Станови во Скопје, совети за купување.

Член од
27 октомври 2017
Мислења
654
Поени од реакции
943
Скопје по квалитетот на живот и БДП единствено може да се мери само со Приштина и никој друг главен град.

Турска касаба надоградена со комунистички брутализам и транзициски кичерај. Тоа е Скопје во една реченица.
Точно, затоа и цените на квадратот се исти во Скопје и Приштина. Најефтини во Европа.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.791
Поени од реакции
12.273
За пополнување град Скопје е катастрофа со хартиите. Ако не си градежник, сите тие поими збунуваат, еден куп ставки, плус немаш проектна документација па да знаеш све.
А зашто тоа не би го презеле тие директно електронски од изведувачот, не знам. Можда оти е 21ви век.

Член од
12 август 2024
Мислења
228
Поени од реакции
584
Град Скопје, има доста папирологија за пополнување и тоа во неколку наврати во бараките во Центар, која јас не знаев да ја направам, па адвокат го правеше тоа за мене.
Нема толку папирологија, треба да почнеме сами овие работи да си ги вршиме. Мене ми бараше 1 000 денари адвокат да ми поднесе барање за издавање решение за данок, мислам не сме неписмени штом веќе купуваш стан пополнување документи не е проблем.
Автоматски споено мислење:

За пополнување град Скопје е катастрофа со хартиите. Ако не си градежник, сите тие поими збунуваат, еден куп ставки, плус немаш проектна документација па да знаеш све.
А зашто тоа не би го презеле тие директно електронски од изведувачот, не знам. Можда оти е 21ви век.
Никој не се ни замара да ти проценува, не ни дојдоа да проверат дали е точно тоа што сум пополнил. Или пак само од надвор гледале.

Член од
17 март 2011
Мислења
140
Поени од реакции
135
Град Скопје, има доста папирологија за пополнување и тоа во неколку наврати во бараките во Центар, која јас не знаев да ја направам, па адвокат го правеше тоа за мене.
Тоа од таа папирологија ми се темни, дали адвокативе или агенцииве за недвижности да го направат тоа место мене? Јас нема да имам проблем да отидам да го оставам документот, али нека ми биде соодветно пополнет. Дали ти доаѓаат дома да видат тоа што си го пишал во доукентот дали е точно и да направат они проценка?

Член од
12 август 2024
Мислења
228
Поени од реакции
584
Тоа од таа папирологија ми се темни, дали адвокативе или агенцииве за недвижности да го направат тоа место мене? Јас нема да имам проблем да отидам да го оставам документот, али нека ми биде соодветно пополнет. Дали ти доаѓаат дома да видат тоа што си го пишал во доукентот дали е точно и да направат они проценка?
Нема што да ти се темни, еве ти што треба: https://skopje.gov.mk/mk/city-uslugi/uslugi-danoci/danok-promet-na-nedviznosti/ .
Го имаш и едниот документ да го симнеш и испринташ и пополни таму информации за стнаот.
Одиш зимаш бројче, чекаш да ти дојде бројчето, одиш на шалтер, предаваш ПОПОЛНЕТИ документи, плаќаш 300 денари и чао пријатно и ти ѕвонат за 2 недели да одиш да го подигнеш.
2-3 листа треба да се пополнат од кој 2 ги имаш на интернет да го симнеш: https://skopje.gov.mk/media/9109/prilog-kon-danocna-prijava.pdf

Адвокатот пред 4 и пол години ми бараше 1 000 или 2 000 они да ги достават. Сега можеби и ќе ти бараат 3 000.

Член од
31 октомври 2023
Мислења
15
Поени од реакции
33
Повеќето одат преку адвокат, ја ги видов тие документи и ко теле у шарена врата гледав, а и немав баш време да се ебавам по канцеларии на град Скопје, и му дадов некоја 1000 ка и он ми заврши работа, два пати одеше колку што знам.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.791
Поени од реакции
12.273
Дали вие или адвокат, треба да имате проектна документација од зградата. Јас имам само ради тоа што како станари имавме проблем со инвеститорот, за на суд, инаку колку што знам таа не се дава туку така. Има еден тон страни и е специфично пополнета.
Или може да пополнувате како ви дојде колку да биде пополнето барањето до град Скопје. Оти ниту знаете што материјал е вратата, каква е фасадна столарија, санитарија, ни знаете што треба кај градежно земјиште итн.
Постариот син еден вработен среќа му помогна инаку реално се зафрканции, ко ти да си ја градел зградата.
Уосталом, пробајте па ќе видите, можда ќе се снајдете.

Член од
31 октомври 2023
Мислења
15
Поени од реакции
33
Нема што да ти се темни, еве ти што треба: https://skopje.gov.mk/mk/city-uslugi/uslugi-danoci/danok-promet-na-nedviznosti/ .
Го имаш и едниот документ да го симнеш и испринташ и пополни таму информации за стнаот.
Одиш зимаш бројче, чекаш да ти дојде бројчето, одиш на шалтер, предаваш ПОПОЛНЕТИ документи, плаќаш 300 денари и чао пријатно и ти ѕвонат за 2 недели да одиш да го подигнеш.
2-3 листа треба да се пополнат од кој 2 ги имаш на интернет да го симнеш: https://skopje.gov.mk/media/9109/prilog-kon-danocna-prijava.pdf

Адвокатот пред 4 и пол години ми бараше 1 000 или 2 000 они да ги достават. Сега можеби и ќе ти бараат 3 000.
Кај мене за куќа стануваше збор, чиј имотен лист беше поделен на две лица, не се сеќавам баш на документите ама имаше работи кои не ми беа јасни, а и ко што кажав не можев кога сакам да излегувам од работа, а се одеше до собрание на град Скопје или така нешто, пошто таму треба да ти помине.

Член од
12 август 2024
Мислења
228
Поени од реакции
584
Дали вие или адвокат, треба да имате проектна документација од зградата. Јас имам само ради тоа што како станари имавме проблем со инвеститорот, за на суд, инаку колку што знам таа не се дава туку така. Има еден тон страни и е специфично пополнета.
Или може да пополнувате како ви дојде колку да биде пополнето барањето до град Скопје. Оти ниту знаете што материјал е вратата, каква е фасадна столарија, санитарија, ни знаете што треба кај градежно земјиште итн.
Постариот син еден вработен среќа му помогна инаку реално се зафрканции, ко ти да си ја градел зградата.
Уосталом, пробајте па ќе видите, можда ќе се снајдете.
Луртз сигурно знаеш да разликуваш ПВЦ прозор од обичен дрвен прозор и дали санитаријата ти е луксузна. Единствено што ѕвонев на инвеститорот што ја градел зградата 10 години пред да купам стан е дали има хидро изолација. Не ни дојдоа да проверат, а и пополнив се како што си беше.

Еве членот што напишал дека оставил на адвокатот нека напише дали адвокатот дошол да провери дали е луксузна шољата и дали внатрешните врати се со релљеф.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.298
Поени од реакции
26.186
Луртз сигурно знаеш да разликуваш ПВЦ прозор од обичен дрвен прозор и дали санитаријата ти е луксузна. Единствено што ѕвонев на инвеститорот што ја градел зградата 10 години пред да купам стан е дали има хидро изолација. Не ни дојдоа да проверат, а и пополнив се како што си беше.

Еве членот што напишал дека оставил на адвокатот нека напише дали адвокатот дошол да провери дали е луксузна шољата и дали внатрешните врати се со релљеф.
Апсолутно не е тешко да го пополниш прашалникон, ама од друга страна луѓето се во право дека општината веќе ги има сите тие податоци од моментот кога дала дозвола за градба.

Член од
2 април 2023
Мислења
245
Поени од реакции
526
поскапи основни намирници за живот и слично скоро и ништо не ти останува
Освен малку помирен живот (и ова е дискутабилно може у ванаби Чаир да најдеш стан) и почист воздух
Друже ти си живеел у Германија ? Влези во лидел/алди и види дали се намирниците поскапи, буквално исти ако не дури и поефтини цени.

А за квалитетот на намирниците ни да не правиме споредба, кога една Нутела и прашок за перење од Германија ти е една класа подобар од истиот тој во Чешка/Хрватска, за Македонија ни муабет да не праиме...

Киријата ти е 3 пати поскапа, а платата 5 пати поголема, друго се ти е исто ако не и поефтино, и поквалитетно, ама не не чинело таму, а никој од таму да се врати, 30илјади луѓе годишно се селат од шо таму не чини нели, глуп е народов не знае да си направи математиката.
Автоматски споено мислење:

Ама се подобри само ако гледаш да купиш ајфон што секаде е иста цена
Кога од тие пари ќе од земеш кирија, поскапи основни намирници за живот и слично скоро и ништо не ти останува
А како ќе го купиш тој ајфон ако ништо не ти останува, а истиот кошта колку цела плата твоја 1500 евра?
Контрадикторен си.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom