Apple

• Креатор на темата Креатор на темата A__
  • Време на започнување Време на започнување
Точкест, која е најаката конфигурација на Мекинтош или некоја приближна до најаката да не знаеш ?

Најака конфигурација од Мек досега излезена е на Mac Proто што е:) Иначе ова има машината

-Two 3.2GHz Quad-Core Intel Xeon processors

-32GB of 800MHz DDR2 ECC fully buffered DIMM

-NVIDIA Quadro FX 5600 1.5GB (stereo 3D, two dual-link DVI ports)
-Four ATI Radeon HD 2600 XT 256MB

-4x1TB Serial ATA 3Gb/s; 7200 rpm; 32MB cache

-Mac Pro RAID Card with 256MB cache and 72-hour cache battery backup

-Two 16x SuperDrive optical drives with double-layer support (DVD±R DL/DVD±RW/CD-RW)

-AirPort Extreme wireless networking, Bluetooth 2.0 + EDR

И чини САМО 19,949.00$

Без монитор и софтвер:)
Опционално имаш на избор и монитор Apple Cinema HD Display (30" flat panel) кој чини 1800$

Најака конфигурација од Мек досега излезена е на Mac Proто што е:) Иначе ова има машината

-Two 3.2GHz Quad-Core Intel Xeon processors

-32GB of 800MHz DDR2 ECC fully buffered DIMM

-NVIDIA Quadro FX 5600 1.5GB (stereo 3D, two dual-link DVI ports)
-Four ATI Radeon HD 2600 XT 256MB

-4x1TB Serial ATA 3Gb/s; 7200 rpm; 32MB cache

-Mac Pro RAID Card with 256MB cache and 72-hour cache battery backup

-Two 16x SuperDrive optical drives with double-layer support (DVD±R DL/DVD±RW/CD-RW)

-AirPort Extreme wireless networking, Bluetooth 2.0 + EDR

И чини САМО 19,949.00$

Без монитор и софтвер:)
Опционално имаш на избор и монитор Apple Cinema HD Display (30" flat panel) кој чини 1800$

Чеј првин да зеам вода и шеќер да не ми се слоши па после да барам некаде да ми раситнат... дека знаеш... ќе го купев само ситно неам да му e... :pos:

Ејјј... сеа ми се праи мерак да иам едно такво чудо на масава наместо мојава "канта за сирење" :nesum:

Абе вчера бев у менувачница тие немаа да ми раситнат а ке го купам..:pos2:Only in my dreams

kade moze da se najde OS X Leopard 10.5 za download

Каде може да го најдам Mac OS X Leopard во .iso image за да можам да го инсталирам на лап топот? Еднаш го слегнував од торенти ама беше во .dmg image и никако не успеав да го направам во .iso. Ако може некој да ми даде торент или нешто од каде ќе можам да го слегнам...? Благодарам однапред:vozbud::pos2::smir:

Некој знае, некој не.. мање битно, удрив еден тест на ОЅ Х-от и сега веќе можам да мрчам/фалам/коментирам...
Мои заклучоци:

1. Фенси е, нек си јебе матер :)
2. Скуп е, нек си јебе матер уште поише :)
- Чисто споредба што направив, истата машина од Dell кошта упола. Добро, пар разлики... Јабукава има две графички (тотално ирелевантно за мене) и има софтвер, а Dell-от што го споредував беше без ништо на него, пошто би инсталирал Линукс ако го зиам тој :)
- Цените кај нас се уште побетер. Истата машинерија тука и во US, разлика 700 USD.
3. Огромен плус, според мене, униформност. Секоја, ама баш секоја апликација која што ја пуштив под ОЅ Х го имаше истиот интерфејт. Не е ко на прозорине каде што секој втор измислува топла вода со различен интерфејс. Убаво изгледа, и што е најбино, функционално е, не треба да се навикнуваш на различни филозофии за интерфејс.

Е сега, најбитното прашање, дали нуди нешто повеќе од другите (особено за цената)?

Со Windows не се ни резилам да го споредувам... брз, стабилен, сигурен и едноставен за користење систем... епитети кои што Џамот нема да може да ги добие уште дооолго време.
Башка... го користам само кога морам, и мене не ми игра важна улога...

Мене ми е битна споредбата со Линукс... Зошто Јабуче или зошто Пингвинче.

Имаат иста основна филозофија. И двата се *nix деривати и помалку или повеќе POSIX компатибилни.
1. Перформанси: Има тестови кои што тврдат дека Linux 2.6 кернелот е побрз од Mach (кернелот на ОЅ Х). Бројки еден куп, тестови еден куп... Она што мене ми е битно е дека и двата се ептен брзи.
2. Кориснички интерфејс: Ми се допаѓа чистината на Јабучето, па до некаде и идејата со едно мени, но ништо не ме спречува да го имам истото и под Линукс. Мада што, многу е чудно да работиш на три монитори, а само на едниот да имаш мени. Ќе набиеш километража на маус ко луд. И... единствено нешто што постои од аспект на персонализација е бојата на селектираниот објект. Ништо друго! Од друга страна... Линуксот (KDE4 особено) ми овозможува каков сакам интерфејс, кога сакам. Мора да му дадам плус на Линуксот.
3. Безбедност: *nix систем. Безбеден и сигурен. Ако не се лажам постои по некој вирус за ОЅ Х, али не знам колку се реална закана. Битно е дека и двата се безбедни и сигурни.
4. Проблеми: Факт е дека Јабучарите имаат пар конфигурации за кои што треба да се грижат се да работи и да оптимизираат за нив, додека Пингвините мораат да се секираат за цела палета платформи и комбинации од хардвер... Сепак, факт е дека ОЅ Х от е страшно поедноставен за нов или малце постар корисник да се снајде да го конфигурира, инсталира/брише апликации... Тука Јабучарите се неприкосновени.
Од мој аспект, пак... тоа не ми значи ништо затоа што веќе имам повеќе од доволно искуство со Линуксот.
5. Моќност: од аспект на тоа што можеш да направиш со него. Ко за почеток не можеш да прочиташ ext3 партиција, што мене страшно ме изнервира. Постојат драјвери, алатки... ништо не успеа. ОЅ Х, како и Џамот е егоцентричен. Нуди само она што компанијата мисли дека е финансиски оправдано.
6. Отвореност: Linux, или уште повеќе, BSD ти остава што сакаш ти да правиш, со што сакаш ти да правиш, како сакаш ти да правиш. Мас-от е уште позатворен и од Џамот. Фак ит, за да дојдеш до најобичен С++ компајлер (и тоа gcc, слободен софтвер), мораш да се регистрираш како apple developer, да симнеш XCode и компанија... Мразам кога некој ми кажува што смеам, што не смеам да праам со МОЈАТА машина.

Сума сумарум, дека ми се допаѓа - ми се допаѓа, дека е добар - добар е, али не најдов ниту една ствар што *мене* ми ја нуди Мас-от повеќе од Линуксот.

• Ми се допаѓа
Reactions: Xak
Каде може да го најдам Mac OS X Leopard во .iso image за да можам да го инсталирам на лап топот? Еднаш го слегнував од торенти ама беше во .dmg image и никако не успеав да го направам во .iso. Ако може некој да ми даде торент или нешто од каде ќе можам да го слегнам...? Благодарам однапред:vozbud::pos2::smir:

ne e bitno dali e .iso ili .dmg , mozes da go stavis na dvd so PowerIso ili slicni programi. ama nikade go nema za download

ne e bitno dali e .iso ili .dmg , mozes da go stavis na dvd so PowerIso ili slicni programi. ama nikade go nema za download

Го имаш по торенти за Download, само ако го инсталираш на обичен компјутер „пола“ работи нема да ти работат... Зависи како ќе ти се погоди хардверот.

go ima na torrent ama so 0 seeder, inace nemi treba za PC tuku za Mac
ako imas nekoj torrent moze li da go dobijam na pm

Е добро де не е 1 торент. Барајте The Torrent Bay

~ Инаку кој зима Хакинтош препорачувам iAtkos i5 или Kalyways ;)

Некој знае, некој не.. мање битно, удрив еден тест на ОЅ Х-от и сега веќе можам да мрчам/фалам/коментирам...
Мои заклучоци:

1. Фенси е, нек си јебе матер :)
2. Скуп е, нек си јебе матер уште поише :)
- Чисто споредба што направив, истата машина од Dell кошта упола. Добро, пар разлики... Јабукава има две графички (тотално ирелевантно за мене) и има софтвер, а Dell-от што го споредував беше без ништо на него, пошто би инсталирал Линукс ако го зиам тој :)
- Цените кај нас се уште побетер. Истата машинерија тука и во US, разлика 700 USD.
3. Огромен плус, според мене, униформност. Секоја, ама баш секоја апликација која што ја пуштив под ОЅ Х го имаше истиот интерфејт. Не е ко на прозорине каде што секој втор измислува топла вода со различен интерфејс. Убаво изгледа, и што е најбино, функционално е, не треба да се навикнуваш на различни филозофии за интерфејс.

Е сега, најбитното прашање, дали нуди нешто повеќе од другите (особено за цената)?

Со Windows не се ни резилам да го споредувам... брз, стабилен, сигурен и едноставен за користење систем... епитети кои што Џамот нема да може да ги добие уште дооолго време.
Башка... го користам само кога морам, и мене не ми игра важна улога...

Мене ми е битна споредбата со Линукс... Зошто Јабуче или зошто Пингвинче.

Добра споредба... Инаку Windows не заслужува место тука :)

За сериозна работа е супер, јас го имам ама не би го земал од Ти Хоум.
За курташак и за да стои дома не би ти го препорачал

Не е државата крива, општо луѓето во неа си се сами криви, државата е крива што е ретардирана па со потешкотии се вршат нарачки од интернет.
А луѓето во државата гледам дека помалце се освестуваат, пред три четири години само Невада носеше Apple, па почнаа Duna сега и iZak се отвори како официјална продавница за Apple.
Фирмата во која што работам, а се работи на креатива и дизајн се работи стрикно на Mac, дури и сметководителството работи на Mac :).

А што е скапо си е скапо, АМА придобивките се ненормално огромни. Пред се добиваш лиценциран софтвер (OS X + iLife 08) за купување на било која машина од Apple (Mac mini, iMAC, MacBook, MacBookPro, MacPRO), нешто кое ниедна друга машина не ти го нуди.
Lifetime гаранција за било кој дел од светот, 1000песни да си симнеш :pos: и попуст во Apple Store и тоа со секој купен производ добиваш плус и плус и плус попусти, на крај iPod Nano 09 ќе го купиш за 50 долари со гратис гравирање што сакаш по твоја желба :pos::pos:

Ве читам цело време и мерак имам ептен голем да го пробам Mac OS X најверојатно Леопард верзијата, зашто дури сега скоро разбрав дека постоеле еден куп верзии именувани по животни.
Ме интересира што е разликата меѓу нив? Дали се користат сите постојано како што е да речеме линуксот со еден куп дистрибуции независни една од друга или е како на виндоус 2000, па икспе, па виста...?
И трета работа што ме интересира е гледам цело време спомнуваш за работа, за работа... Што поточно ако не е тајна? Што е предноста што можеш на овој а неможеш на виндоус? Кои се придобивките?

Ве читам цело време и мерак имам ептен голем да го пробам Mac OS X најверојатно Леопард верзијата, зашто дури сега скоро разбрав дека постоеле еден куп верзии именувани по животни.
Ме интересира што е разликата меѓу нив? Дали се користат сите постојано како што е да речеме линуксот со еден куп дистрибуции независни една од друга или е како на виндоус 2000, па икспе, па виста...?
И трета работа што ме интересира е гледам цело време спомнуваш за работа, за работа... Што поточно ако не е тајна? Што е предноста што можеш на овој а неможеш на виндоус? Кои се придобивките?

OS X а.к.а OS 10 (X) а.к.а Leopard :wink:
Има разлики како што секој Windows има разлики во секоја нова верзија.

За работа е многу подобар да, за мене лично за графички дизајн. Зошто? Затоа што целосната мултифункционалност која ја дозволува, и насочувањето на меморијата кон онаа апликација која е онлајн и придобивките за подобар графички приказ го прават неверојатен. Плус дисплеите (iMac, Mac LED) се со најмал мртов агол т.е. fade out т.е. промена на боја (кога работиш графика неможеш да си играш ташак со бојата.

Ете пробај и ќе видиш разлика

OS X а.к.а OS 10 (X) а.к.а Leopard :wink:
Има разлики како што секој Windows има разлики во секоја нова верзија.

За работа е многу подобар да, за мене лично за графички дизајн. Зошто? Затоа што целосната мултифункционалност која ја дозволува, и насочувањето на меморијата кон онаа апликација која е онлајн и придобивките за подобар графички приказ го прават неверојатен. Плус дисплеите (iMac, Mac LED) се со најмал мртов агол т.е. fade out т.е. промена на боја (кога работиш графика неможеш да си играш ташак со бојата.

Ете пробај и ќе видиш разлика
Значи ако добро те разбрав тука хардверот е тој што е подобриот:D
Нема везе, не те сфатив за дистрибуции т.е. не ми одговори целосно. Дали различните верзии (наречени по животни) се како што се 2000, XP, Vista (значи 2000 е најстар, па нареден е ХР, па после неколку години направена е вистата... па сега 7ца) или се како кај линуксот (еден куп дистрибуции независни една од друга и постојатно за секоја дистрибуција излегува нова верзија и паралелно сите се нанекој начин слични ако може така да се изразам, паралелно се развиваат сите...)?

Значи ако добро те разбрав тука хардверот е тој што е подобриот:D
Нема везе, не те сфатив за дистрибуции т.е. не ми одговори целосно. Дали различните верзии (наречени по животни) се како што се 2000, XP, Vista (значи 2000 е најстар, па нареден е ХР, па после неколку години направена е вистата... па сега 7ца) или се како кај линуксот (еден куп дистрибуции независни една од друга и постојатно за секоја дистрибуција излегува нова верзија и паралелно сите се нанекој начин слични ако може така да се изразам, паралелно се развиваат сите...)?

Па да де тоа ти зборев за дистрибуциите. Имаш OS 7, OS 8, OS 9 (Tiger) и OS X (10) Leopard. :)
И не е само до хардверот, ти кажав самиот графички приказ е многу подобро направен, и ко што кажа Внук сите интерфејси се исти

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom