snosis i ti del od rizikot ali toa treba da e vo forma na povisok depozit za da go dobies kreditot zavisno od mnogu faktori (kolku si star, prhodi, kade kupuvas, sto kupuvas, vrednost na nekretninata, vo kakva sostojba e itn)... AMA za sekoja komercijalna zdelka, kreditna kartica ili kreditna linija pa i onie brzi krediti u mkd kade naplakaat pogolemi marzhi voopsto ne se slagam TI da go snosis celosno rizikot... vidi sto e ustvari bankarstvo? ako trgnes se na strana toa e procenuvanje i soodvetno naplakanje na rizikot na tranzakcijata... pa ako toa im e biznisot i ako od toa ziveat nema sto TI da go snosis cel rizik... ti naplaka poskapo za kamionot taka? na lizing ti e? prakticno ne e tvoj... znaci si imaat em resenie za problemot em te dupi so skapi kamati.... azija i usa se mnogu mnogu pofer za toa ama i bankite im se "biznisi" ne tvrdini... naravoucenie kupuvaj akcii u svedski i aus banki :toe:

#3 vo vrska so refinasiranje vs offset... ima GOLEMA razlika. znaci refinansiranje povlekuva ekstra trosoci, faka nekolku dena minimum, go vraka kreditot na pocetok i red drugi raboti... offset parite si stojat na smetka i sekundarno mozes gi korstis primer za sto sakas...

#4 za da kupis imot vo stranstvo obicno sekade baraat domasna a ne stranska hipoteka. ima nekolku banki sto se pofleksibilni ama i tamu treba da se pogoodat mnogu raboti... ako mozes najlesno e toa otplati prakticno kuka u svedska pa zemi kredit i kupi bilo kade. druga opcija e so bankarska garancija ali i za toa ke ti trebaat sredstva ili hipoteka u svedska ali moze da ti e poisplatlivo od danocna perspektiva ili da ti olesne nekoj drugi raboti...
Автоматски споено мислење:

#1 lol znaci ke ja unistime ekonomijata i ke si gi unistime cenite i bogatstvoto zosto nemozeme da vopsostavime red kade i kako da se gradi? epten pametno toa.. polesno i porealno e da donesat asalni zakoni koj garant se veke i doneseni samo sto nikoj ne gi pocituva.

#2 obicniot narod neka kupuva kade moze da si dozvoli i neka najde/najdat nacini kako poveke da zarabotuva/da se zgolemi standard. nie ne patime od visoki ceni, edni od najniskite imame, patime od smesna plata... mesecna plata u mk e kolku 2-3 dnevnici na zapad.

#3 cekaj sega tie sto pravat pari i investiraat se nepismeni a "obicniot" narod so smesna dnevnica i vakvi argumenti e "pismen"? ima miljon opcii za invesiranje nekoj ednostavno ne saka drug tip na investicija, makedoncite sekade i na zapad i vo mk u princip sakaat investicii sto moze da gi doprat... jebi ga glupost e ama e pak napredok od "obicniot" narod i ne mislam deka ti se problemot. za da invesiras vo nesto drugo potrebno e da imas uslovi sto nasive politicari poima nemaat kako da gi sozdadat. samiot fakt deka zakonite ne gi sproceduvaat treba da ti e pokazatel za toa.

Последно уредено:
Член од
2 јануари 2011
Мислења
1.567
Поени од реакции
1.014
Како би го направила тоа кажи. Помалку градење во Скопје значи повисоки цени на останатиот дел на станови пошто нема понуда само има побарувачка.

2. Како ке ги смалиш трошоците? Ке купиш слободна земја до ГТЦ за 1евро квадрат и ке платиш мајстор 2,000 денари да ти намести плочки стан, електрика, зидање? Ке ги купиш циглите и циментото на пола цена? Како ке ги смалиш цените баш сакам да прочитам.

И јас сакам да бидат мали.
Не ме разбираш што сакам да кажам. Ја не викам дека цените на новите станови што сега се градат магично ќе паднат или дека ќе паднат воопшто, јасно ми е и мене дека цената на материјалите и на работната рака е неколкукратно зголемена во последните неколку години. Моето мислење е во насока да ако се дојде до ситуација да тие 30% празни станови во Скопје излезат на пазарот, тие ќе се нудат по цени пониски од моменталните бидејќи ќе се создаде поголема понуда од побарувачка, и секој ќе гледа што побрзо да продаде за да го избегне тој евентуален данок на луксуз што го спомнуваме.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.709
Поени од реакции
25.126
Не ме разбираш што сакам да кажам. Ја не викам дека цените на новите станови што сега се градат магично ќе паднат или дека ќе паднат воопшто, јасно ми е и мене дека цената на материјалите и на работната рака е неколкукратно зголемена во последните неколку години. Моето мислење е во насока да ако се дојде до ситуација да тие 30% празни станови во Скопје излезат на пазарот, тие ќе се нудат по цени пониски од моменталните бидејќи ќе се создаде поголема понуда од побарувачка, и секој ќе гледа што побрзо да продаде за да го избегне тој евентуален данок на луксуз што го спомнуваме.

jasno mi e de... samo sto jas ne go gledam toa taka.

prvo ne se 30% nego se mnogu pomalku.

vtoro golem del e na dijasporci sto seuste imaat imot vo mk, taka da iako tebe ti lici na prazno sepak ne e.

treto jas sum protiv urivanje na pazarot i pad na cenite zosto toa e unistuvanje na bogatstvo na 80-90% od narodot vo mkd koj poseduva stan za da kjarat nesto sitno tie nekolku % sto cekaat pad ili nekat da kupat onamu kade sto moze da si dozvolat. danok na luksuz e prilicno glupa rabota pogotvo koga e vo prasanje nekretnina. ajde kako u danska da e za koli bi se slozil, sekoj sto moze da si dozvoli kola od nad 100k evra neka plaka poveke ama za nekretnina toa e cista glupost. neka gi zategnat pravilata okulu dozvoli i novi gradbi neka se povrzani so visok % na pretprodazni dogovori itn ama toa mi e maksimum prfatliva regulacija na pazarot. racunaj mkd ima GOLEM problem sto nasiot pazar vo smetski ramki se smeta za nelikviden i nemas golemi firmi/agencii sto se prosutni bas radi toa. ova sto go zboris uste poveke ke ne dotepa.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.846
Поени од реакции
12.352
Не, возам

не реков дека ова е метода за побрзо да го исплатам кредитот. Едноставно тука за станбени кредити договараш фиксна АМОРТИЗАЦИЈА значи амортизацијата секој месец ти е иста а каматата (со тоа и општо ратата) варираат.

Имаат и правила каде во зависност од тоа во која група на ризик спаѓаш колку е минималната годишна амортизација да ја покриваш
Пример минимумот за најризична група (луѓе со пониски приходи) им е следнава
75-85% од вредноста на имотот 3%
60-74% е 2%
50-59 е 1%
ако си под 50% можеш да прекинеш со исплата на амортизацијата и да плаќаш само камата на останатите пари што ги должиш

Во врска со повлекување на “зголемената исплата” можеш во било кое време да направиш некој вид на рефинансирање или како и да би било правилно до вредност од 85% од моменталната вредност на имотот.
Прост пример си купил стан у капиштец за 50000€, си исплатил 10000 и должиш уште 40000 така
Бараш банката да ти направи рефинансирање праќаат проценител ти кажува твојот стан вреди 100000 сега значи можеш да земеш 45000€ на име на него ( за што ќе ги трошиш твое си е банката не ја интересира )

друга работа која е вредна да се спомене е што ТИ си одговорен за исплата на кредитот не како Америка пример земам куќа не плаќам доаѓаат ми ја зимаат куќата и толку е моите обврски прекинуваат. Наместо тоа ја продаваат куќата и ако не успеат да го затворат кредитот ти се уште и должиш на банката (нормално ако наплатат повеќе ќе ти биде исплатен вишокот)

исто така земање кредит за купување имот во странство е прилично тешко, а и имот во странство не го зимаат како добра хипотека
Во двата случаи се вадат на тоа дека не го познаваат доволно пазарот за да направат добра проценка

за предвремена исплата незнам дали имаат некој таков лимит ама се што сум ставил одвише до сега било прифатено

ПС 30% од каматата која ја плаќам на име кредити ми ја одбиваат од данокот кој треба да го платам на годишно ниво
по она што го читав, ануитетно плаќаме ние за стан, пример, секој ануитет главница и камата е распореден еднаков. Тоа што ти го приложи, еднаква да е главницата низ цел период, а променлива месечна исплата пишува дека е диференцијално отплаќање. Ама ова некој као Стефан повеќе би го знаел. Гледам само со диференцијална отплата, вк сума на исплата е нешто помала од ануитетната.

Повеќе за ова

Кој не сака да се мачи со пресметки (иако ануитетните се едноставни-месечна рата по бр месеци), еве му мобиле апликација

Последно уредено:
Член од
30 ноември 2014
Мислења
175
Поени од реакции
244
Има некој дел од Скопјево, каде нема магла? Или да планирам живот во друг град. Ме изеде маглава/смогов.
Крива паланка ми е средно-добра мисла во главата.

Член од
28 мај 2022
Мислења
89
Поени од реакции
172
Што ве гледам чудни, напнати сите, се расправате за амортизации, камати, рати, главници, чуда, врагови, а и по некој змејови :)

Дали знаете што е најскапо на светот?
Не, не е здравјето, тоа (донекаде) може и да се купи, можеш да го платиш.
Што е најскапо на светот и не можаш да го платиш, па дури и да си Елон или Безос.

Времето!!

Некои го викаат инвестиција, некои го викаат камата, некои го викаат ризик, некои опортунитетен трошок....
Но, Ајнштајн најубаво го објаснил -- релативно :)

Читнете малку за "rule of 72", и не гледајте линеарно.

Накратко, ако ја поделите стапката на принос (за инвестиција) со 72, ќе ви каже во симпл намбр за колку години ќе ја дуплирате инвестицијата. Во обратна насока (кога должите), поделете ја каматната стапка со 72 и ќе ви каже за колку години ќе платите камата во ист износ како и кредитот што сте го зеле. Односно, после одредено време (зависи од висината на каматата), сте вратиле на банката износ на камата повеќе од 100% од износот на кредитот.

На една страна (asset holder) имаш compounding, а на другата (кога си борчлија) имаш decay.

Во сите пресметки горе гледате дводимензионално, и не го земате предвид времето на отплата. А баш тука ве цицаат сите банки. Нема врска дали отплаќате фиксно, варијабилно, криво, лево..... најважно е колку време отплаќате, или планирате да отплаќате. Банките се во бизнис на позајмување пари, и не им одговара ако порано го вратите борчот. Тие сакаат што подолго да ве држат под капа, за да можат што подолго да си папаат камата. Затоа и опцијата за предвремена отплата, колку често, во кој износ, со каква флексибилност, сите банки ја нудат различно.

По мене најважно е да ја имаш во твои раце опцијата да можеш да отплаќаш отпојќе И (нагласено и) да можеш да скратиш години на отплата по твој избор. Е баш ова последново, банките го кријат како змијата нозете, запрашајте се зошто. Кредитот има три елементи: камата, главница и години на отплата. Најчесто кај нас банките кога прават рефинансирање, дозволуваат смена на камата, понекоја отплата, ама оди пробај да им ги намалиш годините за отплата, има да се откостиш.

Член од
23 август 2010
Мислења
39.844
Поени од реакции
116.007
Не може ова. Ако си земал станбен кредит тоа е наменски кредит кој се користи стрикно за купување стан. Значи, банката исплаќа средства на твоја сметка, а потоа од твојата сметка се исплаќаат на продавачот (фирма или физичко лице). Без разлика колку ќе отплатиш во текот на отплата на кредитот и колку нови репроценки ќе имаш, нови средства од тој кредит не може да добиеш. Е сеа ако си земал хипотекарен кредит тоа е друго. Таму ти се исплаќаат пари на сметка и ти после што сакаш правиш со парите, а банката има обезбедување во твојата хипотека и може да ги наплати побарувањата доколку ти не плаќаш.

Е сеа ова со станов што си го спомнал е изводливо само во една ситуација, ако имаш отворено рамка. Пример, твојот стан вреди 100.000 евра, т.е. толку го проценува банката, ти имаш 100.000 евра преддоговор со продавачот од кои 60.000 ти се станбен кредит, 40.000 евра учество. Отплаќаш некое време, ете го намалуваш до 40.000 евра како во твојот пример, а ти требаат да речеме 20.000 евра за трошење, тука банката може да ти одобри НЕНАМЕНСКИ кредит од 20.000 евра (доколку си кредитоспособен нормално, плата/стаж итн) затоа што тоа е во доменот на рамката од 100.000 евра и фактички банката ќе има обезбедување за двата кредити, и за станбениот и за тој другиот од 20.000 евра.

Стек Групер Ангеловски.

ti naplaka poskapo za kamionot taka? na lizing ti e? prakticno ne e tvoj... znaci si imaat em resenie za problemot em te dupi so skapi kamati....
Имаш пари да го купиш камионот? Не. Кој ќе ти даде 100.000 евра туку така за да го купиш камионот ако не е банката? Никој. Трета работа, ти како газда, проценуваш дека ако земеш 100к евра камион на лизинг да речеме на 5 години (тропам на памет ова), и ако би го отплаќал целиот период треба да вратиш 130.000 евра, значи 30.000 евра за 5 години камата, а во меѓувреме си праиш пресметки и математики дека со возењето на камионот ќе печалиш 40к годишно, значи 200к за 5 години, т.е. 70к ќар плус камионот во твоја сопственост. Ќе го земеш и покрај тоа што банката те одрала народски речено?

Последно уредено:
Член од
10 декември 2024
Мислења
22
Поени од реакции
18
Може ли групава да се преименува во "Станбени кредити","Професионални банкари за кредити", "Стручњаци за инвестиции во станови".
Дечки дај да се дискутира за становите од контекст на изведба, од што да се пазиш најмногу, имотни листови, распоред при проектирање, некакви искуства со инвеститори од аспект на добар/лош, а ако те интересира за станбен кредит, оди до најблиската банка и прашај си - без пари е. Ако има некоја информација за цена да каже - локација на стан - фирма - во која фаза е проектот/зградата, нека каже, а не проценти и камати да се пресметуваат.

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.432
Поени од реакции
7.809
Може ли групава да се преименува во "Станбени кредити","Професионални банкари за кредити", "Стручњаци за инвестиции во станови".
Дечки дај да се дискутира за становите од контекст на изведба, од што да се пазиш најмногу, имотни листови, распоред при проектирање, некакви искуства со инвеститори од аспект на добар/лош, а ако те интересира за станбен кредит, оди до најблиската банка и прашај си - без пари е. Ако има некоја информација за цена да каже - локација на стан - фирма - во која фаза е проектот/зградата, нека каже, а не проценти и камати да се пресметуваат.
Па и ти оди до локацијата кај сакаш да купиш стан, види кој гради, има бројче, јави му се.

Член од
10 декември 2024
Мислења
22
Поени од реакции
18
Па и ти оди до локацијата кај сакаш да купиш стан, види кој гради, има бројче, јави му се.
Можеби има некој информација од некоја фирма што тек сега ќе се гради а не сум во тие води за да дознаам. Пример во Козле многу куќи/згради се планираат, некој ако има информација кој како ќе прави и која цена се, информации за фирмата од аспект на нова/стара фирма, солидна извеба итн. , слободно нека пише, тоа ќе е од корист не само за мене, туку за сите.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.846
Поени од реакции
12.352
За Козле не знам. За Ѓорче делумно, Хром.
Изведбата однадвор е класика. Внатре е битно како е изведено. Воглавно скоро сите имаат проблем со со занаетчиска изведба. Или негде тече или таркетот се подига или влезните врати се катастрофа...единствено што би земал стан со најмалку фалинки и најголем одзив за нивно исправање е Бонанца, Јован. Сендвич ѕидови направи и меѓу становите, скоро па ништо не се слуша. Единствен проблем беше климата па одма ја корегираа. Другите поголеми фирми кај нас се доста терсене па и при барање во гарантен рок да ти средат некој проблем.

И треба да имате голема среќа со инвеститорите оти многу од нив со години немаат имотни, како овие
одат во стечај или прават други скаламуции и тогаш е тешко вам. А однапред не знаете дали фирмата ќе се одлучи за стечај па да си го собере кајмакот.
Има такви случаи и Аеродром, К Вода, кај нас без имотни, има доста такви заглавени. Ние сме таков случај ради стечај и уцена на т.н. главни доверители да ги земат сите станови-тоа е газдата на една поголема невладина организација, со мноогу пари за адвокати. И џабе ви е преддоговор во тие случаи.

Така да, за нови згради главно тие се проблемите. Ако знае некој конкретно со фирми како е Козле кај што барате али генерално проблемите се тие за нова зграда.

Можеби има некој информација од некоја фирма што тек сега ќе се гради а не сум во тие води за да дознаам.
и ние не бевме со првиот стан, затоа од паталец ти кажувам на што генерално да внимаваш.

За стари да, но не е така едноставно за нови згради. не знаеш што фирма е, не знаеш како изведува внатре, не знаеш со имотни како ќе си поминеш. Освен ако не добиеш информации за истата од оние кои веќе земале стан од неа. Мачка во вреќа, стан во градба велат.

Последно уредено:
Член од
11 април 2012
Мислења
4.737
Поени од реакции
5.493
svedskite banki vo golema mera go imaat iskopirano aus sistemot plus uste poveke si napravile se da im odi u prilog lol... prava banka, tvrdina, nikad da ne zagubat...

aj vaka...

#1 jasno mi e sto kaza i zosto pocnaa presmetkite. jasno mi e sto ti e celta i sto sporeduvase. se e toa ok.

poentata mi e deka obicno na fiksna stapka se odi zaradi pogledot na musterijata deka dolgorocno ova mu e poisplatlivo (nekoj 30% ova go kazuvaat kako glava pricina) i 70% go pravat toa zosto sakaat da imaat konstantna rata koja moze da si ja dozvolat i da go namalat rizikot deka preku nok ke im se nakaci otplatata, ova go gledaat recisi site sto se na fiksna plata, ednostavno so fiksna plata polesno e da imas i fiksni torosoci pogotovo pogolemite. od toj aspekt malku mi e glup svedskiot model, ama kako sto kazav, odlicen e za bankata posto od den 1 si go namaluva rizikot so toa sto poveke se otplaka od glavninata namesto da imas pomala rata.

#2 pravilata podole i toa deka TI si odgovoren za isplata (vtoriot del ona TI e iskopirano od aus/uk sistemot)... povtorno si nasle metod kako da si go namalat rizikot i se da ti prefrlat tebe... kako bankar ova e briljantno... kako klient gi mrazam od dnoto na dusata za ova... znaci aj za kuka razbiram, dobivas kredit so niska kamatna stapka ok toa da snosis i ti del od rizikot ali toa treba da e vo forma na povisok depozit za da go dobies kreditot zavisno od mnogu faktori (kolku si star, prhodi, kade kupuvas, sto kupuvas, vrednost na nekretninata, vo kakva sostojba e itn)... AMA za sekoja komercijalna zdelka, kreditna kartica ili kreditna linija pa i onie brzi krediti u mkd kade naplakaat pogolemi marzhi voopsto ne se slagam TI da go snosis celosno rizikot... vidi sto e ustvari bankarstvo? ako trgnes se na strana toa e procenuvanje i soodvetno naplakanje na rizikot na tranzakcijata... pa ako toa im e biznisot i ako od toa ziveat nema sto TI da go snosis cel rizik... ti naplaka poskapo za kamionot taka? na lizing ti e? prakticno ne e tvoj... znaci si imaat em resenie za problemot em te dupi so skapi kamati.... azija i usa se mnogu mnogu pofer za toa ama i bankite im se "biznisi" ne tvrdini... naravoucenie kupuvaj akcii u svedski i aus banki :toe:

#3 vo vrska so refinasiranje vs offset... ima GOLEMA razlika. znaci refinansiranje povlekuva ekstra trosoci, faka nekolku dena minimum, go vraka kreditot na pocetok i red drugi raboti... offset parite si stojat na smetka i sekundarno mozes gi korstis primer za sto sakas...

#4 za da kupis imot vo stranstvo obicno sekade baraat domasna a ne stranska hipoteka. ima nekolku banki sto se pofleksibilni ama i tamu treba da se pogoodat mnogu raboti... ako mozes najlesno e toa otplati prakticno kuka u svedska pa zemi kredit i kupi bilo kade. druga opcija e so bankarska garancija ali i za toa ke ti trebaat sredstva ili hipoteka u svedska ali moze da ti e poisplatlivo od danocna perspektiva ili da ti olesne nekoj drugi raboti...
#1 не ја бранам пресметката која ја прават тука и да викам дека е подобра, подобра или полоша таа е тука и да сакам за мене нема да ја сменат. Никој не ми ја претставуваше како подобра за мене и јас не тврдам дека е подобра за некој друг, едноставно како што увиде го видов Стефан коментираше тука знам дека тоа му е работа па викам чекај ќе го искористам само од радозналост ако можам да видам што се предности/слабости на двата системи на пресметка ништо повеќе. Дали едниот или другиот систем е подобар и да имаш докази неможеш да им отидеш во банка и ти да им кажеш како да ти сметаат си сметаат како они сакаат :)

#2 може аус копирале од швеѓаните зашто она ги деградираш плавушиве :)
Те разбирам што кажа, ама доаѓаме до она без разлика дали јас и ти се сложуваме банката е таа што на крај ти ги сервира условите ако не ти одговара не го купувај нивниот продукт и фала чао пријатно

#3 Ете видиш во мкд школо за „економија„ ова што ти го сподели отплатата да ти стои на посебна сметка и да можеш да ја повлечеш кога сакаш никаде не ни ја спомнаа (може и ја спомнале ама тоа беше пред 20 години и после тоа никогаш не продолжив со работа во тие области туку скроз сменив професија па не сум запознаен), звучи интересно ама искрено само од една реченица не е толку лесно да го оцениш што предности слабости ти нуди. Нормално тебе ти е лесно и едноставно зашто веќе си го искусил милион пати и знаеш убаво што ти нуди или ограничува.

#4 видиш од мкд банки имам слушнато дека лесно да земеш кредит со залог на имот пример за купување во Грција (странство нели) ама колку е тоа практично изводливо и во кои услови и слично не сум добро запознаен. Можеби и тоа што некогаш ми било презентирано е грешно и слободно може некој да ме поправи (чисто за ако тоа биле грешни информации да не се мачам да ги памтам или уште полошо да ги ширам на други). Секако и незнам дали и колку мене ме таргетира истото зашто немам никакви приходи во мкд па незнам ни дали можам да земам кредит
по она што го читав, ануитетно плаќаме ние за стан, пример, секој ануитет главница и камата е распореден еднаков. Тоа што ти го приложи, еднаква да е главницата низ цел период, а променлива месечна исплата пишува дека е диференцијално отплаќање. Ама ова некој као Стефан повеќе би го знаел. Гледам само со диференцијална отплата, вк сума на исплата е нешто помала од ануитетната.

Повеќе за ова

Кој не сака да се мачи со пресметки (иако ануитетните се едноставни-месечна рата по бр месеци), еве му мобиле апликација
Целиот муабет на темава почна од тоа што сум увидел дека тука разчилно сметаат станбен кредит за разлика од мкд и чисто за споредба сакав да направам со мкд. Двата начини си имаат некоја предност што за банката што за клиентот. Милион пати пишав дека нема голема разлика во платената камата нит пак ќе станеш богат ако земеш предвеме да го платиш кредитот по едната пресметка а на питачки стап да останеш со предвреме другата.

Ама некој тука нит разбира дека некаде во светот нешто функционира различно од она што го учел/работел нит пак сака да прифати различно гледиште.
Фала за линковиоте и предлогот апликација може да му се најдат на некој :)
Има некој дел од Скопјево, каде нема магла? Или да планирам живот во друг град. Ме изеде маглава/смогов.
Крива паланка ми е средно-добра мисла во главата.
Добро место е Шри Ланка брат не му ја мисли :)

Може и треба да сменам назнаката од станбен во хипотекарен зашто според објаснувањето на Стефан веројатно тоа што тука го нудат е хипотекарниот кредит (Името му е BoLån или у превод Кредит за живеење и да се дава исклучиво за решавање станбени прашања, но кога имаш имот секогаш можеш да го „рефинансираш„ на начинот што го пишав погоре и да ги користиш тие финансии за реновирање купување во странство отплата на друг кредит со повисока камата што ти е и слично). Добро де не можеш секој месец да го правиш ова имаше некои услови на Х години можеш ама се разбираме што зборам
@FrozeN666 и да не биде само се контрам потенцирав дека начинот на пресметка што го пишав важи за „станбен кредит„ тука, каде амортизацијата е фиксна а не ратата (дали ти се слагаш со тоа или не на банкиве не им менува ништо така сметаат они не јас). На потрошувачки кредит незнам како е никогаш не сум земал, ама можам да ти потврдам дека на кредит за возило начинот на пресметка е како во мкд фиксна рата каде камата и главница се менуваат, со мала разлика што тука се со варијабилна камата немаш фиксна на нив

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom