Претходно па Махатма Ганди беа сите.Некои викаат дека тоа што сега луѓето се поагресивни и помалку толерантни се должи на тоа. И навистина е така според мое набљудување на непосредна околина.
Претходно па Махатма Ганди беа сите.Некои викаат дека тоа што сега луѓето се поагресивни и помалку толерантни се должи на тоа. И навистина е така според мое набљудување на непосредна околина.
па пасивна агресивност, леле мирен леле ќутлив комшија, бам жена му ја утепал.Се сложувам со тебе колку и да звучи како теорија на заговор. Боцките од старт како пто ги најавија изгледаа сумњиво.
Само ќе те поправам ова. Боцките и протеинот ги направија луѓето полетаргични и поанксиозни и повлечени.
Треба да бидат вакви за полесна контрола. Нема логика да ги прави агресивни. Над агресивен народ немаш контрола.
Кочниците подобро работеа.Претходно па Махатма Ганди беа сите.
Тоа е друго. Тоа се скиени штети од детство или тинејџ годни што ако ги лупне јак тригер искачаат на површина. Само што искачаат 10-100 пати посилни.па пасивна агресивност, леле мирен леле ќутлив комшија, бам жена му ја утепал.
Да де затоа сите проблеми со срце имат. Јасно.Оваа другава агресија кардиоваскуларните проблеми ја прават. Кога ќе се качи притисок кога ќе се стеснат крвни садови, кој е паталец знае како е. Исто и крвта повеќе се згрутчува. Спајк најмногу баш на кардиоваскуларниот систем удира.
Не беше до кочниците работата, до законот и до полицијата беше.Кочниците подобро работеа.
Se toa da .... no ova e siroka tema i sekoj ima specificen pogled a ovde nemoze se da se iskaze posto ima luge sozdadeni za biopeza i ega sto samo oni znaat pa djawe e nekoj oat da se duskutira na forumot inaku na ovaa tema odlicna diskusija ima ...Искрено да ти кажам размислувањево ти е "младелачко", зашто младелачко? Затоа што кога ќе поминеш 30 години и ќе се завртиш назад, ќе видиш дека сите твои пријатели, колеги, познаници, роднини, имаат свој дом, своја фамилија, свое место под сонцето, а ти луташ, и не знаеш што со сам себеси да правиш..., а нјатешко е за празниците кога сфаќаш колку си осамен и неможеш да ги прегрнеш своите 10.000 евра заштеда во банка, не е толку скапо да се одгледува дете, на детето му е потребна само љубов и малку храна, се разбира тоа што ручаш, ќе му одвоиш од истото и на детенцето, јас со леб маргарин и вегета пораснав па имав најубаво детство, не е скапо да одгледуваш деца кои знаат да ценат.
Не е се во парите, ќе штедиш и заштедиш зашто немаш деца но утре ќе нема кој да те опцуе, а не па да те праша како си, знаеш зашто? Зашто на никој не му е гајле, ете затоа. Децата се антибиотик во староста, а слатки маки во младоста.
Баш пред некој ден си правев паралела, како сум се чувствувала пред да го родам син ми и сега, искрено се чувствував осамена, и празна одвнатре, некако депресивна, иако имав пријатели, имав и партнер покрај себе.
Сега да живеам сама и без пријатели и партнер не би се чувствувала осамено и депресивно ни 1% како што сум се чувствувала порано, ако го имам своето дете покрај себе, знам имам искусено...
Детето ти дава безрезервна љубов, која неможеш да ја пронајдеш на друго место, врската дете родител(ако е правилна) е најмоќната врска што постои, најсилната љубов можеш да ја почувствуваш само за своето дете.
Se toa da .... no ova e siroka tema i sekoj ima specificen pogled a ovde nemoze se da se iskaze posto ima luge sozdadeni za biopeza i ega sto samo oni znaat pa djawe e nekoj oat da se duskutira na forumot inaku na ovaa tema odlicna diskusija ima ...
Najgolem problem doaga postepeno koga obvrskite teraat zivotot e kuca posao...ako nemas osobina postojano da vadis ood nekade nasmevka i smeenje zivimotot sranuva anksioznost..... Mnogu roditeli poteknuvaat od Narcisoidni semejstva, nekoi se Golden kid and skypegoat... i dvajxata imaaat problemi da odgledaat familija kako treba.....
Jas sum skypegoat kaj mene i postojano se vraka anksioznost koga ima overlemed situacii.... nekoj pat se prasuvam dali sum dobat roditel, dali mozam da go izdrzam deteto, dali mozam da mu pruzam lubov i se kako sto treba a sum na granica na slaba mentalna sila, ne samo jas premnogu roditeli se naogaat vo ovaa psihicka sostojba.....
I sega koga ke dojde do karanica i partnerot ke kaze ti ne se zamaras mnogu za obvrskite i slicno i a ti davas se od sebe da bide vo red i mentalno se boris so nekoi somnezi i negativen selftalk.....
E sega ke cues ti si bate pi"ka nemas muda, ne biwa od tebe nisto.... ne mi e toa muabetot.... muabetot mi e ako si sklon na slicbi anksioznosti i poteknuvas od narcisoidni semejstva a i ti si sam moze takov, bolje ne pravi pokolenija bidejki ke patite od koleno na koleno kako sto se veli..... ne mi e muabetot drugo.... Tuku kako odi vremeto sfakas poukata od koleno na koleno, zasto se slucuva losa karma ili slicni sranja toa e zasto sekoj vtor e narcisoist a za toa nema lek, i ti ke napravis familija poveke za svoite egoisticni celi ne deka ke gledas dete i slicno.... ova moze e druga tema...
no koga nekoj ke kazi ne sakam deca ili familija a e svesen za svoite postapki i karakter koga ne saka deca ili familija bolje e da se razbere zasto potoa e potesko i za pokoleniata i za samiot sebe.
Никогаш нема да се искорени тоа, прво ајде што чекаш си оди возот, па второ абе не треба куче, дете треба да шетате и третото му треба на детето друштво, треба да има братче или сестриче.Токму така, не треба со сила да се тераат луѓето на бракови и деца.
Не треба непристојни прашања од типот: Колку години имаш? Што чекаш?
Чекаме некој да не праша зошто не се ........ па тогаш ќе почнеме да правиме и деца, ете тоа не запалува, да не прашаат треба.
Се извинувам ако сум вулгарен.
Искрено заморни се многумина со такви прашања.
Ако некои индивидуи во општеството не сакаат или не се чувствуваат подготвени за брак / семејства/ деца не треба да им се уште и прави притисок.
Ама тоа не го сфаќаат многумина, па како дивјаци се нафрлуваат со погорепосочените прашања.
Светот е отиден по ѓаволите, во денешно време е луксуз да се гледа својот живот.
Тука се десило некакво просветлување.Никогаш нема да се искорени тоа, прво ајде што чекаш си оди возот, па второ абе не треба куче, дете треба да шетате и третото му треба на детето друштво, треба да има братче или сестриче.
Познавам две дами 40+ што си одлучиле да се посветат на кариерата, не сакаат деца, не сакаат брак и тоа си е во ред, ама околината ги гледа ко некои фрикови, па дури и одат и до тами и да ги сожалуваат, остави таа не е мажена греота е. Греота е што не е мажена боже сачувај. Никогаш, ама никогаш нема да им се откачат од нив тоа простаците недоквакани што се ожениле и омажиле зошто мама и баба им рекле ајде ајде време е, па ај дај шта даш нашле нешто да се парат и размножуваат.. И сега тоа е најголемиот успех, исполнета човековата мисија на земјата, пронајден ковчегот со богатство и се закачиле кај оние што си тераат како што сакаат да живеат да им проповедаат за брак, деца и заедници.
А добрите момци зошто не се сакани е поради тоа што се добри.
Вистинска жена сака опасен баја, жестоки момци, мажи од подземјето, да грми Стоја кога ќе поминуваат со бмв низ улица. Нема врска тоа што не знаат проста реченица да состават, што се самобендисани нарциси, глупи, тупи, конфликтни за што ме гледаш бе, па и вистинската жена знае дека е сакана кога ќе добие два три бокса во фаца и некоја клоца по кичма, тоа се од љубов е. И знае дека ако три дена не е тепана нешто не е во ред со нивната врска. Баја да не не ја сака веќе? И вистинска жена ќе му роди и три деца и тие ќе бидат тепани од љубов зошто плачеле за млеко, а Баја договара бизнис на моб и не може да се разбере со босот.
И вистинска жена кога трча по Баја, пошто Баја оди пред неа, а таа позади него и кога ќе го види добрица со кој се смеела до подмочување и кој ја гушкал, се грижел за неа, и одел по газот, само ќе му рече на Баја види жити се гревов отепан женска не може да си најде, ќе умре сам ни кучета ни мачета хе хе хе...
Е зошто е тоа така не знам.
Tvoj zhivot tvoi lichni raboti i ne sakam da se mesham. Samo za ta MRR Vakcinata imam da kazham deka imam eden kup deca vo moeto opkruzhuvanje i SITE ja imaat primnato. Cuval gospod nitu edno ne dobilo Autisam a i iskreno recheno prv pat od tebe slusham za taa rabota, mozhebi ne sum i dobro informiran.Jas i zenata sme.mozebi pred razvod bidejki, taa go rane deteto od 3 godini po 4 saata a za mene toae e samo ligus koj ne saka vo raceto da si go zeme lebot i spored nea jas sum klosar i ne go gledam deteto (SITE DRUGI USLOVI SE ISPOLNOETI OD MOJA STRANA SPREMA DETETO)... a spopred mene... deteto na brat mi i drug poznanik im stavija mRR vakcina vo ist den na decata eden po drug a i dvajcata imaat autizam, a mojata mu stavila na mojot sin dodeka jas seram godina stoecki da go donesam nagore za podobra idnina a ona znae deka ne smee da mu ja stavi bideejki ziva ke ja oderam i ke je frlam vo buniste (jas ziveev so na brat mi deteto vo najteskite napadi do 4-5 godini i normalno e da si alergicen na vakcina MRR...) NEKAKO.USTE SUM VO BRAK NO SAMO PORADI DETETO NEA JA SMETAM ZA NAJGLUP COVEK STOM MU STAVA NA DETETO SAMA VAKCINA ,,,,, zatucena gluperda.... e toa vi e brak vo severna....ne spodeluvam privatno momenti nitu pak se pravam zrtva ili sakam da dobijam nekoj lajk..... ova e muabet podobro da si ostanes singl i bez problemi nego da zivees vo strav i uzas.... za sreka
kaj mojot sin se e vo red.... Zamislete kako e momentot samo koga odi na stapala samo vo toj moment ti doaga da ja ubies zenata bez da ti trepne i samp pravis traumi za deteto..... e do tolku se zenite glupiiii ....koga ke go vratam.vremeto nazad nikako ne vise zenel ni da pravam deca kakov e uzasen zivotot na nekoj i na siTe okoku so autizam..... podobro e da ne si ziv kolki e golema bolkata bez razlika cie dete e.....normalno sekoj nrka sozdade pokolenia no izbegnete gi tie vakcini bidejki dvajcata sto dobija vakicna MRR jas bev svedok i dvete decinja imaat autizam.
Навистина, подобро да не си се оженел.Jas i zenata sme.mozebi pred razvod bidejki, taa go rane deteto od 3 godini po 4 saata a za mene toae e samo ligus koj ne saka vo raceto da si go zeme lebot i spored nea jas sum klosar i ne go gledam deteto (SITE DRUGI USLOVI SE ISPOLNOETI OD MOJA STRANA SPREMA DETETO)... a spopred mene... deteto na brat mi i drug poznanik im stavija mRR vakcina vo ist den na decata eden po drug a i dvajcata imaat autizam, a mojata mu stavila na mojot sin dodeka jas seram godina stoecki da go donesam nagore za podobra idnina a ona znae deka ne smee da mu ja stavi bideejki ziva ke ja oderam i ke je frlam vo buniste (jas ziveev so na brat mi deteto vo najteskite napadi do 4-5 godini i normalno e da si alergicen na vakcina MRR...) NEKAKO.USTE SUM VO BRAK NO SAMO PORADI DETETO NEA JA SMETAM ZA NAJGLUP COVEK STOM MU STAVA NA DETETO SAMA VAKCINA ,,,,, zatucena gluperda.... e toa vi e brak vo severna....ne spodeluvam privatno momenti nitu pak se pravam zrtva ili sakam da dobijam nekoj lajk..... ova e muabet podobro da si ostanes singl i bez problemi nego da zivees vo strav i uzas.... za sreka
kaj mojot sin se e vo red.... Zamislete kako e momentot samo koga odi na stapala samo vo toj moment ti doaga da ja ubies zenata bez da ti trepne i samp pravis traumi za deteto..... e do tolku se zenite glupiiii ....koga ke go vratam.vremeto nazad nikako ne vise zenel ni da pravam deca kakov e uzasen zivotot na nekoj i na siTe okoku so autizam..... podobro e da ne si ziv kolki e golema bolkata bez razlika cie dete e.....normalno sekoj nrka sozdade pokolenia no izbegnete gi tie vakcini bidejki dvajcata sto dobija vakicna MRR jas bev svedok i dvete decinja imaat autizam.
Malku preterav so prvata recenica, jas nema da se razvedam ali sakam da kazam deka sum razocaran i od togas nekoako gubis elan.... 1000 pati kazano nemoj samo toa sto i da napravis drugo e vo red, i ona ke go napravi toa odstrav bidejki ke si platel 60k denari ako ne go vakciniras deteto.... Pa znam najmalku 20 familii sto vo index stoi deka decata im se vakcinirani a nikokas ne ja primile nivnite deca taa vakcina.... Vo makedonija se mozes da potkupis i da sredis toa e najmal ptoblem..Навистина, подобро да не си се оженел.
Подобро ова како што си го напишал да ѝ го кажеш на жена ти, утре детето ќе биде во зијан. Не знам колку е правилно да му се приредува детство со свесност дека татко му има најдолно можно мислење за мајка му и со таа свест да живее секој ден.
Жена ти погрешила што не те консултирала, ама ти престрого и прегрубо ја судиш овде. На крајот на краиштата пар е заеднички да донесе одлука, не само мажот да има право на збор а жената да им клима со глава.
Убав совет даваш, сѐ почесто слушам и читам наши мажи вака полни со гнев и омраза кон своите жени коишто бегаат од брак и одговорности. Поарно нека не се нафаќаат, ама утре друг ден жените нема да им се криви кога некој друг ќе почне да сее на нивните ниви ѝ ќе почнат да никнуваат Јоргоси, Хансовци Светислави, Бојчовци , па и по некој Ахмет, Мехмет, нема љутиш.
Бате тргни од себе. Проблемот треба во себе да го бараш, ти си ја оженил таа жена тоа било твоја одлука. Немој да мешаш баби и жаби.Jas i zenata sme.mozebi pred razvod bidejki, taa go rane deteto od 3 godini po 4 saata a za mene toae e samo ligus koj ne saka vo raceto da si go zeme lebot i spored nea jas sum klosar i ne go gledam deteto (SITE DRUGI USLOVI SE ISPOLNOETI OD MOJA STRANA SPREMA DETETO)... a spopred mene... deteto na brat mi i drug poznanik im stavija mRR vakcina vo ist den na decata eden po drug a i dvajcata imaat autizam, a mojata mu stavila na mojot sin dodeka jas seram godina stoecki da go donesam nagore za podobra idnina a ona znae deka ne smee da mu ja stavi bideejki ziva ke ja oderam i ke je frlam vo buniste (jas ziveev so na brat mi deteto vo najteskite napadi do 4-5 godini i normalno e da si alergicen na vakcina MRR...) NEKAKO.USTE SUM VO BRAK NO SAMO PORADI DETETO NEA JA SMETAM ZA NAJGLUP COVEK STOM MU STAVA NA DETETO SAMA VAKCINA ,,,,, zatucena gluperda.... e toa vi e brak vo severna....ne spodeluvam privatno momenti nitu pak se pravam zrtva ili sakam da dobijam nekoj lajk..... ova e muabet podobro da si ostanes singl i bez problemi nego da zivees vo strav i uzas.... za sreka
Е друг муабет е ова. Вака изолирано читајќи си реков леле ќе ја удави на спиење аман . На крајот на денот, децата добри ли се? Добри се. Самиот кажа колку и да претерува, му посветува внимание 4 саати го храни, значи не можеш да кажеш и дека е лоша мајка. Мајчин инстинкт е многу силна работа, некогаш ептен те турка инстиктивно да дејствуваш, во уверување дека ќе го заштити и единствениот на овој свет којшто може да го заштити е таа.Malku preterav so prvata recenica, jas nema da se razvedam ali sakam da kazam deka sum razocaran i od togas nekoako gubis elan.... 1000 pati kazano nemoj samo toa sto i da napravis drugo e vo red, i ona ke go napravi toa odstrav bidejki ke si platel 60k denari ako ne go vakciniras deteto.... Pa znam najmalku 20 familii sto vo index stoi deka decata im se vakcinirani a nikokas ne ja primile nivnite deca taa vakcina.... Vo makedonija se mozes da potkupis i da sredis toa e najmal ptoblem..
Veke i taa politika se olesnuva, mnogu odlucuvaat da ne ja stavat pa ke im se fatat, ne e nikade zadolzitelna....sega jas sum i antivaxer malku poinaku gledam na vakcinite od obicniot covek.... mnogu dobrovolno im ja stavat na decata i nese zamaraat, i toa e vo red sekoj si odlucuva za svoite deca....Ali dvete decka sto ja stavija edno po drugo vo ist cas i dvajcata imaat sega moze da e slucajno ali na toa koga si svedok ke gi preispitas ubavo rabotite kako sto, zasto...kaj mene nese konsultirala podmuklo mu ja stavila koga deteto ni ni zboruva ni odi na godinka... barem da pocekas tie raboti da gi razvie pa posle da se prasas....za mene toa e totalna katastrofa.....ali toa e prodolzuvas so zivotot nema sto da se vrakas nazad...