Пан-турцизмот на Ердоган во замав

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.481
Поени од реакции
9.216
Добро бе не гледаш шо се дешава во западна Европа или се правиш на мутав?Забранети зони за движење има во Блекбурн каде шо доминираат населби со муслимански заедници,или во Полска каде доминираат Христијани?Ги обвинуваш другиве дека се надвор од реалноста,а ти си уствари тој шо е аут!Лесно е таму од Цапари или Ротино да кажуваш бајки за деца.Прошетај по Бит Пазар малку за да ти станат работите појасни.
Како геополитика не пратам многу што прави Турција, али во генерална слика, турциве да ги ставаш во исти кош со таму некој други муслимански, арапски, африкански заедници во најмала мера не е фер, барем според мене турциве се друг левел, не заебавајте, нема смисла, може не се сум во контест со темава, ако е така се извинувам.

12212112

17.04.2024
Член од
25 октомври 2023
Мислења
173
Поени од реакции
154
Oмразата ти го замаглува разумот и немаш никаква намера за објективна дискусија, туку само да шириш навреди и стереотипи.

Прво, јас сум агностик, но тоа не значи дека ќе толерирам вакво генерално омаловажување и искривување на фактите за која било вера или култура. Да ги сведуваш комплексните историски настани и верски текстови на своите примитивни интерпретации е навистина жално.

Второ, како турски националист и како лојален граѓанин на Македонија, нема да дозволам да ги навредуваш Турците со празни обвинувања и пропаганда. Тврдењата за 'геноциден пантурцизам' и соработка со ИСИС' се неосновани и само ја откриваат твојата потреба за ширење омраза, а не за вистина.

Трето, ако имаш реални факти за обвинувањата што ги фрлаш, изнеси ги. Во спротивно, твоето пишување е само манифестација на длабока нетолеранција и непознавање на историјата и реалноста. Со ваков пристап не покажуваш ништо друго освен недостиг на аргументи.

И на крај, верата и спомнувањето на 54-годишен маж со 9-годишно девојче е класичен пример на вадење работи од контекст за да се поттикне омраза. Тие настани се случувале пред повеќе од 1400 години, во сосема различен културен, историски и социјален контекст. Ако ги применуваш денешните морални и правни стандарди врз таков временски период, покажуваш или длабоко незнаење, или свесна злоба за да дискредитираш цела религија и култура.

Понатаму, ако мислиш дека само исламот има вакви контроверзии, историјата на речиси сите религии, вклучувајќи го и христијанството, е полна со примери што денес би се сметале за неприфатливи. Разликата е што зрелите луѓе разбираат дека ваквите теми треба да се разгледуваат објективно и во контекст на времето.

Затоа, твојот обид да навредиш милиони луѓе со вакви примитивни интерпретации повеќе зборува за тебе отколку за нив.
Ако мене ме прашуваш лично и персонално за религијата, мислам дека сите, без исклучок, треба да исчезнат за доброто на човештвото. Но, тоа е мое лично размислување. Ги почитувам религиите и верувањата на другите, бидејќи нема потреба сите да мислат како мене.
Ако си турски националист, што бараш во Македонија?
Автоматски споено мислење:

Ако си турски националист, што бараш во Македонија?
Турци во државава: студираат, отвараат бизниси, работат, тераат туризам, повлекуваат роднини, купуваат имот итн...
Ние тек допрва ќе бидеме мелезени. Како и секогаш, опасноста ќе ја видиме кога ќе биде премногу доцна.
Но, дали според поведението и нашата поставеност кон овие прашања, може човек да каже дека ние не сме заслужиле да бидеме окупирани?
Можеби ние, Македонците, имаме фетиш да лижеме туѓи чизми.

Член од
30 октомври 2022
Мислења
534
Поени од реакции
1.443
Како геополитика не пратам многу што прави Турција, али во генерална слика, турциве да ги ставаш во исти кош со таму некој други муслимански, арапски, африкански заедници во најмала мера не е фер, барем според мене турциве се друг левел, не заебавајте, нема смисла, може не се сум во контест со темава, ако е така се извинувам.
Не ги ставам Турциве со другиве муслимани во ист кош.Имам пријатели Турци ич не го сакаат Ердоган а ни албанезиве не ги обожаваат многу!За Македонец многу полесно е да живееш во населба кај шо доминираат Турци него во населба каде шо доминираат албанези.Има и една друга работа.Македонциве муслимани од струшко се пишаа за албанци најголеми подржувачи на ДУИ се.Многу ќе бев посреќен да се пишеа Турци пошто ето решиле дека немаат никаква врска со Македонците.

Последно уредено:
Член од
4 октомври 2019
Мислења
567
Поени од реакции
1.127
Imam klient Turcin taka bogat ima Taxi poveke koli, Vika da ti ebam avstriskata vlada i Finanzamt ako zarabotam 100K, oni mi zimaat 40k... vie Makedoncite ovde ste smotani luge kaj vas danokot e 10% napravi 100 k odi si dole za binzis.....
Po nekoe vreme 2-3 pati otiden vo Sk mi veli ke otavaral Restoran vo carsijata posle kamen most... vlozil veke pari ortakot e vo Severna sreduva papariologija i gradenje....Skopje Shonen stadt se smee pod brkovi.....
A vo meguvreme pisam na najdobar drugar na reketarite na Vmro kaj sto 4 dusi ti vleguvaat vo restoran i ti kazuvaat:
Decko od denes 20% od profitot na nas.. nemozes da ne prijavis nigde posto nie drzime se samo osmeli se...... Takva e sudbinata na sekoj restoran vo Skopje so godini posebno ako e profitabilen ne zboruvam za prosecni sendvicari.. znam nekolku sto poradi toa zatvorile semata e ista bez razlika na vlast......
Mu rekov na pocetokot da si gi cuva parite ama on gi znael Albancite i Turcite od taa strana na kamen most.....

Edvaj cekam da dojde mart... veke oni cekaat da otvori....ke ima raskosno dobredojde

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
7.044
Поени од реакции
13.313
https://forum.kajgana.com/tg%3A//emoji?id=5226948110873278599&t=0 The Return of the Kaiser-e-Rum

The rise of a Turkish-led order is a historic development in a region beset with perpetual chaos, and marks the end of four hundred years of European influence.

When Troy shall overturn the Grecian state, And sweet revenge her conqu’ring sons shall call, To crush the people that conspir’d her fall,” John Dryden translated a prophecy in Virgil’s Aeneid. That power (for Virgil) was Rome, founded by a legendary Trojan. When the Ottoman Sultan Fâtih Sultan Mehmed conquered Constantinople in 1453—in no small part thanks to Central European tech transfer, incompetent Eastern Europeans squabbling, and Western European buck-passing—he took the the title of Kaisar-e-Rum (Caesar of Rome) and founded what he considered a tolerant and multiethnic if not necessarily liberal empire similar to the original, a second founding of the empire by another traveler from the East.

There is nothing that America can do, nor should she try. As President Donald Trump said, “this is not our fight”: a prudent realism that more statesmen should follow. The Middle East is a region we cannot shape nor should we try; the best option is perhaps detachment, allowing a local equilibrium to form organically.

But with the collapse of Syrian secularism, the victory of Turkish-backed Azerbaijan against Armenia, the rollback of Russian power and influence in both Ukraine and Syria partly on the strength of Turkish drones, and the utter destruction of the Axis of Resistance throughout the Levant, Turkey is now the central power (so to speak) of the region.

From the neutrality that history allows us, one can claim that Recep Tayyip Erdoğan has consolidated his position as one of the most powerful and far-sighted men of his generation. The man who took over Hagia Sophia and turned it back over to the word of God has his eyes firmly set on dominating the Aegean in the west and the Levant in the south.

Turkey is now at the peak of its regional influence in perhaps over a century, having defeated Russia in Armenia and Iran in Syria. The sons of Troy are eyeing glory again. With the fall of Assad and the collapse of Baathism, it is also curtains for secularism in the region, as well as the end of over 400 years of European influence, British, French or Russian.

A new and very different order is about to rise as a very old power returns to form. The region will not be the same again in our lifetime.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.101
Поени од реакции
23.564
Da ne vi krsam film ama vaka po postovite i stavovite sto gi imate protiv ajde porazlicnite od vas, nisto posebno ne ste razlicni od random musliman osven sekako par madinja, taka da stvarno ne mi e jasno sto tolku imate protiv drugite koga vo osnova ste isti. Djabe sakate da se pravite tamu zapadno evropejci, Slovenci, Hrvati, Avstrijci. Svetlosni godini po ponasanje ste daleku od niv, i pazi sega plot tvist koj mnogu tuka ke naljuti, posebno vernicite. Ste pomislile za moment deka ne e do Turcite i nivnoto 5 vekovno ropstvo sto sme vakvi kakvi sto sme ( sto mene realno i ne mi preci ali ne e za toa temata ), tuku problemot mozi treba da go barate na drugo mesto. Ne treba da bidis kojznae kolku bistar i da soberis dva i dva i da dojdis do zaklucok deka site pravoslavni drzavi se manje vise otepani ako gi sporedis so katolicite i protestantite na primer. A ne deka site bile pod otomanska okupacija pa ajde ke se tesime so niv.
Razmislite malce za ova ko za promena. Site pravoslavni zemji i narodi se otepani , dno dna bez razlika dali bile ili ne pod otomanska okupacija. Site bez isklucok. Ne ke da e bas vo Turcite problemot. Vo veroispovesta barajte si ja greskata :toe:

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.334
Поени од реакции
7.695
Dosta be pa i ti ko ke tresnis nekoja zelena eksik.
Vo koi hristijanski drzavi mu e dozvoleno da praktikuva sto saka ? Odi vo grcija i kazi deka si Makedonec. Odi otvori nasa crkva i propovedaj na makedonski. Odi i vo bugarija probaj go istoto i vrati se i spodeli vpecatoci.
Ekonomijata na Turcija odi nadolu oti Turcite ne im igraat na zapadot kako sto ovie im svirat. I kolku sto gledam nemaat Turcite problem okolu toa. Ili sto trebase Rusite da pravat koga im gi stegnaa site mozni embarga spored tebe. Da ja svitkast opaskata. Pa ne se site picki ko nas, ambasador da ni kazva koj i koga treba da go osudime i zosto( ako pratis vesti de ).
Tuku kolku imame nasi sto ja izbegnuvaat pravdata i se krijat vo bugarija, a ovaa ne gi isporacuva. Turcija kolku sto pratam bez problem ni go vrati obvinetiot za ubistvo na Vanja. Kolku nie i vrativme od obvinetite za rusenje na drzavniot poredok i pucisti na Turcija?
Јас те сфаќам што сакаш да кажеш, дека Македонците со векови сме ебани, дека самите треба да се избориме, тоа си во право и согласен. Ама друг ми е муабет со исламот.

Бидејќи си читал, дај кажи од Индонезија па до Мароко, како живееле до пред 50г, а како сега.
Во тие земји имало развој, слобода, имало атеисти ко оваа шупелкава што те лајка, ама од 70тите па навака или радикален ислам ќе прифатиш, жените затворени, со бурки или бесилка, немаш право на избор. Во христијанските држави не само што е дозволено слободно џамии да се градат, туку и христијаните како народ сме потолерантни.
Пред некој ден имаше во Истанбул, христијани украсуваа некоја елка во парк, полиција ги чува од 100тина муслимани, кои биле против. Кај имаш тука знаци за толеранција, соживот.

За економијата зашто им иде надоле да не идеме поопширно, ама јасно е дека непродуктивните трошења од Ердо сега се плаќа сметката и тоа беше најавено уште кога се расфрлаа со трошења, задолжувања.

Впрочем самиот признаваш со изјавата дека западњаците не ги играле и затоа. Па ако трошењата биле продуктивни, нема многу да зависиш од други, нели.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.101
Поени од реакции
23.564
Јас те сфаќам што сакаш да кажеш, дека Македонците со векови сме ебани, дека самите треба да се избориме, тоа си во право и согласен. Ама друг ми е муабет со исламот.

Бидејќи си читал, дај кажи од Индонезија па до Мароко, како живееле до пред 50г, а како сега.
Во тие земји имало развој, слобода, имало атеисти ко оваа шупелкава што те лајка, ама од 70тите па навака или радикален ислам ќе прифатиш, жените затворени, со бурки или бесилка, немаш право на избор. Во христијанските држави не само што е дозволено слободно џамии да се градат, туку и христијаните како народ сме потолерантни.
Пред некој ден имаше во Истанбул, христијани украсуваа некоја елка во парк, полиција ги чува од 100тина муслимани, кои биле против. Кај имаш тука знаци за толеранција, соживот.

За економијата зашто им иде надоле да не идеме поопширно, ама јасно е дека непродуктивните трошења од Ердо сега се плаќа сметката и тоа беше најавено уште кога се расфрлаа со трошења, задолжувања.

Впрочем самиот признаваш со изјавата дека западњаците не ги играле и затоа. Па ако трошењата биле продуктивни, нема многу да зависиш од други, нели.
Radikalniot islam vo isis forma e proizvod na SAD i zspadot, so toa da sme nacisto.
Ako gledame niz vekovite islamot i hristijanstvoto kako dominantni religii nikogas posebno ne koegzistirale. Verojatno niti edna religija ne se trpi so druga oti vo osnova religiite prvenstveno sluzat za kontrola na prosta narodna masa, a nikoj ne saka da mu cepkas vo medot. Taka da kolku zrtvi imalo pomegju katolici i protestanti, katolici i pravoslavni, pravoslavni i pravoslavni, evrei i hristijani, broj ne mu se znaj.
Lirata padna od mnogu prosta pricina, Turcija ne im igrase po voltite na zapadot. Ni trosenja, ni ne znam sto. I so toa da si nacisto.
Ne mora Turcija da ja zemas za primer. Zemi ja Japonija ako ti e poke kef. . Pocna da im se kurci na SAD i odma pocnaa ekonomskite zavrzlami. Zemi ja Germanija ako ti e polesno i posvezo.

• Ми се допаѓа
Reactions: oon
Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.334
Поени од реакции
7.695
Radikalniot islam vo isis forma e proizvod na SAD i zspadot, so toa da sme nacisto.
Јас не го спорам тоа, туку ти одбегнуваш да потврдиш дека моментално во муслиманските држави нема шанси христијани да просперираат. Ај што таму не можат, туку самите исламисти кога ќе дојдат во доминантно христијански држави, јавно изјавуваат дека целта им е да ги уништитат христијаните.

Кој е виновен тоа е друг муабет и веќе делумно дискутирано во друга тема.

Ako gledame niz vekovite islamot i hristijanstvoto kako dominantni religii nikogas posebno ne koegzistirale
Коегзистирале во многу држави и како што гледаш низ Европа сеуште коегзистираат, ама на мнозинството исламисти одамна им е испран мозокот и муабетот е дека со нив нема разбирачка.

Lirata padna od mnogu prosta pricina, Turcija ne im igrase po voltite na zapadot. Ni trosenja, ni ne znam sto. I so toa da si nacisto.
Ne mora Turcija da ja zemas za primer. Zemi ja Japonija ako ti e poke kef. . Pocna da im se kurci na SAD i odma pocnaa ekonomskite zavrzlami.
Тука си тотално во грешка. Прво кога економисти прогнозираа за негативните последици од Ердовата политика, тогаш со западот сеуште беа во добри односи.
Второ, ти кажав дека самиот потврдуваш дека си во грешка. Како може да тврдиш дека трошењата, односно претходните економски политики биле ок, а истовремено биле зависни од западот...
Еве Русија земи ја за пример, зашто нејзината економија не иде надоле или Кинеската, сепак САД и на Кинезите им лупаат тарифи, зголемени царини и блокади?
А најдобро да ги земеме САД, нив па кој им прави проблеми па што имаат економски проблеми?

Taka da kolku zrtvi imalo pomegju katolici i protestanti, katolici i pravoslavni, pravoslavni i pravoslavni, evrei i hristijani, broj ne mu se znaj.
Затоа па бројот на жртви христијани од комунистичките системи е најмалку 10 пати поголем, па не знам врз основа на што сметаш дека атеистите сте морално над верниците.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.230
Поени од реакции
30.448
A ne deka site bile pod otomanska okupacija pa ajde ke se tesime so niv.
Pa ne bile, no kaj niv dosol komunizmot, sho napravil inteligencijata od tie zemji da bide strelana ili protetana.
Apsolutno ne moze da se sporeduva tvorestvoto i kulturata na Polska pred komunizam vo ist period so bilo koja zemja na balkanov za vreme na tursko.
Isto kako sho ne moze da se sporeduva kulturata od bilo koja balkanska zemja za vreme na vizantija so istocna evropa.

Nivna sreka sho relativno malku vreme bile pod komunizam.

Последно уредено:

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.101
Поени од реакции
23.564
Pa ne bile, no kaj niv dosol komunizmot, sho napravil inteligencijata od tie zemji da bide strelana ili protetana.
Apsolutno ne moze da se sporeduva tvorestvoto i kulturata na Polska pred komunizam vo ist period so bilo koja zemja na balkanov za vreme na tursko.
Isto kako sho ne moze da se sporeduva kulturata od bilo koja balkanska zemja za vreme na vizantija so istocna evropa.

Nivna sreka sho relativno malku vreme bile pod komunizam.
Zborav za pravoslavnite narodi i drzavi. Polska se katolici.
Rusija sto bila edno ubavo mesto za ziveenje pred komunizmot, ostaj sto da ti raspravam, a ete ne bila pod pusto tursko.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.230
Поени од реакции
30.448
Zborav za pravoslavnite narodi i drzavi. Polska se katolici.
Rusija sto bila edno ubavo mesto za ziveenje pred komunizmot, ostaj sto da ti raspravam, a ete ne bila pod pusto tursko.
Не сакав јас Русија да ја земам за пример зошто споредбата е уште потешка и не е во твој прилог, земи само за пример колку од македонската и балканска интелектуала отишле да учат и творат во Русија.
Каква и да била Русија и денес копнее а не може да го врати тоа време.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.101
Поени од реакции
23.564
Не сакав јас Русија да ја земам за пример зошто споредбата е уште потешка и не е во твој прилог, земи само за пример колку од македонската и балканска интелектуала отишле да учат и творат во Русија.
Каква и да била Русија и денес копнее а не може да го врати тоа време.
Ne e to bitno koj kolku zaminale tamu ili bilo kade , koj sto izmislil itn itn, za kvalitetot na zivot zboram, za standardot na obicniot covek. I togas i sega. Rusija bukvalno od feudalizam vo komunizam vleze. Ajde nas Turcite ni bile krivi, niv koj? I ne samo tie tuku i tie sto bile pod niv togas. Mizerija do mizerija i togas i denes, posebno pravoslavnite. Katolickite republiki posle raspadot na komunizmot se svetlosni godini napred vo kvalitet i standard sprema pravoslavnite. Ova e onaka edna moja zabeleska, sto ne znaci deka e tocna no nekako ne ke da e slucajno toa. Barem edna da delese, ama niti edna :cautious: .

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
7.044
Поени од реакции
13.313
Интересн факт е денеска дека Сад планираат буџет за јакнење на Кипарската Армија. Дури и вежби се планирани. Очигледно имаат индиции дека Ердо може да праи проблеми таму.

Kajgana Shop

На врв Bottom