Apple

• Креатор на темата Креатор на темата A__
  • Време на започнување Време на започнување
Apple го возвраќа ударот

Веќе долго време сме сведоци на рекламната војна помеѓу Microsoft и Apple и мораме да признаеме дека барем кога рекламите се во прашање, одамна вака добро не сме се забавувале. Во новата реклама на Apple се појавува едно ново, познато лице. По серијата неуспешни рекламни кампањи, Microsoft конечно погоди со својата серија реклами под називот Laptop Hunters, a Apple одлучи да подигне нова Get a Mac, Top of the Line.

Рекламата може да ја погледнете, а обратете внимание на новиот лик, Патрик Варбартон, кој сигурно ќе биде познат на љубителите на Seinfeld. Поентата на рекламата, како и секогаш е супериорноста на Mac во однос на PC. Веруваме дека оваа битка ќе продолжи по излегувањето на Windows 7, a новата верзија Mac OS X-a, Snow Leopard, излегува за некој ден.

Apple го возвраќа ударот

Конкретно на тема на рекламава... Се шират гласини дека Snow Leopard ќе има анти-вирус. Не 3rd party, како што сме навикнати со Џамот, него во склоп на системот.
Само гласини... ќе причекаме уште не цели два дена, да видиме. :)

Да да и ја нешто прочитав ке имало... Ама не ми се верува зашто како што знам за Мак нема вируси, има малваре по некои ама не се страшни :)

Имам MacBook , од постарите модели , оние од 2007 (Мислам)

2.1GHz Intel Core 2 Duo
500 GB (На почеток имаше 160 GB)
GMA X3100

но ете co мало проблемче...

Кога го зедов имаше 1 GB на 667 MHz , 2 х 512 MHz уствари , па посакав да му ставам повеке рам бидејки прочитав на Apple дека подржува до 4 GB на 800 MHz...

Па отидов да земам Ram , и за секој случај го зедов Mac-от со себе , дан се погоди баш тој модел да е некомпатибилен и се случи следново:

Ставив плочка и чекав да стартува , се си беше ОК - по ставањето на првата плочка ми покажа дека има 2 GB на 800 MHz па реков , најверојатно се е OK...
Ги платив плочките и дојдов дома ....
ги ставив 2-те плочки и Mac-от некеше да стартува , реков дан е една од плочките зезната....

Пробав со секоја плочка поединечно и се си беше OK , но 2-те не работеа кога ке беа заедно , па реков да пробам со една на 667 MHz од стариот лаптоп и се случи да препознае 4 GB Ram , но ги препознава на 667 MHz - една нова плочка една стара , 2-те по 2 GB но едната на 667 MHz другата на 800 MHz....

Да прекинам да кењам , па да прашам како може да се среди да ги препознае плочките на 800 MHz....

HGD, мој совет да не се замараш со Mhz, и така нема некоја голема разлика со оглед на тоа дека е интел процесор. Брзината на рамот има улога кај АМД.

Сакав да прашам дали го има некој комплетното Final Cut Studio 3, 44гб е и ме мрзи да го чекам со месеци, па ако го има некој нека пише да се договориме.

здраво на сите нов сум на форумов и сакав да кажам дека е супер

-е сега вака го симнав iDeneb 10.5.6 и пробувам да го инсталирам али неможе ми се заглавува на ејпл логото или ако пишам -v на крај ми вика still waiting for root device?
ако може некој нека помогне

Processor AMD Athlon(tm) 64 x2 Dual Core Processor 4000+ 2.10 GHz
Installed memory (RAM) 1.00 GB
System type: 32-bit Operating System
Матична: Model NF-MCP55
NVIDIA n-Force 570 SLI revision

здраво на сите нов сум на форумов и сакав да кажам дека е супер

-е сега вака го симнав iDeneb 10.5.6 и пробувам да го инсталирам али неможе ми се заглавува на ејпл логото или ако пишам -v на крај ми вика still waiting for root device?
ако може некој нека помогне

Processor AMD Athlon(tm) 64 x2 Dual Core Processor 4000+ 2.10 GHz
Installed memory (RAM) 1.00 GB
System type: 32-bit Operating System
Матична: Model NF-MCP55
NVIDIA n-Force 570 SLI revision

Треба да стиснеш F8, па пробај со -s
И јас го имав овој проблем, али не се сеќавам како го решив :tapp:

blue-apple-logo.jpg

абе овие од ејпл им го украдоа логото на на пранешна „ПРЕХРАНА„:pos2:сега треба да ги тужат...до душа не се сеќавам дали јаболкото на прехрана беше гризнато од левата или од десната страна:pos2:

неќе друже пробав секако али неќе, ај нека ти текне жите се :)

Пробај да инсталираш драјвери за ИДЕ или САТА хард диск... Кај мене на дисков имаше, али да ти кажам незнам дали беше ајДенеб. Не се сеќавам.

Инаку има некој решение како ова со јазициве да сменам на Алт+Шифт

Имав јас вакво нешто инсталирано Mac OS X 10.5.8 for Intel & AMD CPUS.
Се беше ок, само неможев да се конектирам на интернет. Звукот беше ок, графичката ми работеше перфектно, како и процесорот, само едини проблем беше lan. А за чудо мислев дека ќе ми цеди ресурси, но кога проверив, со пуштен Itunes ми зимаше негде около 300 мега меморија.
Само за конекцијата го избришав, а заборавив да барам драјвери:tapp:
Сега кога ќе му удрам формат на џамот, ќе си инсталирам па mac os x

Имав јас вакво нешто инсталирано Mac OS X 10.5.8 for Intel & AMD CPUS.
Се беше ок, само неможев да се конектирам на интернет. Звукот беше ок, графичката ми работеше перфектно, како и процесорот, само едини проблем беше lan. А за чудо мислев дека ќе ми цеди ресурси, но кога проверив, со пуштен Itunes ми зимаше негде около 300 мега меморија.
Само за конекцијата го избришав, а заборавив да барам драјвери:tapp:
Сега кога ќе му удрам формат на џамот, ќе си инсталирам па mac os x

Кажи каква LAN картичка имаш, па ако можам да ти помогнам :)

Zdravo decki,nemam mak podrska(sorry) momentalno sum vo UK,i prv pat koristam apple kompjuter operativniot sistem kolku sto gledam e Mac OS X version 10.4.11 ...e sega jas sum kao 4 user na kompjuterot,i si ima admin koj mi e nedostapen,pa nemozam da instaliram nitu 1 e...a programa bez da go probijam nekako pasvordot...ima li lek nekako da go haknam bez nekoj golemi proceduri???? pozdrav se nadevam ke pomognete

Zdravo decki,nemam mak podrska(sorry) momentalno sum vo UK,i prv pat koristam apple kompjuter operativniot sistem kolku sto gledam e Mac OS X version 10.4.11 ...e sega jas sum kao 4 user na kompjuterot,i si ima admin koj mi e nedostapen,pa nemozam da instaliram nitu 1 e...a programa bez da go probijam nekako pasvordot...ima li lek nekako da go haknam bez nekoj golemi proceduri???? pozdrav se nadevam ke pomognete

Има начин да се смени, а да се пронајде таа што е поставена нема начин. Односно има ама процесот трае многу долго да се пробија. Значи само да се смени. Слично како и на Windows. Е, ако ја смениш ќе откријат дека е сменета.

Начинот не е едноставен. Знам за Windows има автоматски алатки (пак не се едноставни, треба бут од ЦД). И ваму треба бутирање од ЦД.

...

И, пак гугл се најде. Еве како, http://support.apple.com/kb/HT1274 види кај Resetting the original administrator account password. Пак не е едноставно, треба OS X бутабилно ЦД.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom