Бугарско државјанство (процедура и потребна документација)

Член од
2 октомври 2021
Мислења
179
Поени од реакции
139
Nema da ti pobaraat dokolku ti e seuste vo vaznost so data.
Samo dokolku e istecen togas treba da go dostavite noviot pasos.
Bez problem pominavme nie od finalna na polozitelno pred skoro 1 mesec.
Pozz
Ne mi beshe toa prashanjeto, znam deka kje mi pobaraat bidejki ne mi vazi toj vishe. Prasuvam ako samo go navedat toa na dopolnitelna dali znaci toa deka site drugi dokumenti im se prifatlivi
Автоматски споено мислење:

Koj broj na prepiska si?
148xx

Член од
10 јули 2023
Мислења
7
Поени од реакции
6
Дечки здраво. Ве молам за помош, значи влегов во Бугарија со наш пасош, македонски, а излегов од Бугарија со бугарски пасош. Бев во Бугарија 15 дена. Влегов со наш пасош оти имав осигурување извадено на македонскиот пасош. Сега се мислам дали направив грешка. На наша граница си го покажав македонскиот пасош.

Член од
26 октомври 2024
Мислења
10
Поени од реакции
18
Дечки здраво. Ве молам за помош, значи влегов во Бугарија со наш пасош, македонски, а излегов од Бугарија со бугарски пасош. Бев во Бугарија 15 дена. Влегов со наш пасош оти имав осигурување извадено на македонскиот пасош. Сега се мислам дали направив грешка. На наша граница си го покажав македонскиот пасош.
Бугарија е во Шенген зона. Тоа ти е исто како да си влегол во Германија или Италија. Ако не знаеш што е ова треба да си прочиташ на интернет.
Да си направил грешка. Македонски државјани може да седат 90 дена и добиваат печат со дата. Од таа дата ако се надминати 90 дена се добива забрана. Тоа значи треба излезен печат!
Во твојот случај ќе си се информираш дополнително тоа се правилата што станало не знам.
Тоа ти е исто како во Македонија да влегуваш со вториот. За ЕУ не се користи македонски

Член од
10 јули 2023
Мислења
7
Поени од реакции
6
Бугарија е во Шенген зона. Тоа ти е исто како да си влегол во Германија или Италија. Ако не знаеш што е ова треба да си прочиташ на интернет.
Да си направил грешка. Македонски државјани може да седат 90 дена и добиваат печат со дата. Од таа дата ако се надминати 90 дена се добива забрана. Тоа значи треба излезен печат!
Во твојот случај ќе си се информираш дополнително тоа се правилата што станало не знам.
Тоа ти е исто како во Македонија да влегуваш со вториот. За ЕУ не се користи македонски
Дали ако влезам повторно со бугарски пасош, а излезам со македонски јазик и добијам печат во наредните два месеци, ќе биде океј? Така ќе добијам излезен печат.

Bibo

Модератор
Член од
9 април 2006
Мислења
4.149
Поени од реакции
4.033
Дали ако влезам повторно со бугарски пасош, а излезам со македонски јазик и добијам печат во наредните два месеци, ќе биде океј? Така ќе добијам излезен печат.
Да, така направи.

Член од
15 јуни 2011
Мислења
6
Поени од реакции
3
Zdravo. Dali nekoj ima dobieno vo skoro vreme ili mozebi poznavate nekoj koj dobil bugarsko drzavjanstvo za okolu edna godina vo skoro vreme preku roditel so bugarsko drzavjanstvo? Blagodaram

Член од
4 декември 2008
Мислења
31
Поени од реакции
19
Zdravo. Dali nekoj ima dobieno vo skoro vreme ili mozebi poznavate nekoj koj dobil bugarsko drzavjanstvo za okolu edna godina vo skoro vreme preku roditel so bugarsko drzavjanstvo? Blagodaram
Не постои таков случај да добиеш државјанство за една година

Член од
16 јули 2024
Мислења
44
Поени од реакции
66
Излез од Македонија со македонски
Влез во Бугарија со бугарски
Излез од Бугарија со македонски и бугарски
Влез во Македонија со македонски

Член од
30 септември 2021
Мислења
103
Поени од реакции
81
Не постои таков случај да добиеш државјанство за една година
Постои таков случај, само ако детето е родено после добивањето на бугарското државјанство.

Член од
10 јули 2023
Мислења
7
Поени од реакции
6
Излез од Македонија со македонски
Влез во Бугарија со бугарски
Излез од Бугарија со македонски и бугарски
Влез во Македонија со македонски
Така ќе направам, фала на совет. Само да не ми прават проблем на бугарска граница, дека со два пасоши?

Sikimco

Подобро ужасен крај, одколку ужаш без крај
Член од
25 јули 2011
Мислења
535
Поени од реакции
257
На нашето дете кога вадевме ЕГН-то излезе за 4-5 дена, само го приjавуваш во општината и за 4-5 дена ти дават акт за раждане. Толку е процедурата, е сега тоа е само ако детето е родено после добивање на државjанство и за деца до 14 години.

Член од
20 јануари 2025
Мислења
3
Поени од реакции
3
Дали некој знае до кој број се со давање на државјанство,некој да земал скоро?

Член од
20 јануари 2025
Мислења
3
Поени од реакции
3
На нашето дете кога вадевме ЕГН-то излезе за 4-5 дена, само го приjавуваш во општината и за 4-5 дена ти дават акт за раждане. Толку е процедурата, е сега тоа е само ако детето е родено после добивање на државjанство и за деца до 14 години.
Toa vazi i za deca koi se rodeni pred roditelot da zeki drzavjanstvo ili?

Kajgana Shop

На врв Bottom